Το πλαγκτόν ταλαιπωρεί τους αλιείς του Θρακικού Πελάγους

Την εμφάνισή του έκανε για άλλη μια φορά φέτος το φυτοπλαγκτόν στο Θρακικό Πέλαγος ταλαιπωρώντας τους αλιείς της περιοχής.Το πρόβλημα έχει εμφανιστεί εδώ και περίπου 15 μέρες. Η ύπαρξη του πλαγκτόν είναι φυσικό φαινόμενο που συνήθως εμφανίζεται στη θάλασσα μετά από χειμώνες με έντονες βροχοπτώσεις, όπως  αυτές που σημειώθηκαν φέτος στην περιοχή, ενώ δεν εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία του ανθρώπου.

Το πλαγκτόν ταλαιπωρεί τους αλιείς του Θρακικού ΠελάγουςΤο φυτοπλαγκτόν είναι ο πρώτος κρίκος της τροφικής αλυσίδας της θάλασσας, που εκμεταλλεύεται την ενέργεια του ηλίου και τις υψηλές θερμοκρασίες στο νερό, ενώ βασική προϋπόθεση για την ύπαρξή του είναι να υπάρχουν τα θρεπτικά συστατικά που είναι το αμμωνιακό άζωτο, ο φώσφορος, πυριτικά και άλλα ανόργανα συστατικά που υπάρχουν στα νερά.

Το φαινόμενο πάντως έχει ήδη προκαλέσει τις πρώτες “παρενέργειες”, με τους ψαράδες να μη βγαίνουν για ψάρεμα ή όταν το επιχειρούν, να επιστρέφουν με τα δίχτυα τους γεμάτα λάσπη.  «Εδώ και δεκαπέντε μέρες περίπου εμφανίστηκε και πάλι το πλαγκτόν. Είναι πολύ παχύρρευστο. Μόλις βάζεις τα δίχτυα σου μέσα, σε δύο ώρες το πολύ γίνεται σαν τοίχος. Πιάνει όλη τη λάσπη πάνω του και δεν μπορείς να ψαρέψεις τίποτα.» δηλώνει ο πρόεδρος του Φαναρίου Ροδόπης, κ. Νίκος Σταυρακάκης, ψαράς και ο ίδιος. Παράλληλα, προσθέτει πως είναι αναγκασμένοι να κρατάνε τα δίχτυα τους πάνω στο καΐκι για να ξεραθούν, να αλαφρύνουν κάπως από τη λάσπη και μετά να τα καθαρίσουν ρίχνοντας τα και πάλι μέσα, με το ίδιο όμως αποτέλεσμα.

«Μεροκάματο δεν έχει και είμαστε μες στην ταλαιπωρία. Φυσικά φαινόμενα λένε. Εμφανίζεται σχεδόν κάθε χρόνο. Φέτος όμως είναι πολύ πιο παχύ από ότι άλλες φορές. Χάνεται μια δυο μέρες, μετά εμφανίζεται πάλι. Ούτε ψάρια, ούτε μεροκάματο για όλους τους αλιείς της περιοχής, στο Φανάρι, στο Πόρτο Λάγος, στον  Ίμερο, στα  Άβδηρα, παντού υπάρχει πρόβλημα. Έχει γεμίσει η θάλασσα με πλαγκτόν.»

Όσον αφορά στην πιθανότητα αποζημίωσης; Ο κος Σταυρακάκης είναι ξεκάθαρος «Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη. Χρόνια τώρα έχουμε κάνει πολλές αναφορές, καταγραφές, καταστάσεις με πληγέντες. Δυστυχώς για τους ψαράδες δεν προβλέπεται καμία αποζημίωση είμαστε αφημένοι στην τύχη του Θεού.»
Φώτο: Νίκος Σταυρακάκης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος