Κομοτηνή: 17-11-2018 ΕΡΤ Ενημέρωση

Καιρός
Λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από έντονα καιρικά φαινόμενα

Κομοτηνή: 17-11-2018 ΕΡΤ Ενημέρωση

Αναγκαία κρίνεται η λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από έντονα καιρικά φαινόμενα (βροχοπτώσεις, καταιγίδες, κλπ.), πλημμυρικά φαινόμενα). Σύμφωνα με το από 16-11-2018 έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, προβλέπονται έντονες βροχοπτώσεις, θυελλώδεις άνεμοι και χιόνια στα ορεινά της περιοχής μας από το απόγευμα της Κυριακής (18-11-2018). Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να ενημερωθείτε από τα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ www.emy.gr. Παρακαλούνται οι πολίτες όπως λάβουν υπόψη τα Έκτακτα Δελτία Επιδείνωσης Καιρού για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους.

Κομοτηνή: 17-11-2018 ΕΡΤ Ενημέρωση

Παράλληλα, το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κομοτηνής συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Ειδικότερα καλούνται οι πολίτες: • Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά. • Περιορίστε τις μετακινήσεις σας και αποφύγετε την εργασία και την παραμονή σε υπόγειους χώρους. • Μην διασχίσετε χείμαρρο πεζοί ή με αυτοκίνητο. • Εγκαταλείψτε το αυτοκίνητό σας αν έχει ακινητοποιηθεί καθώς ενδέχεται να παρασυρθεί ή να πλημμυρίσει. • Μην πλησιάζετε σε περιοχές όπου έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις. • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές, μείνετε μακριά από ηλεκτροφόρα καλώδια. • Προμηθευτείτε υλικό θέρμανσης και τρόφιμα για αρκετές ημέρες, διατηρείστε ζεστό το σπίτι και παραμείνετε σε αυτό όσο μπορείτε, μην αφήνετε τα παιδιά και τους ηλικιωμένους να βγουν έξω ασυνόδευτοι. • Φορέστε κατάλληλα ρούχα και παπούτσια όταν είναι απαραίτητο να βγείτε. • Ελέγξτε το δίκτυο ύδρευσης, τους σωλήνες και τον υαλοπίνακα του ηλιακού θερμοσίφωνα. • Αποφύγετε την οδήγηση σε δύσβατες ορεινές περιοχές, αλλάξτε πορεία αν είστε σε δύσβατο δρόμο. • Αν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο. Είναι προτιμότερο να ταξιδέψετε κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιώντας κεντρικούς δρόμους. Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε. • Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για μετακινήσεις στην πόλη. • Ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ. • Αποφεύγετε τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. • Μεταβάλλετε το πρόγραμμα των μετακινήσεών σας ώστε να αποφύγετε την αιχμή των καιρικών φαινομένων. • Αν πρόκειται να μετακινηθείτε, ενημερωθείτε για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.

Πολιτική
Η ΥΦΕΘΑ κα Μαρία Κόλλια Τσαρουχά

Κομοτηνή: 17-11-2018 ΕΡΤ Ενημέρωση
Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά [Φωτό αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλ. Μπελτές]
Η ΥΦΕΘΑ κα Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, συνοδευόμενη από τον κ. Α/ΓΕΣ Αντγο Αλκιβιάδη Στεφανή και τον Δκτη Δ΄ΣΣ Αντγο Γεώργιο Καμπά, θα εκκλησιαστεί στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Εχίνου Ξάνθης, και θα επισκεφτεί χωριά της ορεινής Ξάνθης, όπου έχουν υλοποιηθεί έργα συντήρησης οδοποιίας και σχολικών κτηριακών εγκαταστάσεων από το Δ΄ Σώμα Στρατού. Στη συνέχεια θα παρακολουθήσει εκπαιδευτικές δραστηριότητες εθνοφυλάκων της 29 Μ/Π ΤΑΞ στο ΠΒ Αμπελώνα.

Στις εργασίες της 4ης Συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης ο Στάθης Γιαννακίδης
Κομοτηνή: 17-11-2018 ΕΡΤ ΕνημέρωσηΤις εργασίες της 4ης Συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανατολική Μακεδονία και Θράκη» 2014 – 2020 που πραγματοποιήθηκε χθες στη Δράμα την Παρασκευή 16/11, χαιρέτησε ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης, προσκεκλημένος της Περιφέρειας ΑΜΘ. Κατά το χαιρετισμό του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο έργο της επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου στην Περιφέρεια ΑΜΘ και στο συντονιστικό ρόλο που έχει αναλάβει το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης μεταξύ της ΑΜΘ και της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου για την προώθηση του έργου που αφορά στις 6 μεγάλες πόλεις της περιοχή και έχει προϋπολογισμό 55 εκατ. ευρώ ενώ το Υπουργείο είναι διατεθειμένο να προχωρήσει και σε επέκταση του φυσικού αντικειμένου εφόσον χρειαστεί. Όπως σημείωσε αναμένεται μέχρι το τέλος του χρόνου να ενταχθεί στο ΠΕΠ της ΑΜΘ.

Κοινωνία
Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών
Κομοτηνή: 17-11-2018 ΕΡΤ ΕνημέρωσηΞενώνα Φιλοξενίας Γυναικών θυμάτων βίας και πολλαπλών διακρίσεων λειτουργεί ο Δήμος Κομοτηνής, όπου παρέχεται ασφαλή διαμονή και ψυχοκοινωνική στήριξη σε γυναίκες μαζί με τα παιδιά τους, οι οποίοι, έχουν υποστεί κάθε μορφή βίας, σωματική, ψυχολογική, σεξουαλική, οικονομική. Επιπλέον, ο Ξενώνας διεύρυνε τις υπηρεσίες του και δέχεται γυναίκες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και έχουν υποστεί πολλαπλές διακρίσεις, όπως γυναίκες άνεργες, μονογονείς, ΑμεΑ, με στόχο την ενδυνάμωση και την επανένταξή τους στην κοινωνία. Ο Ξενώνας από την αρχή της λειτουργίας του έως και σήμερα έχει φιλοξενήσει 143 γυναίκες και παιδιά. Στις 24 Νοεμβρίου και ώρα 11:00, τα στελέχη του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Κομοτηνής θα βρίσκονται στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής ενημερώνοντας τους πολίτες και διαθέτοντας έντυπο υλικό για τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Ξενώνα. Επιπρόσθετα, στις 25 Νοεμβρίου και ώρα 20:00, θα πραγματοποιηθεί φιλικός αγώνας μπάσκετ υπέρ της ισότητας και κατά τις έμφυλης βίας, σε συνεργασία με την Αθλητική Ένωση Κομοτηνής, μεταξύ των Α.Ε Κομοτηνής και των παλαίμαχων Α.Ε Κομοτηνής στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Κομοτηνής (κλειστό γυμναστήριο), η είσοδος θα είναι δωρεάν και τα στελέχη θα βρίσκονται εκεί, με σκοπό την ενημέρωση και προώθηση του μηνύματος ¨Δεν είσαι η μόνη, Δεν είσαι μόνη¨.

Πρωτογενής Τομέας
Κινητοποιήσεις κτηνοτρόφων
Κομοτηνή: 17-11-2018 ΕΡΤ ΕνημέρωσηΈτοιμοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις εμφανίζονται οι κτηνοτρόφοι της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η πτώση των τιμών στο γάλα και στο κρέας, και η δέσμευση των ενισχύσεων για χρέη, δεδομένης της μη εφαρμογής του ακατάσχετου λογαριασμού, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα επιβίωσης στους κτηνοτρόφους.

Υγεία
Ελλείψεις Φαρμάκων
Κομοτηνή: 17-11-2018 ΕΡΤ ΕνημέρωσηΦάρμακα σε γειτονικούς Νομούς, αλλά και κάποιοι σε γειτονικές χώρες αναζητούν οι ασθενείς της Ροδόπης, καθώς τα 84 φαρμακεία του Νομού αδυνατούν να τους καλύψουν. Το πρόβλημα με τα ελλειπτικά φάρμακα απασχολεί όχι μόνο την Ροδόπη, αλλά και άλλους Νομούς της χώρας. Το θέμα με τα «ελλειπτικά» φάρμακα αφορά κάποια καινούργια φάρμακα που είναι μέσα στην «πατέντα». Αυτό σημαίνει πως για δέκα χρόνια δεν έχει δικαίωμα άλλη εταιρεία να σπάσει την πατέντα και να βγάλει ένα αντίγραφο.

Πολιτισμός
Προβολή ταινίας μικρού μήκους «Πυρρίχιος»
Κομοτηνή: 17-11-2018 ΕΡΤ ΕνημέρωσηΗ ταινία μικρού μήκους του Χρήστου Κεμανετζίδη “Πυρρίχιος”, έρχεται στην πόλη της Κομοτηνής. Τετάρτη 21 Νοεμβρίου στις 19.30 στο Ρεξ (Πολιτιστικό Κυτταρο Κομοτηνής). Η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Διοργάνωση: Ποντιακά Σωματεία Ν. Ροδόπης και ΔΚΕΠΠΑ Κομοτηνής.

Νέο έργο με τίτλο «Η λοξή ματιά»

Κομοτηνή: 17-11-2018 ΕΡΤ Ενημέρωση

Το τμήμα εκδόσεων του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ξάνθης συμπεριέλαβε στο έργο του το νέο βιβλίο του φιλόλογου-συγγραφέα Δημήτρη Βλάχου, με τίτλο Η λοξή ματιά / Θερβάντες – Πλάτων – Νίτσε – Γκόγια και άλλα κείμενα λοξής ανάγνωσης και γραφής (2012-2018). Πρόκειται για μια πρωτότυπη συλλογή 14 κειμένων του συγγραφέα της τελευταίας εξαετίας (2012-2018), στα οποία πρωταγωνιστούν δημιουργοί παλαιότερων εποχών (Πλάτων, Αριστοτέλης, Νίτσε, Θερβάντες, Βελάθκεθ, Γκόγια).Οι πρωταγωνιστές μυούν τον αναγνώστη στην τέχνη της ‘’λοξής ματιάς’’, έτσι όπως αυτή εκδηλώνεται με τη μορφή της ειρωνείας, της προσποίησης και του υπονοούμενου. Το έργο υποδεικνύει έναν άλλο τρόπο να βλέπεις τον κόσμο, αναγνωρίζοντας σ’ αυτόν συνδέσεις, συγκλίσεις, συγγένειες και συνάφειες εκεί όπου εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται να υπάρχει τίποτε τέτοιο. Οι αναγνώστες μπορούν να προμηθευθούν το βιβλίο στην τιμή των 10 ευρώ από το Μουσείο, ενώ σύντομα θα ανακοινωθεί και η ημερομηνία παρουσίασής του.

Αστυνομικό δελτίο
Τροχαίο δυστύχημα
Κομοτηνή: 17-11-2018 ΕΡΤ ΕνημέρωσηΙ.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε 24χρονος ημεδαπός και επέβαιναν τέσσερις (4) ημεδαποί, ηλικίας 22, 19 (άντρες), 21 και 12 (γυναίκες) ετών, συγκρούστηκε νωτομετωπικά με φορτηγό αυτοκίνητο που οδηγούσε 50χρονος ημεδαπός. Αποτέλεσμα του τροχαίου ήταν ο τραυματισμός όλων των επιβαινόντων στο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, όπου ο 19χρονος υπέκυψε στα τραύματά του. Την προανάκριση για τα αίτια και τις συνθήκες του ατυχήματος διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Ξάνθης.

Συνελήφθη 41χρονος ημεδαπός κατηγορούμενος για κλοπή οχήματος, πλαστογραφία και παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Κομοτηνή: 17-11-2018 ΕΡΤ ΕνημέρωσηΣυνελήφθη προχθές (15-11-2018) το πρωί, στην παλαιά Εθνική Οδό Αλεξανδρούπολης – Κομοτηνής, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Σαπών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, 41χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή οχήματος, πλαστογραφία και παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Αθλητικά
Αντιμέτωπος με τον ΓΑΣ
Κομοτηνή: 17-11-2018 ΕΡΤ ΕνημέρωσηΜετά τη νίκη στα Μουδανιά, η ομάδα του ΓΑΣ Κομοτηνή αντιμετωπίζει το φορμαρισμένο σύνολο του Εύοσμου και χρειάζεται τη βοήθεια των φιλάθλων της πόλης για να τα καταφέρει. Κάρτα διαρκείας 20 €, γενική είσοδος 4€, φοιτητικό 2 €.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος