Αλμυρός: Τραγωδία σε ελαιοτριβείο – Δύο νεκροί και δύο τραυματίες

Δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους και δύο τραυματίστηκαν όταν εγκλωβίστηκαν χτες το απόγευμα σε υπόγεια δεξαμενή αποβλήτων ελαιοτριβείου στον Πτελεό. Το εργατικό δυστύχημα συνέβη, όταν ένας Βούλγαρος εργάτης, 55 ετών, στην προσπάθειά του να καθαρίσει τη δεξαμενή, λόγω των αναθυμιάσεων έχασε τις αισθήσεις του και έπεσε μέσα, ενώ οι υπόλοιποι που βρισκόταν στον χώρο, προσπάθησαν να τον βγάλουν.

Στην προσπάθειά τους να τον βοηθήσουν να βγει από τη δεξαμενή, τέσσερις άνθρωποι, ο Μιχάλης Σιαμανίκος, ιδιοκτήτης του εργοστασίου 60 ετών, τα δύο παιδιά του 30 και 33 ετών επίσης γλίστρησαν και έπεσαν στην δεξαμενή, ζαλισμένοι από τις αναθυμιάσεις.

Η συγκεκριμένη δεξαμενή είναι υπόγεια, έχει τρία μέτρα βάθος και το πάτωμα έχει εμβαδόν 16τμ. Το άνοιγμα δεν της δεξαμενής είναι 50Χ50 εκατοστά.

Το συγκεκριμένο ελαιοτριβείο διέθετε σύστημα βιολογικού καθαρισμού. Στη συγκεκριμένη δεξαμενή κατέληγαν τα απόβλητα. Μία φορά το χρόνο, την άνοιγαν και την καθάριζαν από υπολείμματα, δηλαδή την πάστα ελαιοπυρήνα. Ο δε Βούλγαρος εργάτης, εργαζόταν εκεί τα τελευταία 10 χρόνια και κατέβηκε να την καθαρίσει χρησιμοποιώντας πτυσσόμενη σκάλα.

Όπως ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου ο διοικητής της Π.Υ. Βόλου, Χαράλαμπος Πόζογλου, η πυροσβεστική ειδοποιήθηκε για το γεγονός ότι υπάρχουν εγκλωβισμένα άτομα σε δεξαμενή ελαιοτριβείου, γύρω στις 19:30 χτες το απόγευμα. Άμεσα μετέβησαν στο σημείο πέντε οχήματα και δέκα άνδρες από την Π.Υ. Βόλου και το πυροσβεστικό κλιμάκιο Αλμυρού που παρείχαν και αυτοί με τη σειρά τους τις πρώτες βοήθειες αλλά για τους δυο άντρες ήταν ήδη αργά.

Επιπλέον, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου ο Γιώργος Κεχαγιάς, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πτελεού, πρόκειται για ένα εργατικό ατύχημα με οδυνηρό αποτέλεσμα, που οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος. Σύμφωνα με τον κ. Κεχαγιά οι δύο πρώτοι που κατέβηκαν στη δεξαμενή, ο Βούλγαρος εργάτης και ο ο ιδιοκτήτης του ελαιοτριβείου, πρέπει να κατέβηκαν πολύ χαμηλά στη δεξαμενή, εκεί που βρίσκονται τα λύματα και εξαιτίας των αναθυμιάσεων που δημιουργούνται από τη ζύμωση έχασαν τις αισθήσεις τους. Στη  συνέχεια έσπευσαν και τα παιδιά του ιδιοκτήτη για να βοηθήσουν αλλά ζαλίστηκαν και έπεσαν και αυτά στη δεξαμενή. Η γυναίκα του ιδιοκτήτη αντιλήφθηκε τι συνέβαινε και άρχισε να καλεί σε βοήθεια. Άνθρωποι από όλη την περιοχή έτρεξαν  στο ελαιοτριβείο και φίλος της οικογένειας που προσπάθησε κι εκείνος να συνδράμει, ζαλίστηκε και έπεσε στην υπόγεια δεξαμενή. Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο κ. Κεχαγιάς κάτοικος του Πτελεού, ο οποίος είναι δύτης και διέθετε φιάλες οξυγόνου μπήκε στη δεξαμενή και κατάφερε να ανασύρει ζωντανούς τους τρεις από τους πέντε άντρες που ήταν εγκλωβισμένοι. Για τους δυο εξ αυτών δυστυχώς ήταν πια αργά.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Γιώργος Κεχαγιάς, το ασθενοφόρο από το Κέντρο Υγείας Αλμυρού άργησε αρκετά να μεταβεί στο ελαιοτριβείο, καθώς ο οδηγός του ασθενοφόρου ήταν σε άδεια, με αποτέλεσμα να υπάρξει καθυστέρηση και να χαθεί πολύτιμος χρόνος, ενώ έφτασε στο σημείο με έναν μόνο γιατρό.

Τέλος, οι τρεις άνδρες που απεγκλωβίστηκαν έχοντας τις αισθήσεις τους μεταφέρθηκαν στο Κ.Υ. Αλμυρού για την παροχή πρώτων βοηθειών, ενώ οι σωροί των δυο νεκρών   μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Βόλου για νεκροψία – νεκροτομή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος