Κομοτηνή: αυτήτηφοράψηφίζω.eu

Με σύνθημα «Αυτή τη φορά ψηφίζω για την Ευρώπη» το Europe Direct Κομοτηνής διοργάνωσε με επιτυχία σεμινάριο για δημοσιογράφους και ΜΜΕ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης το Σάββατο στην Κομοτηνή. Με το βλέμμα στο Μάιο, όταν εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρωπαίοι θα επιλέξουν το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν για την Ευρώπη, να προβληματιστούν, να καταθέσουν τις ανησυχίες τους, αναζητώντας εκείνους τους δρόμους που θα την κάνουν πιο προσιτή, πιο αποτελεσματική για τους ίδιους τους πολίτες.

Κομοτηνή: αυτήτηφοράψηφίζω.eu
Ο κος Τσουτσοπλίδης και η κα Σαλτσίδου στο πάνελ του σεμιναρίου.

«Από το 1979 ποτέ το διακύβευμα δεν ήταν τόσο κρίσιμο για όλον τον πλανήτη. Με φαινόμενα που απειλούν την Δημοκρατία. Αυτός ο καινούργιος κόσμος είναι απειλητικός για κάποιους, αισθάνονται ότι δεν τον καταλαβαίνουν » ανέφερε ο Κώστας Τσουτσοπλίδης, εκπρόσωπος Τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα σημειώνοντας πως εκείνο που προέχει είναι να δούμε πώς μπορούμε να τα καταφέρουμε καλύτερα, καθώς δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις την Κλιματική Αλλαγή μόνος σου. Σύμφωνα με τον κο Τσουτσοπλίδη στην Ελλάδα οι νεολαίοι είναι 10 ποσοστιαίες μονάδες πιο φιλο-Ευρωπαίοι από ότι η μέση ηλικία , καθώς η Ευρώπη είναι πιο κοντά στον τρόπο ζωής τους.

Στόχος η μαζική συμμετοχή…

Στην έναρξη του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το μαγνητοσκοπημένο μήνυμα – χαιρετισμό του αντιπροέδρου του ΕΚ, του κ. Δημήτρη Παπαδημούλη στο οποίο ανέφερε πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για χαλαρή ψήφο. «Το στοίχημα είναι μεγάλο και σημαντικό γι αυτό και στόχος θα πρέπει να είναι η μαζική συμμετοχή.»

Κομοτηνή: αυτήτηφοράψηφίζω.eu«Βρες το κοινό σου και μίλα του στη γλώσσα του» προέτρεψε η Εύη Ζαμπά, Social Media Officer του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα. «Δεν μπορώ να φανταστώ τη χώρα μου έξω από την Ε.Ε. Τι έκανε για μένα η Ε.Ε.; Την Ε.Ε. την βλέπουμε μέσα από το δικό μας αφήγημα» ανέφερε ο κος Χρήστος Φραγκονικολόπουλος, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, κάτοχος έδρας Jean Monnet στο ΑΠΘ για να προσθέσει με νόημα πως «είναι πολύ εύκολο να θέλεις να καταστρέψεις κάτι το δύσκολο είναι πώς θα το διορθώσεις.» Σε αναφορά του στο μεταναστευτικό τόνισε πως το θέμα δεν έχει τελειώσει, δεν θα τελειώσει ποτέ, όπως είπε. Παράλληλα, σημείωσε πως «ο Ευρωσκεπτικισμός πέθανε, τώρα έχουμε τους ευρωαρνητές, που θέλουν να διαλύσουν την Ευρώπη προτείνοντας την επιστροφή στα Έθνη Κράτη. » Μιλώντας για την ενημέρωση τόνισε πως υπάρχει ένα παιχνίδι παραπληροφόρησης και είναι  κάτι το ανησυχητικό, καθώς δημιουργείται πολύς θόρυβος, χωρίς να δίνεται σωστή ενημέρωση. «Γνωρίζουμε τι δεν πηγαίνει καλά και θέλουμε να το στηρίξουμε» ανέφερε προσθέτοντας πως ο λόγος μας θα πρέπει να μην έχει μόνο εθνική οπτική, αλλά και ευρωπαϊκή. «Να διδαχθούμε από τα λάθη που έγιναν» προέτρεψε σημειώνοντας πως το Brexit ήταν τραγωδία. «Μετά το Brexit υπάρχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και πίστη στην ΕΕ από ό,τι υπήρχε πριν. Για τους μεγαλύτερους η ΕΕ είναι κεκτημένο για τους νέους αυτονόητο.»

Για ένα κρίσιμο σταυροδρόμι μίλησε ο Νίκος Παναγιώτου, Επίκουρος Καθηγητής στο ΑΠΘ. «Υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης» ανέφερε τονίζοντας πως «Δεν μπορούμε να οδηγήσουμε την Κοινωνία στα Τάρταρα με το να μην εμπιστευόμαστε τους θεσμούς.» Σε άλλο δεν σημείο της ομιλίας του τόνισε πως «Αν δεν υπάρχει αύριο για τους πολιτικούς, δεν υπάρχει αύριο ούτε για την ενημέρωση. Όλο το κύμα απαξίωσης που ξεκινά από τους πολιτικούς, θα καταλήξει και στους άλλους.»

Με τη σημείωση ότι η κριτική και η αποδόμηση είναι εύκολη το θέμα είναι τι προτάσσεται ως εναλλακτική λύση; Αποχώρησαν οι συμμετέχοντες από μια ακόμη ενδιαφέρουσα εκδήλωση του Europe Direct Κομοτηνής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με οικοδεσπότες  την επικεφαλής του Κέντρου, κα Λουίζα Σαλτσίδου και τους συνεργάτες της άριστοι για μια ακόμη φορά στο ρόλο τους.
Φώτο: Στιγμιότυπα από το σεμινάριο ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος