Κομοτηνή: Πρωινή Ενημέρωση 16-5-2018

Array

Παιδεία
Πιλοτικές παρεμβατικές δράσεις υποστήριξης μουσουλμανοπαίδων στα νηπιαγωγεία της Θράκης
Κομοτηνή: Πρωινή Ενημέρωση 16-5-2018Η σημασία των πρώτων – μητρικών γλωσσών ως γλωσσών στήριξης στην εκπαιδευτική διαδικασία αναγνωρίστηκε στη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας με το Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας και της αντιπροσωπείας των Δ.Σ. των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Ροδόπης και Ξάνθης. «Τα αποτελέσματα του πιλοτικού προγράμματος θα καταδείξουν τον βαθμό επιβεβαίωσης της παραπάνω θεωρητικής αρχής, μέσω της συγκεκριμένης μεθοδολογίας και στο συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πλαίσιο.» τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας.

Παράλληλα, διευκρινίζεται ότι οι συνεργάτες-γλωσσικοί διευκολυντές θα είναι απόφοιτοι Παιδαγωγικών Τμημάτων των ελληνικών Πανεπιστημίων με άριστη γνώση των συγκεκριμένων πρώτων – μητρικών γλωσσών, ανάλογα και με το νηπιαγωγείο στο οποίο τοποθετούνται, και ότι το πιλοτικό πρόγραμμα προβλέπει επιμόρφωση, τόσο των συνεργατών – διευκολυντών όσο και των ήδη υπηρετούντων νηπιαγωγών.

Ρεκόρ στο Παράρτημα της ΑΣΠΑΙΤΕ στις Σάπες
Κομοτηνή: Πρωινή Ενημέρωση 16-5-2018Με ΡΕΚΟΡ θέσεων σπουδαστών/τριων γιορτάζει το Παράρτημα της ΑΣΠΑΙΤΕ στις Σάπες την συμπλήρωση 10 χρόνων λειτουργίας, καθώς εγκρίθηκαν : 200 θέσεις για το Πρόγραμμα ΕΠΠΑΙΚ και 35 θέσεις για το Πρόγραμμα ΠΕΣΥΠ. Το ΠΕΣΥΠ (Ειδίκευση στην Συμβουλευτική και τον Προσανατολισμό) επαναλειτουργεί μετά από μια μονοετή λειτουργία πριν 4 χρόνια. Συνολικά εγκρίθηκαν 235 θέσεις. Μετά την Αθήνα στην 2η θέση πανελλαδικά σε αριθμό εισακτέων σπουδαστών στα ετήσια Προγράμματα είναι η ΑΣΠΑΙΤΕ Σαπών μαζί με Θεσσαλονίκη και Πάτρα. «Όταν υπάρχει θετική διάθεση και συνεργασία πετυχαίνουμε πολλά για την μικρή πόλη των Σαπών.» δηλώνει ο διευθυντής του Παραρτήματος Αθανάσιος Καραφύλλης. Η τελευταία φετινή συνάντηση  των σπουδαστών θα είναι η ορκωμοσία των  αποφοίτων την  Κυριακή 10 Ιουνίου στις 18:00 στο Θερινό θέατρο των Σαπών.
Περιφέρεια
Ανάδοχος στο νέο οδικό έργο της Εγνατίας Οδού
Κομοτηνή: Πρωινή Ενημέρωση 16-5-2018Ολοκληρώθηκε η προσυμβατική περίοδος και υπεγράφη το νέο οδικό έργο της Εγνατίας Οδού που αφορά τον κάθετο άξονα Ξάνθη-Εχίνος. Ανάδοχος του έργου αναδείχθηκε η εταιρεία ΑΚΤΩΡ με ποσοστό έκπτωσης 50,7%. Πρόκειται για το πρώτο τμήμα του δρόμου από το Δημάριο μέχρι τα Ελληνό-Βουλγαρικά σύνορα συνολικού μήκους 9χλμ. Η διαγωνιστική διαδικασία ήταν πλήρως ηλεκτρονική. Το κόστος του έργου είναι €49.658.280,00 (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 40,04εκατ.ευρώ) ενώ θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε διάστημα 24 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης. Το έργο θα έχει χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Ε.Π. ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ και ΕΠ-INTERREG V-A Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-20.

Επίσκεψη Ιάπωνα Πρέσβη στην Ξάνθη
Κομοτηνή: Πρωινή Ενημέρωση 16-5-2018Τον Πρέσβη της Ιαπωνίας Yasuhiro SHIMIZU συνοδευόμενο από στελέχη της ΣΕΚΕ υποδέχτηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης. Ο Πρέσβης της Ιαπωνίας δήλωσε εντυπωσιασμένος από τις ομορφιές της περιοχής, ενώ ταυτόχρονα συζητήθηκαν οι προοπτικές οικονομικής και πολιτιστικής συνεργασίας των δύο χωρών και συγκεκριμένα οι αναπτυξιακές δυνατότητες της Ξάνθης.

Οικονομία
Πανελλήνια εμπορική έκθεση στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Πρωινή Ενημέρωση 16-5-2018Στα εξωστρεφή και καινοτόμα αγροδιατροφικά προϊόντα επικεντρώνεται η φετινή πανελλήνια εμπορική έκθεση «Ανατολική Μακεδονία–Θράκη», που πραγματοποιείται από τις 18-20 Μαΐου 2018 στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (ΔΕΚΑΜΑΘ), στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής. Η ΔΕΘ-HELEXPO με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης στηρίζοντας έμπρακτα την ανάπτυξη στην περιφέρεια διοργανώνει για 25η χρονιά την έκθεση στοχεύοντας στην ανάδειξη της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και πώληση τοπικών προϊόντων. Παράλληλα, η διοργάνωση στοχεύει στην προώθηση των σχέσεων συνεργασίας με τις γειτονικές Βαλκανικές χώρες, στην αύξηση της τουριστικής κίνησης και στην προβολή του τουριστικού προϊόντος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Αγροτικά προϊόντα, τρόφιμα-ποτά, βιοτεχνικά προϊόντα, είδη λαϊκής τέχνης, γεωργικά μηχανήματα, είδη διακόσμησης και λαϊκής τέχνης, έπιπλα, ενδύματα, δερμάτινα είδη, τουριστικά καταλύματα κ.α., αποτελούν το περιεχόμενο της έκθεσης. Η «25η Ανατολική Μακεδονία–Θράκη» θα πλαισιωθεί και με παράλληλες εκδηλώσεις, όπως γευσιγνωσία ποτών και τοπικών παραδοσιακών εδεσμάτων, καθώς και με πολιτιστικά δρώμενα. Ωράριο: Παρασκευή: 18/5/2018: 10.00 – 21.00 Σάββατο: 19/5/2018: 10.00 – 21.00 Κυριακή: 20/5/2018: 10.00 – 21.00 Η είσοδος στην έκθεση είναι Δωρεάν.

Επαφές με 30 επιχειρηματίες
Κομοτηνή: Πρωινή Ενημέρωση 16-5-2018Σε 30  επιχειρηματίες από τη Γερμανία μίλησε ο Δρ. Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης, σε δείπνο εργασίας που διοργανώθηκε στην Αθήνα, από το γνωστό δικηγόρο του Μονάχου, Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου Karstadt και υψηλόβαθμου στελέχους της CSU κ. Σταύρο.Κωνσταντινίδη. Ο Επίκουρος Καθηγητής Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, πρώην Υπουργός και Βουλευτής Ροδόπης παρουσίασε την πολιτική και οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και απάντησε στις ερωτήσεις των φιλοξενουμένων. Παράλληλα, ο Θρακιώτης πολιτικός επεσήμανε την αγωνία του για τις αδυναμίες της ΕΕ να ανταποκριθεί στη νέα εποχή και πρότεινε λύσεις, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρώπη. Δεν παρέλειψε να καλέσει αντίστοιχη ομάδα Γερμανών επενδυτών, να επισκεφθούν την ιδιαίτερη του πατρίδα τη Θράκη, περιγράφοντας την ως ένα Ιδανικό Επενδυτικό Προορισμό.

Μητρόπολη
Πρόγραμμα Μητροπολίτη
Κομοτηνή: Πρωινή Ενημέρωση 16-5-2018Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής, ο κος Παντελεήμων θα Χοροστατήσει κατά την ακολουθία του εσπερινού στο εορτάζον Παρεκκλήσιον Αναλήψεως του Σωτήρος Φωλέας (Πλατανάκια) στις έξι και μισή το απόγευμα. Αύριο το πρωί ( Πέμπτη,17/05) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θα ἱερουργήσει στον πανηγυρίζοντα Ἰερό Ναό Ἀναλήψεως του Σωτήρος Αετοκορυφής.

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Διανομή τροφίμων
Κομοτηνή: Πρωινή Ενημέρωση 16-5-2018Ο Δήμος Κομοτηνής ως επικεφαλής εταίρος της Κοινωνικής Σύμπραξης ΠΕ Ροδόπης καθώς και οι εταίροι Δήμοι Αρριανών, Ιάσμου και Μαρωνείας-Σαπών από σήμερα Τετάρτη 16/5/2018 έως και την Παρασκευή 18/5/2018 ώρα 08:30 – 14:30 θα διανείμουν νωπό κρέας (μοσχαρίσιο, χοιρινό), ημίσκληρο τυρί, είδη παντοπωλείου, οπωροκηπευτικά (πορτοκάλια) και είδη βασικής υλικής συνδρομής, στους ωφελούμενους του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας (ΤΕΒΑ/FEAD). Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) που έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να συμμετέχουν και στο ΤΕΒΑ.

Κινήματα – Κόμματα
Εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας στην Ξάνθη
Κομοτηνή: Πρωινή Ενημέρωση 16-5-2018Περιφερειακή Συνδιάσκεψη της Νέας Δημοκρατίας για την Αυτοδιοίκηση με θέμα: “Στο δρόμο για την αλλαγή του Καλλικράτη: Οι Προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας» διοργανώνει η Νομαρχιακή Διοικούσα Επιτροπή Νέας Δημοκρατίας Ξάνθης  σήμερα στις επτά και μισή το απόγευμά στο ξενοδοχείο «Z Palace». Την εκδήλωση θα τιμήσουν με την παρουσία τους, ο κ. Αυγενάκης Ελευθέριος, Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής, Βουλευτής Ηρακλείου και ο κ. Αναστάσιος Γαϊτάνης, Γραμματέας Αυτοδιοίκησης Νέας Δημοκρατίας, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Καλλιθέας Αττικής. Μετά το πέρας των βασικών εισηγήσεων θα ακολουθήσει ανοικτός διάλογος με στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας-Θράκης.

Συγκέντρωση αύριο στην Κομοτηνή από την Επιτροπή Ειρήνης
Κομοτηνή: Πρωινή Ενημέρωση 16-5-2018Συγκέντρωση καταδίκης του Ισραήλ διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Νομού Ροδόπης αύριο Πέμπτη 17-05-2018 στις 19:00 το απόγευμα στο τέλος της Βενιζέλου στο συντριβάνι . «Καταγγέλλουμε με αποτροπιασμό τη χθεσινή δολοφονική επίθεση του κράτους-τρομοκράτη του Ισραήλ ενάντια στον παλαιστινιακό λαό. Αποτέλεσμα αυτής της θηριωδίας, περισσότεροι από 55 νεκροί και χιλιάδες βαριά τραυματίες (900 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν, περίπου 450 από αυτούς από πραγματικές σφαίρες), ανάμεσά τους γυναίκες και εκατοντάδες παιδιά. Μεταξύ των νεκρών άνθρωπος σε αναπηρικό καροτσάκι κι ένα 14χρονο παιδί. Αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας ανέφεραν ότι άλλοι 2.770 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν, περίπου 1.360 από αυτούς από πραγματικές σφαίρες.” αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της Επιτροπής.

Απόφαση του Συλλόγου Οικοτρόφων Ξάνθης
Κομοτηνή: Πρωινή Ενημέρωση 16-5-2018Με απόφασή του ο Σύλλογος Οικοτρόφων Ξάνθης καταδικάζει «τη σφαγή με εν ψυχρό δολοφονίες άοπλων διαδηλωτών από το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ- συνεργάτη της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που κλιμακώνει τη δολοφονική του βία σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού ενθαρρυμένο από την προκλητική στήριξη των Η.Π.Α. που σήμερα μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ.» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. Ο Σ.Ο.Φ.Ξ. καλεί σε  “σε κινητοποίηση στη λέσχη στη 13:00 το μεσημέρι με μικροφωνική για την γνωστοποίηση του γεγονότος.»

Ομιλία στη Θεσσαλονίκη
Κομοτηνή: Πρωινή Ενημέρωση 16-5-2018Στο Αλεξάνδρειο θέατρο στη Θεσσαλονίκη μίλησε ο Επικ. Καθηγητής Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, πρώην Υπουργός και τ.Βουλευτής Ροδόπης Δρ. Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης, παρουσιάζοντας το βιβλίο της Σοφίας Λουκέρη «Στόχος τους η Ελλάδα. Κώστας Καραμανλής: το τελευταίο εμπόδιο» των εκδόσεων Ιππόκαμπος. Στο πάνελ συμμετείχαν επίσης ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας καθηγητής Ηλίας Κουσκουβέλης. Την εκδήλωση χαιρέτισαν οι Βουλευτές Θεσσαλονίκης Σ. Καλαφάτης, Κ. Γκιουλέκας, Ε. Ράπτη, Θ. Καράογλου και Σ. Αναστασιάδης.

Κοινωνία
Ανακοίνωση από την Ομοσπονδία Γονέων Μαθητών
Κομοτηνή: Πρωινή Ενημέρωση 16-5-2018Ανακοίνωση με την οποία εκφράζει την αντίθεσή της στο νομοσχέδιο σχετικά με την παραγωγή και επεξεργασία της “φαρμακευτικής κάνναβης” που ψηφίστηκε (1/3/2018) με ευρεία πλειοψηφία έδωσε στη δημοσιότητα  η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ- ΘΡΑΚΗΣ. Δηλώνει την αντίθεσή της σε κάθε προσπάθεια νομιμοποίησης οποιασδήποτε μορφής εξαρτησιογόνας ουσίας. Καλεί τους γονείς και τους μαθητές να απορρίψουν τη διαχείριση της τοξικομανίας και τις θεωρίες περί νομιμοποίησης, περιορισμού της βλάβης,υποκατάστατων, διαχωρισμού “ μαλακών και σκληρών” ναρκωτικών, φαρμακευτικής χρήσης της κάνναβης κλπ.

Ευρώπη ΜΚΟ
Συμβαίνει και εδώ…εκδήλωση για την εμπορία ανθρώπων
Κομοτηνή: Πρωινή Ενημέρωση 16-5-2018Η Α21 και το Europe Direct Κομοτηνής διοργανώνουν ενημερωτική εκδήλωση με θέμα “Συμβαίνει και εδώ” σήμερα, Τετάρτη, 16 Μαΐου 2018, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ “Γεώργιος Παυλίδης”. Η εκδήλωση απευθύνεται σε επαγγελματίες κοινωνικών και ιατρικών υπηρεσιών, στα σώματα ασφαλείας και τις αρχές, στους φοιτητές αλλά και στο ευρύ κοινό της Κομοτηνής και στοχεύει στην ενημέρωση για το έγκλημα της εμπορίας ανθρώπων σε μια προσπάθεια συνεργασίας όλων των φορέων για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων. To human trafficking (εμπορία ανθρώπων) είναι η παράνομη διακίνηση των ανθρώπων κυρίως για τους σκοπούς της καταναγκαστικής εργασίας και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Είναι ένα σύστημα όπου οι άνθρωποι αντιμετωπίζονται σαν εμπορεύματα που πωλούνται, αγοράζονται και εξαναγκάζονται να δουλεύουν παρά τη θέλησή τους, με ελάχιστη ή και καθόλου αμοιβή, κάτω από απειλές, σωματική και ψυχολογική βία. To trafficking συμβαίνει στις περισσότερες ελληνικές πόλεις και χωριά σήμερα!

Εκδηλώσεις –Πολιτισμός
Ημερίδα στο Δ.Π.Θ.
Κομοτηνή: Πρωινή Ενημέρωση 16-5-2018«Το βιβλίο ως αντικείμενο» είναι το θέμα της Ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 18 Μαϊου στο ίδρυμα Παπανικολάου από τη Σχολή Κλασσικών κι ανθρωπιστικών Σπουδών του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ.

Έκθεση παιδικού βιβλίου
Κομοτηνή: Πρωινή Ενημέρωση 16-5-2018Την 6η Έκθεση Παιδικού Βιβλίου στην πλατεία ΧΕΝ (οδός Σαμοθράκης ) διοργανώνουν το Σάββατο 19 Μαίου από τις 18.00-22.00 η ΧΕΝ Κομοτηνής και η Δημοτική Βιβλιοθήκη. Κατά την διάρκεια της έκθεσης Θα εκθέσουν τη συλλογή των Παιδικών και Εφηβικών βιβλίων τους τα βιβλιοπωλεία της Κομοτηνής ,που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των διοργανωτών. Οι μικροί επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στο εργαστήρι Ζωγραφικής και Χειροτεχνίας,που θα στηθεί στον χώρο της πλατείας, να λάβουν μέρος σε παιχνίδι που αφορά στα δικαιώματα των παιδιών,compasito-μικρή πυξίδα, (από την ομάδα Νέων Γυναικών της ΧΕΝ Κομοτηνής), να παρακολουθήσουν παράσταση κουκλοθέατρου με θέμα την ανακύκλωση (από σπουδάστριες του τμήματος-βοηθοί βρεφονηπιοκόμων-του ΙΕΚ..ΟΑΕΔ Κομοτηνής)

Παράσταση από την Φ.Ε.Ξ.
Κομοτηνή: Πρωινή Ενημέρωση 16-5-2018Η θεατρική ομάδα της ΦΕΞ, παρουσιάζει την κωμωδία του Ζωρζ Φεϋντό, «Το καθάρσιο του παιδιού» στις 19 & 20 Μαΐου στις 20:30 στην αυλή του λαογραφικού Μουσείου Ξάνθης. Η παράσταση γίνεται για φιλανθρωπικό σκοπό.

Μια παράσταση από το τμήμα ενηλίκων του Εργαστηρίου Θεατρικής Παιδείας του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής
Κομοτηνή: Πρωινή Ενημέρωση 16-5-2018Παράσταση από το τμήμα ενηλίκων του Εργαστηρίου Θεατρικής Παιδείας του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής θα δοθεί σήμερα, την Πέμπτη 17 και την Παρασκευή 18 Μαΐου στις 9.00 μμ.. Τίτλος της παράστασης «Ο. κ. Μπίντερμαν & οι Έμπρηστες» του Μαξ Φρις. Σκηνοθεσία: Άννα Μαχαιροπούλου Σκηνικά-κοστούμια: Ιωάννης Ν.Καραγκιουλμέζης. Φωτισμοί: Γιάννης Τζατζανάς. Παίζουν οι: Ελένη Αλεξοπούλου, Αγησίλαος Βεσεξίδης, Μαρίνος Καραφωτίου, Άρης Κιλιγκαρίδης,Γιώργος Κουκαλιώτης, Παγώνα Κόφα, Μελίνα Μουρατίδου, Δημήτρης Οικονομίδης, Γεωργία Ριζογαλά, Μαρία Σαρίκα, Εύα Σκότη, Χριστίνα Συκάκη.

Παράσταση από την Κιβωτό Ονείρου
Κομοτηνή: Πρωινή Ενημέρωση 16-5-2018Η θεατρική ομάδα Κιβωτός Ονείρου του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση “Η ωραιότερη ιστορία του κόσμου” του Βασίλη Μαυρογεωργίου την Κυριακή 20 Μαΐου 2018 στις 20:30 στο Πολιτιστικό Κύτταρο (πρώην Ρεξ). Η παράσταση έκανε πρεμιέρα στις 30 Απριλίου 2018 στο Κατάστημα Κράτησης Κομοτηνής και στις 2 και 3 Μαΐου παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης στα πλαίσια των Ελευθερίων της πόλης. Η παράσταση αυτή επίσης εντάσσεται στις εκδηλώσεις των Ελευθερίων της πόλης της Κομοτηνής. Η Σκηνοθεσία- Επιμέλεια μουσικής: Μυρσίνη Λαντζουράκη. Είσοδος ελεύθερη

Εκδήλωση από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης
Κομοτηνή: Πρωινή Ενημέρωση 16-5-2018Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων διοργανώνει τη 2η Λογοτεχνική Σκηνή του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018 και ώρα 20:00 σε συνεργασία με το εργαστήριο γλωσσολογίας – ΤΕΦ ΔΠΘ +μόρφωση, η οποία θα περιλαμβάνει αναγνώσεις λογοτεχνικών κειμένων με θέμα «Tο μουσείο στη λογοτεχνία». Την εκδήλωση θα τιμήσουν με τη συμμετοχή τους στις αναγνώσεις φίλοι του μουσείου και λογοτέχνες της περιοχής μας.

Το έθιμο του Αρβανίτικου Γάμου
Κομοτηνή: Πρωινή Ενημέρωση 16-5-2018Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παραδημής & Φίλων διοργανώνει την Κυριακή 20 Μαΐου πανηγύρι για τον εορτασμό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Μετά τον πανηγυρικό εσπερινό και την περιφορά της εικόνας, θα πραγματοποιηθεί παραδοσιακό γλέντι με συνοδεία εξαίρετων μουσικών, στην κεντρική πλατεία της Παραδημής. Το χορευτικό τμήμα του συλλόγου, θα αναβιώσει τον «Αρβανίτικο γάμο».

Αστυνομικό Δελτίο
Κάηκε σπίτι στο Φανάρι
Κομοτηνή: Πρωινή Ενημέρωση 16-5-2018Πυρκαγιά που εκδηλώθηκε αργά το απόγευμα της Δευτέρας σε μονοκατοικία στην περιοχή του Φαναρίου Ροδόπης. Επί τόπου έσπευσαν 6 πυροσβέστες με 2 οχήματα που κατάσβεσαν τη φωτιά. Προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές ενώ δεν κινδύνεψαν άνθρωποι.

Συλλήψεις για διακίνηση μεταναστών
Κομοτηνή: Πρωινή Ενημέρωση 16-5-2018Συνελήφθη το πρωί της Κυριακής 13 Μαΐου, στην Εγνατία Οδό Κομοτηνής – Ξάνθης, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Ιάσμου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, 37χρονος υπήκοος Βουλγαρίας, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας τριάντα πετά (37) μη νόμιμους μετανάστες, υπηκόους Συρίας και Ιράκ. Ειδικότερα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 37χρονο, διότι ως οδηγός Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητου, με βουλγάρικες πινακίδες κυκλοφορίας, μετέφερε παράνομα στην ενδοχώρα, τριάντα επτά (37) μη νόμιμους μετανάστες. Κατασχέθηκε το παραπάνω όχημα. Οι συλληφθείς οδηγήθηκε στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ιάσμου.

Καιρός
Κομοτηνή: Πρωινή Ενημέρωση 16-5-2018Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρες τοπικές βροχές πιθανόν τις απογευματινές ώρες προβλέπει για σήμερα και αύριο η ΕΜΥ. Ευνοείται η αφρικανική σκόνη στα νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 . Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος