Κομοτηνή: ΕΡΤ Δελτίο Ειδήσεων 3-12-2018

Κυβέρνηση-Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Ανοίγουν και πάλι οι ασκοί του Αιόλου για την 4η Νομική στην Πάτρα
Με απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, ιδρύεται στο πανεπιστήμιο της Πάτρας η 4η Νομική.
Αυτό ανακοίνωσε η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, κατά την τελετή εορτασμού για τα 54 χρόνια της λειτουργίας του Πανεπιστημίου Πατρών.
Η νέα αυτή εξέλιξη αναμένεται να πυροδοτήσει νέο κύκλο αντιδράσεων στην Κομοτηνή.
Υπενθυμίζεται πως στην αρχή του χρόνου είχε προκληθεί μεγάλος θόρυβος, από την ρήση τότε του υπουργού Παιδείας, για λειτουργία 4η Νομικής στην Πάτρα. Η άμεση αντίδραση των φορέων της περιοχής μαζί με το πανεπιστήμιο είχε προς το παρόν φρενάρει τις εξελίξεις, χωρίς να υπάρξει ρητή δέσμευση πως αυτό δεν θα γίνει.
Οι τότε πάντως διαβεβαιώσεις από το υπουργείο Παιδείας, έκαναν λόγο για όχι αύξηση του αριθμού των εισακτέων, αλλά αποσυμφόρηση των τμημάτων της Νομικής στις άλλες πόλεις.

Συνάντηση έχουν σήμερα οι διοικήσεις των ΤΕΦΑΑ με τον υφυπουργό αθλητισμού για το νέο αθλητικό νόμο
Συνάντηση θα έχουν σήμερα οι διοικήσεις των ΤΕΦΑΑ με τον υφυπουργό αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη, με θέμα τον νέο αθλητικό νόμο.
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα ΜΜΕ η διοίκηση του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής, εξέφρασε την αντίθεσή της στο περιεχόμενο του νέου νόμου. Η Κοσμήτορας της σχολής, Ελένη Δούδα, ανέφερε πως ο νέος νόμος δεν πρέπει να εφαρμοστεί, διότι εξισώνει τα πτυχία των αποφοίτων των ΤΕΦΦΑ, με αυτά των Κολεγίων και των ιδιωτικών σχολών.
Από την πλευρά τους οι καθηγητές της σχολής, Ευάγγελος Αλμπανίδης και Βασίλης Γουργούλης, υπογράμμισαν πως τίθεται θέμα και για την υγεία των αθλητών και των παιδιών, καθώς με το νέο νόμο την άθλησή τους θα μπορούν να επιβλέπουν άτομα χωρίς την κατάλληλη εκπαίδευση.
Στο μεταξύ σήμερα στις 11 το πρωΐ οι φοιτητές του ΤΕΦΑΑ θα πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας.

Κυβέρνηση-Πολιτική
Στάθης Γιαννακίδης στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ: Ενίσχυση της Πολιτικής Συνοχής και μείωση των ανισοτήτων

Στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. με θέμα την Πολιτική Συνοχής της ΕΕ μετά το 2020, στις Βρυξέλλες, συμμετείχε ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Σταθης Γιαννακίδης.

Κατά την παρέμβασή του, αφού αναφέρθηκε τη σταθερή στήριξη της χώρας στην Πολιτική Συνοχής και το αποτύπωμα που είχε στη ζωή των Ευρωπαίων πολιτών.
Επεσήμανε την απόκλιση που εξακολουθεί να υφίσταται μεταξύ των περιφερειών και την ανάγκη εμβάθυνσης στην αλληλεγγύη ως μιας από τις ιδρυτικές αρχές της Ένωσης, με στόχο τη μείωση των ανισοτήτων που παραμένει επίκαιρη όσο ποτέ, όπως αναδείχθηκε με την Ελληνική οικονομική κρίση.
Τέλος στάθηκε και στην ανάγκη για ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων και τη σπουδαιότητα δράσεων που αφορούν στην κλιματική αλλαγή.

Συνάντηση εργασίας Κ . Νοτοπούλου με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιο Ράλλη
Συνάντηση εργασίας είχε η Υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης) Κατερίνα Νοτοπούλου, με τον ΓΓ Ψηφιακής Πολιτικής Στέλιο Ράλλη.
Το μέλλον της Μακεδονίας και της Θράκης είναι η ψηφιακή οικονομία τόνισε η κα. Νοτοπούλου.
Συζήτησαν τις λύσεις που πρέπει να προωθηθούν και συμφώνησαν σε αυστηρά χρονοδιαγράμματα ως προς την υλοποίηση κρίσιμων ψηφιακών έργων.
Ακόμη, συζητήθηκε η σύνδεση του ΥΜΑΘ με τον ψηφιακό κόμβο διακίνησης εγγράφων, ενώ συμφωνήθηκε επιπλέον, τα δυο υπουργεία να εργαστούν από κοινού, ώστε να δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη ένα πρότυπο ψηφιακό κέντρο για παιδιά, το οποίο θα προσφέρει προγράμματα ενημέρωσης, δημιουργικής απασχόλησης και κατάρτισης.
Πρωτογενής Τομέας

Συνάντηση Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας

Με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη, συναντώνται οι Περιφερειάρχες σήμερα στις 7 το απόγευμα, με αντικείμενο της συνάντησης την διαχείριση των νεκρών ζώων και τους βοσκότοπους.
Όπως είχε διαβεβαιώσει τους Κτηνοτρόφους της ΑΜ-Θ, ο Περιφερειάρχης , Χρήστος Μέτιος, θα θέσει και τα αιτήματα τους, που περιλαμβάνονται στο ψήφισμα που εξέδωσαν, από διαμαρτυρία της της περασμένης Πέμπτης.
Κόμματα
Ερώτηση κατέθεσαν Στογιαννίδης και Ζεϊμπέκ για την ενίσχυση ορεινών-μειονεκτικών περιοχών της Ξάνθης
Ερώτηση με θέμα την Εισοδηματική Ενίσχυση Ορεινών και Μειονεκτικών Περιοχών στην Ξάνθη κατέθεσαν οι βουλευτές Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και Γρηγόρης Στογιαννίδης.
Στο κείμενο της ερώτησης ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί :
Πότε και σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν, ώστε να μπορέσουν οι δυνάμει δικαιούχοι της Εισοδηματικής Ενίσχυσης Ορεινών και Μειονεκτικών Περιοχών της Ξάνθης να καταθέσουν την σχετική αίτηση και να πάρουν το συγκεκριμένο επίδομα;
Ποιες περαιτέρω πρωτοβουλίες προτίθενται να αναλάβουν, ώστε να στηριχθούν οι ασθενέστερες οικογένειες που διαβιούν σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.

ΕΕ
Δημήτρης Αβραμόπουλος : Η Ελλάδα δε κινδυνεύει από τους πρόσφυγες
Περισσότερες από δυο ώρες διήρκεσε η εκδήλωση – συζήτηση που διοργάνωσε το Eυρωπαϊκό Κέντρο Πληροφόρησης Κομοτηνής νέων και αλλά και ενεργών πολιτών της Κομοτηνής με τον Ευρωπαίο Επίτροπο σε θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Εσωτερικών και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Οι συμμετέχοντες επικεντρώθηκαν περισσότερα στο θέμα των προσφύγων αλλά και στην μετανάστευση των Ελλήνων στο Εξωτερικό.
Αναφερόμενος στην νεολαία της χώρας μας είπε 200.000 Ελληνόπουλα πήραν μέρος στο πρόγραμμα κινητικότητας σπουδών στο πρόγραμμα ERASMOYS .
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από τους πρόσφυγες είναι μια χώρα πέρασμα των προσφύγων προς τις άλλες χώρες.
Τέλος στο ερωτηματολόγιο για τον τομέα που πρέπει να ενισχυθεί οικονομικά στον προϋπολογισμό, οι νέοι απάντησαν την Ανεργία με ποσοστό 57%. Για την έρευνα και καινοτομία 27%, η μετανάστευση 14% και ο αγροτικός τομέας 3%.

Αυτοδιοίκηση-Επιμόρφωση
Ξεκινά ο 4ος κύκλος της Ακαδημίας – Δομής δια Βίου Μάθησης της Περιφέρειας ΑΜΘ
Ξεκινούν την ερχόμενη Τετάρτη οι διαλέξεις του 4ου κύκλου της Ακαδημίας – Δομής Διά Βίου Μάθησης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης.
Η Ακαδημία – Δομή Διά Βίου Μάθησης της Περιφέρειας ΑΜ-Θ είναι μια πρωτοποριακή δράση της Περιφέρειας κατά την οποία καθηγητές και ειδικοί επιστήμονες του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ ΑΜΘ, δίνουν σε εθελοντική βάση, διαλέξεις σε πολίτες σε επιμέρους γνωστικά αντικείμενα και θεματικά πεδία όπως η Υγεία, η Αγωγή των Πολιτών, η Επιχειρηματικότητα, η Τεχνολογία, ο Λόγος, η Ενέργεια, το Περιβάλλον κ.ά.
Τη φετινή χρονιά, 100 καθηγητές θα πραγματοποιήσουν 100 διαλέξεις σε οκτώ διαφορετικές θεματικές ενότητες, σε έξι πόλεις της Περιφέρειας.
Οι εγγραφές θα πραγματοποιούνται μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου 2018. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών με μόνο κριτήριο επιλογής τη σειρά προτεραιότητας εγγραφής καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες.

Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να συμμετέχουν στην ΑΚΑΔΗΜΙΑ εντελώς δωρεάν κάνοντας εγγραφή ηλεκτρονικά, συμπληρώνοντας την αίτηση που βρίσκεται στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://www.acadimia.eu/index.php/eggrafes/eggrafes-politon .
Το αναλυτικό πρόγραμμα των διαλέξεων, οι ομιλητές και πληροφορίες, είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Ακαδημίας www.acadimia.eu .

Εκκλησία

Χορήγηση επιδόματος στις τρίτεκνες οικογένειες από την Εκκλησία
Ξεκινά από σήμερα και συνεχίζεται έως την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου η χορήγηση του επιδόματος των δικαιούχων τρίτεκνων οικογενειών της Θράκης, από την Εκκλησία.
Εθελοντισμός-Αλληλεγγύη
Τις ευχαριστίες του εκφράζει το προεδρείο του σωματείου ΑΜΕΑ Ροδόπης, για την άμεση ανταπόκριση των ΜΜΕ και της τοπικής κοινωνίας, για την καταστροφή του σπιτιού από φωτιά του μέλους του Σωματείου και Προέδρου Νεφροπαθών, Χαράλαμπου Δάμου.
Η προσπάθεια οικονομικής συνδρομής συνεχίζεται, στον λογαριασμό που έχει ανοιχθεί στην Τράπεζα Άλφα.

Πολιτισμός
Βιβλιοπαρουσίαση Φιλομήλας Λαπατά «Οι κόρες της Ελλάδας»
Το νέο μυθιστόρημα της συγγραφέως Φιλομήλας Λαπατά με τίτλο «Οι Κόρες Της Ελλάδας 2 – Ο Διχασμός» παρουσιάζουν σήμερα στις 19:30 στο υπόγειο της Λέσχης Κομοτηναίων, τα Βιβλιοχαρτοπωλεία «Βαφειάδης», σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Ψυχογιός».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η φιλόλογος Ρένα Σαμαρά-Μάινα και η συγγραφέας και ιστορικός Λεύκη Σαραντινού.

Η συγγραφέας θα συνομιλήσει με το κοινό και θα υπογράψει αντίτυπα των έργου της.

Συνεχίζεται έως τον Ιανουάριο η έκθεση Καδήρογλου

Η έκθεση του Ξανθιώτης ζωγράφου-ποιητή, Γιωργου Καδήρογλου, στο επισκέψιμο οινοποιείο Βουρβουκέλη στα Άβδηρα θα λειτουργεί έως τις 14 Ιανουαρίου 2019

Η Έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό Δευτέρα έως και Σάββατο τις ώρες που λειτουργεί το οινοποιείο.

Αθλητική Ενημέρωση

Ήττα με 2-0 γι την Ξάνθη
Την 3η συνεχόμενη ήττα είχε η Ξάνθη χθες στο ΟΑΚΑ από την ΑΕΚ. Ένα γκολ στο ξεκίνημα και ένα στις καθυστερήσεις του αγώνα, έκριναν την τελική του έκβαση. Ο Πόνσε στο 8΄ άνοιξε το σκορ για τους γηπεδούχους, με το Λιβάγια στο 91΄να διαμορφώνει το τελικό 2-0 για τους κιτρινόμαυρους.

Ο Νέστος πήρε το ντέρμπι
Ο Νέστος Χρυσούπολης ήταν αυτός που πήρε τη νίκη με 3-1 απέναντι στον Ορφέα Ξάνθης και παρέμεινε μόνος πρώτος στην κορυφή του 1ου ομίλου της Γ΄ Εθνικής κατηγορίας μετά το πέρας και της 10ης αγωνιστικής, με όλα τα γκολ της αναμέτρησης να σημειώνονται στο τελευταίο 20λεπτο.
Ο Άρης Αβάτου συνέχισε την ανοδική του πορεία, επικρατώντας με 2-0 του Εθνικού Σιδηροκάστρου, ενώ ο ΠΑΟ Κοσμίου ηττήθηκε 3-0 στις Σέρρες από τον Πανσερραϊκό. Τέλος , η Ασπίδα Ξάνθης πήρε βαθμό στη Δράμα από την ΑΕ Καλαμπακίου, με το παιχνίδι να λήγει ισόπαλο χωρίς τέρματα.

4η συνεχόμενη νίκη για το ΓΑΣ
Την 4η συνεχόμενη νίκη του πέτυχε χθες ο ΓΑΣ Κομοτηνή για την 7η αγωνιστική του 4ου ομίλου της Γ΄ Εθνικής μπάσκετ, με 54-63 στην έδρα του ΒΑΟ. Η Ασπίδα Ξάνθης έχασε στην Ευκαρπία με 86-70, ενώ το παιχνίδι του Λεύκιππου Ξάνθης με τη Μακάμπη διακόπηκε στο ημίχρονο και ενώ το σκορ ήταν 30-27, λόγω των συνεχόμενων διακοπών ρεύματος που είχαμε χθες στην πόλη της Ξάνθης !!!

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος