Διεθνές Συμπόσιο στα Άβδηρα: Από το Δημόκριτο στο CERN

Ολοκληρώνεται σήμερα το διεθνές Συμπόσιο με τίτλο “Από το Δημόκριτο στο… CERN”-“Aπό το ΟΝ στο μη ΟΝ και από την ΥΛΗ στην ΑΝΤΙ-ΥΛΗ” διοργανώνεται στο Δήμο Αβδήρων.

Το διεθνές Συμπόσιο πραγματοποιείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων και είναι αφιερωμένο στη σύνδεση της γενέτειρας του Δημόκριτου, τα Άβδηρα, με το CERN.

Διεθνές Συμπόσιο στα Άβδηρα: Από το Δημόκριτο στο CERN
Μιλώντας στην ΕΡΤ Δίκτυο ΑΜ-Θ, ο Δήμαρχος Αβδήρων, Γιώργος Τσιτηρίδης, τόνισε πως στόχος είναι να θεσμοθετηθεί το συνέδριο, να επιμηκυνθεί χρονικά και να συνδυάζεται με εκδηλώσεις στα σχολεία, αλλά και τουριστικά.
Διεθνές Συμπόσιο στα Άβδηρα: Από το Δημόκριτο στο CERN

Στις κατακτήσεις του CERN, του μεγαλύτερου σε έκταση (πειραματικού) κέντρου πυρηνικών ερευνών, που εδρεύει στη Γενεύη, αλλά με τους ερευνητές και τις συνεργασίες του «φτάνει» σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, αλλά και τη φιλοσοφία που διέπει τον οργανισμό σχετικά με την προαγωγή της έρευνας, τη συνεργασία και την οχύρωση της ειρήνης μέσω της επιστήμης επικεντρώθηκε η πρώτη μέρα του 1ου Διεθνούς Συμποσίου «από το Δημόκριτο στο CERN» που διοργανώνεται από τον δήμο Αβδήρων και την έδρα της Unesco Con-e-ect, σε συνδιοργάνωση με το ΤΕΙ ΑΜΘ, το ΔΠΘ, την ΠΑΜΘ, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, την Ελληνική Εθνική Επιτροπή Unesco, καθώς και τον ίδιο τον οργανισμό, στο αρχαιολογικό Μουσείο των Αβδήρων.

Διεθνές Συμπόσιο στα Άβδηρα: Από το Δημόκριτο στο CERN

Στο χώρο του συμποσίου βρέθηκαν από χθες το πρωί ακαδημαϊκοί, τοπικοί φορείς και φοιτητές από το ΤΕΙ ΑΜΘ και την Πολυτεχνική του ΔΠΟ, προκειμένου να συμμετέχουν στις εργασίες του, που περιλάμβαναν μια σειρά από θεματικές, με έμφαση στην επιστήμη, τη νέα τεχνολογία των επιταχυντών του CERN, τις εκτεταμένες έρευνες που διεξάγει για το μποζόνιο του Higgs, καθώς και για τη συνολική δράση και ιστορία του οργανισμού.

Διεθνές Συμπόσιο στα Άβδηρα: Από το Δημόκριτο στο CERN

Ο Maurizio Bona, Δρ. Σωματιδιακής Φυσικής και σύμβουλος του CERN σε θέματα διεθνών σχέσεων με τις εθνικές κυβερνήσεις στον τομέα της Επιστήμης ανέδειξε το χαρακτήρα της παγκόσμιας δράσης του CERN, ανέπτυξε την αποστολή του και εξήγησε τους τρόπους με τους οποίους διευρύνει τις δραστηριότητές του. Έδωσε βαρύτητα, στον πλήρη αποκλεισμό οποιωνδήποτε δράσεων που ενέχουν πολεμικά ή στρατιωτικά χαρακτηριστικά, καθώς και τον χαρακτήρα της διαφάνειας όλων των ενεργειών μέσω της πλήρους δημοσιότητας και ενημέρωσης. Στην εισήγησή του έδωσε το στίγμα του παράλληλου συναγωνισμού και συνεργασίας, μέσω της καλλιέργειας εμπιστοσύνης σε όσους συμμετέχουν στις δράσεις του οργανισμού και ανέδειξε τη συνδρομή της επιστήμης στο διαπολιτισμικό διάλογο και την παγκόσμια ειρήνη.
Διεθνές Συμπόσιο στα Άβδηρα: Από το Δημόκριτο στο CERN

Σήμερα, στο πλαίσιο του συνεδρίου, πέραν των εισηγήσεων ενδιαφέρον έχει το βιωματικό εργαστήριο με τη συμμετοχή των μαθητών του λυκείου, καθώς και το στρόγγυλο τραπέζι, όπου θα συζητηθεί η δημιουργία οδικού χάρτη για την εδραίωση της συνεργασίας του δήμου Αβδήρων με τον CERN.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος