Διαμαρτυρία δασεργατών

Array

Mαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζόμενων με 8μηνες συμβάσεις του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, στα Δασαρχεία Λάρισας, Ελασσόνας και Αγιάς, στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας πραγματοποιήθηκε χθες με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.
Σκοπός της συγκέντρωσης ήταν να διαμαρτυρηθούν (ΕΚΝΛ και εργαζόμενοι), προς τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, κ. Ν. Ντίτορα, για το γεγονός ότι δεν υπάρχει ούτε λύση, ούτε απάντηση στο έγγραφο αίτημα που κατέθεσε το ΕΚΝΛ, εδώ και δυο μήνες, για την άμεση διόρθωση των αναγραφόμενων ειδικοτήτων στις συμβάσεις των εργαζομένων 8μηνης απασχόλησης στα Δασαρχεία Λάρισας, Ελασσόνας, Αγιάς και όλης της περιοχής που καλύπτει η αποκεντρωμένη διοίκηση, από συσκευαστών φρούτων (σύκων και σταφίδας) σε δασεργατών, για το οποίο προσλήφθηκαν με βάση την προκήρυξη του προγράμματος.

Ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, κ. Ντίτορας, απουσίαζε γεγονός που καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο.

Οι εργαζόμενοι, με επικεφαλής αντιπροσωπεία της διοίκησης του ΕΚΝΛ, που αποτελούνταν από τον Πρόεδρο, Τάσο Tσιαπλέ και το μέλος της, Γιάννη Σκόκα, συναντήθηκαν τελικά με τον Διευθυντή Χωροταξικής & Περιβαλλοντικής Πολιτικής κ. Κων/νο Παπά, στον οποίο επέδωσαν το παρακάτω υπόμνημα και απαίτησαν να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα με την αλλαγή της ειδικότητας στους εργαζόμενους που προσλήφθηκαν και απασχολούνται ως δασεργάτες, ενώ δηλώθηκαν και ασφαλίζονται ως συσκευαστές φρούτων.

Το υπόμνημα που κατέθεσαν ΕΚΝΛ και Εργαζόμενοι
«Στις 23 Οκτωβρίου 2018, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας, με έγγραφό της απευθύνθηκε προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, την Περιφερειακή Διεύθυνση ΟΑΕΔ, το οποίο κοινοποίησε και προς τα Δασαρχεία, το ΙΚΑ και την Επιθεώρηση Εργασίας, ζητώντας την διόρθωση της αναγραφής των ειδικοτήτων στο έντυπο έναρξης αναγγελίας απασχόλησης των εργαζομένων με το «πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για την αντιπυρική προστασία», στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Συγκεκριμένα ζητούσε την διόρθωση της αναγραφής ειδικοτήτων στο έντυπο έναρξης αναγγελίας απασχόλησης των εργαζομένων με το «πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για την αντιπυρική προστασία των δασικών οικοσυστημάτων», στην Περιοχή Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, στην κατηγορία Υ.Ε (υποχρεωτικής εκπαίδευσης), που λαθεμένα αναγράφονταν στο δελτίο αναγγελίας έναρξης της απασχόλησής τους, ως τίτλος της ειδικότητάς τους, ο τίτλος «συσκευαστές σταφίδας, σύκων και φρούτων», οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση τόσο με αυτές που περιγράφονται στο πρόγραμμα όσο και με την παρεχόμενη υπηρεσία προς το δασαρχεία.

Οι εργαζόμενοι απασχολούνται με την κοπή, συλλογή και απομάκρυνση κλαδιών κι άλλων αντικειμένων και γι΄αυτό ακριβώς χρησιμοποιούν ή χειρίζονται αλυσοπρίονα, χειροπρίονα, τσεκούρια, τσάπες, τσουγκράνες κλπ, όπως άλλωστε περιγράφεται και στο πρόγραμμα.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα έχει προκαλέσει δίκαια την ανησυχία των συναδέλφων, καθώς όπως έχει εξαγγελθεί η συγκεκριμένη εργασιακή εμπειρία αναγνωρίζεται από τον ΑΣΕΠ και μπορεί να αξιοποιηθεί στην διεκδίκηση ανάλογων θέσεων εργασίας.

Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήσαμε στις 23/11/2018 συνάντηση με τον αναπληρωτής σας, παράσταση διαμαρτυρίας ως ΕΚΝΛ και αντιπροσωπεία εργαζομένων.

Ωστόσο πέρασαν σχεδόν δυο μήνες από την αποστολή του εγγράφου μας και ένας περίπου μήνας από την συνάντηση με τον αναπληρωτή σας, χωρίς να υπάρχει λύση στο πρόβλημα.

Γι’ αυτό σήμερα πραγματοποιούμε νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας, απαιτώντας να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα της αλλαγής της αναγραφής της ειδικότητας των εργαζόμενων με 8μηνα Κοινωφελούς Εργασίας στα Δασαρχεία του χώρου ευθύνης σας, από συσκευαστές φρούτων σε Δασεργάτες, όπως έγινε και στις αποκεντρωμένες διοικήσεις Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Ταυτόχρονα διεκδικούμε την μετατροπή των 8μηνων συμβάσεων όλων των εργαζομένων στο πρόγραμμα 8μηνης απασχόλησης στα Δασαρχεία, σε αορίστου χρόνου, με Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος