Κομοτηνή: Εθελοντές στα θρανία

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (Ε.Ο.Δ.), Παράρτημα Ροδόπης  θα διοργανώσει το Βασικό Σχολείο Εκπαίδευσης Νέων Δια σωστών. Έτσι, θα δώσει την δυνατότητα σε όποιον θέλει να παρακολουθήσει το Βασικό Σχολείο κι από εκεί και πέρα να επιλέξει, αν επίσης θέλει, να παραμείνει μέλος της Ε.Ο.Δ. στην αρχή ως Δόκιμο μέλος και μετά,  αφού ακολουθήσει το μετέπειτα κύκλο εκπαιδεύσεων στις ειδικότητες που θα επιλέξει, να γίνει τακτικό και επιχειρησιακό μέλος και να παίρνει μέρος στις διασώσεις.

Ποιες οι βασικές γνώσεις διάσωσης
Κομοτηνή: Εθελοντές στα θρανία«Το Βασικό σχολείο είναι δομημένο έτσι ώστε να δίνει μια σφαιρική γνώση στον εκπαιδευόμενο.» δηλώνει ο Χάρης Παπαμαρκάκης, μέλος και ειδικός σύμβουλος του ΔΣ της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Παράρτημα Ροδόπης εξηγώντας πως αυτό που προσφέρεται στους εκπαιδευόμενους είναι «Βασικές γνώσεις ορεινής διάσωσης, βασικές γνώσεις διάσωσης στο υγρό στοιχείο, πρώτες βοήθειες, διάσωση στις μαζικές καταστροφές, πυρασφάλεια , γνώσεις για τον σεισμό, τις επικοινωνίες και την αεροδιάσωση. Παίρνει μια σφαιρική γνώση κι επιλέγει τον τομέα στον οποίο θέλει να εκπαιδευτεί. Μπορεί να επιλέξει όλους τους τομείς της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, αφού πρώτα παρακολουθήσει το βασικό πρώτο κύκλο.»

Κομοτηνή: Εθελοντές στα θρανίαΣτο ερώτημα δε γιατί είναι βασικές οι γνώσεις πρώτων βοηθειών ο κος Παπαμαρκάκης απαντά πως είναι βασικές για λόγους αυτοπροστασίας. Μπορεί, όποιος θέλει να παρακολουθήσει το σχολείο, ακόμη κι αν δεν θέλει να πάρει μέρος στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης , να το κάνει για να μπορεί να προστατέψει πρώτα τον εαυτό του και μετά τους γύρω του. Σύμφωνα μάλιστα με τις στατιστικές ο έμπειρος εκπαιδευτής σημειώνει πως τα περισσότερα ατυχήματα γίνονται μέσα στο ίδιο μας το σπίτι. Οπότε είναι πολύ καλό να γνωρίζουμε έστω τις βασικές αρχές των πρώτων βοηθειών για να ξέρουμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε οποιονδήποτε βρούμε στο δρόμο μας. «Η γνώση σωστών πρώτων βοηθειών είναι βασική. Κάνει τη διαφορά ανάμεσα στη ζωή και στο θάνατο, οπότε είναι πολύ βασικό κάθε άνθρωπος να γνωρίζει.» τονίζει ο κος Παπαμαρκάκης.

Όσον αφορά στα συναισθήματα που τον συντροφεύουν κάθε φορά που συνδράμει; Αυτά, όπως λέει, είναι ανάμεικτα. «Όλες οι επιχειρήσεις δεν έχουν πάντα αίσιο τέλος. Όμως οι συγγενείς θέλουν τον άνθρωπο τους πίσω, σε όποια κατάσταση κι αν είναι. Εμείς θέλουμε να βρίσκουμε τον άνθρωπο τους ζωντανό, αλλά δυστυχώς δεν συμβαίνει πάντα. Τότε είναι το χειρότερο συναίσθημα. Όμως έστω και νεκρό θέλουμε να τον γυρίσουμε στους δικούς του.» σημειώνει μην παραλείποντας να στείλει το δικό του μήνυμα. « Να στραφεί ο κόσμος στον εθελοντισμό. Εμείς διοχετεύσαμε τον εθελοντισμό μας στη διάσωση. Ο εθελοντής δεν πληρώνεται, γιατί αυτό που προσφέρει έχει αξία ανεκτίμητη.»
Φώτο: Ο κος Χάρης Παπαμαρκάκης με τον κ. Στάθη Γκεβρέκη και άλλα μέλη της Ε.Ο.Δ. ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος