Κομοτηνή: Βουλγάρικα – Τουρκικά, οι γλώσσες με αυξημένη ζήτηση

Την συναντήσαμε σε ένα διάλειμμα της δουλειάς. Λίγο πριν υποδεχθεί τους μικρούς “μπόμπιρες” που μαθαίνουν τα πρώτα τους αγγλικά στάθηκε να μας μιλήσει για όλα εκείνα τα ζητήματα που απασχολούν τους ανθρώπους αυτού του χώρου. Ο λόγος για την κα Χρύσα Μαρίνου Πετρίδη , αντιπρόεδρο του Συλλόγου Κέντρων Ξένων Γλωσσών του Νομού Ροδόπης.

Κομοτηνή: Βουλγάρικα – Τουρκικά, οι γλώσσες με αυξημένη  ζήτηση
Η κα Χρύσα Μαρίνου Πετρίδη , αντιπρόεδρος του Συλλόγου Κέντρων Ξένων Γλωσσών του Νομού Ροδόπης.

«Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά οι γονείς ενδιαφέρονται πάρα πολύ για να δώσουν στα παιδιά τους όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια και οι Ξένες Γλώσσες είναι το Νούμερο 1» δηλώνει η κα αντιπρόεδρος και αναφερόμενη στους μεγάλους μαθητές σημειώνει ότι οι ενήλικες εκδηλώνουν ενδιαφέρον εκτός από τα Αγγλικά, για την Γερμανική Γλώσσα και τα τελευταία δύο με τρία χρόνια μεγάλη ανάπτυξη έχουν τα Βουλγαρικά και τα Τουρκικά λόγω της γειτνίασης με τις συγκεκριμένες χώρες.

«Όσο πιο μικρός ξεκινήσεις μια γλώσσα τόσο καλύτερα. Επίσης, λένε κάθε πράγμα στον καιρό του, με την έννοια ότι ένας ενήλικας θα δυσκολευτεί σαφώς περισσότερο. Από εκεί και πέρα βέβαια εξαρτάται από το πόσο χρόνο διαθέτει και πόση προσπάθεια καταβάλλει. Αν είναι δηλαδή διατεθειμένος ο ίδιος να προσπαθήσει. Αν την γλώσσα την έχει καλλιεργήσει από τα παιδικά του χρόνια είναι όπως το ποδήλατο σιγά- σιγά θα τα θυμηθεί ξανά» δηλώνει η έμπειρη καθηγήτρια γνωρίζοντας καλά πως τίποτα δεν κατακτάται χωρίς προσπάθεια κι αυτό προσπαθεί να περάσει και η ίδια στους μαθητές της.

Σύμφωνα με την κα Μαρίνου Πετρίδη το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες των Κέντρων Εκμάθησης Ξένων Γλωσσών στη Ροδόπη είναι η πάρα πολύ κακή, η χαμηλή ποιότητα μαθημάτων που προσφέρουν ανειδίκευτοι άνθρωποι. «Μαθήματα που γίνονται από μη καταρτισμένους, με πολύ χαμηλό κόστος και δυστυχώς με πολύ άσχημες συνέπειες διότι όταν ένα παιδί ξεκινήσει λάθος δεν θα μάθει σωστά αγγλικά. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε είναι αυτό, έχουν μπει πολλοί μη επαγγελματίες στο χώρο και δεν μπορεί να ξεχωρίσει η ήρα από το σιτάρι» δηλώνει και φέρει ως παράδειγμα την απόκτηση πιστοποιητικού γνώσης επιπέδου Β2 για την αγγλική γλώσσα. «Δυστυχώς υπάρχουν 26 διαφορετικά πιστοποιητικά επιπέδου Β2 για το γνωστό Lower, που καλύπτουν όλες τις ανάγκες, όλα τα επίπεδα, όλοι μπορούν σήμερα να πάρουν ένα πιστοποιητικό Β2 , χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι γνωρίζουν αντίστοιχα την γλώσσα. Αυτό είναι το χειρότερο» εξηγεί προβληματισμένη.

Όσον αφορά τέλος στην προτροπή της προς τους γονείς; «Οι γονείς το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να ψάξουν» δηλώνει και προσθέτει «Πολλές φορές οι γονείς λόγω της έλλειψης χρόνου κάνουν το λάθος να ακούν ανθρώπους μη ειδικούς. Να ψάξουν, να βρουν ό,τι καλύτερο για τα παιδιά τους, να κάνουν την έρευνα αγοράς τους και κατόπιν να αποφασίσουν οι ίδιοι ποιο θα είναι καλύτερο για τα παιδιά τους.»
Φώτο: Χρύσα Μαρίνου Πετρίδη ρεπορτάζ κείμενο φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος