Κομοτηνή: ΕΡΤ Ειδήσεις 8-03-2019

Αυτοδιοίκηση-Φύλα-Ισότητα
Ανακοίνωση Δήμου Κομοτηνής για την ημέρα της Γυναίκας
«Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας έχει τις ρίζες της στις διαμαρτυρίες των γυναικών που ζητούσαν ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας, καθώς και δικαίωμα ψήφου. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, με στόχο να υπενθυμίσει τους αγώνες των γυναικών για ουσιαστική ισότητα και βελτίωση της θέσης τους σε όλους τους τομείς».
Αυτό αναφέρει σε μήνυμά του ο Δήμαρχος Κομοτηναίων, Γιώργος Πετρίδης.

Υπενθυμίζει δε τη λειτουργία του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Δήμου Κομοτηνής, όπου οι υπηρεσίες που παρέχονται στοχεύουν στην ουσιαστική ισότητα μέσω της ψυχοκοινωνικής συμβουλευτικής στήριξης σε γυναίκες θύματα βίας ή και πολλαπλών διακρίσεων.

Αυτοδιοίκηση-Εκλογές

Ιω. Γκαράνης: «Είμαι ανοικτός σε συνεργασίες, αλλά μετεκλογικά»

«Έχουμε επίγνωση των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν στην πόλη της Κομοτηνής, γι’ αυτό και καλούμε τον κόσμο να μας στηρίξει με την ψήφο του». Αυτό τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, ο υποψήφιος Δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης Κοινωνίας των Πολιτών, Ιωάννης Γκαράνης.
Ο ίδιος έδωσε έμφαση σε έργα υποδομής, που θα βελτιώνουν την καθημερινότητα του δημότη και παράλληλα θα προάγουν την ανάπτυξη του Δήμου. Είμαι ανοικτός σε συνεργασίας, αλλά μετεκλογικά», δήλωσε καταλήγοντας ο κ. Γκαράνης.

Αντώνης Γραβάνης: Πληγή τα Αδέσποτα στην Κομοτηνή

Πληγή χαρακτηρίζει το πρόβλημα των αδεσπότων ο υποψήφιος Δήμαρχος Κομοτηνής, με την παράταξη Σύμπραξη Προοπτικής, Αντώνης Γραβάνης και προτάσσει τον συντονισμό και την συγκεκριμενοποίηση πολιτικών στην επίλυση του προβλήματος.
Συγκεκριμένα προτείνει,

Την άμεση βελτίωση των υποδομών του υπάρχοντος κυνοκομείου και τη δημιουργία νέου, σύγχρονου Καταφυγίου Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς
Την ουσιαστική ενεργοποίηση της 5μελούς Επιτροπής του Δήμου Κομοτηνής
Τον αδιάλειπτο έλεγχο σε ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων για την τήρηση των όσων προβλέπει ο νόμος
Τη συστηματική υλοποίηση Προγραμμάτων Εμβολιασμών, Στειρώσεων και Ηλεκτρονικής Σήμανσης.

Επίσκεψη της Ελένης Λαφτσή στο Συμβουλευτικό κέντρο Γυναικών
Η δημοτική παράταξη ΠΟΛΗ-τικη ΑΝΑΤΡΟΠΗ με επικεφαλής την υποψήφια δήμαρχο Κομοτηνής Ελένη Λαφτσή, στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας της Γυναίκας, θα επισκεφτούν στις 11.00 π.μ. ,το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών, με σκοπό την ενημέρωση και την ανταλλαγή απόψεων για την περαιτέρω ενίσχυση του θεσμού.

Υπ. Δήμαρχος Κομοτηνής Ιω Λεβέντης για προσχολική Αγωγή
Ο υποψήφιος Δήμαρχος Κομοτηνής με την παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση, Ιωάννης Λεβέντης, ζήτησε από την κυβέρνηση να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ουσιαστική επέκταση της προσχολικής αγωγής.

Τουρισμός

Θετικά τα μηνύματα από τους Βαλκάνιους Τουρίστες
Αναφερόμενος ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουσριμού,Κώστας Αντωνιάδης στην ολοκλήρωση των τριών που σημαντικών Διεθνών Εκθέσεων Τουρισμού στις χώρες της Βαλκανικής-Βουλγαρία-Σερβία-Ρουμανία-, όπου συμμετείχε δυναμικά και η ΑΜ-Θ, έκανε λόγο για θετικά μηνύματα για την περιοχή μας το καλοκαίρι του 2019.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά καταγράφηκε αύξηση 15% των τουριστών στην περιοχή μας τον τελευταίο χρόνο.
Σε αυτό βοήθησε-πέρα από τις Εκθέσεις-και διάφορα γεγονότα όπως η φιλοξενία για μία εβδομάδα, 25 Ρουμάνων Ταξιδιωτικών πρακτόρων και Δημοσιογράφων, αλλά και το Σαββατοκύριακο Ελληνο-Σερβικής φιλίας, όπου για άλλη μια φορά, αναδείχθηκαν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ΑΜ-Θ.
«Οι Γεύσεις και η Φιλοξενία είναι αυτά που αποτυπώνονται στους τουρίστες. Έχουμε 50 εκ εν δυνάμει τουρίστες από τις χώρες των Βαλκανίων. Αποτελούμε τη φυσική τους έξοδο στη θάλασσα και είμαστε για αυτούς ένας σχετικά φθηνός προορισμός», τόνισε ο κ. Αντωνιάδης.
Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνουν οι διεθνείς Εκθέσεις Τουρισμού σε Βερολίνο και Μόσχα, στις οποίες θα συμμετάσχει η ΑΜ-Θ.

Αυτοδιοίκηση
«THRAKI BIKE FESTIVAL» η 1η γιορτή ποδηλασίας από την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης»
Το 1ο Φεστιβάλ Ποδηλάτου με τίτλο «THRAKI BIKE FESTIVAL» διοργανώνει η Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης , την Κυριακή 24 Μαρτίου 2019, στις 10:00 το πρωί, στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής.
Η πρώτη γιορτή ποδηλασίας περιλαμβάνει, ευχάριστες ποδηλατικές διαδρομές εντός και εκτός πόλης παράλληλα με ενδιαφέρουσες θεματικές δράσεις για τα παιδιά.(Ως εδώ λες την είδηση)

H συγκεκριμένη διοργάνωση προσανατολίζεται σε τρεις κατευθύνσεις:
-Στη συμμετοχή παιδιών ηλικίας από 2 έως 12 ετών και τη σωστή χρήση του ποδηλάτου σε ευχάριστες ποδηλατικές διαδρομές που θα πραγματοποιηθούν στην Κεντρική πλατεία Κομοτηνής και σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο
-Την παρακίνηση των ποδηλατιστών της Κομοτηνής να συμμετέχουν σε ποδηλατικές διοργανώσεις που αποσκοπούν στην εξοικείωση της χρήσης του ποδηλάτου στις καθημερινές μετακινήσεις αλλά και στις αθλητικές τους εξορμήσεις,
– Στη διεξαγωγή της Ποδηλατικής διαδρομής αντοχής για τους αθλητές αλλά και για τους φανατικούς ποδηλάτες.

406.000 ευρώ στους Δήμους της Ξάνθης για τις ανάγκες των σχολείων
Aπό το Υπουργείο Εσωτερικών κατανεμήθηκε στους Δήμους η μεσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων για το 2019 συνολικό ποσό ύψους 28.000.000,00 € σε όλους τους Δήμους της Χώρας, προς κάλυψη λειτουργικών αναγκών των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της χωρικής αρμοδιότητάς τους.
(Ως εδώ λες την είδηση)

Σύμφωνα με το σχετικό πίνακα στους Δήμους της Ξάνθης κατανέμονται 406.000 ευρώ.
(Δήμος Ξάνθης :228.310,00
Δήμος Αβδήρων : 63.940,00
Δήμος Μύκης : 66.940,00
Δήμος Τοπείρου: 47.590,00)

Αγορά Εργασίας

Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανακοινώνει την έναρξη του προγράμματος «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, συμπεριλαμβανομένης και της κατάρτισης, σε 56 δήμους και 37 υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας/ φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών».
Η δράση, πλήρους απασχόλησης και διάρκειας 8 μηνών, απευθύνεται σε 8.933 ανέργους εγγεγραμμένους στα μητρώα του ΟΑΕΔ
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση διαδικτυακά στο http://www.oaed.gr/ από σήμερα μέχρι και την Δευτέρα 18/03/2019.

Εκπαίδευση
Μαθήτρια του 5ου Γυμνασίου Ξάνθης κατέκτησε το 2ο βραβείο στους Αγώνες Τέχνης
Το 5ο Γυμνάσιο συμμετείχε και τη φετινή χρονιά (σε τρείς κατηγορίες , στη ζωγραφική , στη φωτογραφία και στην ποίηση) στους πανελλήνιους μαθητικούς Αγώνες Τέχνης που διοργάνωσαν τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη το Σάββατο 2 Μαρτίου 2019.
Η μαθήτρια της Γ΄ Γυμνασίου Τσεμένη Ανθή, με την καθοδήγηση του καθηγητή Καλλιτεχνικών Γιαντζή Διαμαντή , κατέκτησε το 2ο βραβείο στην κατηγορία της ζωγραφικής με θέμα το ποίημα του Γ.Ρίτσου «Ο τόπος μας».

ΑΜΕΑ
Ο νέος κύκλος μαθημάτων “Braille”στην Ξάνθη
Από την Περιφερειακή Ένωση Θράκης του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών ανακοινώθηκε ότι ο νέος κύκλος μαθημάτων γραφής και ανάγνωσης “Braille” θα ξεκινήσει στην Ξάνθη στις 8 Απριλίου με πρωινά και απογευματινά τμήματα.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν τις πρωινές ώρες με το τηλέφωνο 25410 62551 και να αφήνουν τα στοιχεία τους ή να τα στείλουν στο pst.thrakis@gmail.com. Δικαιολογητικά θα κατατίθενται μέχρι τις 22 Μαρτίου.

Σύλλογοι
Ο Χορός της ανθισμένης αμυγδαλιάς της Φιλοπτώχου
Η Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών Κομοτηνής, διοργανώνει σήμερα τον χορό της Ανθισμένης Αμυγδαλιάς στις 20:00 στο ξενοδοχείο Chris & Eve.
Ο χορός της Ανθισμένης Αμυγδαλιάς είναι από τις παλαιότερες εκδηλώσεις που διοργάνωνε η Φιλόπτωχος ως μια γιορτή υποδοχής της άνοιξης με αίγλη, λουλούδια και μουσική.
Τιμή συμμετοχής €15. Δηλώσεις συμμετοχής στο ξενοδοχείο Chris & Eve ή στο τηλέφωνο 6942270027 (κα. Σμαρώ).

Πολιτισμός
Εκδηλώσεις της Αποκριάς της ΦΕΞ
Σήμερα Παρασκευή στις 17.00) μ.μ. στο Σπίτι Πολιτισμού: θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση με τίτλο «Αποκριάτικες περιπέτειες με το παιδικό μουσικό θέατρο της Φ.Ε.Ξ.
Επίσης, σήμερα στις 19.00 στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης το Εργαστήρι ζωγραφικής και κατασκευής μάσκας ΙΙ, καλεί τους μικρούς του φίλους να κατασκευάσουν και να ζωγραφίσουν τις μάσκες που θα φορέσουν στη μεγάλη παρέλαση της Κυριακής. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 25410 25421.
Τέλος στις (20.00) στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση με τίτλο: “Νύχτα στο μουσείο -4 Οκτωβρίου 1919, η βραδιά της απελευθέρωσης σ’ ένα αρχοντικό της Ξάνθης”.
Η Καρναβαλική Παρέλαση στην Ξάνθη στην ΕΡΤ3
Κορυφώνονται αυτό το Σαβ-κο οι 80 πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Ξάνθη, με την μεγάλη καρναβαλική παρέλαση την Κυριακήγ στη 1:30 μ.μ. , την οποία θα μεταδώσει η ΕΡΤ3.
Συμμετέχουν 32 σύλλογοι της Ξάνθης, 8 άρματα και 8.000 καρναβαλιστές, ενώ αναμένονται χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες.
Το φετινό θέμα του καρναβαλιού της Ξάνθης είναι ο Έρωτας.

Αθλητικά -ΔΠΘ
First lego league 2019 έξι από τις 9 ομάδες που προκρίθηκαν είναι από την Ξάνθη
Το Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης, το Xanthi TechLab σε αγαστή συνεργασία με το Μορφωτικό Τμήμα της Πρεσβείας των Η.Π.Α. και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, μετά τον επιτυχημένο προκριματικό διαγωνισμό first lego league xanthi 2019, συγχαίρει τις ομάδες που θα συμμετάσχουν στη τελική φάση στις 16- 17 Μαρτίου που θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη.
Από τις συνολικά 24 ομάδες οι 9 προκρίθηκαν, με τις 6 εξ αυτών να είναι από την Ξάνθη. Ο προκριματικός της Ξάνθης συνεχίζει το θεσμό που ξεκίνησε πριν 2 χρόνια θέτοντας τις υποδομές να καθιερωθεί ως κορυφαίο γεγονός της καινοτομίας της εκπαίδευσης σε ολόκληρη την Α.Μ.Θ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος