Π. Σκουρλέτης: Ξεπερασμένη η μονοπαραταξιακή λογική

Array

Η απλή αναλογική δεν είναι το αλατοπίπερο στην μεταρρύθμιση για την Αυτοδιοίκηση, δήλωσε από τη Λάρισα ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, αναλύοντας το πρόγραμμα “Κλεισθένης”, ξεκαθαρίζοντας ότι διαφωνεί με τη λογική που λέει ότι θα πρέπει να λύσουμε πρώτα όλα τα υπόλοιπα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης και μετά να ασχοληθούμε με το εκλογικό σύστημα. Ο κ. Σκουρλέτης, υπογράμμισε με έμφαση ότι ο δήμαρχος δεν θα πρέπει να είναι “καλοχαιρέτας”, αλλά να μπορεί να συνθέτει απόψεις και να βοηθά τον τόπο του να πάει μπροστά.

Π. Σκουρλέτης: Ξεπερασμένη η μονοπαραταξιακή λογική
Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε και στην ευρωπαϊκή πρακτική, υποστηρίζοντας ότι “οι Ευρωπαίοι δεν είναι κουτόφραγκοι που λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο από το ελληνικό σύστημα, το οποίο είναι ξεπερασμένο και έχει κλείσει τον κύκλο του”.
Ο κ. Σκουρλέτης άφησε αιχμές για την στάση τόσο της ΕΝ.ΠΕ. όσο και της Κ.Ε.Δ.Ε. χαρακτηρίζοντας την μη εποικοδομητική και υποστήριξε ότι η Αυτοδιοίκηση έχει χειραφετηθεί από καιρό ξεπερνώντας την λογική των χρισμάτων και της εξυπηρέτησης κεντρικών πολιτικών σχεδιασμών. Υπενθύμισε μάλιστα ότι η ΚΕΔΕ είχε ταχθεί υπέρ της απλής αναλογικής σε συνέδριο της από το 2000. Ο υπουργός Εσωτερικών τέλος αναφέρθηκε και στην επόμενη ημέρα από τα μνημόνια, επισημαίνοντας ότι είναι η πρώτη φορά που κλείνει ένα πρόγραμμα και δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί ένα άλλο. Αυτή είναι η ποιοτική διαφορά, είπε ο κ. Σκουρλέτης, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας από τον Αύγουστο και μετά θα έχει αποκαταστήσει σε ένα μεγάλο βαθμό την ελευθερία των κινήσεων της.
Π. Σκουρλέτης: Ξεπερασμένη η μονοπαραταξιακή λογική
Μετά την εισήγηση του κ. Σκουρλέτη τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της ΕΝ.ΠΕ., περιφερειάρχης θεσσαλίας Κ. Αγοραστός, ο οποίος διαφώνησε με τον κ. Σκουρλέτη, χαρακτηρίζοντας τους αυτοδιοικητικούς υπερκομματικούς πατριώτες. Εμείς ξέρουμε να συνεργαζόμαστε και τασσόμαστε υπέρ της περιφερειακής διακυβέρνησης για να μην γίνεται μπαλάκι ο πολίτης μεταξύ των διαφόρων υπηρεσιών, είπε ο κ. Αγοραστός, ο οποίος αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ιταλίας. Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας άφησε αιχμές, υποστηρίζοντας ότι το συγκεκριμένο σύστημα “δημιουργεί νέα γενιά στελεχών με στόχο την τακτοποίηση μέσα στο γκουβέρνο” και ζήτησε μια κανονική και ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση και όχι μεταρρύθμιση σε δόσεις. Με την εφαρμογή της απλής αναλογικής διαφώνησε και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας Γ. Κωτσός, υποστηρίζοντας ότι η Αυτοδιοίκηση γίνεται χώρος για πειραματισμούς με αμφίβολα αποτελέσματα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος