Κομοτηνή: Περιβαλλοντικά Πράσινα σχολεία

Μαθητές από όλες τις πληθυσμιακές ομάδες της Κομοτηνής συγκεντρώνει στις τάξεις του το 4ο Γυμνάσιο της πόλης μας και χάρη στη συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα καταφέρνει να συγκεντρώσει και πολλές διαφορετικές παραστάσεις από σχολεία εντός κι εκτός Ελλάδας.

Κομοτηνή: Περιβαλλοντικά Πράσινα σχολεία
Η κα Μαριάννα Σάρτη, διευθύντρια του Σχολείου με την κα Παντελίδου και τους μαθητές τους.

«Είμαστε το ζωντανό παράδειγμα ότι μπορούμε όλοι μαζί να λύσουμε τις διαφορές μας , να σταθούμε ισότιμα και να έχουμε τις ίδιες ευκαιρίες στην εκπαίδευση» δηλώνει η Μαριάννα Σάρτη, διευθύντρια του Σχολείου και σημειώνει ότι « τα παιδιά νιώθουν σαν το σπίτι τους. Προσπαθούμε να κάνουμε το σχολείο μας όσο μπορούμε πιο όμορφο και βεβαίως να προσφέρουμε στους μαθητές μας πάρα πολλές δραστηριότητες όχι μόνο ξερή μάθηση και μαθήματα του ωρολογίου προγράμματος , αλλά και πάρα πολλά προγράμματα, είτε ευρωπαϊκά, είτε πολιτιστικά , περιβαλλοντικά, κοινωνικής αγωγής κ.α. Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη ανταπόκριση κι ενδιαφέρον από τα παιδιά, νομίζω πώς αυτού του είδους η ανταπόκριση και η βιωματική μάθηση είναι κάτι το οποίο μένει στο τέλος και θυμούνται για πάντα.»

Η Δανάη Παντελίδου, καθηγήτρια στο Γυμνάσιο είναι υπεύθυνη του Προγράμματος « Περιβαλλοντικά Πράσινα σχολεία». Η συμμετοχή σ’ αυτό το πρόγραμμα στάθηκε αφορμή για την συμμετοχή σε ένα ταξίδι στη Γαλλία. Ήταν ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα στο πλαίσιο του Erasmus, που πραγματοποιήθηκε με την σύμπραξη σχολείων από Γαλλία, Λιθουανία, Ρουμανία, Ιταλία , Γερμανία και την Ελλάδα. Στο πλαίσιο του προγράμματος κατασκεύασαν ένα πράσινο τοίχος με ανακυκλώσιμα υλικά, αρωματικά φυτά και βότανα της περιοχής μας. « Η κατασκευή ενός τείχους, η συμμετοχή σε διάφορα εργαστήρια, όπως αυτό της παρασκευής αρωματικών σαπουνιών ,οι επισκέψεις με περιβαλλοντικό χαρακτήρα, αλλά και οι επισκέψεις σε γειτονικές πόλεις ήταν λίγες μόνο από τις δραστηριότητες στο πλαίσιο του ταξιδιού, που αποτέλεσε μια πολύ καλή εμπειρία για όλους και όλες» δήλωσε η κα Παντελίδου κάνοντας λόγο για μια πάρα πολύ όμορφη εμπειρία.

«Αυτού του είδους οι επισκέψεις, οι συνεργασίες, οι ανταλλαγές με σχολεία του εξωτερικού δεν είναι κάτι που θα μπορούσαν οι μαθητές μας να τις κάνουν μόνοι τους, όπως όταν θα πάνε μια επίσκεψη, ένα ταξίδι, μια εκδρομή με την οικογένειά τους. Έτσι, με ένα τέτοιο πρόγραμμα, τους δίνεται η ευκαιρία να μπουν μέσα στα σχολεία, να δουν πως λειτουργούν , να μείνουν σε οικογένειες , όταν θα έρθουν τα παιδιά θα φιλοξενηθούν στα σπίτια των μαθητών μας.» εξηγεί η κα Παντελίδου ακούγοντας κι εκείνη με ικανοποίηση τα παιδιά του σχολείου να δηλώνουν ενθουσιασμένα, όπως ο Βαγγέλης «Ήμασταν στη Γαλλία επτά μέρες. Έμεινα σε μια οικογένεια πολύ φιλόξενη. Το Μάιο του 2020 θα τους φιλοξενήσουμε εμείς. Μου άρεσε πολύ το σχολείο, ήταν πολύ καθαρό μέσα στις τάξεις έκαναν πολύ ησυχία.» Για να συμφωνήσει μαζί του και η Πηνελόπη «Αυτό το πρόγραμμα με βοήθησε να ζήσω μια μεγάλη εμπειρία, όπως είναι το ταξίδι στο εξωτερικό. Έζησα με μια φιλόξενη οικογένεια, με δασκάλους φιλόξενους. Τα ταξίδια ανοίγουν τους ορίζοντές μας. Κάθε ταξίδι δημιουργεί και μια διαφορετική εμπειρία.»

Αποφασισμένος τα καλά που είδε να προσπαθήσει με τους συμμαθητές του να τα μεταφέρουν και στην πόλη μας εμφανίζεται ο Χακάν. «Το σχολείο ήταν πολύ καθαρό. Οι άνθρωποι πολύ φιλόξενοι. Ακόμη και το πρόβλημα της γλώσσας το αντιμετωπίσαμε.» δηλώνει για το σχολείο που άρεσε και στη Χριστίνα « Μου άρεσε και το σχολείο, αλλά και ότι είχαμε και δραστηριότητες τα απογεύματα πήγαμε στο παγοδρόμιο, στο laser game και ήταν πάρα πολύ όμορφα, κάναμε κάτι που δεν το είχαμε ξανακάνει. Πολύ καλή η φιλοξενία, πολύ ευγενικοί μαζί μας.»

Σύμφωνα με την Ελισάβετ «Ήταν μια πάρα πολύ ωραία εμπειρία, αξέχαστη για μας, φιλοξενηθήκαμε από οικογένειες και παιδιά πολύ φιλόξενα . Λίγο η συνεννόηση ήταν πρόβλημα, καθώς οι Γάλλοι δεν γνωρίζουν πάρα πολύ καλά αγγλικά, αλλά κι αυτό το πρόβλημα το ξεπεράσαμε.» Όσον αφορά στους ανθρώπους που την φιλοξένησαν «Ήταν πολύ φιλόξενοι, ό,τι χρειαζόμουν το είχα, με πήγαν βόλτα στην πόλη, μας πήραν δώρα αναμνηστικά.»
Τέλος η Εριέττη μιλά για μια «καταπληκτική εμπειρία» και σημειώνει « Θα ήταν πάρα πολύ ωραίο να πάρουν περισσότερα παιδιά μέρος. Αξίζει να πάρουν μέρος σε ένα τέτοιο πρόγραμμα . Με εντυπωσίασε ο χώρος του σχολείου, τόσο καθαρός, τόσο όμορφος, τα παιδιά πάρα πολύ ευγενικά, οι καθηγητές πολύ ευγενικοί, το μάθημα στις τάξεις γίνεται με απόλυτη ησυχία, τα παιδιά δεν είναι πολύ ζωηρά.»
Φώτο: Οι μαθητές και οι μαθήτριες με την διευθύντρια του σχολείου και την καθηγήτριά τους ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος