Κομοτηνή: 9-1-2019 Πρωινή Ενημέρωση

Πολιτική
Ανακοίνωση Παράτασης Προθεσμίας υποβολής Αιτήσεων για το έργο ΝΕΑΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
Κομοτηνή: 9-1-2019   Πρωινή ΕνημέρωσηΠαρατείνεται η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων εως και τις 14/01/2019, ημέρα Δευτέρα και ώρα 12:00 για το έργο «Νεανικές Δράσεις » λόγω των έκτακτων καιρικών συνθηκών. Η υποβολή μπορεί να γίνει είτε ταχυδρομικά, είτε με αυτοπρόσωπη κατάθεση στο πρωτόκολλο του Υπουργείου Εσωτερικών, Τμήμα Γραμματείας γρ. 210, 2ος όροφος, Αγίου Δημητρίου, Διοικητήριο, Θεσσαλονίκη. Οι αιτήσεις που αποστέλλονται ταχυδρομικά ή με εταιρία ταχυμεταφορών και φέρουν ημερομηνία και σφραγίδα αποστολής από το ταχυδρομείο 14.01.2019 γίνονται δεκτές.

Δήλωση για το θέμα της Εθνικής Τράπεζας από το ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης
Κομοτηνή: 9-1-2019   Πρωινή ΕνημέρωσηΤην πλήρη αντίθεσή του στην πρόθεση της Εθνικής Τράπεζας να κλείσει τα υποκαταστήματα της σε Σάπες και Ίασμο σημειώνει με γραπτή δηλώσή του ο συντονιστής της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης, ο κος Σταμάτης Σακελλίων. «Στο όνομα της οικονομίας κλίμακας είναι προφανές ότι η τράπεζα αγνοεί τα συμφέροντα των πολιτών και πελατών της. Είναι αδιανόητο μια τράπεζα που μέτοχος της είναι και το δημόσιο να προχωρεί σε τέτοιες ενέργειες και ουσιαστικά ο Νομός Ρόδοπης να μένει με ένα υποκατάστημα της Εθνικής.» αναφέρει στην ανακοίνωσή του και σημειώνει ο κος Σακελλίων «Θεωρούμε ότι η κίνηση αυτή της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας δημιουργεί ένα μεγάλο κενό όσον αφορά στην εξυπηρέτηση των πολιτών προκαλεί μεγάλη ζημιά στις τοπικές οικονομίες και προξενεί ταλαιπωρία στους πολίτες. Για αυτούς τους λόγους ζητούμε την ανάκληση της απόφασης της αυτής και την διατήρηση των υποκαταστημάτων σε Σάπες και Ίασμο. Δηλώνουμε ότι θα κάνουμε και από μεριάς μας ότι μπορούμε ώστε να αποτραπεί αυτή η δυσμενής εξέλιξη. Να θυμίσουμε σε κάθε περίπτωση ότι οι τράπεζες ανακεφαλαιώθηκαν με κόστη που ανέλαβε και πλήρωσε ο ελληνικός λαός. Αυτό οφείλουν να μην το ξεχνούν.»

Συνέχιση λειτουργίας υποκαταστήματος ΕΤΕ στις Σάπες
Κομοτηνή: 9-1-2019   Πρωινή Ενημέρωση«Μεγάλη αναστάτωση, ανασφάλεια και απογοήτευση έχει προκληθεί στους πολίτες, στους φορείς και στον οικονομικό κόσμο της επαρχίας Σαπών από την γνωστοποίηση του κλεισίματος του υποκαταστήματος της ΕΤΕ στις Σάπες.» αναφέρεται σε επιστολή της Δημοτικής παράταξης Μαρωνείας – Σαπών «Αλληλεγγύη – Ανάπτυξη – Ανανέωση». Όπως σημειώνει το συγκεκριμένο κατάστημα λειτουργεί αδιαλείπτως προσφέροντας αξιόλογες υπηρεσίες και στηρίζοντας την οικονομική ζωή της ευρύτερης περιοχής εδώ και 50 χρόνια. «Το εν λόγω κατάστημα εξυπηρετεί μια ολόκληρη επαρχία με 2 δήμους και πάνω από 35.000 κατοίκους. Η ταλαιπωρία που θα προκύψει για τους συναλλασσόμενους και ιδιαίτερα για τους επαγγελματίες από το κλείσιμο του υποκαταστήματος, θα είναι πολύ μεγάλη.» αναφέρεται στην ανακοίνωση και σημειώνεται ότι «Οι οικονομικές επιπτώσεις για την περιοχή θα είναι δυσβάστακτες. Οι δυσμενείς κοινωνικές συνέπειες από μια τέτοια εξέλιξη θα είναι απρόβλεπτες.» και η ανακοίνωση καταλήγει «Με δεδομένο ότι στους γειτονικούς νομούς, Ξάνθης, Έβρου, Δράμας και Καβάλας θα λειτουργούν 4-5 υποκαταστήματα στο καθένα, ζητούμε να αρθεί μια τέτοια μεγάλη αδικία για την περιοχή μας και παρακαλούμε να μεριμνήσετε ώστε να ανακληθεί η απόφαση για κλείσιμο και να συνεχίσει κανονικά η λειτουργία του υποκαταστήματος της ΕΤΕ στις Σάπες.» Το κείμενο υπογράφουν οι δημοτικοί σύμβουλοι: Χαριτόπουλος Ντίνος, Μαυρίδης Μίλτος και Μουζαλιώτης Σωτήρης.

Παιδεία
Ένταξη προμήθειας αιθουσών σε σχολεία της Ξάνθης
Κομοτηνή: 9-1-2019   Πρωινή ΕνημέρωσηΤην ένταξη στο Εθνικό Σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της «Προμήθειας Προσωρινών Εγκαταστάσεων Στέγασης για την κάλυψη επειγουσών αναγκών της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης του 13ου Νηπιαγωγείου και του 10ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης», προϋπολογισμού 86.000 ευρώ υπέγραψε ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης. Η χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους γίνεται μετά από σχετικό αίτημα του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Η κυριότητα των αιθουσών θα ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας ενώ η κατοχή και χρήση τους στο Δήμο Ξάνθης. Το έργο αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση μιας μονάδας αιθουσών σε κάθε σχολικό συγκρότημα καθώς και των χώρων υγιεινής με βάσει τις προδιαγραφές της «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» για τα συστήματα ελαφράς λυόμενης προκατασκευής σε σχολεία της χώρας.

Αγώνας ενάντια στο νέο σύστημα προσλήψεων εκπαιδευτικών
Κομοτηνή: 9-1-2019   Πρωινή ΕνημέρωσηΈκτακτη Γενική Συνέλευση πραγματοποιεί σήμερα στις 18:00 στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής το ΔΣ του Συλλόγου εκπαιδευτικών Ροδόπης με θέμα την ψήφιση του νέου συστήματος – προσλήψεων προσοντολόγιου την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου. Έχει ήδη αποφασίσει την κατάληψη της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης την Πέμπτη το μεσημέρι και την Παρασκευή  και την συμμετοχή στην απεργία της 11/1.

Σύλλογος Εργοθεραπευτών
Κομοτηνή: 9-1-2019   Πρωινή ΕνημέρωσηΚάθετα αντίθετος δηλώνει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργοθεραπευτών στη σχεδιαζόμενη ίδρυση Τμήματος Εργοθεραπείας στη Σχολή Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, καταγγέλλοντας ότι είναι “μοναδικό φαινόμενο ελληνικής προχειρότητας να σχεδιάζεται νέο τμήμα Εργοθεραπείας στο ΔΠΘ, τη στιγμή που δεν έχει ακόμα στελεχωθεί το νεοϊδρυθέν Τμήμα Εργοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής”

Κτηματολόγιο
Ενημερωτικές ημερίδες για το Κτηματολόγιο
Κομοτηνή: 9-1-2019   Πρωινή ΕνημέρωσηΕνημερωτικές ημερίδες σχετικά με την έναρξη της διαδικασίας Κτηματογράφησης των υπολοίπων ακινήτων της Π.Ε. Ροδόπης και πιο συγκεκριμένα του υπόλοιπου του Δήμου Κομοτηνής και των Δήμων Αρριανών, Ιάσμου και Μαρωνείας – Σαπών ξεκινά το ΤΕΕ Θράκης σε συνεργασία με το Δικηγορικό Σύλλογο Ροδόπης και το Σύλλογο Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Ν. Ροδόπης ξεκινούν. Οι ημερίδες θα διεξαχθούν στις έδρες των τεσσάρων δήμων. Η έναρξη θα γίνει την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 18.00 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιάσμου. Στις ημερίδες αυτές θα τονιστεί ποια είναι τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που συγκεντρώνουμε και ποιός ο ενδεικνυόμενος τρόπος εντοπισμού των ακινήτων για την ορθή υποβολή της δήλωσης ιδιοκτησίας μας.

Πρωτογενής Τομέας
Oλυμπία Τελιγιορίδου: «Θέλουμε τους κτηνοτρόφους να συνεχίσουν το επάγγελμά τους»
Κομοτηνή: 9-1-2019   Πρωινή ΕνημέρωσηΔιαψεύδει τα σενάρια που έχουν σχέση με δήθεν πριμ στους αιγοπροβατοτρόφους για έξοδο από το επάγγελμα λέγοντας πως δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα η αρμόδια υφυπουργός Ολυμπία Τελιγιορίδου. «Καμία σκέψη και καμία συζήτηση δεν υπάρχει ούτε σε επίπεδο της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ ούτε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.» αναφέρει σε ανακοίνωσή της και σημειώνει ότι « Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ στηρίζει την προσπάθεια των αιγοπροβατοτρόφων και είναι αποφασισμένη να χτυπήσει την αισχροκέρδεια εναντίον τους, όπως αυτή προκύπτει από την μείωση της τιμής του γάλακτος και τις ελληνοποιήσεις.»

Επιστολή Περιφερειάρχη για αύξηση στις πιστώσεις για τη βιολογική καλλιέργεια
Κομοτηνή: 9-1-2019   Πρωινή ΕνημέρωσηΝα αυξήσει τις πιστώσεις για τη βιολογική καλλιέργεια στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη καλεί  με επιστολή του ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρο Αραχοβίτη. Ζητά από τον Υπουργό να άρει την αδικία σε βάρος της Περιφέρειας ΑΜΘ, όσον αφορά στην κατανομή των πιστώσεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για την στήριξη της βιολογικής καλλιέργειας. Με επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον κ. Σταύρο Αραχωβίτη ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος τονίζει ότι το ύψος των πιστώσεων για την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη είναι αναντίστοιχο με τα πραγματικά μεγέθη που αντιπροσωπεύει η Περιφέρεια στον αγροτικό τομέα όλης της χώρας. Στο πλαίσιο της σχετικής πρόσκλησης που εξέδωσε το Υπουργείο για την στήριξη της βιολογικής καλλιέργειας, στην Περιφέρεια ΑΜΘ κατανεμήθηκαν 5,9 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί μόλις στο 4,9% των συνολικών διαθέσιμων πιστώσεων, ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ.

Εκδηλώσεις
«Η ζωή με (τα;) την πολιτική»
Κομοτηνή: 9-1-2019   Πρωινή ΕνημέρωσηΕκδήλωση με τίτλο: «Η ζωή με (τα;) την πολιτική» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου στις 7 το απόγευμα στο Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης. Την εκδήλωση διοργανώνει το Σωματείο «Ομάδα Ενασχόλησης με την Πολιτική Επιστήμη». Θα μιλήσουν οι πρώην βουλευτές Ευριπίδης Στυλιανίδης και Γιώργος Πεταλωτής.

Οικονομία
Κοπή βασιλόπιτας για την Ομοσπονδία
Κομοτηνή: 9-1-2019   Πρωινή ΕνημέρωσηΚοπή βασιλόπιτας της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ροδόπης θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 12 Ιανουαρίου στις 8 το βράδυ στο κέντρο Βράχος Νο2. Η εκδήλωση θα γίνει με τη συνοδεία του συγκροτήματος Λαλητάδες Ροδόπης, Κυριάκος Πετράς στο βιολί, Γιάννης Παγκοζίδης στο ούτι, ποντιακή λύρα και τραγούδι, Νίκος Αγγούσης στο κλαρίνο, Γιώργος Παγκοζίδης στα κρουστά, Δρόσος Κουτσοκώστας στο τραγούδι και λαούτο, Νίκος Βερβερίδης στο μπουζούκι, λαούτο και τραγούδι. Τιμή πρόσκλησης 10 ευρώ – φαγητό – ποτό.

Εθελοντισμός – Αλληλεγγύη
Ενίσχυση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού
Κομοτηνή: 9-1-2019   Πρωινή ΕνημέρωσηΚάλεσμα εγγραφής νέων μελών απευθύνει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, στο ευρύτερο πλαίσιο της δραστηριοποίησής του με απώτερο σκοπό το πλατύτερο άνοιγμα του ιστορικού σωματείου στην ελληνική κοινωνία. Πληροφορίες: Ιμανιμίδης Κωνσταντίνος (6998314141), Αρχηγός Σώματος Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών, Περιφερειακού Τμήματος Κομοτηνής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Πολιτισμός
Βιβλίοπαρουσίαση – Συζήτηση

Κομοτηνή: 9-1-2019   Πρωινή Ενημέρωση

Συζήτηση με θέμα: «Καλό είναι να αναρωτιόμαστε σαν γονείς» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου στο Δημοκρίτειο Βιβλιοπωλείο . Η συγγραφέας – ψυχοθεραπεύτρια Δάφνη Φιλίππου παρουσιάζει το βιβλίο της: 365 ημέρες γονιός(ημερολόγιο 2019), εκδ. Καστανιώτης.

Συνάντηση της Φωτογραφικής Ομάδας
Κομοτηνή: 9-1-2019   Πρωινή ΕνημέρωσηΣυνάντηση της Φωτογραφικής Ομάδας Κομοτηνής θα πραγματοποιηθεί σήμερα  στο ξενοδοχείο Anatolia Hotel στην Κομοτηνή. H παρουσίαση αυτής της εβδομάδας από τις 19:00 μέχρι τις 22:00 θα γίνει από τον Γιώργο Παπαλεξάνδρου και το θέμα της είναι “how to make a dummy” Η συνάντηση θα ξεκινήσει στις 19:00 έτσι ώστε οι συμμετέχοντες να δημιουργήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα dummies. Η συνάντηση θα αποτελείται από 2 μέρη. Στο πρώτο μέρος θα γίνει σύντομη παρουσίαση σχετικά με έντυπα (dummies, zines, δοκίμια, photobooks κτλ) ενώ στο δεύτερο μέρος θα γίνει πρακτική εφαρμογή και δημιουργία εντύπων.

Ετήσιος Χορός του Συλλόγου Ποντίων Ν. Ροδόπης «Η Τραπεζούντα»
Κομοτηνή: 9-1-2019   Πρωινή ΕνημέρωσηΜε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε για 16η συνεχόμενη χρονιά ο Ετήσιος Χορός του Συλλόγου Ποντίων Ν. Ροδόπης «Η Τραπεζούντα» . Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμον, ο οποίος ευλόγησε την βασιλόπιτα του Συλλόγου. Τον Χορό του Συλλόγου τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας Θράκης, κ. Μέτιος Χρήστος και ο Αντιπεριφεριάρχης Ροδόπης, κ. Τσαλικίδης Νίκος, κ. Γκαράνης Γιάννης, εκπρόσωπος του Δήμαρχου και υποψήφιος Δήμαρχος για τον Δήμο Κομοτηνής, οι αντιδήμαρχοι κ. Πολιτειάδης Δημήτρης και Σωτηρακοπουλος Νικολαος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Καρελιάδου Αφροδίτη, Λαφτσή Ελένη, Θεοχαρίδης Γιώργος και κ. Ταπατζάς Μανώλης. Επίσης κοντά μας ήταν ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου και υποψήφιος Δήμαρχος κ. Γραβάνης Αντώνης και οι Πολιτευτές κ. Ελευθεριάδου Βούλα της Νέας Δημοκρατίας, κ. Χαρίτος Δημήτριος του ΣΥΡΙΖΑ και Μανανάς Γεώργιος του ΚΙ.ΝΑΛ.

Οικολογία
Τροφή και νερό για τα αδέσποτα
Κομοτηνή: 9-1-2019   Πρωινή ΕνημέρωσηΤροφή και λίγη ανθρωπιά χρειάζονται τα αδέσποτα ζώα σε περίπτωση παγετού, καθώς υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες και χαμηλές θερμοκρασίες αναζητούν προστασία από τους ανέμους και τα χιόνια και προσπαθούν να επιβιώσουν. Περισσότερο ευαίσθητα είναι τα κουτάβια, καθώς δεν έχουν μεγάλες αντοχές στο κρύο.
Καιρός:
Κομοτηνή: 9-1-2019   Πρωινή ΕνημέρωσηΝεφώσεις με τοπικές βροχές, κατά τόπους ισχυρές, στα δυτικά, ανατολικά και νότια. Χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά και σε ημιορεινές περιοχές της βόρειας χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 5 με 7 και στα πελάγη μέχρι 9 μποφόρ και το βράδυ στα βόρεια θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο. Στα κεντρικά και βόρεια παγετός το πρωί και το βράδυ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος