Κομοτηνή: 14-1-2019 Πρωινή Ενημέρωση

Πολιτική
Για τέταρτη χρονιά στις κορυφαίες θέσεις απορρόφησης του ΕΣΠΑ η Ελλάδα.
Κομοτηνή: 14-1-2019 Πρωινή ΕνημέρωσηΟ  στόχος του έτους 2018 για την απορρόφηση των κονδυλίων ΕΣΠΑ έχει καλυφθεί σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που κοινοποιήθηκαν στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις 31/12/2018, το ποσό της ενωσιακής συνδρομής για το έτος 2018 που δήλωσε η Ελλάδα ανέρχεται σε 1.485.979.495,15 €.

Η συνολική απορρόφηση ανεβαίνει έτσι στο 25% χωρίς την προκαταβολή και στο 32%, συμπεριλαμβανομένης της προκαταβολής, διατηρώντας τη χώρα στις κορυφαίες θέσεις μεταξύ των Κρατών Μελών της Ε.Ε. Εξάλλου, η Ελλάδα διατηρεί την πρώτη θέση της αξιοποίησης των πόρων του «πακέτου Γιούνκερ» εκταμιεύοντας 2,702 δις ευρώ των σχετικών πόρων σε συνολικές επενδύσεις 11,091 δις €. Τέλος, η συνολική εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για το έτος 2018 ανήλθε σε 6,237 δις €, 5% περίπου αυξημένο έναντι του έτους 2017

Δήλωση Στάθη Γιαννακίδη
Κομοτηνή: 14-1-2019 Πρωινή Ενημέρωση«Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά η Ελλάδα παραμένει στις κορυφαίες θέσεις της Ευρώπης στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ ενώ πρωτοπορεί στην αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων άλλων πόρων και εργαλείων.» ανέφερε ο Ξανθιώτης Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης σε δήλωσή του σημειώνοντας πως: «Αυτό είναι το δικό μας αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία με όρους διαφάνειας και αξιοκρατίας με γνώμονα την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Δεν είναι απλώς επιτυχημένοι στόχοι και αριθμοί αλλά και διαφοροποιημένα ποιοτικά χαρακτηριστικά που υπηρετούν την αναπτυξιακή μας στρατηγική.» Για να καταλήξει λέγοντας ότι: «Είναι αποτέλεσμα ενός σταθερού πολιτικού σχεδιασμού που προηγήθηκε και συνεχίζουμε να ακολουθούμε και μιας αποτελεσματικής διαχείρισης και συνεργασίας των υπηρεσιών του ΕΣΠΑ και των λοιπών εμπλεκομένων φορέων.»

Πρωτογενής Τομέας
Πακέτο δεκατριών μέτρων για την ενίσχυση των αγροτών
Κομοτηνή: 14-1-2019 Πρωινή ΕνημέρωσηΠακέτο δεκατριών µέτρων για την ενίσχυση των αγροτών, στα οποία περιλαµβάνονται, µεταξύ άλλων, έκτακτες αποζηµιώσεις για καλλιέργειες και κτηνοτρόφους, αυστηρότερο πλαίσιο για τη διακίνηση γάλακτος και τις ανοιχτές τιµές στο βαµβάκι, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, Σταύρος Αραχωβίτης, στο πλαίσιο συνάντησης που είχε µε εκπροσώπους των αγροτών του Τυρνάβου. «Η χώρα έχει πλέον άλλες δυνατότητες µετά την έξοδο από τα µνηµόνια. Η µεταµνηµονιακή εποχή οικοδοµείται πάνω σε ένα παραγωγικό µοντέλο το οποίο έχει ως θεµέλιο λίθο την πρωτογενή παραγωγή. Αυτό δεν είναι σχήµα λόγου, είναι πραγµατικότητα και το έχετε δει, πως µετά τον Αύγουστο πόσα πράγµατα µπόρεσαν να ξεπεραστούν ενώ για πολλά χρόνια λίµναζαν» είπε χαρακτηριστικά. Στο επόµενο τρίµηνο θα ανακοινωθούν συνδυαστικά µέτρα για τη µείωση του κόστους παραγωγής.

Βιολογική καλλιέργεια
Κομοτηνή: 14-1-2019 Πρωινή ΕνημέρωσηΤον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρο Αραχωβίτη καλούν με επιστολή τους οι πρόεδροι των παραρτήματος Θράκης Τριαντάφυλλος Παπαδάκης και Ανατολικής Μακεδονίας Ζαφείρης Μυστακίδης, για το μείζον ζήτημα της βιολογικής καλλιέργειας. Οι άνθρωποι του ΓΕΩΤΕΕ εξηγούν που συνίσταται ακριβώς η αδικία: “Το ποσό των 5.9 εκ. ευρώ που έχει κατανεμηθεί στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αντιστοιχεί στο 4,9% των διαθέσιμων πιστώσεων της πρόσκλησης, συνολικού ύψους 120 εκ. ευρώ και είναι απολύτως δυσανάλογο με τις ανάγκες και τις αξιοποιούμενες γεωργικές εκτάσεις της περιοχής μας, αναλογικά και σε σχέση με άλλες περιφέρειες. Στην περιφέρεια μας η χρησιμοποιούμενη έκταση, αφαιρουμένων των άγονων βοσκοτόπων με βάση στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αποτελεί το 11,3% των αντίστοιχων εκτάσεων της χώρας. Όμως κατανέμονται με βάση την πρόσκληση μόνο το 4,9% των διαθέσιμων πιστώσεων, ενώ σε άλλες περιφέρειες με μικρότερες εκτάσεις κατανέμονται δυσανάλογα πολύ μεγαλύτερα ποσά, γεγονός που θεωρούμε απαράδεκτο.Πουθενά στην πρόσκληση δεν μνημονεύονται και για αυτόν τον λόγο μας είναι δύσκολο να κατανοήσουμε πώς και με ποια κριτήρια έγινε η κατανομή ανά περιφέρεια” και ζητούν από τον Υπουργό να παρέμβει εξομαλύνοντας τις αδικίες.

Οικονομία
Αρχίζουν σήμερα οι εκπτώσεις
Κομοτηνή: 14-1-2019 Πρωινή ΕνημέρωσηΑρχίζουν σήμερα οι χειμερινές εκπτώσεις, που θα διαρκέσουν έως τις 28 Φεβρουαρίου. Στο πλαίσιο της εκπτωτικής περιόδου, προβλέπεται προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων την 1η Κυριακή, δηλαδή στις 20 Ιανουαρίου.

Παιδεία
Κλειστά τα σχολεία
Κομοτηνή: 14-1-2019 Πρωινή ΕνημέρωσηΚλειστά αναμένεται να παραμείνουν πολλά σχολεία και σήμερα Δευτέρα καθώς ΟΛΜΕ και ΔΟΕ,  προκήρυξαν και νέες κινητοποιήσεις. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σχετική κοινή ανακοίνωση των δύο Ομοσπονδιών: «Κηρύσσουμε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019 (24ωρη απεργία για τη Δ.Ο.Ε. και 3ωρη στάση εργασίας 11-2 μ.μ. με τη δυνατότητα επιπλέον κήρυξης 3ωρης από τις ΕΛΜΕ για την Ο.Λ.Μ.Ε. για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των συναδέλφων)».

Εσωτερικό σύστημα διασφάλισης ποιότητας
Κομοτηνή: 14-1-2019 Πρωινή ΕνημέρωσηΕκδήλωση για την παρουσίαση του Εσωτερικού Συστήματος Διασφάλισης Ποιότητας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και την απονομή του Πιστοποιητικού από την Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) θα πραγματοποιηθεί σήμερα  στις 14:00. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο Διοίκησης του Δ.Π.Θ. στην Κομοτηνή, παρουσία της Πρόεδρου της ΑΔΙΠ, Καθηγήτριας της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. κας Νικολέττας Παϊσίδου.

Πρόνοια
Τρόπος καταβολής προνοιακών επιδομάτων στους δικαιούχους από τον ΟΠΕΚΑ
Κομοτηνή: 14-1-2019 Πρωινή ΕνημέρωσηΑπό τον ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλονται τα προνοιακά αναπηρικά και διατροφικά επιδόματα που μέχρι και το 2018 χορηγούνταν από τους ΟΤΑ. Η πρώτη πληρωμή από τον ΟΠΕΚΑ που αφορά τους μήνες Νοέμβριο – Δεκέμβριο 2018 (για τους δικαιούχους διατροφικών επιδομάτων αφορά τον Δεκέμβριο 2018) θα πραγματοποιηθεί για όλους τους δικαιούχους την ίδια ημέρα και εντός του διαστήματος από τις 18 έως τις 25 Ιανουαρίου 2019 το αργότερο. Η αμέσως επόμενη πληρωμή των προνοιακών διατροφικών επιδομάτων θα γίνει τον Φεβρουάριο και θα αφορά τον μήνα Ιανουάριο 2019. Τον Μάρτιο θα πληρωθούν τα προνοιακά αναπηρικά επιδόματα για το δίμηνο Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2019. Με το πέρας του πρώτου τριμήνου του 2019, τα προνοιακά αναπηρικά επιδόματα θα καταβάλλονται κάθε μήνα, σε σταθερή ημερομηνία, κοινή για όλη την Ελλάδα.

Δ’ Σ.Σ.
Ανακύκλωση στο Δ’ Σ.Σ.
Κομοτηνή: 14-1-2019 Πρωινή ΕνημέρωσηΤο Δ΄Σ. Στρατού στο πλαίσιο των δράσεων της Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΘΑ, πραγματοποίησε την Παρασκευή ενημερωτική διάλεξη με θέμα «Προστασία του Περιβάλλοντος-Ανακύκλωση με διαλογή στην Πηγή». Το Σώμα Στρατού συνεχίζει στα 4 Στρατόπεδα του ν. Ξάνθης, το πρόγραμμα εναλλακτικής διαχείρισης Αστικών Στερεών Απορριμμάτων, με σκοπό να επεκταθεί σταδιακά σε όλα τα Στρδα του Σώματος Στρατού.

Κόμματα –Κινήματα
Ομιλία Στυλιανίδη
Κομοτηνή: 14-1-2019 Πρωινή ΕνημέρωσηΣτην παρουσίαση του βιβλίου του Βουλευτή Β Θεσσαλονίκης Σάββα Αναστασιάδη «με αίσθημα ευθύνης» των εκδόσεων Ινφογνώμων ήταν κεντρικός ομιλητής  ο Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης. Το βιβλίο παρουσιάστηκε στο ξενοδοχείο Porto στη Θεσσαλονίκη. Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Περιφερειάρχης Κ.Μακεδονίας Α.Τζιτζικώστας και ο προεδρος ΠΕΔ δήμαρχος Δ.Θεσσαλονίκης κ.Λ. Κυρίζογλου. Μίλησαν επίσης ο Καθηγητής Α.Συρίγος, ο εκδότης-αναλυτής Σ.Καλεντερίδης και έκλεισε ο συγγραφέας Σ.Αναστασιάδης. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Μ.Κοττάκης.

ΑμεΑ
Ιστοσελίδα για το Σωματείο
Κομοτηνή: 14-1-2019 Πρωινή ΕνημέρωσηΤην δική του ιστοσελίδα δημιούργησε το Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία Ροδόπης .Οι εξελίξεις, τα νέα και οι θέσεις του αναπηρικού κινήματος παρουσιάζονται στο νέο αυτό χώρο. «Σκοπός μας είναι η ενημέρωση των ΑμεΑ, η βελτίωση της ποιότητας ζωης τους και η συμπόρευση με την νέα τεχνολογία» αναφέρει ο πρόεδρος του Σωματείου ο κος Τρύφωνας Καρούντζος. Η ιστοσελίδα είναι www.amearodopis.gr

Εκδηλώσεις
Παραβατικότητα ανηλίκων
Κομοτηνή: 14-1-2019 Πρωινή ΕνημέρωσηΣεμινάριο με θέμα: «Παραβατικότητα Ανηλίκων: Τα αίτια και η αντιμετώπιση της Προβληματικής στις Συμπεριφοράς,» Διάρκεια: 8 ώρες/ 2 ημέρες των 4 ωρών θα πραγματοποιηθεί: 28 και 31 Ιανουαρίου .Ώρες: 17:00 – 21:00 στην Τοποθεσία: Καπναποθήκη Π, Καπνεργατών 9.

Κοπή Βασιλόπιτας
Κομοτηνή: 14-1-2019 Πρωινή ΕνημέρωσηΤο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Ροδόπης καλεί τα μέλη και τους φίλους του στην καθιερωμένη κοπή της πίτας την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 8.30 μ.μ., στο κέντρο DIAMOND ( στο 6οχλμ Κομοτηνής – Ιάσμου). Η τιμή της πρόσκλησης κατ΄άτομο ορίζεται στα 10 ευρώ και περιλαμβάνει φαγητό, ποτό και ζωντανή μουσική.

Μελισσοκομία
«Το Κεντρί»¨στο πλευρό των μελισσοκόμων

Κομοτηνή: 14-1-2019 Πρωινή Ενημέρωση
K

Ο Σύλλογος Ν.Ροδόπης “Το Κεντρί ” διοργανώνει σεμινάριο στις 30 Ιαν 2019 στο Κέντρο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Κομοτηνής , για την Διατροφή της Μέλισσας( Λιόλιος Βασίλειος -Διδάκτωρ Α.Π.Θ.) , αλλά και την Νέα Απειλή που πλήττει την Ιταλία και Γαλλία και ονομάζεται Σκαθάρι Aethina tumida . Ομιλητής θα είναι ο Ουρεηλίδης Κωνσταντίνος -Κτηνίατρος , εκπρόσωπος της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Σκαθάρι. Ο Σύλλογος θα κόψει την Πρωτοχρονιάτικη Βασιλόπιτα του .

Πολιτισμός
Ο ΜΟΚ διοργανώνει τον ετήσιο χορό του

Κομοτηνή: 14-1-2019 Πρωινή ΕνημέρωσηΟ  ΜΟΚ διοργανώνει τον ετήσιο χορό του και  καλεί όλα τα μέλη και φίλους να διασκεδάσουν  παρέα και να γεμίσουν  με ήχους παραδοσιακούς από όλη την Ελλάδα!  Το μουσικό σχήμα “Μπάντα Τέτοια” θα πλαισιώσει μουσικά την βραδιά και θα   κρατήσει συντροφιά μέχρι το ξημέρωμα. Η διοργάνωση στις 02/02/2019

Κομοτηνή: 14-1-2019 Πρωινή Ενημέρωση

Οι «Ακρίτες» χορεύουν και στηρίζουν
Ο σύλλογός «Ακρίτες Αμβροσίας » διοργανώνουν τον ετήσιο χορό τους το Σάββατο 19 Ιανουαρίου στις 20.30 στην αίθουσα δεξιώσεων του ξενοδοχείου Χρήστος και Εύη στο 3ο χιλ. Εθνικής οδού Κομοτηνής – Αλεξανδρούπολης. Τιμή εισόδου 15 ΕΥΡΏ (Περιλαμβάνει φαγητό και άφθονο ποτό ) Τα έσοδα θα διατεθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Πληροφορίες στα τηλέφωνα.: 6936962306 -2531097500.
Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους
Κομοτηνή: 14-1-2019 Πρωινή ΕνημέρωσηΗ κινηματογραφική Λέσχη της Π.Κ.Ρ για έκτη συνεχόμενη χρονιά προβάλει το Φεστιβάλ ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας . Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν Κυριακή 27/1/19 και Δευτέρα 28/1/19 στις 20:00. Είσοδος Δωρεάν.
Ελληνική διαχρονία
Σεμινάριο με θέμα την: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΧΡΟΝΙΑ και διδάσκοντα τον ξανθιώτη συγγραφέα Θανάση Μουσόπουλο διοργανώνεται από το ΙΔΡΥΜΑ ΘΡΑΚΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ την ΤΕΤΑΡΤΗ 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019, ώρες 5.15 – 8.15 μμ.

Κοπή βασιλόπιτας
Κομοτηνή: 14-1-2019 Πρωινή ΕνημέρωσηΚοπή της Βασιλόπιτας του Συλλόγου Καλλιτεχνών «Αθηνίων» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19 Ιανουαρίου στις 8 μμ,στο ξενοδοχείο «Χρήστος και Εύη».

Αστυνομικό Δελτίο
Κινητοποίηση στην Ξάνθη για ύποπτο φάκελο
Κομοτηνή: 14-1-2019 Πρωινή ΕνημέρωσηΚινητοποίηση σημειώθηκε στην Ξάνθη μετά τον εντοπισμό ύποπτου φακέλου που έχει σταλεί σε κάτοικο της πόλης. Πρόκειται για Ομότιμο Καθηγητή Πυρηνικής Φυσικής, στον οποίο έφτασε ο φάκελος μέσω θυρίδας που διατηρεί στο ταχυδρομείο. Ο Καθηγητής διαπίστωσε ότι πρόκειται για έναν από τους ύποπτους φακέλους που έχουν αποσταλεί σε Πανεπιστήμια και Καθηγητές της χώρας. Ειδοποίησε το πρωί του Σαββάτου την Αστυνομία η οποία απομάκρυνε με ασφάλεια το φάκελο στέλνοντας τον στο Γενικό Χημείο του Κράτους για περαιτέρω εξέταση.

Συνελήφθη 26χρονος αλλοδαπός για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Κομοτηνή: 14-1-2019 Πρωινή ΕνημέρωσηΣυνελήφθη το μεσημέρι της 11-1-2019, στην Εγνατία Οδό Αλεξανδρούπολης – Κομοτηνής, από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, 26χρονος αλλοδαπός, διότι εντοπίστηκε να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, στερούμενος άδειας ικανότητας οδήγησης.

Αθλητικά
Κομοτηνή: 14-1-2019 Πρωινή ΕνημέρωσηΠολύτιμο βαθμό απέσπασε η Ξάνθη στην Αθήνα αντιμετωπίζοντας τον Παναθηναϊκό με πέναλτι που κέρδισε στις καθυστερήσεις του αγώνα. Το παιχνίδι έληξε ισόπαλο 2-2.
Ήττα με 75-59 για την ομάδα του ΓΑΣ Κομοτηνής για το πρωτάθλημα της Γ Εθνικής από την ομάδα της Ευκαρπίας.
Ήττα και για την ΑΕΚ στο βόλεϊ με 1-3 σετ από την ομάδα της Κηφισιάς.

Καιρός
Κομοτηνή: 14-1-2019 Πρωινή ΕνημέρωσηΣύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), επιδείνωση του καιρού από σήμερα το απόγευμα. Παγετός θα σημειωθεί σήμερα το βράδυ, καθώς και την Τρίτη και την Τετάρτη τοπικά ισχυρός στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, οπού στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ολικός.
Στα βορειοανατολικά λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες πιθανώς ισχυρές κυρίως στα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα με χιόνια στα ηπειρωτικά ορεινά. Οι άνεμοι πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 και στα νότια 6 τοπικά 7 που το βράδυ στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει κάποια αξιόλογη μεταβολή, ενώ παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος