Γρεβενά: Αθωώθηκε ο πρώην νομάρχης Δ. Κουπτσίδης

Array

Αθώο έκρινε σήμερα, Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Δυτικής Μακεδονίας, τόσο τον πρώην νομάρχη και δήμαρχο Γρεβενών, Δημοσθένη Κουπτσίδη, όσο και τον εργολάβο και επιχειρηματία, Δημήτρη Σκόδρα για την υπόθεση των απευθείας αναθέσεων έξι έργων, της τάξης των 5.800 ευρώ, χωρίς ΦΠΑ, που δεν είχαν ταυτοποιήσει την  εκτέλεσή τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ.

Η υπόθεση αυτή, που αφορούσε τα έργα ανάπλασης των γηπέδων: Αγίου Γεωργίου, Αγίου Κοσμά Μηλιάς και Περιβολίου, όπως επίσης του Ιερού Ναού της Ιτέας και της τσιμεντόστρωσης δρόμου στο Τριφύλλι, τα οποία είχε δώσει με απ’ ευθείας ανάθεση ο κ. Κουπτσίδης, με την ιδιότητα του νομάρχη Γρεβενών στον κ. Σκόδρα την περίοδο από 28 Αυγούστου έως 30 Δεκεμβρίου 2008.

Από τις καταθέσεις των μαρτύρων δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα σε δύο από τα έργα αυτά, της ανάπλασης του Ιερού Ναού της Ιτέας και του γηπέδου του Αγίου Κοσμά.

Στις καταθέσεις τους, στη Δίκη αυτή, που είχε διακοπεί την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου, λόγω παρέλευσης του ωραρίου και συνεχίστηκε σήμερα, υπηρεσιακοί παράγοντες ανέφεραν ότι βάσει του Νόμου, ήταν και είναι συνήθης η πρακτική της απ’ απευθείας ανάθεσης μικρών έργων, ενώ όπως προέκυψε από τις καταθέσεις μαρτύρων η κατασκευή του γηπέδου του Αγίου Κοσμά, που εγκαινιάστηκε το 2009, έγινε σε τρία διαφορετικά στάδια με αντίστοιχες αναθέσεις, η πρώτη εκ των οποίων έγινε από τον κατηγορούμενο εργολάβο δημοσίων έργων και αφορούσε τις εκσκαφές και τη διαμόρφωση του χώρου.

Ο εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την καταδίκη των δύο, γιατί όπως ανέφερε διαπιστώθηκε από την ακροαματική διαδικασία ότι τα έργα δεν εκτελέστηκαν, βάσει, τόσο του πορίσματος του ΣΔΟΕ όσο και της κατάθεσης ενός από τους μάρτυρες κατηγορίας, αυτή του αντιπεριφερειάρχη Παιδείας Αθλητισμού και Πολιτισμού Δυτικής Μακεδονίας, Αντώνη Δασκαλόπουλο, ο οποίος κατέθεσε ότι έκανε «αυτοψία με πολιτικό μηχανικό που ο ίδιος πλήρωσε και δεν ταυτοποιήθηκαν τα έργα».

Από την πλευρά της η υπεράσπιση του πρώην νομάρχη και δημάρχου Γρεβενών, Δημοσθένη Κουπτσίδη έκανε λόγο για «υπόγεια επικοινωνία» μεταξύ των ελεγκτών του ΣΔΟΕ και του κ. Δασκαλόπουλου, επισημαίνοντας πως η «έκθεση έγινε στο πόδι, καθώς οι ελεγκτές ούτε είχαν τεχνικές γνώσεις για να διαπιστώσουν την εκτέλεση των έργων ούτε ήταν οι αρμόδιοι». Μάλιστα έκανε λόγο για εμμονή του κ. Δασκαλόπουλου απέναντι στον κ. Κουπτσίδη, γιατί όπως είπε «είναι ο μόνιμος μηνυτής του».

Να μην ληφθεί υπόψη η κατάθεση του κ. Δασκαλόπουλου, ζήτησε από την πλευρά του η υπεράσπιση του εργολάβου επιχειρηματία, η οποία έκανε λόγο για παράβαση από πλευράς του «της μυστικότητας της προανακριτικής διαδικασίας», γιατί όπως ανέφερε είχε «πρόσβαση στο ανακριτικό υλικό», κάτι που συνιστά ποινικό αδίκημα. Μάλιστα έκανε λόγο για διασύνδεση του κ. Δασκαλόπουλου με τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ, λόγω και της υπαλληλικής ιδιότητας του ιδίου στη ΔΟΥ Γρεβενών, καθώς «εισέφερε κάθε στοιχείο και λάμβανε στοιχεία» από το πόρισμα.

Στις απολογίες τους, τόσο ο πρώην νομάρχης και δήμαρχος Γρεβενών, Δημοσθένης Κουπτσίδης όσο και ο εργολάβος επιχειρηματίας, Δημήτρης Σκόδρας ανέφεραν ότι «τα έργα όχι μόνο δεν είναι εικονικά, αλλά πραγματοποιήθηκαν» και μάλιστα κατέθεσαν παραστατικά με τα οποία ταυτοποιούσαν την εκτέλεσή τους.

Την ικανοποίησή τους για την αθωωτική απόφαση του Δικαστηρίου εξέφρασαν, τόσο η υπεράσπιση του πρώην νομάρχη και δημάρχου Γρεβενών, Δημοσθένη, Κουπτσίδη όσο και ο ίδιος ο εργολάβος επιχειρηματίας, Δημήτρης Σκόδρας, που δήλωσαν «δικαιωμένοι από την απόφαση».

Ο κ. Κουπτσίδης είχε παραπεμφθεί στη Δίκη αυτή το Σεπτέμβριο του 2017 με βούλευμα του Συμβουλίου των Εφετών και μάλιστα είχε εκπέσει με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, από τη θέση του, ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Γρεβενών.  Ο ίδιος είχε ζητήσει την παραίτησή από μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ και της προεδρίας της Επιτροπής Ασφάλειας και Γηπέδων, στις οποίες είχε εκλεγεί, μέχρι να γίνει η Δίκη, για την οποία μάλιστα είχε ζητήσει την επίσπευση της εκδίκασης.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ – Σύνταξη: Μάκης Νασιάδης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος