Το scouting report του Ζοάο Νούνιες

Το scouting report του Ζοάο Νούνιες

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Το scouting report του Ζοάο Νούνιες

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου… βούτηξε στην κορυφαία ποδοσφαιρική πλατφόρμα και γράφει για όσα έκανε ο Πορτογάλος αμυντικός, που αποκτά ο Παναθηναϊκός, στην περυσινή του παρουσία στην Λέχια Γκντανσκ!

Χάμαρμπι - Έλφσμποργκ με αξεπέραστο Live Στοίχημα και 150+ ειδικά στοιχήματα! (21+)

Μετά την απόκτηση του Δημήτρη Κολοβού για την ενίσχυση της δημιουργίας, ο Παναθηναϊκός προχωρά στην δεύτερή του φετινή μεταγραφή. Αυτή την φορά για να βελτιώσει την ανασταλτική του λειτουργία και τις διαθέσιμες επιλογές στο έμψυχο δυναμικό.

Ο 23χρονος Πορτογάλος αμυντικός, Ζοάο Νούνιες, είναι ο εκλεκτός του Νίκου Νταμπίζα και του Γιώργου Δώνη για να καλύψει το κενό που άφησε ο Ουσμάν Κουλιμπαλί. Ο Νούνιες δεν έρχεται στην Αθήνα ως ο ηγέτης που ψάχνει στα μετόπισθεν αυτό το καλοκαίρι ο Παναθηναϊκός αλλά ως μία εναλλακτική λύση για το κέντρο και τα δεξιά της άμυνας.

Με την βοήθεια της κορυφαίας ποδοσφαιρικής πλατφόρμας, του Wyscout, πάμε να αναλύσουμε τα όσα έκανε κατά την περυσινή αγωνιστική περίοδο στην Πολωνία ο νέος παίκτης του τριφυλλιού αλλά και να καταγράψουμε τα αγωνιστικά του χαρακτηριστικά με βάση τους αριθμούς αλλά και την εικόνα.

ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗΚΕ

Ο 23χρονος άσος που ξεκίνησε την καριέρα του στην Μπενφίκα ως κεντρικός αμυντικός, έπαιξε σε 28 παιχνίδια. 23 στο πρωτάθλημα και 5 στο Κύπελλο. Συνολικά 2220 λεπτά, στοιχείο που μας αποδεικνύει ότι ήταν στις βασικές επιλογές του προπονητή του.

Με εξαίρεση 16 λεπτά στο παιχνίδι με την Ζαγκλέμπιε και 45 λεπτά με την Κρακόβια που έπαιξε στο αριστερό άκρο της άμυνας, σε όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια χρησιμοποιήθηκε ως δεξί μπακ.

Από το καλοκαίρι του 2016 όταν και μεταγράφηκε στην πολωνική ομάδα, μετατράπηκε σταδιακά από δεξιός στόπερ σε δεξί μπακ. Η συντριπτική πλειοψηφία των παιχνιδιών του αυτή την τριετία έγινε στο δεξί άκρο των μετόπισθεν.

ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΣ ΑΝΑΣΤΑΛΤΙΚΑ, ΑΡΓΟΣ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ

Ο Νούνιες ολοκλήρωσε την χρονιά με 54.1% επιτυχημένες ενέργειες. Όχι εντυπωσιακός αριθμός αλλά ούτε και άσχημος. Κάπου στη μέση.

Όσον αφορά την ανασταλτική του συμπεριφορά κατέγραψε 52.3% κερδισμένες μονομαχίες, είχε 9.36 επανακτήσεις κατοχής της μπάλας ανά παιχνίδι και 51.1% κερδισμένες μονομαχίες στον αέρα. Για το ύψος του(1.88) θα μπορούσε να είχε πολύ καλύτερη επίδοση.

Είχε 6 κλεψίματα μέσο όρο ανά παιχνίδι και γενικά η εικόνα του ανασταλτικά ήταν αξιόπιστη. Εκεί που υστερεί είναι στην ταχύτητα. Για το δεξί άκρο της άμυνας δεν είναι ο ποδοσφαιριστής που θα ποντάρει στην ταχύτητά του μία ομάδα και απέναντι σε γρήγορους εξτρέμ είχε θέματα.

Στο μαρκάρισμα είναι πιο αποτελεσματικός όταν βρίσκεται πολύ κοντά στον αντίπαλο. Όταν η μονομαχία… ανοίξει στον χώρο, δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικός.

ΛΙΓΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ

Πάμε τώρα και στην συμπεριφορά του σε φάση επίθεσης. Ο Νούνιες σε καμία περίπτωση δεν είναι ένα επιθετικογενές μπακ, τύπου Γιόχανσον ή τύπου Κουλιμπαλί. Μοιάζει να κουμπώνει περισσότερο σε σχήματα που η ομάδα του θέλει να προστατεύσει κυρίως την πλευρά της και να ρίξει το βάρος στο αμυντικό κομμάτι, γνωρίζοντας ότι δημιουργικά δεν θα πάρει πράγματα.

Είχε 12.85 απώλειες κατοχής της μπάλας ανά παιχνίδι, μόλις 27 ντρίμπλες, αριθμός που μας δείχνει έλλειψη ικανότητας στο ένας εναντίον ενός ενώ δεν είχε ούτε μία ασίστ.

Στις σέντρες είχε 3.2 ανά παιχνίδι αλλά το συνολικό ποσοστό ήταν στο 39.2%. Σε γενικές γραμμές οι σέντρες του δεν είναι άσχημες αλλά δεν είναι και το δυνατό σημείο στο παιχνίδι του, δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Ο Παναθηναϊκός με την προσθήκη του Νούνιες στο έμψυχο δυναμικό του προσθέτει ύψος στην άμυνα, στοιχείο που του έλειπε αρκετά. Το ζητούμενο είναι πως θα τον διαχειριστεί ο Δώνης. Αν δηλαδή θα τον χρησιμοποιήσει περισσότερο στην φυσική του θέση(στόπερ) ή στην θέση που αγωνίστηκε περισσότερο την τελευταία τριετία.

Για το στυλ που θέλει να παίξει ο Παναθηναϊκός στα περισσότερα παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος(παιχνίδι κυριαρχίας) όπου οι αντίπαλοι κλείνονται στα δύο τρίτα του γηπέδου, σίγουρα ο Νούνιες δεν είναι ο ιδανικός ποδοσφαιριστής.

Το δείγμα για το πως ανταποκρίνεται ως κεντρικός αμυντικός δεν είναι επαρκές και θα πρέπει να τον δούμε πάνω στο χορτάρι…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.