ΕΡΤ Ορεστιάδας: Δελτίο Τοπικών Ειδήσεων 06-11-18

-Τραγικό θάνατο βρήκε εχθές, γύρω στις 4 το απόγευμα στη Νέα Βύσσα, ο αγροτοσυνδικαλιστής και πρόεδρος των τευτολεξαγωγέων Έβρου, Βασίλης Στεφανακίδης. Ο 59χρονος προσπαθούσε να βάλει σε λειτουργία ένα τρακτέρ που βρίσκονταν σε υπόστεγο στην αυλή του σπιτιού του, το όχημα πήρε μπρος και τον παρέσυρε εγκλωβίζοντάς τον σε τοίχο. Για τον επεγκλωβισμό της σορού κλήθηκε η πυροσβεστική και χρειάστηκε ένα βαρύ όχημα που τράβηξε τον αγροτικό ελκυστήρα. Ο Βασίλης Στεφανακίδης ήταν ιδιαίτερα ενεργός στα αγροτικά, ενώ διετέλεσε και πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ορεστιάδας. Η κηδεία του θα γίνει αύριο στη Νέα Βύσσα. Σημειώνεται ότι είναι το τρίτο περιστατικό θανάτου αγρότη εν ώρα εργασιών σε αγροτικό μηχάνημα, καθώς στις 30 Απριλίου είχε σκοτωθεί ένας 50χρονος σε αγροτική περιοχή του Βάλτου και στις 17 Ιουλίου ένας 68χρονος στην περιοχή του Χειμωνίου, όταν παρασύρθηκαν από καρούλι ποτίσματος.

-Τη «βαθιά θλίψη» της για τον ξαφνικό θάνατο του Βασίλη Στεφανακίδη εκφράζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Έβρου «Η Ενότητα», αναγνωρίζοντας την «ντομπροσύνη, την αγωνιστικότητα και την πραότητα» του εκλιπόντος, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. Η Ομοσπονδία εκφράζει επίσης τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια και τους οικείους του Βασίλη Στεφανακίδη.

-Μειωμένη κατά 15%, σε σχέση με πέρυσι, ήταν η κίνηση Τούρκων επισκεπτών από τα τελωνεία Κήπων και Καστανεών, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2018, δηλαδή την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου. Τα στοιχεία προέρχονται από την Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης, και σύμφωνα με αυτά, οι Τούρκοι επισκέπτες που πέρασαν στην Ελλάδα το συγκεκριμένο διάστημα ήταν κατά 46.399 λιγότεροι από εκείνους που είχαν έρθει την ίδια χρονική περίοδο του 2017, μέσω των συνοριακών σημείων διέλευσης του Έβρου. Οι αφίξεις πολιτών της γειτονικής χώρας μέσω των Κήπων υποχώρησαν κατά 12,5 % και κατά 25% μειώθηκαν στις Καστανιές.

-Τριάντα έξι (36) νέες προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής για σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Έβρου, ενέκρινε εχθές το υπουργείο Παιδείας. Οι 35 από αυτές αφορούν στην κάλυψη κενών παράλληλης στήριξης σε δημοτικά σχολεία και μία θέση αφορά τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Νέες προσλήψεις αναπληρωτών γενικής εκπαίδευσης και παράλληλης στήριξης είναι πιθανό να γίνουν και σήμερα.

-Το τεχνικό πρόγραμμα για το 2019 και το πρόγραμμα επικοινωνιακής προβολής του δήμου για το επόμενο έτος, έρχονται στην αποψινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ορεστιάδας, που είναι προγραμματισμένη στις 8 το βράδυ. Συνολικά θα συζητηθούν 24 θέματα.

-Αύριο συνεδριάζει και το δημοτικό συμβούλιο της Αλεξανδρούπολης, με τέσσερα θέματα. Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα και θα ανοίξει με τον «κανονισμό οργάνωσης και λειτουργίας της χριστουγεννιάτικης υπαίθριας αγοράς», που θα λειτουργήσει στην πόλη κατά την εορταστική περίοδο.

-Κάλεσμα στους εκπαιδευτικούς, αλλά και στους γονείς μαθητών, να «δώσουν τη μάχη για να αναδείξουν το πρόβλημα της αδιοριστίας των τελευταίων 10 ετών στα σχολεία», απηύθυναν τα μέλη του κλιμακίου της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, που βρέθηκαν εχθές στην Αλεξανδρούπολη, στο πλαίσιο της προετοιμασίας των επικείμενων κινητοποιήσεων του κλάδου. Υπενθυμίζεται ότι στις 9 Νοεμβρίου είναι προγραμματισμένη τρίωρη στάση εργασίας και συλλαλητήρια, ενώ για τις 14 του μήνα έχει προγραμματιστεί η 24ωρη απεργία που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ και στην οποία θα συμμετάσχει και η Διδασκαλική Ομοσπονδία.

-Σύγκληση γενικής συνέλευσης του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ορεστιάδας προτείνει στον πρόεδρο του Σωματείου η παράταξη του «Αγωνιστικού Μετώπου», προκειμένου να συζητηθεί και να αποφασιστεί η συμμετοχή των ιδιωτικών υπαλλήλων της περιοχής στην απεργία της 14ης Νοεμβρίου. «Ήρθε η ώρα να μπούμε όλοι στη μάχη και να οργανώσουμε την επιτυχία της απεργίας», αναφέρει η παράταξη, βάλλοντας κατά της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, την οποία κατηγορεί ότι επιβάλλει «κλίμα άπνοιας και σιγή νεκροταφείου για κάθε αγωνιστική κινητοποίηση», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. Ο κλάδος των Ιδιωτικών Υπαλλήλων διεκδικεί, μεταξύ άλλων, την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων, κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, το “πάγωμα” κάθε πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας και την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων.

-Επίσκεψη στη Θράκη θα πραγματοποιήσει αύριο ο πρόεδρος της Κίνησης Ιδεών και Δράσης «Πράττω» και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς. Ο κ. Κοτζιάς θα πραγματοποιήσει την κεντρική ομιλία του στην Κομοτηνή, στον κινηματογράφο REX, στις 7 το απόγευμα.

-Εκδήλωση πληροφόρησης εργαζομένων και ανέργων σε θέματα ασφαλιστικά, εργασιακά και απασχόλησης διοργανώνει στην Ορεστιάδα το Εργατικό Κέντρο και το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο στην αίθουσα του εργατικού κέντρου, από τις 11 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι και από τις 4.30 μέχρι τις 7.30 το απόγευμα.

-Στη σύλληψη ενός 18χρονου αλλοδαπού, που μετέφερε με Ι. Χ. επιβατικό αυτοκίνητο 8 παράτυπους μετανάστες, προχώρησαν εχθές το απόγευμα, σε επαρχιακό δρόμο της περιοχής Σουφλίου, οι αστυνομικοί του τοπικού τμήματος συνοριακής φύλαξης. Ο νεαρός οδηγός του οχήματος, που στερούνταν και άδειας οδήγησης, δεν υπάκουσε στο σήμα στάσης που του έκαναν οι αστυνομικοί και εμβόλισε ένα περιπολικό, χωρίς, ευτυχώς, να προκληθεί κάποιος τραυματισμός. Ακινητοποιήθηκε στη συνέχεια και συνελήφθη, και αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

-Την πιστοποίηση δώδεκα ειδών βρώσιμων μανιταριών επιδιώκουν οι σύλλογοι μανιταρόφιλων της χώρας, μεταξύ αυτών και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. “Δυστυχώς, σε αντίθεση με άλλες χώρες τις Ευρώπης, στην Ελλάδα δεν είναι δυνατόν να βρει κάποιος στο εμπόριο ή στις τοπικές λαϊκές αγορές τοπικά είδη μανιταριών, που να είναι πιστοποιημένα ως ασφαλή για κατανάλωση», ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο πρόεδρος του συλλόγου μανιταρόφιλων ΑΜΘ, Νίκος Ιακωβίδης. Ο ίδιος σημείωσε ότι το ενδιαφέρον για τη μανιταρογνωσία είναι διαρκώς αυξανόμενο και αυτό φάνηκε για μία ακόμα χρονιά, από την εντυπωσιακά μεγάλη συμμετοχή του κόσμου στη 10η γιορτή μανιταριού που έγινε στη Δαδιά στις 4 και 5 Νοεμβρίου.

-Πέντε χωριά του δήμου Διδυμοτείχου θα επισκεφθεί, διαδοχικά, την Πέμπτη, στρατιωτικό ιατρικό κλιμάκιο της 30ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας, για δωρεάν εξετάσεις των κατοίκων. Συγκεκριμένα, το κλιμάκιο θα βρεθεί στον Λαγό, τη Θυρέα, το Ελληνοχώρι, την Καρωτή και τη Μάνη.
Τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου, στρατιωτικό ιατρικό κλιμάκιο θα βρεθεί και στον Άρζο του δήμου Ορεστιάδας, για τον ίδιο λόγο.

-Την ποιητική συλλογή της με τίτλο «Οδοδείχτης», θα παρουσιάσει το Σάββατο στις 5:30 το απόγευμα στο bistro “Gusto”, στην Ορεστιάδα, η Ευαγγελία Ζηλιασκοπούλου. Ποιήματά της θα αποδώσουν τρεις γυναίκες και μουσικά την εκδήλωση θα πλαισιώσει ο Χρήστος Γκρέμος.

Επιμέλεια: Χρυσούλα Σαμουρίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος