Από την στήλη "Παράθυρο στο παρελθόν" της εβδομαδιαίας τοπικής εφημερίδας "Φωνή της Φλωρίνης" που έχουμε την χαρά να φιλοξενούμε με την άδεια του εκδότη αγαπητού φίλου Σωτηρίου Βόσδου διαβάζουμε στο φύλλο 2797 της 16 Νοεμβρίου 2018 τα παρακάτω : 

Ανεξίτηλο αποτύπωμα έχει αφήσει η παρουσία των Γάλλων στην πόλη μας. Γαλλικά στρατεύματα που συμμετείχαν στις πολεμικές επιχειρήσεις του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στρατοπέδευσαν στην περιοχή μας και υπάρχουν πολλά ακόμα σημεία που παραπέμπουν στην εδώ δραστηριότητα τους. Ενδεικτικά να αναφέρουμε τον πολεοδομικό σχεδιασμό της Φλώρινας, τον αναφερόμενο ως «γαλλικό χάρτη» καθώς και τους πυλώνες της σιδηροδρομικής σύνδεσης προς τα Άλωνα.
Πλούσιο υλικό για τις δραστηριότητες και την ζωή των κατοίκων της περιοχής μας προσφέρουν οι φωτογραφίες και οι εντυπώσεις τους που κατέγραψαν σε επιστολές ή σε ημερολόγια οι Γάλλοι στρατιώτες. Το υλικό αυτό αξιοποιήθηκε στο λεύκωμα του 5ου Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας «Ένα χάδι από την Φλώρινα – Στρατιά της Ανατολής 1916-1918» που επιμελήθηκαν οι Παρασκευή Γκόλια και Στέλλα Κασίδου.

Στη σημερινή μας φωτογραφία, που προέρχεται από το αρχείο του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού και έχει αναρτηθεί στο florinapast που επιμελείται ο εκπαιδευτικός Σπύρος Παπαχαρίσης, έχει αποτυπωθεί αγορά της πόλης μας (δεξιά διακρίνεται και ένα κρεοπωλείο) και μας «χωρίζουν» από την φωτογραφία 102 χρόνια καθώς φέρει ημερομηνία 18 Νοεμβρίου 1916.