Γρεβενά – Ε. Τσακαλώτος: «Υλοποιείται βήμα-βήμα ο οικονομικός σχεδιασμός μας»

Γρεβενά – Ε. Τσακαλώτος: «Υλοποιείται βήμα-βήμα ο οικονομικός σχεδιασμός μας»«Ο Ελληνικός λαός πρέπει να ξέρει ότι καλές οι υποσχέσεις, καλές οι ιδέες, αλλά ποιο σημαντικό είναι να σχεδιάζεις μακροπρόθεσμα και να ξέρεις τι θέλεις αν κάνεις», επισήμανε από τα Γρεβενά ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την απόφαση του Euro Working Group να εγκρίνει την πρόωρη αποπληρωμή μέρους του χρέους, περίπου 3,7 δισ. ευρώ του ΔΝΤ.

«Αυτό μας βοηθάει γιατί είναι μια αναδιάρθρωση του χρέους, καθώς είναι ακριβό το χρέος στο ΔΝΤ», είπε χαρακτηριστικά ο κ.  Τσακαλώτος, επισημαίνοντας  πως η Κυβέρνηση από τον Αύγουστο το 2018 είχα «ένα συγκεκριμένο σχέδιο», για το πότε θα βγει στις αγορές και το πότε θα αναδιανείμει το υπερπλεόνασμα, ενώ ανάφερε ότι στη συνάντηση που θα έχει με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα (Σάββατο 4/5) θα  συζητήσουν και τα υπόλοιπα κομμάτια του σχεδίου.

Γρεβενά – Ε. Τσακαλώτος: «Υλοποιείται βήμα-βήμα ο οικονομικός σχεδιασμός μας»Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα στην ομιλία του στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου της Δεσκάτης, τόνισε ότι στη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα, εκτός των άλλων θα συζητηθεί και ο νέος τρόπος με τον οποίο θα διατεθεί φέτος η διάθεση μέρους του υπερπλεονάσματος, καθώς υπάρχουν σκέψεις αυτό να έχει πιο μόνιμο χαρακτήρα.

Σε ότι αφορά το θέμα των 120 δόσεων σε δηλώσεις του από τα Γρεβενά ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι αυτές θα αφορούν τα χρέη όχι μόνο προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και τους δήμους, τονίζοντας ότι οι τελικές ρυθμίσεις θα πάνε στη Βουλή το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Τρίτη.

Στην ομιλία του, με θέμα «Οικονομία και Κοινωνία μετά τα μνημόνια» που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Δεσκάτης μπροστά σε πολυπληθές κοινό ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε ότι η Ελληνική Οικονομία ανακάμπτει σταθερά, σε σχέση με την κατάσταση, που παρέλαβε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, επισημαίνοντας ότι αυτό το δείχνουν όλα τα οικονομικά στοιχεία και οι δείκτες. «Τα καλά νέα είναι ότι βγαίνουμε από την κρίση και τα κακά νέα είναι ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμη, γιατί πολύς κόσμος υποφέρει».

Γρεβενά – Ε. Τσακαλώτος: «Υλοποιείται βήμα-βήμα ο οικονομικός σχεδιασμός μας»Σύμφωνα με το υπουργό Οικονομικών η Κυβέρνηση από το Σεπτέμβριο του 2015  είχε ως στόχο να βγει όσο το δυνατόν ποιο σύντομα από τα μνημόνια, δίνοντας όμως ταυτόχρονα βαρύτητα και στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που επλήγησαν ιδιαίτερα από την κρίση. Επισήμανε ότι η Κυβέρνηση κατάφερε με τις επιλογές της: να βοηθήσει τους φτωχούς, τους αδύναμους και τους ανασφάλιστους, ώστε να έχουν πρόσβαση στο αγαθό της Υγείας, προστάτευσε την πρώτη κατοικία όχι μόνο των ανθρώπων που είναι παντελώς αδύναμοι αλλά και τις οικογένειες  με δυο παιδιά που δηλώνουν εισόδημα έως 25 χιλιάδες ευρώ.

Ο κ. Τσακαλώτος στάθηκε ιδιαίτερα και στις ορεινές κα μειονεκτικές περιοχές, για τις οποίες όπως είπε η Κυβέρνηση προσανατολίζεται σε ορισμένες αλλαγές ως προς την παροχή του επιδόματος θέρμανσης, το οποίο όπως τόνισε θα πρέπει «να δίδεται με βάση το υψόμετρο» κάθε περιοχής. Μάλιστα στις επίμονες ερωτήσεις αγροτών και κτηνοτρόφων της Δεσκάτης και των Γρεβενών για το θέμα της απόρριψης πολλών αιτήσεων από τα προγράμματα των βιολογικών προϊόντων υποσχέθηκε ότι θα το συζητήσει με τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Γρεβενά – Ε. Τσακαλώτος: «Υλοποιείται βήμα-βήμα ο οικονομικός σχεδιασμός μας»Αναφερόμενος στην Συμφωνία των Πρεσπών, αφού επέκρινε τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, κατηγορώντας τους ότι «βρήκαν την ευκαιρία για λόγους και μόνο πολιτικής εκμετάλλευσης» να εκμεταλλευτούν το θέμα, επισήμανε ότι η περαιτέρω παράταση της εκκρεμότητας αυτής «θα ζημίωνε μόνο τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία», τόνισε ότι πλέον με τη Συμφωνία, που δεν είναι τέλεια, αλλά ανάγκασε μια χώρα να αλλάξει το σύνταγμα μιας χώρας, τα σήματα και τα ονόματά της,  «θα ωφεληθούν οικονομικά και εμπορικά, τόσο η Θεσσαλονίκη και η Μακεδονία».

Γρεβενά – Ε. Τσακαλώτος: «Υλοποιείται βήμα-βήμα ο οικονομικός σχεδιασμός μας»Σε ότι αφορά τις Ευρωεκλογές, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αφού επισήμανε ότι «η ακροδεξιά δεν μπορεί να είναι το μέλλον της Ευρώπης», κάλεσε του πολίτες να συνταχθούν με την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας, που παλεύουν για την ανόρθωση της χώρας γιατί όπως είπε αυτές οι «Ευρωεκλογές δεν έχουν καμία σχέση με τις προηγούμενες».

Ο κ. Τσακαλώτος παρακολούθησε στις 6:30 το απόγευμα (Παρασκευή 3/5/2019) και το έθιμο της «Ανδρομάνας» στην πλατεία της Δεσκάτης, ενώ νωρίτερα, επισκέφθηκε το δήμαρχο Δεσκάτης, Δημήτρη Καραστέργιο και στις 12 το μεσημέρι παρευρέθηκε και στο εγκαίνια του Εκλογικού Κέντρο του εκ νέου υποψηφίου περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρου Καρυπίδης στην πόλη των Γρεβενών.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ – Σύνταξη: Μάκης Νασιάδης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος