Κομοτηνή: Το παπούτσι δεν είναι πια από τον τόπο σου

Ο Τιμολέων Ντουρτμές και η Ιουλία Καλπάνη τα τελευταία εφτά χρόνια εργάζονται στο χώρο της υπόδησης. Αγοράζουν και πουλούν παπούτσια γνωρίζοντας πια καλά τους ρυθμούς της αγοράς, αλλά και τις συνήθειες των κατοίκων της περιοχής.

Κομοτηνή: Το παπούτσι δεν είναι πια από τον τόπο σου
Ο Τιμολέων Ντουρτμές και η Ιουλία Καλπάνη

«Τα χρόνια της κρίσης πολλά έχουν αλλάξει στο χώρο της υπόδησης. Στο εμπόριο πάντα δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει αύριο» δηλώνει ο κος Ντουρτμές και σημειώνει ότι η κίνηση εξαρτάται πάντα από το εμπόρευμα που φέρνει κανείς στο κατάστημα του.

«Τα ανατομικά, δερμάτινα υποδήματα απευθύνονται και σε ανθρώπους λίγο μεγαλύτερης ηλικίας, οπότε τα πράγματα τώρα, στα χρόνια της κρίσης, δυσκόλεψαν λίγο περισσότερο» δηλώνει η κα Καλπάνη και μιλά για κίνηση που δεν έχει συνεχή ροή.

Παπούτσια made in China

Μια οικογενειακή επιχείρηση που πέρασε από τους γονείς στα δικά τους χέρια με την διαπίστωση ότι το “παπούτσι από τον τόπο σου” δεν ισχύει πλέον. «Τα περισσότερα παπούτσια είναι εισαγόμενα. Τα ελληνικά παπούτσια είναι λίγα και γίνονται από μικρές επιχειρήσεις που τροφοδοτούν συνήθως την Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, όχι μικρές πόλεις» δηλώνει ο κος Ντουρτμές κι εξηγεί ότι τα περισσότερα παπούτσια έξω στην αγορά είναι κινέζικα. Οι ίδιοι προμηθεύονται περισσότερο παπούτσια Ισπανίας. «Δυστυχώς ο κόσμος προτιμά τα κινέζικα για λόγους οικονομίας. Όπως προτιμά να κάνει τις αγορές του στην Τουρκία και στην Βουλγαρία, πάλι αναζητώντας φθηνές λύσεις. »

Ένα ζευγάρι παπούτσια για όλες τις δουλειές 

Παλιότερα τα ακριβά ποιοτικά, δερμάτινα , ανατομικά παπούτσια ήταν συνηθισμένες επιλογές στις αγορές των ντόπιων. Έκτοτε, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και τα Μνημόνια άλλαξαν πολλές συνήθειες των καταναλωτών, αντί για διαφορετικά παπούτσια στις ώρες τις ημέρας και διαφορετικά για τις εξόδους της νύχτας, τώρα αγοράζουν ένα ζευγάρι κι εκείνο «με παζάρια κι εκπτώσεις. Δεν παίρνουν πια ένα ζευγάρι για το πρωί κι ένα για το απόγευμα, αλλά ένα για όλες τις δουλειές » δηλώνουν οι έμπειροι επαγγελματίες σημειώνοντας με νόημα πως «όλα ξεκινούν από το παπούτσι». Οπότε, όπως λένε, καλό είναι να μένουν όλοι μακριά από φθηνές λύσεις , όπως τα κινέζικα, γιατί έτσι θα αποφύγουν και προβλήματα που παρουσιάζονται μετά, μύκητες, κάλοι, κόκαλα που ταλαιπωρούν για καιρό, καθώς ενός κακού παπουτσιού, μύρια έπονται.
Φώτο: Ντουρτμές Τιμολέων και Ιουλία Καλπάνη ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος