Άβδηρα: Αγρο-μετεωρολογικοί σταθμοί με το βλέμμα στη γεωργία

Ένα ολοκληρωμένο σύστημα Αγρο -μετεωρολογικών σταθμών εγκαθιστά ο Δήμος Αβδήρων. Μιλώντας στο Δίκτυο ΑΜ-Θ της ΕΡΤ ο Δήμαρχος Αβδήρων Γιώργος Τσιτηρίδης σημείωσε ότι «στην παρούσα φάση έχει τοποθετηθεί ο ηλεκτρονικός υπολογιστής, το απαραίτητο λογισμικό και ένας σταθμός στην περιοχή της Γεννησέας, που είναι η έδρα του Δήμου Αβδήρων.

Άβδηρα: Αγρο-μετεωρολογικοί σταθμοί με το βλέμμα στη γεωργία

Στο άμεσο μέλλον το δίκτυο θα εμπλουτιστεί με άλλους πέντε σταθμούς για την πλήρη κάλυψη της περιοχής με σκοπό την δημιουργία ολοκληρωμένου τηλεμετρικού Αγρο-μετεωρολογικού δικτύου, με σκοπό την υποβοήθηση μετάβασης από την συμβατική μορφή διαχείρισης αγροτικών εκμεταλλεύσεων στη Γεωργία Ακριβείας».
Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι η μεγιστοποίηση του γεωργικού οικονομικού αποτελέσματος, με εξοικονόμηση νερού, μείωση του κόστους παραγωγής, προστασίας του περιβάλλοντος και του γεωργικού οικοσυστήματος.
Το Σύστημα Αγρο-μετεωρολογικών σταθμών καλύπτει παράλληλα και τις ανάγκες φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, ενώ εξυπηρετεί και τις ανάγκες της εκπαιδευτικής και ερευνητικής κοινότητας. Το αγρο-μετεωρολογικό κέντρο θα παρέχει ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών στο κοινό, τόσο στους μόνιμους κατοίκους της περιοχής, όσο και σε τουρίστες και απλούς επισκέπτες του Δήμου Αβδήρων».
Ο κ. Τσιτηρίδης σημείωσε επίσης «ότι με την πλήρη ανάπτυξη του δικτύου οι αγρότες της περιοχής θα έχουν την δυνατότητα της εγγραφής σε εφαρμογή του Δήμου όπου θα δηλώνουν το τύπο καλλιέργειας πχ καλαμπόκι, ακτινίδια κτλ. και την περιοχή του χωραφιού, έτσι ώστε να λαμβάνουν τις αντίστοιχες ενημερώσεις είτε για ασθένειες , υγρασία εδάφους, χρήση φυτοφαρμάκων κτλ. Επίσης οι κάτοχοι πολυετών καλλιεργειών θα έχουν την δυνατότητα με ένα μικρό κόστος και κουμπώνοντας επάνω στο υπάρχον δίκτυο του Δήμου Αβδήρων να τοποθετήσουν αισθητήρες που θα αφορούν την δικιά τους καλλιέργεια πχ υγρασία φυλλώματος, υγρασία χώματος κτλ. Καθώς η χρονική περίοδος συλλογής στοιχείων θα μεγαλώνει, το σύστημα θα προχωρά και σε προβλέψεις καιρού για το συγκεκριμένο μικρόκλιμα της περιοχής του Δήμου. Για να είναι δυνατή η πρόσβαση σας σε καταγεγραμμένα μετεωρολογικά δεδομένα σε πραγματικό χρόνο: από την ιστοσελίδα του Δήμου Αβδήρων, www.avdera.gr επιλέγετε το αντίστοιχο εικονίδιο δίπλα από το έμβλημα του Δήμου»
Ο κ.Τσιτηρίδης κλείνοντας σημείωσε ότι η χρηματοδότηση του αγρο-μετεωρολογικού σταθμού επιμερίζεται σε 20.000€ από πόρους του προγράμματος Υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) και 4.000€ από ίδιους πόρους του Δήμου Αβδήρων.
Στη ΔΕΘ οι επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα του Δήμου Αβδήρων
Με περίπτερο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τον προσεχή Σεπτέμβριο ο Δήμος Αβδήρων θα επιχειρήσει να προωθήσει τις τοπικές ιδιωτικές και συνεταιριστικές επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα, της περιοχής.
Όπως σημείωσε ο Δήμαρχος Αβδήρων Γιώργος Τσιτηρίδης μιλώντας στο Δίκτυο ΑΜ-Θ της ΕΡΤ, στόχος είναι να προβληθούν επιχειρήσεις που λειτουργούν εντός των ορίων του, όπως η καινοτόμος ΚΟΙΝΣΕΠ της Γεννησέας, που παράγει πετιμέζι από ζαχαροκάλαμο και σύντομα λευκό ρούμι αλλά και οι αμπελώνες της περιοχής των Αβδήρων.
Εκτός της ΚΟΙΝΣΕΠ της Γενισέας, θα συμμετάσχουν επίσης το Κτήμα Σγουρίδη, το Κτήμα Βουρβουκέλη, το Κτήμα Καρακώστα και άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εντός των ορίων του Δήμου και προωθούν τον πρωτογενή τομέα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος