Με ερωτηματικά η ανάδειξη νέου Δ.Σ. στην Ενωση Γονέων νομού Χίου

Με σοβαρά ερωτηματικά για τη νομιμότητα της γενικής συνέλευσης (14/11/18) και των εκλογών της, η Ένωση Γονέων και κηδεμόνων νομού Χίου προχώρησε στην ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου (μετά την παραίτηση 6 από τα 7 μέλη του το περασμένο καλοκαίρι, εξαιτίας των πιέσεων που δέχτηκαν στο να πάρουν θέση για μη δημιουργία τάξεων για προσφυγόπουλα στα σχολεία του νησιού).
Στο σύνολο των 25 ταμειακά εντάξει συλλόγων που φέρεται να δηλώθηκαν στη Γενική Συνέλευση, υπήρχαν εκπρόσωποι μόνο από 9 συλλόγους. Αριθμός όμως που αποτελεί το 1/3 των ταμειακά εντάξει μελών για να έχει απαρτία η Συνέλευση έτσι όπως ορίζεται στο άρθρο 10 του καταστατικού.
Θα πρέπει βέβαια να έχει βεβαιωθεί η νομιμότητα των εκπροσώπων των συλλόγων (που θα πρέπει να έχουν βγει από Γενική Συνέλευση του εκάστοτε συλλόγου γονέων και όχι να έχουν οριστεί από το Δ.Σ.) με την κατάθεση των σχετικών αποφάσεων.
Ερωτηματικά υπάρχουν επίσης και για τη νομιμότητα των συλλόγων, αφού κάτι που είχε εντοπιστεί σε νηπιαγωγεία αλλά ακόμα και συλλόγους δημοτικών σχολείων, είναι ότι δεν υπήρχαν καταστατικά που σημαίνει ότι οι Σύλλογοι στην ουσία δεν είναι νόμιμοι..
Εξίσου σημαντικό είναι επίσης το κατά πόσο είχαν ενημερωθεί οι σύλλογοι γονέων για την Γενική Συνέλευση, με γραπτή πρόσκληση, 15 μέρες πριν τη Γενική Συνέλευση οπότε και πρέπει να δημοσιευτεί στον τοπικό τύπο.
Μια μέρα πριν εξάλλου τη Γενική Συνέλευση υπήρξε αντίδραση 26 γονιών που με επιστολή τους ζητούσαν την αναβολή των εκλογών για την καλύτερη προετοιμασία τους.

Με όλα αυτά τα θέματα να χρειάζονται διευκρινήσεις από το νέο Διοικητικό Συμβούλιο αλλά και έλεγχος για τη νομιμότητά του, άρα και των μελών του που συμμετέχουν στις Δημοτικές Επιτροπές Παιδείας, παραθέτουμε το σχετικό δελτίο τύπου που κατόπιν αιτήματός μας, το κοινοποίησε το μέλος Νίκος Νικολαϊδης.
Σύμφωνα λοιπόν με αυτό:
« Την Τετάρτη 14/11/2018 συνήλθε η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Χίου για να εκλέξει σύμφωνα και με το καταστατικό της τα μέλη του νέου ΔΣ της.
Αφού διαπιστώθηκε η νόμιμη απαρτία, η Γ.Σ προχώρησε σε ψηφοφορία, από την οποία προέκυψε η εκλογή των κάτωθι :
Νικολαίδης Νίκος
Πουλάδας Μιχάλης
Σαραντινός Σταμάτης
Χαβιάρα Θεοδώρα
Καλαφάτη Αλέκα
Μανωλάκη Σοφία
Γιαννάς Γεώργιος
Αναπληρωματικά μέλη
Φιαμεγκού Μαρία
Βαμβούρης Θεόδωρος
Οι ως άνω θα απαρτίζουν το νέο ΔΣ της Ένωσης, το οποίο θα συγκροτηθεί σε σώμα τις επόμενες ημέρες σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο καταστατικό.
Το Δ.Σ.».

Στη συνέχεια παραθέτουμε την επιστολή των 26 γονέων που διαφωνούσαν με την τέλεση εκλογών στη Γενική Συνέλευση της 14ης Νοεμβρίου 2018.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ

Ως γονείς που προβληματιζόμαστε για την κατάσταση στην εκπαίδευση που κάθε χρόνο τα προβλήματα αυξάνονται είμαστε παρόντες και στην σχολική χρονιά που διανύουμε!!!
Η συνεχής υποχρηματοδότηση από τους κυβερνώντες, τα προβλήματα στις κτιριακές υποδομές, τα προβλήματα μεταφοράς των μαθητών, την κατάργηση τμημάτων στα ΕΠΑΛ, τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό κλπ, θεωρούμε ότι οι Σύλλογοι Γονέων κι οι αντιπρόσωποί τους στα δευτεροβάθμια όργανα έχουν πολύ σοβαρό ρόλο να διαδραματίσουν, προκειμένου να εξασφαλίσουν την κάλυψη των σύγχρονων μορφωτικών αναγκών των παιδιών μας.
Απαραίτητη προϋπόθεση για τα παραπάνω είναι η ζωντανή, σταθερή λειτουργία των Συλλόγων, με μαζικές συνελεύσεις όπου θα μπαίνουν ανοιχτά όλα τα ζητήματα που αφορούν στην εκπαίδευση των παιδιών μας, θα γίνεται συζήτηση επ’ αυτών και με τις νόμιμες διαδικασίες που έχει κατακτήσει το γονεϊκό κίνημα χρόνια τώρα, σ’ όλους τους συλλόγους της χώρας, να εκφράζεται η βούληση της πλειοψηφίας των γονιών με ψηφοφορία. Μέσα από τέτοιες διαφανείς διαδικασίες και μόνο, μπορούν να εκλεγούν κι οι αντιπρόσωποι του κάθε συλλόγου στο δευτεροβάθμιο όργανο που είναι η Ένωση Γονέων Χίου.
Μας προβληματίζει λοιπόν ιδιαίτερα ο χρόνος και ο τρόπος που έχουν εξαγγελθεί για τις 14/11/2018 οι εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ της Ένωσης Γονέων, χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις και σε χρόνο που έρχεται σε αντίθεση με τη νομοθεσία που προβλέπει οι εκλογές για την Ένωση Γονέων να γίνονται σε μονό έτος από 1 έως 31 Μαρτίου, εν προκειμένω από 1 έως 31 Μαρτίου 2019. Δεν έχουν κληθεί τα ΔΣ των Συλλόγων Γονέων να προκηρύξουν εκλογές για την ανάδειξη αντιπρόσωπων, τα οποία έχουν περιθώριο μέχρι τις 31.12.2018 για να ολοκληρώσουν τις γενικές συνελεύσεις και τις εκλογές τους. Δεν έχουν γίνει εκλογές στα περισσότερα σχολεία, με περιπτώσεις όπου τα ΔΣ αποφασίζουν μόνα τους κι εντελώς αντικαταστατικά ορίζουν αντιπρόσωπο για την Ένωση. Και δυστυχώς αυτοί που κινούν τη διαδικασία με ανυπόγραφα email, δεν έχουν βγάλει τα απαραίτητα συμπεράσματα απ’ το περασμένο καλοκαίρι, που το προηγούμενο ΔΣ της Ένωσης παραιτήθηκε λόγω των καταγγελιών για την παρουσία μη νομιμοποιημένων αντιπροσώπων στην Γ.Σ. της Ένωσης.
Αυτή η βιασύνη προκαλεί ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα αυτών των ενεργειών. Ποιος είναι ο στόχος τους; Να έχουμε πάλι μία απ’ τα ίδια, κόντρα στα συμφέροντα της πλειοψηφίας των γονιών, χωρίς νόμιμα εκλεγμένους αντιπροσώπους; Πού το πάνε άραγε; Που οφείλεται το όψιμο ενδιαφέρον τους;
Απαιτείται να γίνουν πρώτα εκλογές σε όλους τους συλλόγους γονέων και να εκλεγούν οι αντιπρόσωποι μέσα από ψηφοφορία των γενικών συνελεύσεων και τον Μάρτιο του 2019 να γίνουν οι εκλογές για την ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Γονέων.
Κάθε άλλη ενέργεια και διαδικασία είναι ενάντια στα συμφέροντα των γονέων και στο ρόλο που καλούμαστε να επιτελέσουμε ως γονεϊκό κίνημα που μόνο στόχο έχει το καλό των παιδιών μας και να έχουν την εκπαίδευση που αξίζει σε κάθε παιδί .

Αριστείδου Βαγγέλης
Γατανά Σοφία
Γκαρμάτη Ευτυχία
Δημητρίεβτς Ράνια
Ηλιαδάκης Σταμάτης
Καραμουσλή Άννα
Κατσιόλα Λίνα
Κοτσάτου Ελένη
Κούνουπα Έλλη
Κουρτέση Μαρία
Κωνσταντινούδη Γιασεμή
Μισαηλίδου Άννα
Μπελόκας Παναγιώτης
Νικήτας Παναγιώτης
Ξυλάς Νέστορας
Παγούδης Γιώργος
Παϊδα Σέβη
Παμπουρτζή Ξένια
Νίκος Ρερρές
Σαχτούρη Καλλιόπη
Σκανδάλη Μαριέττα
Στεφανή Μαριάννα
Τσίγκος Στέφανος
Φαφαλιού Ασπασία
Ψαρούδης Γιώργος
Ψυχουλά Άννα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος