Ξάνθη: Τίμησαν τους Χριστιανούς και Μουσουλμάνους υπερασπιστές του Οχυρού Εχίνου

Array

Ξάνθη: Τίμησαν τους Χριστιανούς και Μουσουλμάνους υπερασπιστές του Οχυρού ΕχίνουΟ χρόνος γύρισε πίσω σήμερα στα ορεινά της Ξάνθης, στον Εχίνο. Οπλίτες, ανώτερα στελέχη, αρχές, φορείς, εκπρόσωποι συλλόγων και απλοί πολίτες από την πόλη, αλλά και ορεσίβιοι κάτοικοι βρέθηκαν να παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό την εξιστόρηση μιας ηρωικής υπεράσπισης. Τίμησαν έτσι τους Έλληνες Στρατιώτες που έπεσαν υπέρ Πατρίδος, είκοσι χριστιανοί και τρεις μουσουλμάνοι.

Ο Διοικητής 4ου Σώματος Στρατού, Στρατηγός Γιώργος Καμπάς συγκίνησε με την αναφορά του στον Σμηναγό Γεώργιο Μπαλταδώρο , τον νεκρό πιλότο της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και στους δύο Έλληνες Στρατιωτικούς που κρατούνται στις φυλακές της Τουρκίας.

Ξάνθη: Τίμησαν τους Χριστιανούς και Μουσουλμάνους υπερασπιστές του Οχυρού Εχίνου
Ο Ταξίαρχος εξιστορεί το ιστορικό της υπεράσπισης του Οχυρού.

Ήταν, όπως ανέφερε στην παρουσίαση του ο Ταξίαρχος Γεώργιος Χατζηγεωργίου, τον Απρίλιο του 1941 βορειοανατολικά της Ξάνθης, στο χωριό Εχίνος, όταν μια χούφτα Έλληνες Στρατιώτες από όλα τα μέρη της Ελλάδος, καθώς και Έλληνες Μουσουλμάνοι –Πομάκοι που υπηρετούσαν στον Ελληνικό Στρατό, κράτησαν καθηλωμένη για τρεις ολόκληρες ημέρες μια βαριά εξοπλισμένη Μεραρχία των Ναζί. Η στρατιωτική Δύναμη του Οχυρού ήταν ένα ειδικό Τάγμα Πεζικού τριών Λόχων, με Διοικητή τον Ταγματάρχη Πεζικού Δρακούση Χρήστο. Στο Οχυρό Υπηρετούσαν 20 Αξιωματικοί και 645 Στρατιώτες, συνολικά 665 άνδρες.

Ξάνθη: Τίμησαν τους Χριστιανούς και Μουσουλμάνους υπερασπιστές του Οχυρού Εχίνου
Από την Κοζάνη στα Ορεινά της Ξάνθης για να τιμήσει τον πεσόντα θείο του.

Στο μνημείο πεσόντων ηρώων τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονα, όπως και ανάλογη προσευχή από τον Σοφολογιότατο Μουφτή Ξάνθης κ. Σινίκογλου.

Περισσότερο συγκινημένοι οι απόγονοι των ηρώων υπερασπιστών που βρέθηκαν στα ορεινά της Ξάνθης από άλλα σημεία της χώρας για να τιμήσουν τους νεκρούς τους, όπως Νικόλαος Λαζαριώτης από τα Σέρβια Κοζάνης που στάθηκε αμίλητος και δακρυσμένος μπρος από το μνημείο, που ,μαρτυρά τη θυσία του θείου του, του Ρήγα Δημήτριου και των συμπολεμιστών του.

Το Οχυρό του Εχίνου αποτελούνταν από 4 συγκροτήματα υπόγεια που κατασκευάσθηκαν και αυτά από το 1936 έως το 1940.  Το δικό τους παρόν στην τελετή έδωσαν εκπρόσωποι των κομμάτων, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης (Σ. Γιαννακίδης και Γ. Στογιανίδης), Καβάλας (Δ. Εμμανουηλίδης και Κ.Μορφίδης), ο βουλευτής της ΝΔ Έβρου, Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ, Παναγιώτης Σγουρίδης, τοπικές Αρχές (Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κ. Ζαγναφέρης, αντιδήμαρχος Μύκης), εκπρόσωποι Συλλόγων (Κυπρίων, Πομάκων, Μικρασιατικών, Ποντίων κ.α.), Διοικητές της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Λιμεναρχείου, μαθητές του Δημοτικού και του Γυμνασίου Εχίνου (έστω ολιγάριθμη συμμετοχή) και δεκάδες Πομάκοι, μικροί και μεγάλοι, κάτοικοι της ορεινής περιοχής και επισκέπτες.

Ξάνθη: Τίμησαν τους Χριστιανούς και Μουσουλμάνους υπερασπιστές του Οχυρού Εχίνου
Ο Διοικητής του 4ου Σ.Σ. , Στρατηγός Γεώργιος Καμπάς με τους συνεργάτες του διοργάνωσαν για μια ακόμη χρονιά άψογα τον εορτασμό.

Οι γερμανικές δυνάμεις ήταν πλήρως εξοπλισμένες και εφοδιασμένες με τα πιο τέλεια για την εποχή όπλα. Κι, όμως, η θέληση των Ελλήνων Στρατιωτών, Χριστιανών και Μουσουλμάνων, ήταν τέτοια που δεν κατάφεραν να τους νικήσουν, έτσι ακόμη και σήμερα μιλούν όλοι με θαυμασμό για τους υπερασπιστές των Οχυρών και να εμπνέονται από τον αγώνα τους, κάτι που ήταν διάχυτο στον φετινό εορτασμό που διοργάνωσε άψογα το Δ’ Σώμα Στρατού.
Φώτο: Στιγμιότυπα από την σημερινή τελετή στον Εχίνο της Ξάνθης Ρεπορτάζ, κείμενο, φωτογραφίες:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος