Δ. Παυλής: Ανάδειξη του μνημείου όπου φυλάσσονται τα οστά του Θ. Κολοκοτρώνη

Χαιρετισμός δημάρχου Τρίπολης στο επίσημο γεύμα προς τιμήν της Α.Ε. του Πρόεδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπιου Παυλόπουλου στη λέσχη αξιωματικών φρουράς Τρίπολης:

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας,

ως Δήμαρχος της ιστορικής Τριπολιτσάς επιτρέψτε μου να εκφράσω τις ευχαριστίες μου για τη μεγάλη τιμή που κάνετε στην πόλη μας, τιμώντας για τέταρτη συνεχή χρονιά με την παρουσία σας τις εκδηλώσεις για την επέτειο Άλωσης της Τριπολιτσάς.

Η Άλωση της Τριπολιτσάς είναι αναμφίβολα η κορυφαία στιγμή της ιστορίας της πόλης, που σφράγισε ανεξίτηλα την ταυτότητά της. Μια ταυτότητα που δεν περιορίζεται στα στενά όρια του πολεοδομικού ιστού της Τρίπολης, αλλά επεκτείνεται στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, με τα χωριά και τους οικισμούς που περιβάλουν την πόλη, σε μια έκταση που ταυτίζεται σχεδόν με τα διοικητικά όρια του σημερινού Δήμου Τρίπολης. Γιατί η Άλωση της Τριπολιτσάς δεν ήταν μια αυτοτελής πράξη, αλλά το συνθετικό αποτέλεσμα μιας μακράς στρατιωτικής και πολιτικής διαδικασίας, που σφράγισε ανεξίτηλα την εθνική και πολιτική ταυτότητα ολόκληρου του Νεώτερου Ελληνισμού.

Η αφετηρία της ιστορικής αυτής διαδικασίας εντοπίζεται στα βουνά της Τριπολιτσάς και της Αρκαδίας, με την αδιάκοπη επαναστατικότητα των Ελλήνων από τις απαρχές κιόλας της τουρκοκρατίας. Αυτήν ακριβώς την αδιάκοπη επαναστατικότητα μετουσίωσε σε στρατηγικό σχέδιο ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, καθιστώντας την Άλωση της Τριπολιτσάς ως την βασική προϋπόθεση για την επιτυχία της εθνεγερσίας του 1821 σε πανελλήνιο επίπεδο.

Και αν η αφετηρία της Άλωσης τοποθετείται στα βουνά της Τριπολιτσάς και της Αρκαδίας, η εξέλιξή της επεκτείνεται στο χώρο και στο χρόνο, περιλαμβάνοντας όλα εκείνα τα σημεία της ευρύτερης περιοχής που έχουν συνδέσει το όνομά τους με τις καθοριστικές νίκες που προηγήθηκαν της Άλωσης και καθόρισαν τη στρατιωτική έκβαση του αγώνα, όπως το Βαλτέτσι, το Λεβίδι, τα Βέρβαινα, τα Δολιανά και η Γράνα.

Η συνθετική όμως διαδικασία που οδήγησε στην Άλωση περιλαμβάνει και τα μέρη εκείνα που σφράγισαν τις πολιτικές εξελίξεις και επέφεραν την πολιτειακή ανασύσταση του Ελληνικού Κράτους.

Ο Δήμος Τρίπολης υπερηφανεύεται όχι μόνο για τις μεγάλες νίκες στο Βαλτέτσι, στο Λεβίδι, στη Γράνα και στην Τριπολιτσά, αλλά και για τις διαδοχικές πολιτικές πράξεις στο Πάπαρη, στο Χρυσοβίτσι, στις Καλτεζές και στα Τρίκορφα, που επίσης βρίσκονται εντός των ορίων του Δήμου Τρίπολης και με τις οποίες ιδρύθηκε η Πελοποννησιακή Γερουσία, η πρώτη ολοκληρωμένη πολιτική και στρατιωτική διοίκηση του Νεώτερου Ελληνικού Κράτους. Και υπ’αυτήν την έννοια η παρουσία σας σήμερα εδώ κύριε Πρόεδρε αποκτά ιδιαίτερο συμβολισμό, γιατί τιμά το γεγονός της Άλωσης αλλά τιμά και την ανασύσταση της Ελληνικής Πολιτείας.

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε,

Τα τελευταία χρόνια ζήσαμε ως Έθνος μια δύσκολη περίοδο, ενώ στο σύνθετο σταυροδρόμι που βρίσκεται σήμερα η χώρα, πρέπει να αποφασίσουμε πως θα πορευτούμε ως έθνος. Και ο καλύτερος οδηγός για την απόφασή μας αυτή είναι η επίγνωση της εθνικής και πολιτικής μας ταυτότητας.

Ως Δήμαρχος της Τριπολιτσάς, επιθυμώ να σας διαβεβαιώσω προσωπικά ότι τόσο ο Δήμος όσο και ο λαός της Τρίπολης έχουν βιωματική επίγνωση της σημασίας που έχει η πόλη μας για την εθνική και πολιτική ταυτότητα του Νεώτερου Ελληνισμού. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, και υπό το πρίσμα της επερχόμενης επετείου το 2021 των διακοσίων χρόνων από την εθνεγερσία, ο Δήμος Τρίπολης εφαρμόζει ένα γενικότερο σχεδιασμό, που συνδέει όλες τις ιστορικές τοποθεσίες της ευρύτερης περιοχής και στις οποίες διαδραματίστηκαν εξελικτικά τα ιστορικά γεγονότα που κατέληξαν στην Άλωση της Τριπολιτσάς.

Μέσα από αυτή τη συνεκτική μορφή των επετειακών εκδηλώσεων αλλά και των στοχευμένων παρεμβάσεων που γίνονται αθόρυβα και μεθοδικά για την ανάδειξη αυτών των ιστορικών τοποθεσιών, προσπαθούμε να αναδείξουμε ολιστικά τη σύνθετη στρατιωτική και πολιτική διεργασία που οδήγησε στο μεγαλειώδες γεγονός της Άλωσης της Τριπολιτσάς, αλλά και της πολιτειακής ανασύστασης του Νεώτερου Ελληνικού Κράτους.

Στο πλαίσιο αυτό είχαμε την τιμή τον περασμένο Απρίλιο να εγκαινιαστεί από την Εξοχώτητά σας η ολοκλήρωση της πρώτης τέτοιας παρέμβασης στο ιστορικό Χρυσοβίτσι. Και επειδή δίνουμε τεράστια σημασία στους συμβολισμούς, διακαής μας πόθος είναι οι συστηματικές αυτές παρεμβάσεις να ολοκληρωθούν συμβολικά το 2021, με τα εγκαίνια της ανάδειξης του μνημείου όπου φυλάσσονται τα οστά του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Τρίπολη, το οποίο έχετε ήδη θέσει υπό τη σκέπη σας.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο σχεδιασμός αυτός του Δήμου Τρίπολης μπορεί και πρέπει να εφαρμοστεί σε εθνικό επίπεδο, προκειμένου το 2021 να αποδοθεί, επίσης συνεκτικά και ολιστικά αλλά σε πανελλήνια πλέον κλίμακα, το νόημα της εθνεγερσίας για την εθνική και πολιτική ταυτότητα του Ελληνισμού σήμερα.

Με αυτές τις λίγες σκέψεις σας καλωσορίζω στην Τριπολιτσά και σας εκφράζω τις ολόψυχες ευχαριστίες όλων των Αρκάδων για τη μεγάλη τιμή που κάνετε με την παρουσία σας στην πόλη μας, την πρωτεύουσα του Μωριά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος