Ισχυρό αντιφασιστικό μέτωπο στη Λέσβο με τη συμβολή του εργατικού κινήματος

Τη θέληση όλων να ορθώσουν ένα ισχυρό αντιφασιστικό μέτωπο μέσα από την ενίσχυση του ταξικού κινήματος αποτύπωσε η χθεσινή εκδήλωση του εργατικού κέντρου Λέσβου και του σωματείου εργαζομένων στον τύπο. Η εκδήλωση έγινε με αφορμή τις επιθέσεις που δέχονται οι εργαζόμενοι στον τύπο από φασιστικά κέντρα επειδή αποκαλύπτουν την αλήθεια αλλά και οποιοσδήποτε τολμά να εκφέρει διαφορετική άποψη από την ρητορική του μίσους.

Στην γεμάτη αίθουσα του εργατικού κέντρου στην Κομνηνάκη, έγινε μια ουσιαστική συζήτηση , τόσο για το φασιστικό κέντρο με συγκεκριμένη πολιτική στόχευση που συγκροτείται και δραστηριοποιείται τοπικά στη Λέσβο όσο και τη γενικότερη φασιστική αντίληψη που διογκώνεται με συγκεκριμένες ευθύνες των κυβερνώντων.

Οι δημοσιογράφοι, Θράσος Αβραάμ , Στρατής Μπαλάσκας, Αναστασία Σπυριδάκη, Ανθή Παζιάνου και Μυρσίνη Τζινέλλη μίλησαν για τις επιθέσεις στους ανθρώπους στον τύπο γιατί είναι αυτοί αποκαλύπτουν τα fake news που δημιουργούν τα φασιστικά στοιχεία και που μόνο το μίσος και το ρατσισμό θέλουν να σπείρουν.

Πολύ μεγάλη ήταν η συμμετοχή στην συζήτηση που ακολούθησε για την αντιμετώπιση του φαινομένου

Ενδεικτικά από τους συμμετέχοντες κ. Κατερίνα συνταξιούχος τόνισε ότι «ο φασισμός δε γεννήθηκε σήμερα στη Λέσβο, σήμερα απλά δείχνει τα δόντια του. Πριν 4-5 χρόνια χτύπησε εργάτες στο Πέραμα της Αττικής , πριν δύο χρόνια έβαλε φωτιά στους εργάτες στη Μανωλάδα. Χτυπά όχι μόνο αυτούς που έχουν διαφορετική φωνή αλλά αυτούς που έχουν διεκδικητική φωνή . Η απάντηση είναι η ενίσχυση του κινήματος εργαζομένων, ανέργων, όλων, στα σωματεία τους. Ένα κίνημα αντιφασιστικό, αντιιμπεριαλιστικό, ενωτικό.»

Η Έφη Γκίκα μέλος της ΕΛΜΕ Λέσβου μίλησε για τη στάση της πλειοψηφίας της ΕΛΜΕ Λέσβου που ανήκει στη ΔΑΚΕ, για την απόφαση για τη χρήση του όρου «λαθρομετανάστης» όπου καταδικάστηκε στη συνέλευση των προέδρων από 46 ΕΛΜΕ από όλη την Ελλάδα, αλλά και για την εδραίωση της φασιστικής νοοτροπίας σε ένα κομμάτι της εκπαίδευσης στο νησί . Και η κυβέρνηση όμως έχει ευθύνες στην άνοδο του φασισμού, συμπλήρωσε, και δεν μπορεί να συμμετέχει σε ένα αντιφασιστικό κίνημα. Δεν είναι εύκολο να ξεπηδήσει ένα αντιφασιστικό κίνημα σε μια περίοδο μάλιστα που κινηματικά υπάρχει στασιμότητα, και σε αυτό επίσης έχει ευθύνες η κυβέρνηση. Ούτε να αγωνίζεται ο κάθε ένας νομικά μόνος του. Λύση παραμένει ιστορικά μόνο μια κινηματική κατάσταση που μπορεί να συγκροτηθεί στους χώρους εργασίας, να βρεθεί , να συζητήσει, να αποφασίσει να αντιδράσει.»

Πολλοί ήταν εκείνοι που ζήτησαν να πρωτοστατήσει το εργατικό κέντρο σε ένα αντιφασιστικό κίνημα και ο πρώην πρόεδρος του εργατικού κέντρου Στρατής Αντώνας προσδιόρισε και τι κινδύνους ενέχει αν το κίνημα αυτό έχει ως μόνο στόχο την αντιμετώπιση του φασισμού. Τόνισε ότι «πρέπει να προσέξουμε να μην είναι ένα κίνημα αποστεωμένο και μόνο για το φαινόμενο του φασισμού. Το εργατικό κέντρο έχει όρια κινηματικά. Το κίνημα δεν είναι αυτό που παλεύει για τα δικαιώματα των εργαζομένων ; των ανέργων; των αγροτών; των μαθητών; Το εργατικό κέντρο έχει συγκεκριμένες θέσεις και πρόγραμμα πάνω σε αυτά τα ζητήματα . Πρέπει να συζητήσουμε αν συμφωνούμε πάνω σε αυτά τα ζητήματα πριν προχωρήσουμε κάτι άλλο.»

Ο Στρατής Γιαννούλης , ελεύθερος επαγγελματίας τόνισε ότι «προφανώς και συγκεκριμένα άτομα και συγκεκριμένος πολιτικός χώρος δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα και υποκινούν φασιστικές επιθέσεις σε ανθρώπους που λένε την αλήθεια ή έχουν διαφορετική άποψη αλλά μην το βλέπουμε αποσπασματικά από τη μεγάλη εικόνα. Η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για την άνοδο του φασισμού στη χώρα μας και έχει πλάτες τόσο στην Αμερική όσο και στη Γερμανία».

Ο Θράσος Αβραάμ από το ΣΕΜΜΕΛ τόνισε καταλήγοντας ότι « δεν πρόκειται μόνο για επιθέσεις στον τύπο, αλλά σε οποιονδήποτε τολμά να αντιδρά, να απαντά και να λέει ελεύθερα τη γνώμη του. Σήμερα διατυπώθηκαν διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου αλλά συμφωνήσαν όλοι ότι μπροστάρης αυτού του κινήματος πρέπει να μπει το εργατικό κίνημα γιατί ιστορικά το εργατικό κίνημα το έχει νικήσει. Τα γεγονότα δε θα σταματήσουν εδώ θα συνεχιστούν και μάλιστα επειδή πλησιάζουμε και στις εκλογές και στα ψηφοδέλτια θα δούμε ανθρώπους που στηρίζουν τις φασιστικές απόψεις, η μάχη θα είναι διαρκής και δεν περισσεύει κανένας».

Καταλήγοντας ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Θοδωρής Ασλανίδης τόνισε ότι « τα φασιστικά μορφώματα είναι συνδεδεμένα με την πολιτική αυτή που ματώνουν τον ελληνικό λαό. Παρόλο που παρουσιάζονται αντισυστημικοί , είναι βαθύτατα συνδεδεμένοι με αυτή την πολιτική. Όταν το φαινόμενο αντιμετωπίζεται μεμονωμένα από τον καθένα , φυσικό είναι να υπάρχει φόβος. Η συσπείρωση όμως μέσα από το εργατικό κίνημα είναι ο φόβος τους. Το εργατικό κέντρο θα αναλάβει και άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες και μάλιστα και σε άλλες περιοχές του νησιού» κατέληξε ο κύριος Ασλανίδης τονίζοντας ότι έχουμε κι άλλες ενέργειες μπροστά μας αντιφασιστικού χαρακτήρα που πρέπει α συμμετέχουμε όπως οι εκδηλώσεις για την επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου αλλά και οι απεργίες των εργαζομένων που έχουν προκηρυχθεί.
ρεπορτάζ: Μυρσίνη Τζινέλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος