Οδοιπορικό στις καταστροφές της Δυτικής Λέσβου (Φωτορεπορτάζ)

Μεγάλες καταστροφές άφησε στη Δυτική Λέσβο η σφοδρή νεροποντή πλήττοντας κυρίως παραγωγούς. Αγροτικές εκτάσεις και θερμοκήπια έχουν υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή, σημαντικές είναι οι απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο, ενώ η αγροτική οδοποιία είναι πλέον σε ένα μεγάλο βαθμό κατεστραμμένη.

Σημαντικές φθορές έχουν υποστεί και οι υποδομές ύδρευσης και άρδευσης σε χωριά της Ερεσού και του Μεσοτόπου. Αντλιοστάσια κατεστραμμένα, δίκτυα με πολλές ζημιές και μονάδες επεξεργασίας λυμάτων εκτός λειτουργίας.

Ταβάρι

Το σημείο της Δυτικής Λέσβου που δέχτηκε τη μεγαλύτερη ζημιά. Οι δύο χείμαρροι που εκβάλουν στην παραλία του Ταβαρίου ξεχείλισαν προκαλώντας μεγάλες ζημιές σε κτίσματα τις περιοχής και στις αγροτικές καλλιέργειες.

Οδοιπορικό στις καταστροφές της Δυτικής Λέσβου (Φωτορεπορτάζ)

Το αντλιοστάσιο του βιολογικού καθαρισμού καταστράφηκε και οι σωλήνα που μεταφέρει τα λύματα στο βιολογικό έσπασε. Αποτέλεσμα είναι αυτή τη στιγμή να χύνεται ποσότητα ακαθάρτων στον ένα από τους δύο χείμαρρους.

Ολική καταστροφή έχουν υποστεί οι καλλιέργειες δίπλα στους χείμαρρους. Η λάσπη στα χωράφια ξεπερνά τα τριάντα εκατοστά.

Η μονάδα θερμοκηπίων στο Ταβάρι του γνωστού παραγωγού Ιωάννη Καξιρή έχει υποστεί ζημιές πολλών χιλιάδων ευρώ, ενώ όλοι του η παραγωγή καταστράφηκε. ο ίδιος είπε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ: «μέσα σε λίγες ώρες είδαμε κόπους χρόνων να χάνονται κάτω από το νερό και τη λάσπη. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα. Το νερό περνούσε πάνω από τις μάντρες, έπαιρνε περιφράξεις και κατέστρεφε τα πάντα όπου περνούσε. Το ένα θερμοκήπιο δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί και στα υπόλοιπα καταστράφηκε η παραγωγή. Δουλεύουμε όλη η οικογένεια σκληρά και αυτές τις ημέρες περιμέναμε να μαζέψουμε την πατάτα και τις τομάτες για να πληρωθούμε. Αν δεν μας βοηθήσει τη πολιτεία καταστραφήκαμε».

Οδοιπορικό στις καταστροφές της Δυτικής Λέσβου (Φωτορεπορτάζ)

Ο δρόμος για τον Ποδαρά είναι κλειστός από κατολισθήσεις. Η πυροσβεστική απεγκλώβισε πέντε ηλικιωμένα άτομα το βράδυ της βροχόπτωσης, των οποίων τα σπίτια βρίσκονταν κυριολεκτικά μέσα σε λίμνες.

Ο χείμαρρος στο Χρούσο ξεκινά από τα βουνά της Άντισσας. Το γεφύρι περίπου 500 μέτρα πριν από τη θάλασσα έφραξε με αποτέλεσμα η κοίτη του χειμάρρου να μην αντέξει την  τεράστια ποσότητα νερού. Τα χωράφια δίπλα από την κοίτη πλημμύρησαν, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις καταστράφηκαν και αρκετά ζώα παρασύρθηκαν.

Ένα τουλάχιστον άτομο που μένει στην περιοχή κινδύνεψε να παρασυρθεί. Ο Χρούσος παραμένει χωρίς νερό.

Ο κτηνοτρόφος Στέλιος Βουδούρης είπε: «Ένα από τα ρυάκια που καταλήγει στο χείμαρρο πέρασε μέσα από το κτήμα και παρέσυρε αρκετά πρόβατα. Μεγάλη ζημιά έχει γίνει στους δρόμους προς τους στάβλους με αποτέλεσμα πολλοί να μην μπορούν να πάνε να ταΐσουν τα ζώα τους.

Οδοιπορικό στις καταστροφές της Δυτικής Λέσβου (Φωτορεπορτάζ)

Με δάκρυα στα μάτια ηλικιωμένος παραγωγός μας έδειξε το μικρό του χωράφι δίπλα ακριβώς στην κοίτη. Το είχε σπείρει με πατάτες και σε λίγες ημέρες θα το μάζευε για να συμπληρώσει το εισόδημά του. Το νερό παρέσυρε το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής του στη θάλασσα.

Οδοιπορικό στις καταστροφές της Δυτικής Λέσβου (Φωτορεπορτάζ)

Οι κάτοικοι ανέφεραν πως όλοι οι χείμαρροι της περιοχής δεν είχαν καθαριστεί τα τελευταία δέκα χρόνια με αποτέλεσμα στις κοίτες τους να υπάρχουν ολόκληρα δέντρα.

Ζημιές σημειώθηκαν και μέσα στον Μεσότοπο με τοιχία να έχουν καταρρεύσει και αυτοκίνητα να έχουν καταπλακωθεί.

Ερεσός – Άντισσας

Το άδειο φράγμα έσωσε την Σκάλα Ερεσού, αφού συγκράτησε σημαντική ποσότητα νερού, εξηγεί ο πρόεδρος του χωριού Αντώνης Καταχανάς. Ο μισός κάμπος  πλημμύρισε, το δίκτυο ύδρευσης υπέστη ζημιές σε πολλά σημεία, όπως και η μονάδα του βιολογικού. Σήμερα υδροδοτήθηκε ένα μέρος του οικισμού της Σκάλας Ερεσού.

Τρία σπίτια πλημμύρισαν και αρκετά μοτοποδήλατα έφτασαν στη θάλασσα.  Ζημιές υπέστησαν και δύο αυτοκίνητα.

Μία οικογένεια στη Σκάλα Ερεσού αποκλείστηκε όταν τα νερά του χείμαρρου βρήκαν διέξοδο προς τη θάλασσα από δρόμο της περιοχής.

Οδοιπορικό στις καταστροφές της Δυτικής Λέσβου (Φωτορεπορτάζ)

Μεγάλες ζημιές έχει υποστεί και το αγροτικό οδικό δίκτυο της περιοχής. Ο πρόεδρος Αντώνης Καταχανάς σημείωσε πως οι χείμαρροι δεν είχαν καθαριστεί.

Σήμερα αποκαταστάθηκε μερικώς ο δρόμος προς την μονή Πιθαρίου.

Στην Άντισσα σήμερα καθαρίστηκαν οι φερτές ύλες που είχαν κατακλύσει το σχολικό συγκρότημα. Κατολισθήσεις είχαν σημειωθεί σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου και σήμερα άρχισαν να αποκαθίστανται από συνεργεία του δήμου.

Ο Βιολογικός της Πτερούντας έχει υποστεί σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή, ενώ στην περιοχή τέσσερα γεφύρια έχουν αχρηστευτεί. Τεράστιες είναι οι ζημιές στις καλλιέργειες σε ολόκληρη την περιοχή. Το αγροτικό οδικό δίκτυο έχει πολλά σημεία απροσπέλαστα όπως αυτό μεταξύ Ερεσού – Σιγρίου κοντά στην Τσιχλιώτα.

Σκαλοχώρι

Δεκάδες κατεστραμμένα αντλιοστάσια και εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργειών που έχουν χαθεί άφησε πίσω του το νερό που υπερχείλισε τον χείμαρρο Βούλγαρη. Ζημιές σε σπίτια κοντά στις εκβολές του χειμάρρου καταγράφηκαν σήμερα (σ.σ. δύο ημέρες μετά την βροχόπτωση), αφού μέχρι και χθες το βράδυ ήταν αδύνατη η πρόσβαση σε αυτά.

Οδοιπορικό στις καταστροφές της Δυτικής Λέσβου (Φωτορεπορτάζ)

Άγρα

Σήμερα αποκαταστάθηκε η ζημιά στο αντλιοστάσιο του χωριού και ο οικισμός υδροδοτήθηκε μετά από δύο ημέρες διακοπής. Δύο σπίτια έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές μετά από κατολισθήσεις. Προβλήματα από κατολισθήσεις υπάρχουν στο οδικό δίκτυο της περιοχής, ενώ εκτεταμένες είναι οι ζημιές και στην αγροτική οδοποιία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος