Αυλαία για το 3ο Ιστορικό Συνέδριο Ραψάνης

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το διήμερο 3ο Ιστορικό Συνέδριο Ραψάνης που διοργανώθηκε από τον Μορφωτικό Σύλλογο Ραψάνης στο ισόγειο του Κοινοτικού Καταστήματος Ραψάνης σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και υπό την αιγίδα του Δήμου Τεμπών και αφιερώνεται στη μνήμη του Θανάση Δουμακή, πρώην Προέδρου του Μορφωτικού Συλλόγου επί σειρά ετών, πρωτεργάτη στη διοργάνωση των δυο προηγούμενων συνεδρίων των ετών 1997 και 2010.

Κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών του, το τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Τεμπών κ. Κων/νος Κολλάτος, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Απόστολος Μπέμπης, ο επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης του Δ. Τεμπών, κ. Γεώργιος Μανώλης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ραψάνης, κ. Νίκος Γαγάρας, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι και πολλοί σύνεδροι.
Αυλαία για το 3ο Ιστορικό Συνέδριο ΡαψάνηςΗ Πρόεδρος του Μορφ. Συλλόγου Ραψάνης, κ. Καλλιόπη Γαζέτα ανέγνωσε τους χαιρετισμούς που απέστειλαν οι βουλευτές του Ν.Λάρισας, κ.κ. Μ.Χαρακόπουλος και Χρ. Κέλλας. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος κ. Κολλάτος, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Μπέμπης και η Γραμ. του Συλλόγου Γυναικών Ραψάνης ως εκπρόσωπος του Συλλόγου.

Στη συνέχεια και πριν την έναρξη της 1ης Συνεδρίας, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα των φονικών πυρκαγιών της 23ης Ιουλίου 2018 στην Αττική.

Αυλαία για το 3ο Ιστορικό Συνέδριο ΡαψάνηςΚατά την 1η Συνεδρία, παρουσίασε την εισήγησή του ο κ. Κ. Σπανός, εκδότης του ΘΗΜ, για τη Ραψάνη του 16ου αι. και τα νέα στοιχεία που προέκυψαν μέσα από τη μελέτη των απογραφικών στοιχείων που εστάλησαν προς τον Μορφωτικό Σύλλογο Ραψάνης επ’αμοιβή από τον οθωμανολόγο καθηγητή Levent Kayapinar, μίλησαν επίσης η κ. Βουβούση Μαρία για τον Ραψανιώτη Επίσκοπο Πλαταμώνος και Λυκοστομίου Διονύσιο, η κ.Μπατσίλα Μαρία σχετικά με τις δωρεές προς τον Ι.Ν.του Αγ.Αθανασίου, ο κ.Ποντίκας Απόστολος παρουσίασε τη Ραψάνη στα προεπαναστατικά πολεμικά γεγονότα του Ολύμπου έως την επανάσταση του 1878 και ο κ. Ζδάνης Νικόλαος αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ραψάνης για τη διδασκαλία της τοπικής ιστορίας.
Πολύ ιδιαίτερη υπήρξε και η παρουσία του κ. Ευάγγελου Καραμανέ, νυν Προέδρου του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, που ανέλαβε να παρουσιάσει την εισήγηση της κ. Αικ. Πολυμέρου-Καμηλάκη, τέως Προέδρου στο Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδ. Αθηνών, “Οι Άνθρωποι του Τόπου: Προσωπικές ιστορίες και τοπική ιστορία”, η οποία λόγω σοβαρού λόγου δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στο Συνέδριό μας. Ο γλαφυρός τρόπος ανάγνωσης, το ιδιαίτερο γλωσσικό ιδίωμα και η αναφορά σε ένα πολύ οικείο πρόσωπο της Ραψάνης, την αείμνηστη παραμυθού Ευανθία Κιου (Βαγενά), καθήλωσαν το κοινό.

Αυλαία για το 3ο Ιστορικό Συνέδριο ΡαψάνηςΚατά τη 2η Συνεδρία, υπήρξαν τρεις πολύ σημαντικές εισηγήσεις που τράβηξαν την προσοχή μας, από τον κ. Δημ. Μπάρμπα σχετικά με τα πρώτα εμπορικά παραπήγματα στην Αγ. Παρασκευή των Τεμπών, τον κ. Γιάννη Φασούλα που μίλησε για τη Ραψάνη στα χρόνια της Κατοχής και τον κ. Στυλιανό Κυριαζή που παρουσίασε μια συγκριτική προσέγγιση για την κοινοτική οικονομία και τη σύγχρονη οικονομία στο χωριό της Ραψάνης. Η πρώτη ημέρα του Συνεδρίου ολοκληρώθηκε με την προβολή του βίντεο που δημιούργησε ο κ.Βασίλειος Τσολάκης, για την Ι.Μ. των Αγ. Θεοδώρων και την εικονογράφησή τους.

Αυλαία για το 3ο Ιστορικό Συνέδριο Ραψάνης
Η δεύτερη ημέρα των εργασιών του Συνεδρίου ξεκίνησε στις 10π.μ. και αποτελούνταν από δύο συνεδρίες και πάλι, την 3η και την 4η συγκεκριμένα.
Η 3η Συνεδρία ήταν αφιερωμένη σε εισηγήσεις και παρουσιάσεις από φορείς και συλλόγους που δραστηριοποιούνται στο χωριό.

Αυλαία για το 3ο Ιστορικό Συνέδριο ΡαψάνηςΔύο νεαρές γυναίκες, η κ. Βαλεντίνα Δημητριάδου, ψυχολόγος, και η κ. Έρση Ρουμελιώτη, ψυχοκινητική θεραπεύτρια, εκπροσώπησαν τον “Ξενώνα Ραψάνης” του Π.Π.Α. του Α.Π.Θ. παρουσιάζοντας τις εισηγήσεις: “Όταν η Εναλλακτική Κοινότητα ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ συνάντησε τους ανθρώπους της Ραψάνης” και “Το Πρόγραμμα Ενταξιακών, Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων Ξενώνας Ραψάνης του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Α.Π.Θ. και η σύνδεσή του με την τοπική κοινότητα της Ραψάνης” αντίστοιχα, και γέμισαν με αισιοδοξία και ευχάριστα συναισθήματα καθώς μας υπενθύμισαν με εμφατικό τρόπο τη σημασία της αλληλεγγύης και της θετικής αλληλεπίδρασης μεταξύ των μελών των κοινοτήτων και των κατοίκων του χωριού, αλλά και την εξαρχής φιλόξενη στάση των Ραψανιωτών προς αυτές τις προσπάθειες.

Αυλαία για το 3ο Ιστορικό Συνέδριο Ραψάνης
Μετά τον “Ξενώνα Ραψάνης” ήρθε η σειρά της Δημ. Βιβλιοθήκης με την Υπεύθυνή της, κ. Χάιδω Πανταζή, να παρουσιάζει με αρκετό φωτογραφικό υλικό τα “Λαογραφικά έθιμα με τη ματιά των παιδιών, τις δράσεις της Βιβλιοθήκης τα τελευταία 6 χρόνια με θέμα τη λαογραφία του τόπου”.
Αυλαία για το 3ο Ιστορικό Συνέδριο Ραψάνης
Κατόπιν, η κ.Ανδρομάχη Τσάτσαρη, συνταξιούχος δασκάλα, μέλος του Συλλόγου Γυναικών Ραψάνης, ανέπτυξε το θέμα για “Τα Μουστώματα”, την τέχνη και τη μαγειρική των γυναικών της Ραψάνης, τα γλυκά του μούστου που αποτελούν μια πανάρχαια τεχνική. Και από τη θεωρία περάσαμε και στην πράξη, καθώς στο τέλος της παρουσίασής της μοιράστηκε και μουσταλευριά στους συνέδρους και έτσι έφτασε και η ώρα του διαλείμματος, κινηθήκαμε προς τα Γραφεία του Μορφωτικού Συλλόγου για μια ανάπαυση 10 λεπτών συνοδεία δροσερού χυμού.
Αυλαία για το 3ο Ιστορικό Συνέδριο Ραψάνης
Ακολούθησε η 4η και τελευταία συνεδρία με την λεπτομερέστατη εισήγηση του κ. Ευάγγελου Παπαθανασίου, αρχαιολόγου και Προισταμένου Εφορείας Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης με τον σχολιασμό του σε μεταβυζαντινές επιγραφές που βρέθηκαν στον ιερό ναό Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, (μέσα του 16ου αιώνα), της Μονής των Αγίων Θεοδώρων, των ενοριακών ναών του Αγίου Αθανασίου και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και της Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.
Αυλαία για το 3ο Ιστορικό Συνέδριο Ραψάνης
Η τελευταία εισήγηση ανήκε στην κ. Βλαχοστέργιου Ευαγγελία, συνταξιούχο φιλόλογο και Γραμματέα του Μορφωτικού Συλλόγου Ραψάνης με τίτλο: “Άγιοι Θεόδωροι: ο τόπος και οι άνθρωποι” και αφορούσε στην Ιερά Μονή και τη σχέση των ανθρώπων και του τόπου με αυτή, η οποία βρίσκεται απέναντι από το χωριό της Ραψάνης και έπαιζε πάντα σημαντικό ρόλο στη ζωή του χωριού και των κατοίκων του. Σημειώνεται ότι αυτή την περίοδο γίνονται εργασίες ανακατασκευής της σκεπής της Μονής από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και με την επιστασία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Λάρισας.
Το διήμερο πετυχημένο Ιστορικό Συνέδριο Ραψάνης έληξε με την παρουσίαση των συμπερασμάτων του από την κ. Καλλιόπη Γαζέτα, φιλόλογο αγγλικής και Πρόεδρο του Μορφ. Συλλόγου Ραψάνης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος