Κομοτηνή: 7-5-2019 Ειδήσεις

Πολιτική
Ομιλία Αλέξη Τσίπρα στην Ξάνθη
Κομοτηνή: 7-5-2019 ΕιδήσειςΜήνυμα νίκης κόντρα στην προπαγάνδα και τους μύθους στέλνουν οι πολίτες της Ξάνθης είπε ο Πρωθυπουργός μιλώντας χθες το βράδυ στο γήπεδο του Ευμοίρου. Ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε ότι τα μέτρα ελάφρυνσης για τους φορολογούμενους που εξετάζει η κυβέρνηση θα είναι μόνιμα και επιτέθηκε σφόδρα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυρ. Μητσοτάκη για την πρόταση μομφής κατά του Παύλου Πολάκη που όπως είπε ο κ. Τσίπρας μετατρέπεται σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση. Νωρίτερα από τον οικισμό των Ρομά στα Κιμμέρια της Ξάνθης επεσήμανε ότι όραμα της Κυβέρνησης είναι μια κοινωνία αλληλεγγύης και ισότητας.

Η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας στην Κομοτηνή

Κομοτηνή: 7-5-2019 Ειδήσεις
Όλγα Γεροβασίλη [EUROKINISSI/Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ]
Η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος, πραγματοποίησαν χθες σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων, στην έδρα της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στην Κομοτηνή. Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, Αντιστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Ανδρέας Αποστολόπουλος, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Υποστράτηγος Νικόλαος Μενεξίδης, Διευθυντές και Υποδιευθυντές των υφιστάμενων Διευθύνσεων Αστυνομίας και Αξιωματικοί της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης. Στο πλαίσιο της σύσκεψης αναλύθηκαν θέματα υπηρεσιακού και ευρύτερου επαγγελματικού ενδιαφέροντος που απασχολούν τις τοπικές αστυνομικές Υπηρεσίες και αποτιμήθηκαν οι υπηρεσιακές δράσεις και τα ολοκληρωμένα προγράμματα αστυνόμευσης. Η κα Υπουργός και ο κ. Αρχηγός είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν εκτενώς για τα θέματα που τέθηκαν στο πλαίσιο της σύσκεψης και περαιτέρω να δώσουν εντολές και κατευθύνσεις για τη βέλτιστη ανταπόκριση και διαχείριση τους.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: 7-5-2019 ΕιδήσειςΤην Περιφερειακή Ενότητα της Ροδόπης επισκέφτηκε χθες ο ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αραχωβίτης Σταύρος προσκεκλημένος της Νομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κος Αραχωβίτης συνοδευόμενος από τους βουλευτές Μουσταφά Μουσταφά και Αϊχάν Καραγιουσούφ συνάντησε τους καπνοπαραγωγούς της περιοχής και τους αλιείς στον συνεταιρισμό της Βιστωνίδας. Η επίσκεψη του κ. Αραχωβίτη εντάσσεται στο πλαίσιο επαφών διαλόγου και συνεργασίας με φορείς της περιοχής για θέματα του χαρτοφυλακίου του , με σκοπό να ενημερωθούν οι φορείς της Περιοχής, να εξετασθούν οι δυνατότητες και οι προοπτικές του Πρωτογενή Τομέα.
Ευρωεκλογές

Κλιμάκιο υποψηφίων ευρωβουλευτών στη Θράκη
Κομοτηνή: 7-5-2019 ΕιδήσειςΤην Θράκη θα επισκεφτούν στο πλαίσιο της καμπάνιας για τις ευρωεκλογές. οι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία: Κωνσταντίνα Κούνεβα-Ευρωβουλευτής, Κώστας Αρβανίτης-Δημοσιογράφος, Στέργιος Καλπάκης –Εκπαιδευτικός,Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς , Κυριακή Μάλαμα-Σκηνοθέτης, διευθύντρια προγράμματος ΕΡΤ3, μέλος ΔΣ Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και Ουφούκ Μουσταφά-Δικηγόρος. Δημοτική σύμβουλος Δήμου Κομοτηναίων. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Θράκη θα συμμετέχουν σε συναντήσεις με θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς της περιοχής.

Περιοδεία του ΜέΡΑ25 στην Θράκη και την Ανατολική Μακεδονία

Κομοτηνή: 7-5-2019 Ειδήσεις
DiEM25 1st May Demo Athens 2019

Το ΜέΡΑ25 με επικεφαλής τον Γραμματέα του Γιάνη Βαρουφάκη συνοδευόμενος από την Ευρωβουλευτή του κόμματος και υποψήφια στις ευρωεκλογές Σοφία Σακοράφα αλλά και άλλους υποψήφιους ευρωβουλευτές και στελέχη του ΜέΡΑ25 επισκέπτονται σήμερα την Ροδόπη και την Ξάνθη.

Περιφέρεια
Πρόσκληση 6ης Τακτικής Συνεδρίασης Περιφερειακού Συμβουλίου Α. Μ. Θ.
Κομοτηνή: 7-5-2019 ΕιδήσειςΣυνεδριάζουν τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης την Πέμπτη 9 Μάιου στις 18:30, στο αμφιθέατρο του Πολυλειτουργικού Κέντρου Κομοτηνής, Μαρασλή & Πύργου γωνίας 1 ,Κομοτηνή (δίπλα στο ξενοδοχείο Ανατόλια).
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Παρουσίαση υποψηφίων
Κομοτηνή: 7-5-2019 ΕιδήσειςΕκδήλωση παρουσίασης όλων των υποψηφίων του κεντρικού και των τοπικών συμβουλίων του συνδυασμού «Επανεκκίνηση στο Δήμο Μαρωνείας – Σαπών» θα πραγματοποιηθεί από τον υποψήφιο δήμαρχο Ντίνο Χαριτόπουλο την Τετάρτη 8 Μαΐου και ώρα 8:00μμ στο πολιτιστικό κέντρο Ξυλαγανής .
ΔΠΘ
Το 27ο Διεθνές Συνέδριο Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού
Κομοτηνή: 7-5-2019 ΕιδήσειςΤο 27ο Διεθνές Συνέδριο Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού (ΔΣΦΑΑ) ανοίγει για άλλη μια φορά τις πύλες του την Παρασκευή 10 Μαΐου 2019. Το Διεθνές Συνέδριο Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, αποτελεί την κορυφαία ετήσια επιστημονική εκδήλωση, που διοργανώνει ανελλιπώς η Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Δ.Π.Θ. από το 1992 και θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 10 Μαΐου έως την Κυριακή 12 Μαΐου 2019 στις εγκαταστάσεις του Τ.Ε.Φ.Α.Α.. Το Συνέδριο θα φιλοξενήσει και φέτος καταξιωμένους προσκεκλημένους ομιλητές, με μακρά ακαδημαϊκή θητεία στην Αθλητική Επιστήμη και πληθώρα από έλληνες αλλά και ξένους σύνεδρους από πολλές χώρες, ενισχύοντας το επιστημονικό κύρος και την αναγνωρισιμότητα του Τμήματος στην ευρύτερη ακαδημαϊκή κοινότητα.
Παιδεία
4ες Αυγομαχίες Προσχολικής Αγωγής
Κομοτηνή: 7-5-2019 ΕιδήσειςΤις 4ες Αυγομαχίες Προσχολικής Αγωγής διοργανώνουν η Διεύθυνση Πρωτ/θμιας Εκπ/σης Ροδόπης, δια του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς», στο πλαίσιο της προσπάθειας γνωριμίας των παραδοσιακών εθίμων από τα νήπια που φοιτούν σε σχολικές μονάδες της Ροδόπης, διοργανώνουν τις 4ες Αυγομαχίες Προσχολικής Αγωγής, στις οποίες συμμετέχουν τα Νηπιαγωγεία 3ο, 6ο, 11ο, 15ο Κομοτηνής, Νηπιαγωγείο Θρυλορίου και Νηπιαγωγείο Κοσμίου.
Πρόκειται για την αναβίωση του πασχαλινού ποντιακού εθίμου των «Αυγομαχιών», δηλαδή για έναν διαγωνισμό τσουγκρίσματος αυγών.  Μετά την πραγματοποίηση των «Αυγομαχιών» στα προαναφερθέντα Νηπιαγωγεία, οι τελικές «Αυγομαχίες» θα διεξαχθούν την Πέμπτη 9 Μαΐου 2019 και ώρα 10:30, στο Αμφιθέατρο του 3ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής, με τη συμμετοχή των νικητών κάθε τμήματος. Οι τρεις πρώτοι νικητές του τελικού αγώνα θα κερδίσουν κύπελλα, χορηγία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς», ενώ όλοι οι συμμετέχοντες θα βραβευθούν με μετάλλια, τα οποία είναι χορηγία της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Κομοτηνής.

Οικονομία
Ο Γιώργος Καββαθάς στη Ροδόπη
Κομοτηνή: 7-5-2019 ΕιδήσειςΟ Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και της ΠΟΕΣΕ, κύριος Καββαθάς Γεώργιος, επισκέφθηκε το Νομό Ροδόπης. Ο κύριος Καββαθάς, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης κ. Ανέστη Βαφειάδη και μέλη του ΔΣ της ΟΕΒΕΣ, τους Ευκαρπίδη Νικόλαο, Δεμίρη Αθανάσιο και Τερζίδου Φιλίτσα, επισκέφθηκε την Ι. Μ. Αγίου Νικολάου Πόρτο Λάγους, το Φανάρι και την Μαρώνεια, όπου συνομίλησαν με τοπικούς επαγγελματίες. Το Σάββατο επισκέφθηκε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και κατά τη διάρκεια ημερίδας εισηγήθηκε για τα πνευματικά δικαιώματα, το φορολογικό και τις 120 δόσεις. Ο Πρόεδρος ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην περιοχή μας την Κυριακή με την ξενάγηση στο τοπικό οινοποιείο ΚΙΚΟΝΕΣ όπου τόνισε ότι είναι απαραίτητη η επιβίωση των μικρών επιχειρήσεων ως συμβολή στην ανάπτυξη της χώρας.

Έκτακτη Γενική Συνέλευση
Κομοτηνή: 7-5-2019 ΕιδήσειςΤο ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΡΤΟΠΟΙΩΝ & ΚΛΙΒΑΝΕΩΝ Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ θα πραγματοποιήσει Έκτακτη Γενική Συνέλευση σήμερα στις 18:00 στην αίθουσα συσκέψεων της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ν. Ροδόπης (Σ. Κομνηνού 13, Κομοτηνή. Η Συσκευασία άρτου, το Ωράριο λειτουργίας καταστημάτων, οι Έλεγχοι υπηρεσιών, οι Φορολογικοί έλεγχοι θα είναι κάποια από τα θέματα που θα απασχολήσουν το Σωματείο.
Πρώτες Βοήθειες
Οι Πρώτες Βοήθειες στην καθημερινότητά μας

Κομοτηνή: 7-5-2019 Ειδήσεις

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκπαιδευτική ημερίδα με θέμα «Οι Πρώτες Βοήθειες στην καθημερινότητά μας» που συνδιοργάνωσε η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Ροδόπης, σε συνεργασία με τους παιδικούς σταθμούς της πόλης μας Γέλα Χαμογέλα, Παιχνιδοκαμώματα και Λιλιπούπολη. Την ημερίδα που ήταν διάρκειας 4 ωρών και με ποικίλες θεματικές παρακολούθησαν πάνω από 100 άτομα, παιδαγωγοί, εκπαιδευτικοί αλλά και γονείς όχι μόνο από την Κομοτηνή αλλά και από γειτονικές πόλεις, που ήθελαν να ενημερωθούν για το πως μπορούν να διαφυλάξουν καλύτερα την υγεία και να προστατέψουν τα παιδιά τους από κινδύνους της καθημερινότητας, αλλά και το πως θα μπορούν να επέμβουν και να παρέχουν σωστές Πρώτες Βοήθειες σε ένα περιστατικό όταν και αν αυτό χρειαστεί.

Πολιτισμός
«3η χρονιά Ευρωμαγειρεύοντας: γνωρίζοντας την ευρωπαϊκή κουζίνα με προϊόντα του τόπου μας»
Κομοτηνή: 7-5-2019 ΕιδήσειςΦεστιβάλ γεύσεων με τίτλο «3η χρονιά Ευρωμαγειρεύοντας: γνωρίζοντας την ευρωπαϊκή κουζίνα με προϊόντα του τόπου μας» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 9 Μαΐου στις 11:00 στην Κεντρική Πλατεία Κομοτηνής. Στο πλαίσιο του εορτασμού, θα προετοιμαστούν συνταγές της ευρωπαϊκής κουζίνας με τοπικά προϊόντα, έχοντας ως σκοπό τη γνωριμία της τοπικής κοινωνίας με τον πολιτισμό και την κουλτούρα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών σε γαστρονομικό επίπεδο και ταυτόχρονη προβολή των προϊόντων του τόπου μας.

Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές
Κομοτηνή: 7-5-2019 ΕιδήσειςΗ Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης συμμετέχει και φέτος στην πανελλήνια επικοινωνιακή δράση του ΥΠΠΟΑ «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές». Την Πέμπτη, 9 Μαΐου στις 9.30 θα πραγματοποιηθεί Εκπαιδευτική ημερίδα με τίτλο «Μαθαίνοντας για το αρχαίο θέατρο». Ανοιχτοί για το κοινό, με ελεύθερη είσοδο, θα είναι οι παρακάτω χώροι:  Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων: Πέμπτη, 9-5-2019 και Κυριακή, 12-5-2019. Ωράριο: 8.30 – 16.00.  Αρχαιολογικός χώρος Αβδήρων: Πέμπτη, 9-5-2019 και Κυριακή, 12-5-2019. Ωράριο: 8.30 – 16.00.  Μακεδονικός τάφος Σταυρούπολης – Κομνηνών: Κυριακή, 12-5-2019. Ωράριο: 9.30 – 14.00.

Ο «Αθηνίων» εκθέτει
Κομοτηνή: 7-5-2019 ΕιδήσειςΟ Σύλλογος Καλλιτεχνών Ν. Ροδόπης «Αθηνίων» σε συνεργασία με τη θεωρητικό τέχνης και επιμελήτρια Δόμνα Χανουμίδου θα παρουσιάσουν την ομαδική εικαστική έκθεση Θρακών Άσμα που θα φιλοξενηθεί στη Δημοτική Παπαδριέλλειο Πινακοθήκη Κομοτηνής από τις 14 έως τις 25 Μαΐου 2019. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 14 Μαΐου στις 8.00 μμ. Το θέμα της έκθεσης έχει ως σημείο αναφοράς το ποίημα «Θρακών Άσμα» του γνωστού Θρακιώτη ποιητή Γεώργιου Βιζυηνού.
Βιβλιοπαρουσίαση στην Ξάνθη
Κομοτηνή: 7-5-2019 ΕιδήσειςΟ Σύλλογος Φίλων του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και η «ΣΗΜΑ» Εκδοτική διοργανώνουν σήμερα στις 7:30 μ.μ. στον πολιτιστικό πολυχώρο της Καπναποθήκης «Π», την παρουσίαση των βιβλίων της Ελένης Ανδρέου, «Το Ξένο Βλέμμα» και «Των Αγίων Παρασκευής και Παντελεήμονος».
Ημερίδα στη Θράκη
Κομοτηνή: 7-5-2019 ΕιδήσειςΗμερίδα διοργανώνουν το Ινστιτούτο Θρακικών Μελετών και οι Εφορείες Αρχαιοτήτων ‘Έβρου, Ροδόπης και Ξάνθης, αφιερωμένη στον θεό Διόνυσο με τίτλο: Διόνυσος. ΄Ένας θεός με πολλές όψεις. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Μαΐου 2019, στην αίθουσα “Γεώργιος Μπακαλάκης” του Αρχαιολογικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης (10:00-13:30).
Αστυνομικό δελτίο
Συνελήφθησαν 2 διακινητές, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους μετανάστες

Κομοτηνή: 7-5-2019 ΕιδήσειςΣυνελήφθησαν βραδινές ώρες της 4/5-5-2019, σε επαρχιακή οδό της Ροδόπης, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σαπών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, δύο (2) διακινητές, ένας 58χρονος ημεδαπός και ένας 51χρονος αλλοδαπός, οι οποίοι από κοινού με έναν άγνωστο μέχρι στιγμής δράστη, προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας συνολικά επτά (7) μη νόμιμους μετανάστες. Αναλυτικότερα, στην επαρχιακή οδό Νέας Σάντας – Αρριανών, οι αστυνομικοί εντόπισαν τους δύο διακινητές να οδηγούν δύο (2) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και να μεταφέρουν συνολικά επτά (7) μη νόμιμους μετανάστες, ενώ στο ένα από τα οχήματα επέβαινε ως συνοδηγός ένας ακόμη δράστης, ο οποίος διέφυγε πεζός και αναζητείται.

Εξιχνιάστηκαν 3 κλοπές από οικίες σε οικισμό της Ροδόπης
Κομοτηνή: 7-5-2019 ΕιδήσειςΕξιχνιάστηκαν, ύστερα από τις έρευνες των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής, τρεις (3) κλοπές από οικίες, που διαπράχθηκαν το τελευταίο δίμηνο, σε οικισμό της Ροδόπης. Συνελήφθη προχθές (4-5-2019) το πρωί, σε οικισμό της Ροδόπης, από τους παραπάνω αστυνομικούς, 32χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής και κατοχή ναρκωτικών. Από την αστυνομική έρευνα που ακολούθησε, προέκυψε επίσης ότι ο δράστης το τελευταίο δίμηνο εισήλθε ακόμη μία φορά στην ίδια οικία, αφαιρώντας από το εσωτερικό της μία τραπεζική κάρτα, καθώς και ότι διέρρηξε έτερη οικία, αφαιρώντας από το εσωτερικό της χρήματα και ένα κινητό τηλέφωνο.
Συνελήφθη ημεδαπός κατηγορούμενος για παραχάραξη και κυκλοφορία παραχαραγμένων νομισμάτων
Κομοτηνή: 7-5-2019 ΕιδήσειςΣυνελήφθη χθες (5-5-2019) το μεσημέρι, στη Γενισέα Ξάνθης, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αβδήρων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ξάνθης, 16χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παραχάραξη και κυκλοφορία παραχαραγμένων νομισμάτων. Ο δράστης μετέβη σε επιχείρηση στη Γενισέα Ξάνθης, όπου πραγματοποίησε συναλλαγές, χρησιμοποιώντας συνολικά τέσσερα (4) παραχαραγμένα χαρτονόμισμα των 20 ευρώ και στη συνέχεια αποχώρησε. Μετά από σχετική καταγγελία, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνες και αναζητήσεις, με αποτέλεσμα να εντοπίσουν και να συλλάβουν το δράστη. Από την αστυνομική έρευνα που ακολούθησε προέκυψε επίσης ότι το πρωί της ίδιας ημέρας, ο 16χρονος μετέβη σε άλλη μία επιχείρηση στη Γενισέα, όπου επιχείρησε να πραγματοποιήσει συναλλαγή με παραχαραγμένο χαρτονόμισμα των 20 ευρώ, χωρίς όμως να ολοκληρώσει την πράξη του καθόσον έγινε αντιληπτός και αποχώρησε.

Καιρός

Κομοτηνή: 7-5-2019 Ειδήσεις
Eurokinissi

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Άνεμοι δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 6 και στα δυτικά και νότια πελάγη τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος