Κομοτηνή: Το άγνωστο σπάνιο αγριόγιδο της Ροδόπης

Πραγματοποιήθηκαν και φέτος οι θερινές εργασίες πεδίου στο πλαίσιο του προγράμματος συστηματικής παρακολούθησης του βαλκανικού αγριόγιδου στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης που υλοποιεί ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης σε συνεργασία με τον ειδικό στη βιολογία και οικολογία του είδους, βιολόγο Δρ. Χαρητάκη Παπαϊωάννου και τον σύλλογο “Αγριόγιδο στα Βουνά”.

1500 αγριόγιδα χωρισμένα σε 25 μικρές ομάδες
Κομοτηνή: Το  άγνωστο  σπάνιο αγριόγιδο της Ροδόπης«Στην Ελλάδα υπάρχει το υποείδος των Βαλκανίων που είναι σχεδόν σε όλες τις Βαλκανικές χώρες. Στην χώρα μας υπάρχουν σήμερα περίπου 1500 ζώα τα οποία είναι χωρισμένα σε 25 μικρές ομάδες, σε 25 διαφορετικά βουνά. Μέσα σ’ αυτούς τους πληθυσμούς έχουμε επιμέρους κοπάδια, τα οποία μπορεί και να είναι οικογένειες, αλλά χωρίς το αρσενικό, το αρσενικό επιλέγει να ζήσει μόνο του, εκτός από την περίοδο της αναπαραγωγής, του ζευγαρώματος, από τώρα μέχρι το Δεκέμβριο. Είναι συνήθως απομακρυσμένο σε ένα σημείο, σε μια χαράδρα κι εμφανίζεται όποτε θέλει.» δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο κος Παπαϊωάννου κι εξήγησε πως χρησιμοποιούν μια περιοχή ανάλογα με τις ανάγκες τους. «Έχουν μια έκταση δύο με τρία τετραγωνικά χιλιόμετρα κι ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες μετακινούνται. Οι μετακινήσεις τους είναι τοπικές πάντα, ανάλογα με την διαθεσιμότητα της τροφής και τις καιρικές συνθήκες.»

Το καταφύγιο στο Παρανέστι της Δράμας
Στην Ελλάδα υπάρχουν έξι ευρύτερα ορεινά συγκροτήματα, όπου υπάρχει το είδος. Η Βόρεια Πίνδος, η κεντρική και νότια Πίνδος, τα βουνά της Ρούμελης, ο Όλυμπος, τα σύνορα με τα FYROM και η οροσειρά της Ροδόπης. « Στην Οροσειρά της Ροδόπης έχουμε ένα πολύ καλό πληθυσμό, περίπου 250 ζώα, από τα οποία τα περισσότερα είναι στην περιοχή τους δάσους του Φρακτού στο Παρανέστι της Δράμας, εκεί έχουμε 150-180 χωρίς να είμαστε ακριβώς βέβαιοι για τον αριθμό.»

Η απειλή της λαθροθηρίας
Κομοτηνή: Το  άγνωστο  σπάνιο αγριόγιδο της ΡοδόπηςΤο αγριόγιδο εμφανίζει χαρακτηριστικά μεταξύ αντιλόπης και αίγας. Κι αυτό, όπως όλα τα ζώα κινδυνεύουν από διάφορες απειλές. Κυριότερη απειλή είναι η λαθροθηρία. «Είναι σε έντονο βαθμό και είναι δύσκολο να ελεγχθεί. Δεν γίνεται απλά και μόνο για το κρέας ή για το τρόπαιο, για να πάρουν το κεφάλι του, αλλά για το χόμπι. Μάλιστα πολλές φορές χρησιμοποιούν όπλα πολεμικά ακόμη και καλάζνικοφ. Κι αυτό είναι το χειρότερο από όλα. Δύσκολο κι επικίνδυνο να τους ελέγξεις. Ουσιαστικά κάνουν ό,τι θέλουν. Όπως στα σύνορα με την Αλβανία ή την FYROM» σημειώνει ο κος Παπαϊωάννου.

Ο Σύλλογος “Αγριόγιδο στα βουνά”
Όπως εξηγεί ο έμπειρος βιολόγος τα τελευταία χρόνια έχει συγκροτηθεί μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων που ενδιαφέρονται κι έχουν ιδρύσει τον Σύλλογο «Αγριόγιδο στα Βουνά» με στόχο να ξεναγεμίσει τα Ελληνικά βουνά, όπως τα παλιότερα χρόνια. Τα τελευταία χρόνια γίνονται συστηματικές καταμετρήσεις και παρακολούθηση του πληθυσμού σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου της Οροσειράς της Ροδόπης δύο φορές το χρόνο.

Το αγριόγιδο είναι ένα από τα εντυπωσιακότερα οπληφόρα της χώρας μας. Παρ’ όλο που παρουσίασε μια αισθητή αύξηση (142%) την τελευταία δεκαετία και απαντάται σε 24 πληθυσμούς χαρακτηρίζεται ως Σχεδόν Απειλούμενο από το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας. «Για μια αύξηση 100% σε όλη την Ελλάδα.» μίλησε ο κος Παπαϊωάννου. Οι περισσότεροι πληθυσμοί του είναι εξαιρετικά μικροί τοπικοί, με αποτέλεσμα βιώσιμοι να θεωρούνται πιθανά μόνο οι τέσσερις από αυτούς (Όλυμπος, Πίνδος, Ροδόπη, Στερεά Ελλάδα). Στη χώρα μας, σήμερα, – σύμφωνα τον κ. Χαρητάκη Παπαϊωάννου υπάρχουν 1289 – 1677 αγριόγιδα. Παρ’ όλο που το είδος προστατεύεται αυστηρά από την Ελληνική Νομοθεσία απαγορεύεται το κυνήγι του από το 1969 και η πλειονότητα των περιοχών στις οποίες αυτό απαντάται εμπεριέχεται σε προστατευόμενες περιοχές (Εθνικά Πάρκα, Καταφύγια Άγριας Ζωής, δίκτυο Natura 2000), η λαθροθηρία παραμένει η κυριότερη απειλή για το είδος, η οποία επιδεινώνεται από την ύπαρξη ορεινών και δασικών δρόμων.
«Ο καθένας μας πολλές φορές νομίζει ότι δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα. Κι όμως κάτι μπορεί να κάνει. Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν κοντά στον βιότοπο του αγριόγιδου ή τον επισκέπτονται και πολλές φορές τυχαίνει να βλέπουν ύποπτα περιστατικά. Καλό είναι να επικοινωνούν μαζί μας ή να δημοσιεύουν το γεγονός, μ’ αυτό τον τρόπο αποθαρρύνονται οι παραβάτες.» εξηγεί ο κος Παπαϊωάννου μην παραλείποντας να ευχαριστήσει από την Ροδόπη τον κ. Σπύρο Κούτρα, επιπυραγό, διοικητή της 4ης ΕΜΑΚ για την πολύτιμη συμβολή του στην προστασία του αγριόγιδου στην περιοχή της Ροδόπης.
Φώτο: αρχείο ΕΡΤ ρεπορτάζ-κείμενο:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος