Ειδήσεις ΕΡΤ Κομοτηνής 16 Ιουλίου 2018

Αυτοδιοίκηση

Ξεκινά η υλοποίηση της συνέχισης του έργου «Κάθετος άξονας 70 Εγνατίας οδού Ξάνθη – Εχίνος – Ελληνοβουλγαρικά Σύνορα»
Ειδήσεις ΕΡΤ Κομοτηνής 16 Ιουλίου 2018
Ξεκινά η υλοποίηση της συνέχισης του έργου «Κάθετος άξονας Εγνατίας οδού Ξάνθη – Εχίνος – Ελληνοβουλγαρικά Σύνορα», σύμφωνα με την ανακοίνωση από το Υπουργείο Υποδομών, με την έγκριση δέσμευσης πίστωσης 12.802.691,91 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) 2018, δεδομένης της αναγκαιότητας εκτέλεσης κατασκευής του εν λόγω έργου.
Να σημειωθεί πως έχουν ήδη εκδοθεί οι σχετικές αποφάσεις του Υπουργείου Υποδομών και μεταφορών, Δ/νση Προϋπολογισμού & Δημοσιονομικών Αναφορών.

Πέντε Επίκαιρες επερωτήσεις Καραλίδη σε Μέτιο
Ειδήσεις ΕΡΤ Κομοτηνής 16 Ιουλίου 2018
Πέντε επίκαιρες επερωτήσεις, προς τον Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ, Χρήστο Μέτιο, κατέθεσε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, στο Περιφερειακό συμβούλιο, Φώτης Καραλίδης. Πρώτη στη σειρά των επερωτήσεων έρχεται η χαμηλή απορροφητικότητα των πόρων του ΠΕΠ, κάτι που πρόσφατα είχε στηλιτεύσει μιλώντας στην ΕΡΤ Δίκτυο ΑΜ-Θ.
Συγκεκριμένα ο κ. Καραλίδης, στέκεται στην τελευταία δημοσιοποίηση (19-6-2018), από την ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή, της προόδου υλοποίησης του ΠΕΠ ΑΜΘ 2014-2020, που εμφανίζει συνολικές πληρωμές 62 εκατομμυρίων περίπου ευρώ, ήτοι το 11,92% του συνολικού προγράμματος.
«Πού οφείλεται η βραδύτητα απορρόφησης και υλοποίησης έργων από το ΕΣΠΑ και γιατί η Περιφέρεια ΑΜΘ κατατάσσεται μεταξύ των τελευταίων; Ενώ έχει προκηρυχθεί το 80% των μέτρων του ΠΕΠ ΑΜ-Θ από την Διαχειριστική Αρχή, γιατί οι υποβληθείσες προτάσεις για ένταξη έργων παραμένουν λίγες;», αναφέρει στην επερώτησή του ο κ. Καραλίδης
Οι υπόλοιπες επερωτήσεις, αφορούν την καταπολέμηση των κουνουπιών, την αντικατάσταση γενικού διευθυντή ανάπτυξης και την αποτελεσματικότητα της Εργοανάπτυξης ΑΜ-Θ Α.Ε, με αφορμή διάφορα δημοσιεύματα για την αρνητική εικόνα που παρουσιάζει ο χώρος των λουτρών Ελευθερών της Π.Ε. Καβάλας.

324 Κομοτηναίοι δαγκώθηκαν από σκυλιά μόνο το 2017
Ειδήσεις ΕΡΤ Κομοτηνής 16 Ιουλίου 2018
Για περισσότερη από 1 ώρα αν και θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης συζητήθηκε το θέμα των αδέσποτων στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής, όλοι ανεξαιρέτως οι επικεφαλής των παρατάξεων παραδέχτηκαν ότι υπάρχει σοβαρό θέμα με τα αδέσποτα στο δήμο Κομοτηνής.
Η κ Λαφτσή πρότεινε να γίνει επέκταση του υφιστάμενου κυνοκομείου, ενω από την πλευρά του ο δήμαρχος επανέλαβε τις θέσεις που κατέθεσε ο ίδιος και στην ΚΕΔΕ, όπου μεταξύ άλλων πρότεινε να γίνει υποχρεωτική η στείρωση των ζώων, να αυστηριοποιηθεί το νομικό πλαίσιο εμπορίας και πώλησης ζώων και να θεσμοθετηθεί η κινητροδότηση υιοθεσίας αδέσποτων ζώων.
Από την πλευρά του ο κ Καραϊσκος ο επικεφαλής του Σπάρτατου ανέφερε ότι μόνο το 2017 324 συμπολίτες μας διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο από δάγκωμα σκύλων.
Πρότεινε επίσης ο πρώην ΧΥΤΑ της Κομοτηνής να γίνει χώρος φιλοξενίας αδεσπότων και τέλος ο κτηνιατρος του δημοτικού κυνοκομείου Κομοτηνής, Θάνος Καραγιώργης, πρόσθεσε ότι αυτη την στιγμή φιλοξενούνται στο δημοτικό κυνοκομειο 471 αδέσποτα ενώ μέσα σε 6 χρόνια έγιναν 1800 στειρώσεις.

Ο Μανώλης Φανουράκης στο Νοσοκομείο μετά από ξυλοδαρμό
Ειδήσεις ΕΡΤ Κομοτηνής 16 Ιουλίου 2018
Επίθεση δέχθηκε έξω από την επιχείρησή του, στην κεντρική πλατεία, λίγο μετά τις 10 μ.μ. της Κυριακής, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Ξάνθης Μανώλης Φανουράκης ενώ η πλευρά της Κοινωνίας Δημοτών υποστηρίζει ότι πρόκειται για “μαφιόζικη”επίθεση.

Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, δράστης της επίθεσης είναι ο γιος του Αντιδημάρχου του Δήμου Ξάνθης Θωμά Ηλιάδη, Λεωνίδας Ηλιάδης, και αιτία είναι η κριτική της αντιπολίτευσης μετά το περιστατικό της οδού Μιαούλη και οι ευθύνες που αποδώθηκαν στον πατέρα του Θωμά Ηλιάδη. Ο δράστης πήγε έξω από την επιχείρηση και σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες θαμώνων φώναξε ότι “σε είχα προειδοποιήσει να μην ξανασχοληθείς με τον πατέρα μου” και του κατάφερε δύο ισχυρές γροθιές στο πρόσωπο, πριν το θύμα αμυνθεί και οι θαμώνες ακινητοποιήσουν το δράστη και μεταφέρουν το Φανουράκη στο Νοσοκομείο.
Το περιστατικό έχει προκαλέσει σοκ ενώ ο δράστης έχει συλληφθεί και παραπέμπεται σήμερα με την αυτόφωρη διαδικασία. Στην Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης βρέθηκαν μέλη της παράταξης οπως επίσης αρκετός κόσμος και δημοτικοί σύμβουλοι παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Μετά την εξέταση του Μ. Φανουράκη από τους γιατρούς αποφασίστηκε να νοσηλευτεί στη χειρουργική κλινική εξαιτίας των τραυμάτων που φέρει στο πρόσωπο και το αυτί.

Κυβέρνηση-Αυτοδιοίκηση

«ΦιλόΔημος II»: Εντάξεις Πράξεων ύψους 3 εκατ. ευρώ για τη συντήρηση σχολικών κτιρίων και την αναβάθμιση παιδικών χαρών
Ειδήσεις ΕΡΤ Κομοτηνής 16 Ιουλίου 2018
Στο πλαίσιο των Προσκλήσεων των Προγραμμάτων «ΦιλόΔημος» και «ΦιλόΔημος ΙΙ» του Υπουργείου Εσωτερικών, βάσει της σχετικής Απόφασης, ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ενέκρινε την ένταξη Πράξεων δήμων συνολικού ποσού ύψους 3.051.548,51 ευρώ, με τη συμμετοχή των δήμων να ανέρχεται στο ποσό των 712.948,51 ευρώ.
Μεταξύ των δήμων που χρηματοδοτούνται είναι ο Δήμος Ιάσμου και Κομοτηναίων από τη Ροδόπη, με ποσά 61.000 ευρώ και 389.000 , αντίστοιχα. Τα χρήματα αυτά συν τους ίδιους πόρους των Δήμων θα κατευθυνθούν, αποκλειστικά για τη συντήρηση σχολικών κτιρίων και αύλειων χώρων.
Οι δικαιούχοι δήμοι, θα απορροφήσουν πρώτα τους πόρους του Υπουργείου Εσωτερικών. Στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθούν οι ίδιοι πόροι των δήμων.

Απελπιστική η κατάσταση με τα κουνούπια στη Ροδόπη
Ειδήσεις ΕΡΤ Κομοτηνής 16 Ιουλίου 2018
Παρά την εντατικοποίηση και την επανάληψη των ψεκασμών, μετά τις τελευταίες βροχοπτώσεις στη Ροδόπη, οι οχλήσεις από τα κουνούπια κυρίως από το απόγευμα έως το βράδυ, είναι πολύ έντονες. Ειδικά στις παραλιακές και παραλίμνιες περιοχές, τα κουνούπια εμφανίζονται σε σμήνη, που θυμίζει παλιότερες εποχές, με τους ιδιοκτήτες μονάδων εστίασης να διαμαρτύρονται, όπως και οι τουρίστες και οι κάτοικοι.

Βανδαλισμοί στο Φανάρι από ομάδα νεαρών;
Ειδήσεις ΕΡΤ Κομοτηνής 16 Ιουλίου 2018
Την αγανάκτησή τους εκφράζουν οι κάτοικοι του Φαναρίου, από τους βανδαλισμούς νεαρών που καταγράφονται σε δημόσιες υποδομές, οι οποίες πρόσφατα είχαν ολοκληρωθεί. Λόγου χάρη οι χώροι Υγιεινής στην παραλία Ιουλία, όπου έχει τοποθετηθεί και ο αυτόματος μηχανισμός για αυτόνομη πρόσβαση στη θάλασσα για ΑΜΕΑ seatrac.
Σε συνέχιση ωστόσο, των ενεργειών για τα ΑΜΕΑ, o Δήμαρχος Κομοτηναίων, Γιώργος Πετρίδης, στην πρόσφατη συνέντευξή του στην ΕΡΤ Κομοτηνής, ανακοίνωσε και άλλους πόρους που θα κατευθυνθούν για την αναβάθμιση των προσβάσεων στην παραλία για ΑΜΕΑ και στην περιοχή της Αργωγής.
Από την πλευρά τους ο Σύλλογος ΑΜΕΑ ζητά και 4 μπανγκαλόους να διατεθούν για τα ΑΜΕΑ.
Σήμερα, ωστόσο, στο Φανάρι θα τοποθετηθούν 4 ειδικές πινακίδες που θα ενημερώνουν για τη λειτουργία του seatrac, στα Βουλγάρικα, Τουρκικά, Αγγλικά και Ρουμάνικα, όπως και για τις θέσεις στάθμευσης.

Κυβέρνηση-Ενέργεια
13 χιλιάδες αιτήσεις εντάχθηκαν στο «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον»
Ειδήσεις ΕΡΤ Κομοτηνής 16 Ιουλίου 2018

Η αντικατάσταση κουφωμάτων και η αναβάθμιση των Συστημάτων θέρμανσης και ψύξης αποτελούν την πλειοψηφία των παρεμβάσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων που έχουν υπαχθεί ως τώρα στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον», κυρίως από νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Στο πρόγραμμα έχουν υπαχθεί 13.502 αιτήσεις, οι οποίες αφορούν σε συνολικό προϋπολογισμό παρεμβάσεων 190.179.493,69 ευρώ. Το ποσό της επιχορήγησης είναι 111.540.404,56 ευρώ ή 58,7% του συνολικού προϋπολογισμού (τα υπόλοιπα 78.639.089,13 ευρώ θα καλυφθούν από κεφάλαια των ιδιωτών).
-Το 60,37% του συνολικού προϋπολογισμού αφορά σε περιφέρειες που χαρακτηρίζονται, ως λιγότερο αναπτυγμένες και άρα επιδοτούνται περισσότερο από τα κοινοτικά ταμεία και ανάμεσα σε αυτές βρίσκεται και η Αν. Μακεδονία – Θράκη.
-Το 73% των αιτήσεων αφορά διαμερίσματα πολυκατοικιών και το 27 % μονοκατοικίες.

ΤΕΕ
Εκδήλωση -Παρουσίαση προγράμματος εφαρμογής Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ στην Ξάνθη

Ειδήσεις ΕΡΤ Κομοτηνής 16 Ιουλίου 2018
Ενημερωτική εκδήλωση για την παρουσίαση του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ» και την ενεργειακή επιθεώρηση με βάση τις αναθεωρημένες τεχνικές οδηγίες Τ.Ε.Ε. διοργανώνουν αύριο το απόγευμα στις 17.00 στο ξενοδοχείο «Elisso» οι επιστημονικοί και τεχνικοί σύλλογοι της Ξάνθης.
Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι ,ο Αχιλλέας Τηλέγραφος, Πολιτικός Μηχανικός ΑΠΘ και στέλεχος Υπουργείου Περιβάλλοντος και ενέργειας και ο Κωνσταντίνος Λάσκος Πολιτικός Μηχανικός ΑΠΘ, Πρόεδρος Πανελλήνιου Σύλλογου Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών.

Δικαστικό
Απορρίφθηκε και η νέα αίτηση αναγνώρισης της «ΤΕΞ»
Ειδήσεις ΕΡΤ Κομοτηνής 16 Ιουλίου 2018
Απορριπτική είναι η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Θράκης στην αίτηση της αυτοαπακαλούμενης «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης», για ακύρωση της αρχικής απόφασης του Εφετείου με αριθμ. 31/2002, που διέταξε την διάλυσή της και άνοιξε μια ατέρμονη δικαστική διαδικασία στον Άρειο Πάγο και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για την αναγνώρισή της με την ονομασία της ίδρυσής της το 1927.
Η αίτηση ανάκλησης που υποβλήθηκε από τον συνήγορο της «ΤΕΞ» βασίστηκε στην πρόσφατη τροπολογία του άρθρου 758 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, η διάταξη του οποίου αφορά και τις υποθέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Ωστόσο, η νέα απόφαση που εκδόθηκε και επιδόθηκε είναι απορριπτική κρίνοντάς την ως «απαράδεκτη». Η αιτιολογία που αναφέρεται καθώς η απόφαση δεν κρίνει την υπόθεση επί της ουσίας είναι ότι έχει ξανατεθεί η αίτηση με το ίδιο περιεχόμενο και έχει απορριφθεί και κατά συνέπεια δεν υπάρχει λόγος για νέα συζήτηση.

Πρόσληψη εργατών για τις Γιορτές Παλιάς Πόλης
Ειδήσεις ΕΡΤ Κομοτηνής 16 Ιουλίου 2018
Στην πρόσληψη οκτώ εργατών – γενικών καθηκόντων Υ.Ε. με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου (20 Αυγούστου – 30 Σεπτεμβρίου) για τις ανάγκες διοργάνωσης των Γιορτών Παλιάς Πόλης 2018 θα προχωρήσει το Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις και δικαιολογητικά στο τμήμα Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης, πλατεία Διοικητηρίου 1α, 5ος όροφος, από τις 16 ως τις 20 Ιουλίου κατά τις εργάσιμες ώρες.

Σύλλογοι
Παραδοσιακό πανηγύρι του Προφήτη Ηλία στην Μάνδρα

Ειδήσεις ΕΡΤ Κομοτηνής 16 Ιουλίου 2018
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μάνδρας διοργανώνει το παραδοσιακό πανηγύρι του Προφήτη Ηλία που θα γίνει το βράδυ (21.00) της Πέμπτης 19 Ιουλίου στην αυλή του πολιτιστικού κέντρου με το μουσικό σχήμα “Ντιριντάχτα”. Είσοδος με φαγητό στα 12 ευρώ.

Πολιτισμός
Η Αντιγόνη του Σοφοκλή στην Κομοτηνή στις 16 Ιούλη
Ειδήσεις ΕΡΤ Κομοτηνής 16 Ιουλίου 2018
Μετά την επιτυχημένη «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη, o Αιμίλιος Χειλάκης και o Μανώλης Δούνιας συν-σκηνοθετούν φέτος την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή. Η νέα μετάφραση είναι του ποιητή Γιώργου Μπλάνα, η πρωτότυπη μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη και τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμηνεύουν η Αθηνά Μαξίμου, ο Αιμίλιος Χειλάκης και ο Μιχάλης Σαράντης.
Η παράσταση πρόκειται να δοθεί σήμερα στις 9 το βράδυ στο θερινό ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής.

Διάκριση τoυ Xanthi TechLab στο διαγωνισμό StartUpper Awards 2018
Ειδήσεις ΕΡΤ Κομοτηνής 16 Ιουλίου 2018
Μεταξύ των πέντε πρώτων δομών στον διαγωνισμό StartUpper Awards 2018, στην κατηγορία «Δομές – βραβεία – πρωτοβουλίες», βρίσκεται τo Xanthi TechLab του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης.
Στη συγκεκριμένη κατηγορία υπήρξαν περισσότερες από 45 υποψηφιότητες από όλη την Ελλάδα.
Το Xanthi TechLab κατατάχθηκε στις πέντε καλύτερες δομές, με τη διοργάνωση διακοσίων και πλέον καινοτόμων και επιτυχημένων προγραμμάτων που συνέβαλαν στην απόκτηση νέων δεξιοτήτων από μικρούς και μεγάλους.
Στην ψηφοφορία που διεξήχθη ηλεκτρονικά και διήρκεσε δεκαπέντε μέρες, συμμετείχαν συνολικά 6.450 άτομα αναδεικνύοντας τους νικητές για την κάθε μια από τις συνολικά έξι κατηγορίες.

Καλοκαιρινό Camp στο Μουσείο της ΦΕΞ
Ειδήσεις ΕΡΤ Κομοτηνής 16 Ιουλίου 2018
Το Λαογραφικο Μουσείο της Ξάνθης ανοίγει τις πόρτες του στα παιδιά και τους καλοκαιρινούς μήνες με θερινή κατασκήνωση, η οποία πραγματοποιείται σε 4 εβδομαδιαίους κύκλους,
•16 Ιουλίου – 20 Ιουλίου (Μαθαίνω από τους μεγάλους ζωγράφους)
•23 Ιουλίου – 27 Ιουλίου (Ανακαλύπτω το Μουσείο)
•30 Ιουλίου – 3 Αυγούστου (Κυνηγοί συναισθημάτων)
Σκοπός της «καλοκαιρινής παρέας» είναι η ψυχαγωγία, το παιχνίδι και η γνωριμία με τις τέχνες και το Μουσείο.
Για επικοινωνία καλέστε στο Μουσείο 09:00-14:00 στο τηλέφωνο 2541025421

Αστυνομικό Δελτίο
Σύλληψη 2 διακινητών στην Ξάνθη
Ειδήσεις ΕΡΤ Κομοτηνής 16 Ιουλίου 2018
Συνελήφθησαν στην Εθνική Οδό Κομοτηνής – Ξάνθης, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Ξάνθης, δύο αλλοδαποί, ηλικίας 26 και 18 ετών, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας επτά μετανάστες.
Το όχημα κατασχέθηκε το όχημα, οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ξάνθης, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ξάνθης.

Στη δημοσιότητα τα στοιχεία 52χρονου ημεδαπού που συνελήφθη για αποπλάνηση
Ειδήσεις ΕΡΤ Κομοτηνής 16 Ιουλίου 2018
Δόθηκαν στη δημοσιότητα, τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες 52χρονου ημεδαπού, που συνελήφθη την 11-7-2018 στην Κομοτηνή, καθώς και η σε βάρος του ασκηθείσα ποινική δίωξη για αποπλάνηση παιδιού που δεν συμπλήρωσε τα δώδεκα έτη κατά συρροή.

Πρόκειται για τον ΑΛΗ ΟΣΜΑΝ ΑΪΧΑΝ του Χουσεΐν και της Φατμέ, που γεννήθηκε το 1966, στην Κομοτηνή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος