Τα “κούλουμα” της Θράκης

Array

Με καλό καιρό, παρά την αρχική συννεφιά, και συντροφιά το αστείρευτο κέφι οι χαρταετοί πέταξαν και φέτος στον ουρανό της Θράκης. Και τα τραπέζια γέμισαν και πάλι με όλα τα καλά, ελιές, χαλβάς, ταραμάς, κρεμμυδάκια, μαρούλι, λαγάνα και όλων των ειδών τα θαλασσινά.

Τα “κούλουμα” της Θράκης
Άγιοι Θεόδωροι

Μοσχομυριστές, καλοψημένες λαγάνες και φασολάδα είχαν την τιμητική τους μαζί και τα λησμονημένα, συνήθως, χωριά. Οι οικισμοί της Ροδόπης και της Ξάνθη ζωντάνεψαν από τους επισκέπτες και τους  ξενυχτισμένους καρναβαλιστές.

Στην Ξάνθη όλοι οι δρόμοι οδήγησαν στην Σταυρούπολη. Κάτοικοι και πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής, υποδέχθηκαν τους επισκέπτες σε έναν τόπο με μοναδικά πολιτιστικά, λαογραφικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία, στην καρδιά ενός φυσικού παράδεισου της κοιλάδας του ποταμού Νέστου.Παρουσιάστηκαν δρώμενα όπως το Κρέμασμα του χαλβά, το έθιμο της Καμήλας , το Ποντιακό λαϊκό δρώμενο των Μωμόγερων.

Το έθιμο της καμήλας αρχικά είχε παγανιστικό χαρακτήρα, τελούνταν και συμβόλιζε την δέηση των κατοίκων για τη γονιμότητα της γης, αφού η χρονική στιγμή συνέπιπτε με τον ερχομό της άνοιξης και την έναρξη των αγροτικών εργασιών.

Τα “κούλουμα” της Θράκης
Σταυρούπολη Ξάνθης και έθιμο της καμήλας

Αργότερα σε συνδυασμό με την Ορθόδοξη πίστη και θρησκεία που θέτει την ημέρα αυτή ως την Αρχή της Σαρακοστής, άλλαξε χαρακτήρα και συμβολίζει πια στο νου των κατοίκων το τέλος των εορτών του καρναβαλιού και την αρχή της νηστείας.

Όσο αφορά στους γνωστούς Μωμογέρους ; Οι συμμετέχοντες ντυμένοι με τομάρια ζώων ή με στολές ανθρώπων οπλισμένων με σπαθιά και μορφή γεροντικών προσώπων, τριγύρισαν  στην πλατεία της Σταυρούπολης και πλαισίωσαν  τους τρεις πρωταγωνιστές του δρώμενου, τον γέρο Κιτί Γοτσά (συμβολίζει τον παλιό χρόνο), τη νύφη (συμβολίζει την φύση και την γονιμότητα) και τον «αράπη» (συμβολίζει τον καινούριο χρόνο), με εναλλασσόμενες αρπαγές της νύφης, πότε από τον «αράπη» και πότε από τον γέρο Κιτί Γοτσά. Στο τέλος ακολούθησε πολύς χορός, τραγούδι και ποντιακό γλέντι.

Τα “κούλουμα” της ΘράκηςΚάθε οικισμός και ένα ξεχωριστό γλέντι με αχνιστή φασολάδα, λαγάνες κ.ά. νηστίσιμα εδέσματα, παραδοσιακή μουσική, μουτζουρώματα και χαρταετούς στη Ροδόπη. Καθαρά Δευτέρα στο παραθαλάσσιο Φανάρι, τον όμορφο οικισμό του Δήμου Κομοτηνής, με την «γευστική» φιλοξενία να την προσφέρει, όπως κάθε χρόνο, ο τοπικός σύλλογος με νηστίσιμα δίπλα στη θάλασσα. Δεν ήταν , όμως, η μόνη επιλογή, καθώς στο Μεσοχώρι, στο Μικρό Κρανοβούνιο, στους Αγίους Θεοδώρους, στη Γρατινή οι γυναίκες και οι άνδρες των Πολιτιστικών Συλλόγων κι όχι μόνο παρασκεύασαν νόστιμη φασολάδα.

Τα “κούλουμα” της Θράκης
Ξυλαγανή Ροδόπης

Αλλά και στο Δήμο Μαρώνειας Σαπών οι πολιτιστικοί σύλλογοι, προσέφεραν σαρακοστιανά, λαγάνα και φυσικά παραδοσιακό χαλβά και λουκουμάδες. Στην Κρωβύλη, στην Ξυλαγανή, στον Ίμερο , στην Πελαγία, στην Μαρώνεια και στους Ασκητές. Στη Θράκη σε κάθε οικισμό και μια γιορτή. Και του χρόνου και Καλή Σαρακοστή!

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος