Λέσβος: Παραμένουν τα προβλήματα από τον χιονιά

Παραμένουν και σήμερα τα προβλήματα στη Λέσβο τόσο με χωριά που παραμένουν αποκλεισμένα λόγω του χιονιού όσο και με τον παγετό ακόμα και γύρω από την πόλη της Μυτιλήνης.

Αποκλεισμένη παραμένει η Σκαμιά η Πελόπη όπως και τα χωριά Κλειού, Άργενος και όλη η περιοχή του Λεπέτυμνου , η περιοχή Σκαλοχώρι φίλια Ανεμώτια αλλά και τα Πλωμαριτοχώρια και η Αγιάσος. Σε όλες αυτές τις περιοχές αν και επιχειρούσαν μηχανήματα του Δήμου και της Περιφέρειας από το χιόνι που έπεσε και χθες το βράδυ οι δρόμοι ξαναέκλεισαν.

Παράπονα από τους προέδρους των χωριών ότι μηχανήματα δεν φτάνουν στα χωριά τους παρά τις εκκλήσεις ενώ όπως τόνισεστο σταθμό μας ο πρόεδρος του Λεπέτυμνου κ. Καμμένος  «πολλοί δε σήκωναν ούτε τα τηλέφωνα για να τους ζητήσουμε βοήθεια. Κάνουμε έκκληση και για τους κτηνοτρόφους συγχωριανός μας , μας ενημέρωσε σήμερα το πρωί ότι από το βάρος του χιονιού, στάνη καταπλάκωσε και σκότωσε ζώα «.

Στα ορεινά χωριά Πλωμαρίου ενώ χθες τα μηχανήματα άνοιξαν το δρόμο μέχρι το Μεγαλοχώρι χιόνισε ξανά με αποτέλεσμα τα χωριά να παραμένουν αποκλεισμένα αλλά και χωρίς νερό. Ο πρόεδρος του Μεργαλοχωρίου Γιάννης Κουτλής τόνισε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ εξοργισμένος ότι » ‘οχι μόνο δεν μας έστειλαν βοήθεια αλλά μου έκλεισαν και το τηλέφωνο στις εκκλήσεις μου».

Η πρόεδρος της Πελόπης κ. Κεχαγιά τόνισε ότι «για τέσσερις μέρες είμαστε αποκλεισμένοι, η κατάσταση είναι τραγική. Χθες βράδυ επιχείρησαν να ανοίξουν τους δρόμους και από το χιόνι που έπεσε έκλεισαν ξανά».

Όπου έλιωσε το χιόνι οι δρόμοι μετατράπηκαν σε παγοδρόμιο και από το πρωί προβλήματα δημιουργήθηκαν και γύρω από την πόλη της Μυτιλήνης. Στον Γαιδαρανήφορο, στην Παγανή αλλά και προς την Παναγιούδα αυτοκίνητα χωρίς αλυσίδες μπλόκαραν την κυκλοφορία και για αρκετή ώρα δημιουργήθηκε πρόβλημα στην κυκλοφορία. Από τις υπηρεσίες συνίσταται να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις και τα οχήματα που κινούνται στο επαρχιακό δίκτυο να είναι εφοδιασμένα με αλυσίδες.

Προτεραιότητα δίνεται στις κεντρικές οδικές αρτηρίες ενώ τα μηχανήματα δεν επαρκούν για να καλύψουν όλα τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί. Όλο δε το αλάτι που είχε εφοδιαστεί ο δήμος για το 2017, 600 τόνοι, έχει εξαντληθεί όπως είπε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νίκος Καρασσάβας.

Σε απεγκλωβισμό ατόμων προέβη και η πυροσβεστική υπηρεσία σε διαφορα περιστατικά:

Λόγω συνέχισης των φαινομένων χιονόπτωσης και παγετού που έπληξαν πολλές περιοχές της Λέσβου εχθές 10-01-2017,

η Π.Υ. Μυτιλήνης προέβη στον απεγκλωβισμό τριών (3) ατόμων από ποιμνιοστάσια στην περιοχή  του ορεινού όγκου Πελόπης – Νάπης, σε μια (1) κοπή δέντρου στην περιοχή Μανταμάδου, καθώς και στη μεταφορά δύο (2) νεφροπαθών από τις περιοχές Σκόπελου και Παπάδου  στο Γεν. Νοσοκομείο Μυτιλήνης.  Το Π.Κ. Καλλονής προέβη στον απεγκλωβισμό δύο (2) ατόμων από όχημα στην περιοχή Λεπέτυμνου, καθώς και μια (1) κοπή δέντρου στην περιοχή «Κουρού  Τσεσμέ».

Το Π.Κ Αγιάσου προέβη σε μια κοπή δέντρου στην περιοχή Αγ. Δημητρίου.

To Π.Κ. Πλωμαρίου προέβη σε μια (1) κοπή δέντρου στην περιοχή Αγ. Ισίδωρου.

Χωρίς ρεύμα έμειναν από χθες το βράδυ το Σκαλοχώρι, τα Χίδηρα, η Βατούσα και η Πτερούντα καθώς ένα πεύκο έπεσε πάνω σε καλώδια της ΔΕΗ. «Νωρίς το πρωί συνεργείο του δικτύου διανομής απομάκρυνε το δέντρο και αποκαθιστά τη βλάβη προκειμένου να ηλεκτροδοτηθεί και πάλι η περιοχή» τόνισε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ο υπέυθυνος του δικτύου διανομής Λέσβου κ. Μπάμπουρας. Η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε στα χωριά αυτά λίγο μετά τις 11 το πρωί της Τετάρτης.

Όσον αφορά ολιγόλεπτες διακοπές που σημειώνονται σε διάφορα σημεία του νησιού ο κύριος Μπάμπουρας τόνισε ότι οφείλονται είτε σε προβλήματα από πτώσεις δέντρων και κλαδιών πάνω σε καλώδια είτε σε διακοπές που πραγματοποιούν από το δίκτυο για να αντιμετωπιστούν προβλήματα.

Ρεπορτάζ: Μυρσίνη Τζινέλλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος