Κομοτηνή: Ήρθε ο Λάζαρος ήρθαν τα Βάγια

Array

“Ήρθεν ο Λάζαρος ήρθαν τα Βάγια ήρθε κι η Κυριακή που τρων τα ψάρια”. To έθιμο του Λαζάρου αναβίωσαν για μικρούς και μεγάλους τρεις υπέροχες κυρίες από τη Ροδόπη επισκεπτόμενες την ΕΡΤ Κομοτηνής. Η κα Αθανασία Κυριαζίδου,η κα Μαίρη Βαϊδου και η κα Μαρία Γιαννακοπούλου μίλησαν για την πρώτη Λαμπρή, την “Έγερση” του φίλου του Χριστού,του “αγέλαστου” Λάζαρου.

Στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας για να απεικονίσουν την Ανάσταση του Λάζαρου, να συμβολίσουν δηλαδή τη Νίκη του Χριστού απέναντι στο θάνατο,αλλά παράλληλα και για να υποδηλώσουν την ανάσταση της φύσης, έφτιαχναν ένα ομοίωμα του Λάζαρου. Κρατώντας αυτό το ομοίωμα στα χέρια και κουνώντας το στραυρωτά μίλησαν για τα Λαζαρούδια, τα Λαζαράκια, τους Λαζάρηδες.

Όπως εξήγησε η κα Κυριαζίδου για τη ψυχή του Λάζαρου οι γυναίκες ζύμωναν, όταν εκείνες ήταν μικρά κοριτσάκια στο χωριό της Παραδημής, ανήμερα το πρωί ειδικά κουλούρια, τους
“λαζάρηδες”, τα “λαζαρούδια” ή και “λαζαράκια”. «Στα “λαζαράκια” έδιναν το σχήμα ανθρώπου σπαργανωμένου, όπως ακριβώς παριστάνεται ο Λάζαρος στις εικόνες» εξήγησε για να σημειώσει πως όσα παιδιά είχε η οικογένεια τόσους “λαζάρηδες” έπλαθαν και στη θέση των ματιών έβαζαν δυο γαρίφαλα. Έτσι κι εκείνες ζύμωσαν τα «Λαζαράκια» και τα μοίρασαν σε παιδιά των παιδικών σταθμών της Κομοτηνής, αλλά και στα μεγάλα «παιδιά» του Γηροκομείου και του 2ου ΚΑΠΗ της πόλης.

«Τα κορίτσια τοτυ χωριού, ανά δυάδες, γύριζαν στα σπίτια και τραγουδούσαν τα “λαζαρικά”, για να διηγηθούν την ιστορία του αναστημένου φίλου του Χριστού και να πουν ευχές για καλό Πάσχα στους νοικοκυραίους» θύμηθηκε η κα Βαϊδου και νοστάλγησε την εποχή που γέμιζε το καλαθάκι που κρατούσε στα χέρια της με τα αυγά που τις έδιναν οι νοικοκυρές. «Πηγαίναμε από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας τα κάλαντα- μοιρολόγια και οι νοικοκυρές τούς έδιναν αυγά, ή ό,τι άλλο είχαν». Μην παραλείποντας να δώσουν και σήμερα τις ευχές τους, όπως και τότε…
«Το αυγουλάκι στο καλαθάκι /και το φραγκάκι μες στο τσεπάκι/ και του χρόνου και να ζείτε/
την Ανάσταση να δείτε».
Φώτο: Οι τρεις υπέροχες κυρίες με το Λάζαρο και τα Λαζαράκια στα χέρια Φωτογράφος: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος