Ο ιστορικός ρόλος Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού και η στάση τους στον ΕΣΑΚΕ

Μιχάλης Λεάνης Μιχάλης Λεάνης
Ο ιστορικός ρόλος Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού και η στάση τους στον ΕΣΑΚΕ
Ο Μιχάλης Λεάνης γράφει για το μέλλον του μπάσκετ με αφορμή τα όσα έγιναν στο τελευταίο Δ.Σ. του ΕΣΑΚΕ.

Με αφορμή το τελευταίο επεισοδιακό ΔΣ του ΕΣΑΚΕ όπου συζητήθηκε το θέμα της διαιτησίας και μέσα από αυτό το μέλλον του συνεταιρισμού αλλά και του ελληνικού πρωταθλήματος, έχω να σημειώσω τα εξής:

Ο ιστορικός ρόλος των μεγάλων ομάδων όπως του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, ομάδων που κυριαρχούν στον χώρο του αθλήματος τα τελευταία 20 χρόνια, δεν περιορίζεται μόνο στα παρκέ.

Δεν έχει να κάνει μόνο με τις επιδόσεις, τους τίτλους, τα τρόπαια, τις διακρίσεις.

Έχει να κάνει κυρίως με τις πρωτοβουλίες αλλά και τις θέσεις αυτών των ομάδων σε καίρια ζητήματα με απώτερο σκοπό την αποφυγή αδιεξόδων και εξεύρεση λύσεων σε ζητήματα που χρόνια ταλανίζουν το άθλημα.

Ο ιστορικός ρόλος αυτών των ομάδων σημαιοφόρων είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την συνεχή τους προσπάθεια και επιδίωξη για τον εκσυγχρονισμό και την ενδυνάμωση του αθλήματος στην κοινωνία , την μαζικοποίηση του!

Πέραν όλων αυτών όμως ο ρόλος του είναι και διδακτικός όπως όλων των μεγάλων ομάδων στον πλανήτη.

Οφείλουν να διδάσκουν χωρίς εκπτώσεις την προαγωγή και τήρηση των άγραφων ηθικών κανόνων του ευ αγωνίζεσθαι και του αθλητικού πολιτισμού!

Είδαμε κάτι από όλα αυτά από τους μεγάλους του ελληνικού μπάσκετ στο τελευταίο ΔΣ του ΕΣΑΚΕ;

Ο Ολυμπιακός έχει πρόβλημα με την διαιτησία. Καλά κάνει! Η συντριπτική πλειοψηφία των ομάδων αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα.

Άρα μιλάμε για κάτι υπαρκτό. Το θέμα όμως είναι άλλο. Έχει πρόβλημα με την διαιτησία γενικότερα ή αυτό εστιάζεται μόνο στα παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό;

Ποιες ήταν οι προτάσεις του Ολυμπιακού τις οποίες όφειλε να καταθέσει γι’ αυτό το ακανθώδες ζήτημα;

Η εξής μια! Ξένοι διαιτητές στα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό αλλιώς αποχωρούμε!

Στην αντίπερα όχθη ο Παναθηναϊκός που πριν από μερικούς μήνες διακήρυττε σε όλους τους τόνους ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα για ξένους , ξαφνικά άλλαξε το ρεπερτόριο του και ζήτησε Κινέζους.

Η πρόταση και η θέση του εκπροσώπου των Πρασίνων σ’αυτό το ζήτημα ήταν να ρωτά κάθε λίγο και λιγάκι τον ομόλογο του αν ο Ολυμπιακός έχει πληρώσει τους παίκτες του και αν σκοπεύει να αποχωρήσει για να αγωνιστεί στην Αδριατική Λίγκα!

Στο τέλος μάλιστα τόλμησε να αποκαλύψει υπόγειες και ανίερες συμμαχίες με πρωταγωνιστές τους εκπροσώπους των ομάδων που παρουσίασαν τις θέσεις και τις προτάσεις τους!!!

Η απόλυτη έλλειψη σεβασμού και η αποθέωση της αλαζονείας από τους δυο μεγάλους απέναντι σε όσες ομάδες προσπαθούν να επιλύσουν τα όποια προβλήματα , σε όσες αγωνίζονται με νύχια και με δόντια ώστε να υπάρχει ελληνικό πρωτάθλημα μπάσκετ!

Προσωπικά δεν υιοθετώ την λύση να φύγουν- και οι δυο τους ή ο ένας- επειδή αμφότεροι έχουν τις πλάτες της Ευρωλίγκας και μιλούν εκ του ασφαλούς.

Γιατί αν δεν θέλουμε να μην κοροϊδευόμαστε οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι αν αποχωρήσει ακόμα και ο ένας από τους δυο, ο θεσμός τίθεται εν αμφιβόλω!

Από την άλλη όμως δεν γίνεται δυο ομάδες να εκμεταλλεύονται το εκτόπισμα τους για να εκβιάζουν τις υπόλοιπες.

Όπως δεν γίνεται να κατατίθενται τέσσερις προτάσεις από την ΑΕΚ δια χειρός Σταύρου Δουβή να τοποθετούνται οι πρόεδροι όλων των ομάδων με σκοπό να βρεθεί λύση και Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός να κοιτάζουν το τι θα γίνει μόνο στα μεταξύ τους παιχνίδια.

Ορίστε! Να οι προτάσεις τις οποίες κατέθεσε ο Σταύρος Δουβής:

1. Αλλαγή στο όριο των μελών της ΚΕΔ γιατί δεν είναι καλοί σε αυτό που κάνουν.

2. Τα νέα μέλη της ΚΕΔ να είναι έμμισθα.

3. Οι παρατηρητές διαιτησίας να μην είναι και μέλη στην Επιτροπή.

4. Υπάρχουν τόσοι αξιολογημένοι διαιτητές, να μπαίνουν 42 σε κάθε αγωνιστική, είτε να ορίζονται, είτε να κληρώνονται αλλά με συγκεκριμένη διαδικασία.

Συμφωνείς-διαφωνείς , χρίζουν βελτίωσης ή συμπλήρωσης;

Οι προτάσεις όμως υπάρχουν! Οι δυο μεγάλοι εκτός από ένταση και απειλές τι άλλο κατέθεσαν ουσιαστικό για το άθλημα.

Καιρός να σταματήσει επίσης η καραμέλα ότι οι παράγοντες του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού έχουν ξοδέψει εκατομμύρια άρα έχουν τον πρώτο λόγο.

Το πρώτο λόγο στην σύνθεση , όχι στην αποσύνθεση του αθλήματος.

Και οι υπόλοιποι επιχειρηματίες λεφτά έχουν ξοδέψει, συνεχίζουν να ξοδεύουν χωρίς την σιγουριά των εξασφαλισμένων συμβολαίων, ρισκάροντας όλο και περισσότερο κάθε χρόνο και οφείλουμε όλοι μας να τους σεβαστούμε , μα ακόμα περισσότερο οι ομόλογοι τους!

Δεν έχει βάλει και δεν συνεχίζει να βάζει λεφτά ο Αγγελόπουλος στην ΑΕΚ , ο Λιόλιος στον Προμηθέα, ο Μπούμπουρας στον Ήφαιστο και τόσοι άλλοι;

Λεφτά δεν βάζουν; Τι βάζουν κουμπιά; Δεν έχουν συμβολή στο άθλημα;

Και αν οι επικεφαλείς των δυο μεγάλων δεν πρόκειται να πάρουν τα χρήματα τους πίσω, οι υπόλοιποι κινδυνεύουν να μην γνωρίσουν ούτε την δόξα!

Ο ιστορικός ρόλος των δυο μεγάλων του μπάσκετ είναι να προσδίδουν στο άθλημα όραμα και προοπτική.

Αν πιστεύουν δε ότι τώρα που χλόμιασε και για τους δυο η υπόθεση Ευρώπη ότι θα συσπειρώσουν τον κόσμο τους ανανεώνοντας την γκάμα των άγονων αντιπαραθέσεων τους μεταφέροντας την στο ελληνικό πρωτάθλημα, κινδυνεύουν να οδηγηθούν σε λανθασμένες εκτιμήσεις.

Ο μπασκετικός κόσμος και των δυο ομάδων με την παιδεία που τον χαρακτηρίζει θα τους γυρίσει την πλάτη και θα κρατήσουν μόνο τους θορυβώδεις, τους στρατούς και όσους ζουν και επιβιώνουν με ποδοσφαιρικά απωθημένα!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Λεάνης
Μιχάλης Λεάνης

Σύμφωνα με καλά εξακριβωμένες πηγές και μετά από άνοιγμα μυστικών αρχείων η γέννηση του τοποθετείται το σωτήριο έτος 1862 το πολύ!

Από μικρός ήθελε πολύ να κάνει ότι κάνουν όλα τα παιδιά!!!

Ξεκίνησε να αρθρογραφεί στην παρανομία πριν ο Γουτεμβέργιος ανακαλύψει την τυπογραφία και ο Μητσοτάκης την διαπλοκή!

Έκτοτε η εξέλιξη του, γενικά στον χώρο, υπήρξε ραγδαία και άκρως εντυπωσιακή!

Άριστος σκοπευτής , χωρίς να κλείνει το ένα μάτι, άσος του βολάν στους δυο τροχούς, δεινός σκακιστής, ικανότατος ισορροπιστής σε ζαρωμένο σχοινί και φοβερός ματάκιας της καθημερινής έγκυρης ειδησιογραφίας!

Παντοτινός λάτρης του ωραίου φύλου, εισαγωγέας και προμηθευτής ειδών αλιείας στην Πίνδο και στα Άγραφα, επιφανής αυτοδύτης ενυδρείου, παρασημοφορημένος αμπελουργός, πολέμιος των Ισμαηλιτών του Μπεγκ Ουμ , πρώτος χορευτής του Βασιλικού Μπαλέτου του Πόγραδετς, πρύτανης στην Κρατική Σχολή των Φυσιολατρών του Βούπερταλ, πρωτοσύγκελος της σκήτης του Προφήτη Δανιήλ, αρχισυναγωγός του Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Στάλιν, παντοτινός νοσηρός θαυμαστής της φυγόκεντρης περιπέτειας σ’αυτούς τους μίζερους καιρούς τους γεμάτους από μέτριους συντηρητές φαντασίας και ονείρων, μα πάντα ευχάριστος στα πάρτι!!!