Κομοτηνή: 22-11-2018 Πρωινή Ενημέρωση

Παιδεία
Διαμαρτύρονται μαθητές και εκπαιδευτικοί των Μουσικών Σχολείων
Κομοτηνή: 22-11-2018  Πρωινή ΕνημέρωσηΣε κατάληψη προχωρούν σήμερα μαθητές και μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής διαμαρτυρόμενοι για τις 40 εκείνες διατάξεις που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας και, που όπως υποστηρίζουν, αλλάζουν τους ιδρυτικούς νόμους των Μουσικών Σχολείων και των Καλλιτεχνικών Σχολείων. «Η επιχειρούμενη «επανίδρυσή» τους ισοδυναμεί με αποδόμησή τους.» υποστηρίζει με ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Ροδόπης.

«Άμεσα πρέπει να αποσυρθούν οι διατάξεις του άρθρου 40 του προαναφερθέντος Σχεδίου Νόμου που αφορούν στα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία, όχι μόνο γιατί κατατέθηκαν ερήμην της σχολικής κοινότητας ((Καθηγητές – γονείς – μαθητές ) αλλά κυρίως διότι με αυτές «διαλύονται» τα σχολεία αυτά.» τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Ροδόπης.

50.000 για τον παιδικό σταθμό του Ιάσμου
Κομοτηνή: 22-11-2018  Πρωινή ΕνημέρωσηΕπιχορήγηση ύψους 50.000 ευρώ για τον παιδικό σταθμό του Ιάσμου εγκρίθηκε με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, στο πλαίσιο της Πρόσκλησης για την προσαρμογή λειτουργούντων δημοτικών βρεφικών, παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών στις τεχνικές και κτιριακές προδιαγραφές που θέτει για πρώτη φορά το νέο θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης, με σκοπό την απρόσκοπτη και ασφαλή φιλοξενία των παιδιών .

Σχολικά γεύματα
Κομοτηνή: 22-11-2018  Πρωινή ΕνημέρωσηΞεκίνησε η υλοποίηση του Προγράμματος «Σχολικά Γεύματα» και του Προγράμματος προώθησης της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και γάλακτος σε σχολεία της χώρας. Το Πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» το οποίο απευθύνεται συνολικά σε 153.244 μαθητές, 950 σχολείων, 63 Δήμων όλης τη χώρας και υλοποιείται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, σε συνεργασία με το Υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Περιφέρεια
Πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
Κομοτηνή: 22-11-2018  Πρωινή ΕνημέρωσηΤην πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΣΕΚ ΑΜΘ) συγκάλεσε στην έδρα της Περιφέρειας στην Κομοτηνή ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος. Το ΠΣΕΚ ΑΜΘ συγκροτήθηκε για να αποτελεί ένα όργανο το οποίο θα προτείνει και θα υποστηρίζει αναπτυξιακές δράσεις της Περιφέρειας με επίκεντρο την έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία. Ιδιαίτερα θα στοχεύει στη σύνδεση της ακαδημαϊκής κοινότητας με τους φορείς της αγοράς ώστε να διευκολύνει νέους από την Περιφέρεια να δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά σε καινοτόμους τομείς. Το ΠΣΕΚ ΑΜΘ αποτελείται από έντεκα µέλη με σημαντική και αναγνωρισμένη ερευνητική ή επαγγελματική εμπειρία σε θέματα έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας: Πρόεδρος: Παντελής Μπότσαρης, Καθηγητής Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης ΔΠΘ, πρώην αναπληρωτής Πρύτανη Έρευνας και Καινοτομίας ΔΠΘ Αντιπρόεδρος: Πέτρος Σουκουλιάς, πρώην Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Γραμματέας: Κωνσταντίνος Χουβαρδάς, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας ΑΜΘ.

Οικονομία – Ανάπτυξη
Πόροι 525 εκατ. ευρώ διοχετεύονται ήδη στην οικονομία
Κομοτηνή: 22-11-2018  Πρωινή ΕνημέρωσηΠόροι 525 εκατ. ευρώ διοχετεύονται ήδη στην οικονομία μέσω του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ΄ Οίκον ΙΙ». Σήμερα συνεδρίασε η αρμόδια Επενδυτική Επιτροπή και ενέκρινε την υπαγωγή στο πρόγραμμα επιπλέον 2.127 αιτήσεων, επιλέξιμου προϋπολογισμού παρεμβάσεων 33,72 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 24,15 χρηματοδοτούνται από δημόσια δαπάνη 24,15 εκατ. ευρώ. Πλέον έχουν υπαχθεί στο πρόγραμμα 39.793 αιτήσεις, συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού παρεμβάσεων 524,9 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 354 εκατ. ευρώ προκύπτουν από δημόσια δαπάνη. Καλύπτεται, έτσι, περίπου το 70% του προϋπολογισμού άμεσης ενίσχυσης του προγράμματος.

Βουλή
Δημιουργία παραρτήματος Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στον Ίασμο
Κομοτηνή: 22-11-2018  Πρωινή ΕνημέρωσηΚατατέθηκε ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας από τον βουλευτή Ροδόπης, Ιλχάν Αχμέτ, για την δημιουργία παραρτήματος Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στον Ίασμο της Π.Ε. Ροδόπης. Με 80 αιτήσεις από ενδιαφερόμενους πολίτες του δήμου Ιάσμου να παραμένουν αναπορρόφητες εξαιτίας αντικειμενικών αδυναμιών από το ΣΔΕ Κομοτηνής, η ανάγκη για να υλοποιηθεί αυτό το δίκαιο αίτημα είναι πιο άμεση και επιτακτική από ποτέ άλλοτε στο παρελθόν τονίζει ο βουλευτής. Στην σχετική ερώτηση που απευθύνει προς τον υπουργό ο βουλευτής Ροδόπης ζητά να μάθει εάν “προτίθεται η κυβέρνηση να προβεί άμεσα στην ίδρυση και λειτουργία παρατήματος του ΣΔΕ Κομοτηνής στον δήμο Ιάσμου, σύμφωνα με τα κατατεθειμένα αιτήματα του διευθυντή του ΣΔΕ Κομοτηνής και του δημάρχου Ιάσμου και υπό το βάρος των πιεστικών κοινωνικών αναγκών και του μεγάλου ενδιαφέροντος που έχει εκδηλωθεί προς αυτή την κατεύθυνση από τους δημότες του συγκεκριμένου δήμου της Π.Ε. Ροδόπης”.

Πρωτογενής Τομέας
Συνάντηση με την Ένωση Παράκτιων Αλιέων Ελλάδος
Κομοτηνή: 22-11-2018  Πρωινή ΕνημέρωσηΜε την Ένωση Παράκτιων Αλιέων Ελλάδος συναντήθηκε η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ολυμπία Τελιγιορίδου. Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν τα κριτήρια επαγγελματικότητας του παράκτιου αλιέα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και το νομικό πλαίσιο αυτών, το κόστος παραγωγής, το νέο ΕΠΑΛΘ, ο έλεγχος της ερασιτεχνικής αλιείας, ο αλιευτικός τουρισμός, οι αποζημιώσεις από προστατευόμενα είδη, η επαγγελματική κατάρτιση καθώς και η συμμετοχή των αλιέων στις λήψεις αποφάσεων. Η κ. Τελιγιορίδου δεσμεύτηκε να εξετάσει όλα τα ζητήματα, για τα οποία στην πλειοψηφία τους υπάρχει ταύτιση απόψεων και κάλεσε τους αλιείς να συνδράμουν με την εμπειρία τους στη συνέχιση του διαλόγου.

Συναντήθηκε με τους κτηνοτρόφους η Β.Ελευθεριάδου
Κομοτηνή: 22-11-2018  Πρωινή ΕνημέρωσηΣυνάντηση με τους κτηνοτρόφους της περιοχής των Σαπών είχε η πολιτευτής της ΝΔ κα Βούλα Ελευθεριάδου. Τη συζήτηση απασχόλησαν οι  χαμηλές τιμές πώλησης γάλακτος, το αυξημένο κόστος παραγωγής και όλα εκείνα τα προβλήματα που οδηγούν σε απώλεια του ζωικού κεφαλαίου.

Ικανοποιημένοι οι ελαιοπαραγωγοί της Μαρώνειας
Κομοτηνή: 22-11-2018  Πρωινή Ενημέρωση27 ελαιοπαραγωγοί ένωσαν τις δυνάμεις τους, μαζί και τα 17.000 δένδρα τους, και πορεύονται από κοινού υλοποιώντας όνειρα και βάζοντας νέους στόχους. Είναι οι συνεταιριστές του “Αγροτικού Ελαιοκομικού Συναιτερισμού Μαρώνειας”. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Συνεταιρισμού, τον κο Παναγιώτη Νικούδη για πρώτη φορά φέτος, μετά από δύο χρόνια που δημιουργήθηκε το συσκευαστήριο, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από παραγωγούς της Θράκης να τυποποιήσουν το προϊόν τους.

Ζαχαροκάλαμο από την ΚΟΙΝΣΕΠ Γενισέας
Κομοτηνή: 22-11-2018  Πρωινή ΕνημέρωσηTαχίνι, πάστα φουντουκιού και φυστικοβούτυρο με πετιμέζι από Ζαχαροκάλαμο παρασκευάζει και διαθέτει προς πώληση η ΚΟΙΝΣΕΠ «Γενισέα». Η Αναστασία Αμανατίδου είναι πρόεδρος της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης, τ α τελευταία χρόνια μαζί με πέντε άλλες γυναίκες του χωριού κατάφεραν να αναβιώσουν μια παλιά, παραδοσιακή καλλιέργεια, το ζαχαροκάλαμο, το οποίο είχε λησμονηθεί για 60 και πλέον χρόνια.

Εκλογές – Μάιος 2019 Κίνηση Υποψηφίων
Συναντηση Υπ. Περιφερειάρχη Χριστόδουλου Τοψίδη με τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Κώστα Ζαγναφέρη
Κομοτηνή: 22-11-2018  Πρωινή ΕνημέρωσηΟ υποψήφιος Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης Χριστόδουλος Τοψίδης επισκέφθηκε χθες τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Κώστα Ζαγναφέρη. Στη συνάντηση αυτή συζητήθηκαν τα θέματα που απασχολούν την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καθώς και τις προοπτικές που ανοίγονται ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου 2019. Ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης τόνισε ότι η Περιφέρειά έχει ανάγκη από συστράτευση όλων των δυνάμεων και συντάσσεται με την πρόταση να συμπράξουν όλες οι δυνάμεις σε έναν κοινό συνδυασμό που θα διεκδικήσει την Περιφέρεια στις προσεχείς εκλογές.

Μητρόπολη
«Τα νέα θρησκευτικά στο νέο σχολείο»
Κομοτηνή: 22-11-2018  Πρωινή ΕνημέρωσηΗμερίδα με θέμα «Τα νέα θρησκευτικά στο νέο σχολείο», διοργανώνει η Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής στο πλαίσιο των δράσεων της Σχολής Γονέων και Νέων Ζευγαριών. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί, αύριο Παρασκευή 23 Νοεμβρίου στις 7 μ.μ. στο Ίδρυμα Παπανικολάου στην Κομοτηνή.

Σεμινάριο
Σεμινάριο θεάτρου με σκηνοθέτη
Κομοτηνή: 22-11-2018  Πρωινή ΕνημέρωσηΣεμινάριο θεάτρου με τον σκηνοθέτη- ηθοποιό Κώστα Παπακωνσταντίνου και θέμα τη «λειτουργία του παρτενέρ» οργανώνει το θεατρικό εργαστήρι «Επί Σκηνής» το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Νοεμβρίου στα πλαίσια των 10 χρόνων λειτουργίας . Ώρες σεμιναρίου: Σάββατο 24. 11. 2018, 18:00- 21:00 Κυριακή 25. 11. 2018, 11:00- 14:00 Χώρος: θεατρικό εργαστήρι «επί σκηνής», Γ. Νικολάου 7 Κόστος σεμιναρίου: 25 ευρώ Θέσεις περιορισμένες Κρατήσεις θέσεων στο τηλέφωνο 6977424441

Εκδήλωση
Μουσικοχορευτικό οδοιπορικό
Κομοτηνή: 22-11-2018  Πρωινή Ενημέρωση«Φίλοι μ’ καλωσορίσατε» τιτλοφορείται το μουσικοχορευτικό οδοιπορικό στην ελληνική παράδοση που διοργανώνει ο Σύλλογος Εβριτών Ν. Ροδόπης με τη συμπαράσταση της ΔΚΕΠΠΑΚ. Χοροί και τραγούδια από τα Κύθηρα, τη Θεσσαλία, τη Δράμα, τη Δυτική Θράκη και την Ανατολική Ρωμυλία θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης με τη συμμετοχή και συνδρομή του Μορφωτικού Συλλόγου Σοφάδων Καρδίτσας, του Πολιτιστικού Συλλόγου Σουφλίου «Ανέμη» και όλα τα τμήματα παραδοσιακού χωρού και της χορωδίας του Συλλόγου Εβριτών Ν. Ροδόπης, υπό τους ήχους του μουσικού παραδοσιακού σχήματος «Ακριτικός Ήχος». Η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί στο Κεντρικό Αμφιθέατρο Πανεπιστημιούπολης του ΔΠΘ, το Σάββατο 24 Νοεμβρίου και ώρα 19.00

“Η Άνιστι χροιά της Άνοιξης»
Κομοτηνή: 22-11-2018  Πρωινή ΕνημέρωσηΈκθεση ζωγραφικής με τίτλο “Η Άνιστι χροιά της Άνοιξης» και έργα του Γιώργου Καδήρογλου φιλοξενείται στο Κτήμα “Βουρβουκέλη” στα Άβδηρα του Ν. Ξάνθης. Η επιμέλεια είναι του Αντώνη Βαρβατσούλια. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 24 Νοεμβρίου στις 19:00.
Βιβλιοπαρουσιάσεις

“Ο Γλυκός Κόσμος της Μουσικής”

Κομοτηνή: 22-11-2018  Πρωινή Ενημέρωση
ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΤΗΝ ΕΡΤ

Tο νέο βιβλίο της Αλίκης Μασμανίδου “Ο Γλυκός Κόσμος της Μουσικής” παρουσιάζουν το Δημοκρίτειο Βιβλιοχαρτοπωλείο, σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Φίλιππος Νάκας και τη Σύγχρονη Μουσική Σχολή Κομοτηνής Ελένη Ξυγαλά το Σάββατο 25 Νοεμβρίου στις έξι το απόγευμα στη Λέσχη Κομοτηναίων. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: – Αλίκη Μασμανίδου – καθηγήτρια πιάνου / διοικητική δ/ντρια στη Σύγχρονη Μουσική Σχολή Κομοτηνής Ελένη Ξυγαλά – Αιμιλία Χατζηδαυιτίδου – φοιτήτρια τμήματος Ιστορίας Εθνολογίας Δ.Π.Θ -Ειρήνη Χρυσοστομίδου- απόφοιτος τμήματος Ιστορίας Εθνολογίας Δ.Π.Θ – Καρολίνα Σαργκσιάν – φοιτήτρια τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης Δ.Π.Θ.
Σήμερα Πέμπτη στο Δημοκρίτειο βιβλιοπωλείο θα παρουσιαστεί το νέο βιβλίο του Κώστα Ακρίβου ‘’Γάλα Μαγνησίας’’ από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Αστυνομικό Δελτίο
Κατασχέθηκαν 480 πακέτα λαθραίων τσιγάρων
Κομοτηνή: 22-11-2018  Πρωινή ΕνημέρωσηΣυνελήφθη προχθές (20-11-2018) στο χώρο διεξαγωγής της λαϊκής αγοράς σε χωριό της Ροδόπης, ένας 59χρονος, διότι τον εντόπισαν να κατέχει 480 πακέτα τσιγάρων, για τα οποία δεν έχουν καταβληθεί στο δημόσιο οι ανάλογοι φόροι και δασμοί.

Συνελήφθη 23χρονος αλλοδαπός ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους μετανάστες
Κομοτηνή: 22-11-2018  Πρωινή ΕνημέρωσηΣυνελήφθη προχθές (20-11-2018) το βράδυ, στο νομό Ροδόπης 23χρονος αλλοδαπός, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας δέκα (10) μη νόμιμους μετανάστες. Η σχετική δικογραφία περιλαμβάνει ακόμη δύο άγνωστους μέχρι στιγμής δράστες, συνεργούς του 23χρονου. Κοντά στον οικισμό Θρυλορίου, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν σήμα στάσης στο Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 23χρονος, πλην όμως αυτός δεν συμμορφώθηκε, ανέπτυξε ταχύτητα και ακολουθήθηκε από τους αστυνομικούς. Στη συνέχεια, ο οδηγός ελάττωσε την ταχύτητα του οχήματος και λίγο πριν την ακινητοποίηση του, το εγκατέλειψε εν κινήσει μαζί με τους άλλους δύο συνεργούς του, διαφεύγοντας σε παρακείμενη αγροτική περιοχή. Άμεσα οι αστυνομικοί ξεκίνησαν έρευνες στην περιοχή, με αποτέλεσμα να εντοπίσουν και να συλλάβουν τον 23χρονο, ενώ οι συνεργοί του διέφυγαν και αναζητούνται. Σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, διαπιστώθηκε ότι οι τρείς διακινητές μετέφεραν με αυτό, παράνομα, στην ενδοχώρα δέκα (10) μη νόμιμους μετανάστες.
.

Καιρός
Κομοτηνή: 22-11-2018  Πρωινή ΕνημέρωσηΛίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές κυρίως στα Ανατολικά.  Οι Άνεμοι θα πνέουν από Βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 στα Ανατολικά, 4 με 6 στα Δυτικά και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος