Νεμέα : Αρχαιολογικές ανακαλύψεις στο Μυκηναϊκό Νεκροταφείο Αηδονιών

Νέα ταφικά μνημεία αποκαλύφθηκαν σύμφωνα με τους αρχαιολόγους στο Μυκηναϊκό Νεκροταφείο Αηδονιών.

Για τις ανακαλύψεις που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, παραχωρήθηκε συνέντευξη τύπου προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας, από τον Αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας Πελοπίδα Καλλίρη, το Δήμαρχο Νεμέας Κωνσταντίνο Καλατζή, τον υπεύθυνο της ανασκαφής Κωνσταντίνο Κίσσα και τον Περιφερειακό Σύμβουλο Γιώργο Πετρίτση.

Στο συγκεκριμένο νεκροταφείο υπάρχουν θαλαμοειδείς τάφοι λαξευμένοι στον φυσικό βράχο που αποτελούνται από τρία τμήματα: τον δρόμο, ένα κατηφορικό διάδρομο και την είσοδο του τάφου, που φράσσεται με ακανόνιστα τοποθετημένους λίθους. Οι ταφικοί θάλαμοι είναι οργανωμένοι σε συστάδες.

Τα νέα δεδομένα όπως αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού «τεκμαίρουν τις περιόδους χρήσης της θέσης στα Αηδόνια και θέτουν τις βάσεις για τη μελέτη των ρόλων που οι ανά διαστήματα κοινότητες διαδραμάτισαν κατά την ανάδυση και την αποσύνθεση διαφορετικών κεντρικών οργανισμών, από τις μυκηναϊκές τοπαρχίες και εν συνεχεία πολιτείες, στην πόλη-κράτος του Φλιούντα, τις εξελίξεις στη ρωμαϊκή επαρχία της Αχαΐας και τον πολιτικό κατακερματισμό της μεσοβυζαντινής περιόδου».

Για την ιστορία σημειώνεται ότι το Μυκηναϊκό νεκροταφείο των Αηδονιών είχε ανακαλυφθεί και λεηλατηθεί από αρχαιοκάπηλους στις δεκαετίες του 1970 και 1980 και κτερίσματα των ταφών κατέληξαν στα δίκτυα του διεθνούς παράνομου εμπορίου αρχαιοτήτων.

Το 1993 η Ελλάδα πέτυχε μια σημαντική νίκη στον αγώνα κατά της αρχαιοκαπηλίας με τον επαναπατρισμό του Θησαυρού των Αηδονιών, ενός μοναδικού αρχαιολογικού συνόλου, που εκτίθεται σήμερα μαζί με τα ανασκαφικά ευρήματα του νεκροταφείου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νεμέας.

Το πρόγραμμα συστηματικής ανασκαφικής έρευνας και ανάδειξης που φιλοδοξεί στην αποτελεσματική προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής και στην συμπλήρωση των πληροφοριών που χάθηκαν από την παράνομη ανασκαφική δραστηριότητα διενεργείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας υπό τη διεύθυνση του Κωνσταντίνου Κίσσα με τη συνέργεια του Nemea Center for Classical Archaeology (University of California at Berkeley), διά της διευθύντριάς του και κύριας συνεργάτιδας του προγράμματος, δρ Kim Shelton.

πηγή φωτό : elculture.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος