Γρεβενά: Εκδηλώσεις σήμερα και ανήμερα Πρωτοχρονιάς

Γρεβενά: Εκδηλώσεις στην αυλή των βουνών

Συνεχίζονται και σήμερα Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2018 οι εκδηλώσεις «στην αυλή των Βουνών», τις οποίες διοργανώνει ο Εμπορικός Σύλλογος Γρεβενών.

Στις 12 το μεσημέρι με την υποστήριξη του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Βασιλίτσας θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση εικονικής πραγματικότητας, ενώ θα υπάρχουν και εκδηλώσεις για τα παιδιά στα σπιτάκια που έχουν στηθεί στο κέντρο της πόλης.

Στη 1 το μεσημέρι θα επισκεφθεί το χώρο ο  Άγιος Βασίλης, ενώ στη 1:30 θα πραγματοποιηθεί το Κυνήγι του θησαυρού και από τις 3:00 το μεσημέρι  μέχρι τις 5 το απόγευμα διοργανώνεται θεατρικό παιχνίδι, κουκλοθέατρο και διαδραστικά παιχνίδια στον πολυχώρο κάτω από το Δημαρχείο των Γρεβενών

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ – Σύνταξη: Μάκης Νασιάδης

 

Γρεβενά: Τα Ρουγκατσάρια υποδέχονται τη νέα χρονιά

Για μια ακόμη χρονιά θα αναβιώσουν αύριο ανήμερα Πρωτοχρονιάς στον Άγιο Γεώργιο, το Μέγαρο, το Κληματάκι, τις Αμυγαλιές, την Παλιουριά και το Μεγάλο Σειρήνι Γρεβενών τα «Ρουγκατσάρια», ένα έθιμο που μένει αναλλοίωτο από την εποχή της Τουρκοκρατίας.

Οι «Φουστανελάδες» με τα «σιγκούνια» τους, οι «Κουδουνάδες» με τα κουδούνια, ο Αρκουδιάρης με την αρκούδα του, ο Καμηλιέρης με την καμήλα, ο γαμπρός με τη νύφη, θα ξεχυθούν και πάλι από το πρωί της Πρωτοχρονιάς στους δρόμους, των χωριών για να ψάλλουν τα παραδοσιακά κάλαντα.

Μετά την περιπλάνησή τους από σπίτι σε σπίτι, τα «Ρουγκατσάρια» θα στήσουν μαζί με τους κατοίκους γλέντι στις πλατείες των χωριών, μέχρι αργά το βράδυ.

Για κάθε σπίτι υπάρχει και ένα τραγούδι: «Εδώ σε τούτη την αυλή τη μαρμαροστρωμένη, εδώ έχουν χίλια πρόβατα και πεντακόσια γίδια…», τραγουδούν για τους «τσελιγκάδες» του χωριού και για το σπίτι που έχει γιο για παντρειά τραγουδούν το: «Κίνησε ο νιός ο νιούτσικος να παν να τον αρραβωνιάσουν…».

Αφού τραγουδήσουν το ανάλογο τραγούδι και γευτούν τις λιχουδιές της νοικοκυράς, ζητάνε από τον αφέντη να… τους ασημώσει: «Κέρνα-τα αφέντη μ’ κέρνα-τα τα λασποπατημένα και βάλε το χεράκι στον αργυρό τον τζέπι. Αν έχεις γρόσια δόσμαστα, φλουριά μην τα λυπάσαι…».

Τα «Ρουγκατσάρια» δεν ξεχνούν τη φιλοξενία τους και τους ανταμείβουν και πάλι με τραγούδι: «Απ’ τσ’ αφιντάδις φεύγουμι στς αρχοντάδις πάμι…» και δίνουν τις ευχές τους: «Έχετε γεια έχετε γεια και τώρα και του χρόνου».

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ – Σύνταξη: Μάκης Νασιάδης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος