γράφει ο Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης 
parathrhthsflorina.gr



Άλλο ένα Παμμακεδονικό αντάμωμα στη Σιταριά είναι μια πραγματικότητα της αποτυχίας και εντάσσεται στη σορό των αποτυχημένων εκδηλώσεων.

Εμείς το τονίσαμε και στο 6ο και στο 7ο πως αυτής της μορφής αντάμωμα μοιραία είναι καταδικασμένο σε αποτυχία. Κάθε τι νέο αν δεν στηρίζεται σε στέρεες βάσεις θα είναι μετριότητα, θα ακολουθήσει την πεπατημένη,

θα αποτελέσει μια καρικατούρα πολιτισμού. Και το 8ο Παμμακεδονικό αντάμωμα στηρίζονταν σε ξύλινα πόδια, χωρίς πολιτιστικό, ιστορικό και επιστημονικό υπόβαθρο, χωρίς νέα στοιχεία, χωρίς δράσεις που να προκαλούν ενδιαφέρον. Ούτε τα σουβλάκια, ούτε τα λουκάνικα και οι μπύρες μπόρεσαν να συγκινήσουν τους συμπολίτες μας και να παρευρεθούν σε μια εκδήλωση που το μόνο που της έχει απομείνει πια είναι ο βαρύς τίτλος. Οφείλω να ομολογήσω ότι ήταν νοστιμότατα αν εξαιρέσεις το μπόλικο αλατοπίπερο και φτηνά αν λάβεις υπόψιν σου ότι τα πληρώσαμε μόλις ένα ευρώ το τεμάχιο.


Όσο κι αν πικράνω κάποιους πρέπει να πούμε τις αλήθειες και τα ψέματα του 8ου Παμμακεδονικού ανταμώματος μήπως και φιλοτιμηθούν κάποιοι και περισώσουν αυτή την τόσο σημαντική εκδήλωση, ειδικά στους καιρούς που ζούμε, και επανέλθουν στην αρχική της στόχευση της ουσιαστικής προσφοράς στους συμπολίτες μας και τον τόπο.

Πρέπει να ξεχωρίσω την ευγενική συμπεριφορά της δραστήριας προέδρου της κοινότητας Ζωής Τσακμάκη, η οποία μας υποδέχτηκε και μας καλωσόρισε. Και το λέω αυτό γιατί κάποιοι δεν αντέχουν στην κριτική και την διαφορετική γνώμη. Δείγμα κι αυτό της ευγένειας τους.

Στην περίπτωση της Σιταριάς έχουμε την αμετροέπεια να συναντά την απόλυτη γελοιοποίηση. Κι αυτό γιατί:


-Στην αρχή μας παραμύθιασαν ότι θα συμμετάσχουν 80 και πλέον σύλλογοι, τονίζοντας πόσο μαζικό θα ήταν φέτος το αντάμωμα και πόσο θα ωφελούσε την τοπική οικονομία η ιστορία αυτή. Στη συνέχεια τρόμαξαν και οι ίδιοι από τα ψέματα που μας σέρβιραν και αρχίσανε να τα μαζεύουν. Ανάλογα με το από πού φυσούσε ο άνεμος οι σύλλογοι γίνονταν 50, 43, 80 και τούμπαλιν.

Στην πραγματικότητα σύμφωνα με τα καθημερινά στοιχεία που δημοσιοποιούσαν με τον δικό τους τρόπο δεν ξεπερνούσαν τους είκοσι. 


-Όμως δεν τους εγκατέλειψαν μόνο οι σύλλογοι, υποβαθμίστηκε και η εκπροσώπηση τόσο του Δήμου Φλώρινας όσο και της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας. Ο μεν Γιάννης Βοσκόπουλος εκπροσωπήθηκε από τον Αντιδήμαρχο Χρήστο Μπαρδάκα, ο δε Στέφανος Μπίρος δια του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Γέρου . Η απουσία του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Σέλτσα ήταν αναμενόμενη.

- Μας έλειψαν φέτος και οι Μακεδονικές οργανώσεις τόσο του εξωτερικού όσο και του εσωτερικού. Άλλοτε διαγκωνίζονταν ποιος να πρωτοχαιρετήσει. Βρίσκονται σε διάσταση με τον σύλλογο Σιταριάς «Νέοι Ορίζοντες»; Διαφωνούν με την κατεύθυνση και τον τρόπο με τον οποίο γίνεται το Παμμακεδονικό αντάμωμα; Θα το δούμε στη συνέχεια.

Παρευρίσκονταν μόνο ο πρόεδρος της ένωσης μακεδόνων Ελλάδας- Αυστραλίας τον οποίο εκδιώξανε κακήν κακώς πριν μερικά χρόνια.

-Το αντάμωμα μπορεί να χαρακτηριστεί ως φεστιβάλ χορών όλων των φυλών του «Ισραήλ», γιατί ακούσαμε μακεδονικό τσάμικο από το σύλλογο μακεδόνων Βόλου, αν θυμάμαι καλά, και μακεδονικό τραγούδι στο βλάχικο ιδίωμα.

-Δεν έγινε η ημερίδα για την ιστορία της Μακεδονίας, γιατί λέει ότι διαφώνησαν με τους εισηγητές!!! Μα αν διαφωνούσαν ας τους άλλαζαν και ας έβαζαν της αρεσκείας τους, που θα ήταν στα μέτρα τους. Ήταν τόσο δύσκολο ή τους ήταν αδιάφορο αν γίνει ή όχι;


- Στα αρνητικά της εκδήλωσης είναι και η παραβίαση του πρωτοκόλλου για την τοπική μας εξουσία. Κι αυτό βαρύνει την οργανωτική επιτροπή. Προσφωνήθηκε πρώτα ο Αντιδήμαρχος Φλώρινας, στη συνέχεια ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχη της ΠΕ Φλώρινας και στο τέλος ο βουλευτής Φλώρινας Γιάννης Αντωνιάδης, ενώ έπρεπε να ακολουθήσουν την αντίθετη φορά.

- Η εκδήλωση απομονώθηκε χωρίς την αναγκαία δημοσιότητα και χωρίς την οργανωτική διασύνδεση με συλλογικότητες.

-Για άλλη μια φορά η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Σιταριάς και των γύρω χωριών γύρισαν την πλάτη στην εκδήλωση του συλλόγου «Νέοι Ορίζοντες». Όποιος είχε καθαρή ματιά μπορούσε να δει τι συμβαίνει. Οι συμπολίτες μας προτίμησαν τα πανηγύρια στα άλλα χωριά και όχι το αντάμωμα στη Σιταριά. Τουλάχιστον στα πανηγύρια ζουν την αυθεντικότητα που συγκινεί τον καθένα μας.
Χειρότερα δεν γίνονταν. Η γύμνια τους φάνηκε όταν αποχώρησαν οι σύλλογοι που συμμετείχαν στο αντάμωμα της Κυριακής και έμειναν οι λιγοστοί κάτοικοι που δεν ξεπερνούσαν κάποιες δεκάδες. Κι αυτό το θεωρούν επιτυχία. Αλλά έτσι είναι όταν βάζεις τον πήχη πολύ χαμηλά.


-Την Κυριακή στην κορυφαία στιγμή της εκδήλωσης που ήταν το αντάμωμα συμμετείχαν μόλις 13 σύλλογοι συμπεριλαμβανομένου και της Σιταριάς. Αυτοί ήταν οι 80 σύλλογοι που διαλαλούσαν!!! Μετρήσαμε 13 λάβαρα. Τόση φτώχεια.

-Η προχειρότητα ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της διοργάνωσης. Ήταν τέτοιο το μπάχαλο, που ξεχάσανε να μνημονεύσουν συλλόγους που συμμετείχαν στην εκδήλωση και τους εντάξανε στη λίστα ύστερα από διαμαρτυρία τους. Όμως δεν ξέχασαν να ευχαριστήσουν το κομμωτήριο που χτένιζε όλες αυτές τις μέρες την παρουσιάστρια, η οποία να επισημάνω ήταν ευπρεπής και σοβαρή στο ρόλο που της αναθέσανε, σε αντίθεση με την όλη διοργάνωση.

-Για την ενίσχυση του τουρισμού και της κίνησης των ξενοδοχείων ας μην μιλάμε. Είναι για γέλια. Προκαλούμε λοιπόν τον πρόεδρο και το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου «Νέοι Ορίζοντες» να κάνουν ένα δημόσιο απολογισμό και να μας πουν τι έξοδα κάνανε, πόσα πληρώσανε σε ξενοδοχεία και αλλού, τι εισπράξανε από τα ποτά, τα σουβλάκια και τα λουκάνικα, πόσες επιχορηγήσεις είχαν και από ποιους και φυσικά τι φόρο πληρώσανε. Έτσι όπως επιβάλλει η νομιμότητα και κάνει κάθε σύλλογος. Για να μην λέμε αερολογίες. Το ζητήσαμε και πέρυσι αλλά κωφεύσανε, το ζητάμε και φέτος. Τι φοβούνται; «Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα».