Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Λίβερπουλ: Στο... κόκκινο!

Gazzetta team
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Λίβερπουλ: Στο... κόκκινο!

bet365

Σσσσ... αρχίζει! Το Ολντ Τράφορντ υποδέχεται το μεγαλύτερο ντέρμπι στο Νησί και η αγωνία για τον νικητή του Γιουνάιτεντ - Λίβερπουλ στο... κόκκινο!

Η Λίβερπουλ φιλοξενείται από τη Γιουνάιτεντ ως πρωτοπόρος της Premier League, σχεδόν οκτώ μήνες μετά το 0-0 στο Ολντ Τράφορντ. Oι Reds γνωρίζουν πως ενδεχόμενη νίκης τους μπορεί να οδηγήσει την μισητή της αντίπαλο στην 17η θέση. Πως μπορούν οι γηπεδούχοι να προκαλέσουν προβλήματα στην πιο πειθαρχημένη ομάδα του Νησιού; Το χειρότερο για τη Γιουνάιτεντ είναι πως σου δίνει την αίσθηση πως δεν μπορεί πια να είναι ανταγωνιστική σε τέτοια ματς. Μια ομάδα που προς το τέλος της θητείας του Μουρίνιο ήταν σε κατάσταση προβληματισμού και μιζέριας. Η Γιουνάιτεντ δε... βλεπόταν την περίοδο της απόλυσης του Πορτογάλου. Δεν είναι όμως ότι σήμερα είναι αισθητά βελτιωμένη.

Build A Bet στην Premier League |21+

Το αντίθετο, μιας και οι αριθμοί τη γυρίζουν πολλά χρόνια πίσω! Ο Πορτογάλος είναι ένας τεχνικός που πάντα διασφαλίζει τρόπαια. Μετά την απόδεσμευσή του η Γιουνάιτεντ ήταν σαν να λέει πως θα επενδύσει στα νιάτα και ότι θα χρειαστεί αρκετό χρόνο στο να ξαναπάρει τίτλο. Δέκα μήνες μετά οι Κόκκινοι Διάβολοι έχουν έναν τεχνικό που ποντάρει πολύ στα νέα παιδιά, έχει κάνει την Γιουνάιτεντ λιγότερο βαρετή αγωνιστικά, όμως υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος και η βελτίωση δεν είναι θεαματική. Αντίθετα, τα αποτελέσματα προβληματίζουν έντονα. Στο ποδόσφαιρο πάντα πρέπει να είσαι προσεκτικός. Ακόμα και στο τι εύχεσαι. Δεν γίνεται να αλλάζεις διαρκώς τακτική η προσέγγιση και δεν γίνεται να επιδιώκεις μόνο επιτυχίες ή τίτλους. Πρέπει να μπορέσεις να... χτίζεις κάτι καλό, δυνατό και υγιές. Ορισμένοι υποστηρίζουν πως στην Γιουνάιτεντ θα είναι λύση να απολυθεί ο Σόλσκιερ. Το πιο πιθανό όμως είναι να αποτελέσει μία ακόμα κακή απόφαση ανάμεσα στις πολλές που έχει πάρει τα τελευταία χρόνια ο σύλλογος.


Αν η Γιουνάιτεντ θεωρεί λάθος την πρόσληψή του θα έπρεπε να είχε σκεφτεί εξαρχής γιατί τον προσέλαβε και φυσικά γιατί τον κράτησε. Δεν υπάρχει κανένα νόημα να πηγαίνει κανείς από την μία κακή απόφαση στην άλλη. Εάν δεν έχεις λύσει τα προβλήματά σου ή εάν δεν έχεις εντοπίσει καν ποια είναι. Οι βιαστικές αποφάσεις πάντα φέρνουν άσχημα αποτελέσματα. Ο Μουρίνιο έχει δεχθεί κριτική για τους χειρισμούς του όμως ήταν ένας προπονητής που άντεχε στις τοπ ομάδες. Παραδοσιακά όμως πριν από την επιλογή ενός κόουτς πρέπει οι αρμόδιοι να ξέρουν το γιατί τον προσλαμβάνουν και το τι θέλουν να πετύχουν. Επίσης εάν ταιριάζει στο προφίλ και στους στόχους της ομάδας. Όταν η Γιουνάιτεντ στράφηκε στον Σόλσκιερ ήταν για ένα μικρό διάστημα αρχικά. Αντιμετωπίστηκε θετικά από τον κόσμο, είχε παίξει στην ομάδα αλλά ήταν μία λύση με... ταβάνι και για συγκεκριμένες αξιώσεις και απαιτήσεις. Αρχικά έδειξε έργο όμως μόλις μονιμοποιήθηκε τα πράγματα έγιναν πιο δύσκολα.

Από την άλλη, όταν η Λίβερπουλ έκλεισε τον Κλοπ πόνταρε στις επιδόσεις και την προσωπικότητά του. Έναν τεχνικό που είχε τα φόντα να πάρει τίτλους και ήδη κατέκτησε Champions League. Ο Σόλσκιερ τι ακριβώς μπορούσε να κάνει; Τι μπορούσε να υποσχεθεί προπονητικά και για τίτλους; Στις μεγάλες και μεθοδικές ομάδες πάντα προσλαμβάνεις άτομα σε θέσεις - κλειδιά στο οργανόγραμμα και πάντα φτιάχνεις ένα πρόζεκτ τριετίας ή τετραετίας με προπονητή - παίκτες. Να έχεις έναν άνθρωπο που να περιμένει τα προβλήματα που θα έρθουν και να έχει λύσεις. Τι παίκτες θέλεις ακριβώς ως ομάδα; Τι σχήμα θέλεις να παίξεις; Τι μεθοδολογία έχει ο προπονητής που κοιτάζεις; Πως θα... κολλήσει με την ομάδα;

Η Γιουνάιτεντ δεν έκανε καμία ανάλυση και δεν έδωσε απάντηση σε καμία από τις παραπάνω ερωτήσεις προτού πάει και κλείσει τον Σόλσκιερ. Βρέθηκαν σε κακή στιγμή, ξέμειναν από επιλογές και πήγαν σε αυτήν την λύση διότι ο Νορβηγός ήταν δικό τους... παιδί. Κάπως έτσι φτάσαμε στο σήμερα. Η Γιουνάιτεντ να παίζει ένα μεγάλο ντέρμπι χωρίς πιθανότητες να είναι ανταγωνιστική ή να μπορεί να παρουσιάσει ανάλογη εικόνα. Και όλα αυτά και ας έχει δυσκολευτεί η Λίβερπουλ στην έδρα της Γιουνάιτεντ στην μετά Φέργκιουσον εποχή και έχοντας κερδίσει μία φορά την τελευταία δεκαετία. Και ας ήταν τόσο πίσω που ο Σουάρες ήταν σκόρερ. Όμως σε αυτή τη φάση η Λίβερπουλ έχει πλάνο, έχει προσωπικότητα και χαρακτήρα και ξέρει να υπηρετεί το σχέδιο του προπονητή της. Είναι ομάδα που ακόμα και στην κακή της ημέρα θα βρει την φόρμουλα να κερδίσει. Αν συγκρίνει κανείς τις δύο ομάδες υπάρχει και μεγάλη διαφορά ποιότητας.

Η Λίβερπουλ έχει βάθος και ηγέτες σε όλες τις γραμμές. Φαν Ντάικ στην άμυνα, Χέντερσον και Μίλνερ στο κέντρο και μία επίθεση που του προσφέρει σταθερότητα και ποιότητα με παίκτες όπως ο Σαλάχ και ο Μανέ. Η Λίβερπουλ έχει και μία διοίκηση που στηρίζει πλήρως τον προπονητή. Η Γιουνάιτεντ από την άλλη δεν έχει τίποτα από όλα αυτά, ούτε χαρακτήρα και ούτε προσωπικότητα. Η Λίβερπουλ είναι στην διαδικασία να ξαναπάρει εγχώρια τρόπαια. Πήρε το Champions League τον Ιούνιο αλλά δεν έχει κερδίσει το League Cup εδώ και 13 χρόνια και πάνε 30 χρόνια που είχε κερδίσει τελευταία φορά το πρωτάθλημα. Ήταν κάτι για το οποίο έπρεπε να περιμένουν πολύ όμως έτσι είναι το ποδόσφαιρο.

Η Γιουνάιτεντ είναι ακόμα σε ένα μεταβατικό στάδιο και σε μία φάση αβεβαιότητας. Ίσως χρειαστεί πολλά χρόνια για να διεκδικήσει ξανά ή να πάρει πρωτάθλημα. Στο ποδόσφαιρο πάντα υπάρχει ο κύκλος της επιτυχίας, αλλά και της αποτυχίας. Όπως και στην Λίβερπουλ, έτσι και στην Γιουνάιτεντ δεν θα συνηθίσουν ποτέ στο να χάνουν. Όμως όταν κοιτάς συνέχεια πίσω στο παρελθόν, κινδυνεύεις να χάσεις το παρόν και το μέλλον. Η Γιουνάιτεντ πρέπει να δει το παρόν και το πως θα αναδομήσει την ομάδα της έτσι ώστε να επιστρέψει σε καλές πορείες και τίτλους.

200+ ειδικά στοιχήματα σε αγώνες Premier League |21+

Λίβερπουλ με Γιουνάιτεντ: Οι αριθμοί του ντέρμπι

Η Γιουνάιτεντ διασύρθηκε στο πρώτο ματς με την Λίβερπουλ με 7-1. Το ματς ήταν στο Άνφιλντ η Γιουνάιτεντ, που τότε ήταν γνωστή ως Νιούτον Χιθ έχασε 7-1.

Στις 12 Οκτωβρίου του 1895 οι Μπραντσόου, Μπέκτον και Γκίαρι, έβαλαν από δύο γκολ για τους Reds ενώ ο Ρος προσέθεσε άλλο ένα. Ο Κάσιντι έβαλε το γκολ της παρηγοριάς για τη Νιούτον Χιθ. Ο Γιουίλιαμ Ε. Μπάρκλεϊ που είχε κοουτσάρει την Έβερτον ήταν τεχνικός της Λίβερπουλ μαζί με τον γραμματέα του συλλόγου, Τζον ΜακΚένα. Ο Αλφ Αλμπουτ ήταν στη Νιούτον Χιθ. Πήραν εκδίκηση στο επόμενο ματς Στο πρώτο ματς ανάμεσα στις δύο ομάδες στην έδρα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που ήταν στη Bank Street, η ομάδα πήρε ρεβάνς και εκδίκηση με Λίβερπουλ με νίκη 5-2. Ο Τζέιμς Πίτερς ήταν ο σταρ εκείνης της ημέρας με χατ τρικ ενώ ο Τζον Κλάρκιν και ο Ντικ Σμιθ επίσης είχαν συμμετοχή στη νίκη. Ήταν ένα παιχνίδι που έμελλε να δημιουργήσει μία σειρά ιστορικών και μεγάλων αγώνων αλλά και μεγάλη αντιπαλότητα. Οι δύο ομάδες έμελλε να κυριαρχούν εντός έδρας.

Πέντε λόγοι… μίσους!

Ματς Νο157 στο πρωτάθλημα με Λίβερπουλ και Γιουνάιτεντ. Στα προηγούμενα 156 η Γιουνάιτεντ έχει 60 νίκες και η Λίβερπουλ 53. Πρόκειται για ένα από τα πιο μεγάλα ντέρμπι του πλανήτη. Τις δύο ομάδες τις χωρίζουν 30 μίλια και έχουν 37 τίτλους πρωταθλήματος και 8 ευρωπαϊκά Κύπελλα. Οι οπαδοί της Mάντσεστερ έχουν να σταθούν στο πρωτάθλημα και στα χρόνια που δεν το έχει κερδίσει η Λίβερπουλ και εκείνοι των Reds στην ευρωπαϊκή τους υπεροχή.

Οι κοινωνικές διαφορές και αντιπαλότητες
Πολλές από τις αντιπαλότητες στο αγγλικό ποδόσφαιρο έχουν ξεκινήσει πέρα από θέματα περιοχής, γεωγραφικής ταυτότητας ή πραγμάτων που έγιναν στο γήπεδο. Το κακό με Τότεναμ και Άρσεναλ ξεκίνησε με την μεταφορά της έδρας της ομάδας της Άρσεναλ, που πήγε μόλις τρία μίλα από την περιοχή της Τότεναμ το 1913. Η Σαουθάμπτον και η Πόρτσμουθ έχουν αντιπαλότητα επειδή είχαν ανθρώπους με background από το εμπορικό ναυτικό από την μία και το βασιλικό ναυτικό από την άλλη. Τον 19ο η περιοχή του Λίβερπουλ που ήταν τότε μέρος του Λανκασάιρ, ήταν ένα πολύ μεγάλο λιμάνι και σημείο - κλειδί για τα διεθνή ύδατα. Ήταν ένα κομβικό σημείο για το εμπόριο και την οικονομία.

Όμως με το πέρασμα των δεκαετιών άρχισε να απειλείται πολύ σοβαρά από την ανάπτυξη και την πρόοδο του Μάντσεστερ. Η βιομηχανική επανάσταση είδε το Μάντσεστερ να ζει μεγάλες εποχές και να επεκτείνεται από την περίοδο του 1853 και μετά. Η επιρροή του Μάντσεστερ δεν αντιμετωπίστηκε καλά στο Λίβερπουλ. Όταν φτιάχτηκε το κανάλι των πλοίων στο Μάντσεστερ το 1894, το Μάντσεστερ άρχισε να δυναμώνει ακόμα περισσότερο ως ένα λιμάνι. Το Λίβερπουλ έπαθε μεγάλη ζημιά και υπέφερε από αυτήν την εξέλιξη. Από τότε άρχισε μία μεγάλη αντιπαλότητα των δύο περιοχών και μετά των ομάδων τους.

Οι τραγωδίες σε Μόναχο και Χίλσμπορο

Οι δύο ομάδες έχουν ζήσει μεγάλες και ανείπωτες τραγωδίες. Γεγονότα που δεν ξεπερνιούνται και πάντα θα υπάρχουν στην ιστορία τους. Στις 6 Φλεβάρη του 1958 το αεροπλάνο που μετέφερε την ομάδα της Γιουνάιτεντ μαζί με προσωπικό, οπαδούς και δημοσιογράφους συνετρίβη μετά την προσπάθειά του να απογειωθεί από το αεροδρόμιο του Μονάχου, ενώ γύριζε από παιχνίδι στο Βελιγράδι. Το δυστύχημα είχε 23 νεκρούς από τους 44 επιβαίνοντες. Μεταξύ αυτών και οκτώ παίκτες. Μερικές δεκαετίες μετά δύο τραγωδίες θα επηρέαζαν τη Λίβερπουλ. Πρώτα ήταν το Χέιζελ το 1985. Ήταν ο ευρωπαϊκός τελικός με Λίβερπουλ και Γιουβέντους που οδήγησε τον θάνατο 39 οπαδών της "Γιούβε". Η UEFA αρχικά έριξε όλες τις ευθύνες στους οπαδούς της Λίβερπουλ, που τιμωρήθηκε με πενταετή αποκλεισμό από κάθε ευρωπαϊκή διοργάνωση, όπως και όλες οι άλλες αγγλικές ομάδες. Ωστόσο δικαστήριο του Βελγίου απεφάνθη πως έφταιγαν οι τοπικές αστυνομικές και ποδοσφαιρικές Αρχές. Τέσσερα χρόνια μετά ήρθε άλλη τραγωδία. Στο σύνολο 96 οπαδοί της Λίβερπουλ έχασαν την ζωή τους στον ημιτελικό Κυπέλλου με την Φόρεστ. Οι τραγωδίες και οι θάνατοι πάντα θα... συνοδεύουν τις ιστορίες των ομάδων.

Το Γουέμπλεϊ

Η αντιπαλότητα των δύο συλλόγων ξεκίνησε από την πρώτη επική αναμέτρησή τους στο πρωτάθλημα. Τον Οκτώβριο του 1895 η Λίβερπουλ διέλυσε την Γιουνάιτεντ με 7-1. Παραμένει μέχρι σήμερα νίκη - ρεκόρ. Η Γιουνάιτεντ είχε προσπαθήσει να... απαντήσει με ένα 5-2. Έπρεπε να φτάσουμε έως το 1977 για να βρεθούν σε έναν μεγάλο τελικό. Τα γκολ των Πίρσον και Γκρίνχοφ διασφάλισαν μία νίκη 2-1 για την Μάντσεστερ στον τελικό του Κυπέλλου στο Γουέμπλεϊ. Ήταν κάτι παραπάνω από ένας τίτλος και επίσης δεν επέτρεψε στην Λίβερπουλ να κάνει τρεμπλ. Η Λίβερπουλ θα κέρδιζε ευρωπαϊκό τρόπαιο λίγες ημέρες μετά. Η Λίβερπουλ πήρε την εκδίκησή της έξι χρόνια μετά το 2-1 της Μάντσεστερ στο Γούμπλεϊ με γκολ των Κένεντι και Γουίλαν, συμπληρώνοντας ένα χατ τρικ θριάμβων στο Κύπελλο. Ήταν το τελευταίο από τα 13 μεγάλα τρόπαια του Πέϊσλι στις εξαιρετικές 9 σεζόν του, που είχε και 3 ευρωπαϊκά τρόπαια. Υπήρχε μετά ο τελικός του Κυπέλλου Αγγλίας του 1996. Ματς το οποίο κρίθηκε από το γκολ του Καντονά, κάτι που διασφάλισε το δεύτερό της νταμπλ σε τρία χρόνια.

Η εποχή της κυριαρχίας

Οι Λίβερπουλ και Γιουνάιτεντ είχαν τα χρόνια όπου κυριάρχησαν. Η Λίβερπουλ είχε στεφθεί πρωταθλήτρια πέντε φορές στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Ήταν το 1970 που την ανέδειξε ως κορυφαία ομάδα σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Από το 1972 έως το 1990 οι Reds κέρδισαν 11 τίτλους πρωταθλήματος και 4 ευρωπαϊκούς τίτλους. Και η Γιουνάιτεντ είχε ανάλογο story κυριαρχίας. Είχαν κερδίσει τον πρώτο τίτλο τους το 1907-1908, μετά ήταν το 1910-11 και στην συνέχεια είχαν τρία πρωταθλήματα σε έξι χρόνια στην διάρκεια της δεκαετίας του '50. Αυτή η τεράστια ομάδα, τα μωρά του Μπάσμπι, είχαν την μεγάλη τραγωδία του Μονάχου. Μία δεκαετία μετά θα κέρδιζαν τρόπαιο με δύο τίτλους στα μέσα του '60. Ανάμεσα στο 1963 και το 1967 και η Λίβερπουλ και η Γιουνάιτεντ κέρδισαν τον τίτλο δύο φορές. Η Γιουνάιτεντ μνημονεύεται πάντως πιο πολύ για τότε. Δεν υπάρχει αμφιβολία για το ποιος πήρε τα ηνία μετά το τέλος της κυριαρχίας της Λίβερπουλ το 1990. Από τότε ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον οδήγησε την Μάντσεστερ στην κορυφή για πρώτη φορά μετά από 26 χρόνια το 1993. Οι Κόκκινοι Διάβολοι πήραν 12 τίτλους, 2 ευρωπαϊκά τρόπαια, 4 Κύπελλα και 3 League Cups. Το Κύπελλο του 1990 ήταν το πρώτο τρόπαιο του Φέργκιουσον. Μετά την επόμενη σεζόν πήρε το Κύπελλο Κυπελλούχων στην πρώτη χρονιά όπου στην μετά Χέιζελ εποχή έπαιζαν ξανά Ευρώπη οι Άγγλοι. Η Λίβερπουλ πλέον ελπίζει πως η επένδυση πολλών εκατομμυρίων τα τελευταία χρόνια θα της αποφέρει ξανά το πρωτάθλημα.

Online στοίχημα με ακόμα καλύτερες αποδόσεις |21+

Η μάχη για την διεθνή... επικράτηση

Οι δύο ομάδες είχαν την μεγάλη... κόντρα τους και για τους διεθνείς τίτλους αλλά και για την επίδρασή τους ανά τον κόσμο παρότι τους χωρίζει μία ώρα δρόμος. Η Λίβερπουλ μέσω του site της έχει τους δεσμούς της με οπαδούς της στο Αζερμπαϊτζάν και τον Μαυρίκιο ενώ η Γιουνάιτεντ έχει δεσμούς και εγκαταστάσεις σε Νότια Αφρική και Ινδονησία. Αυτές οι δύο ομάδες "μάχονται" ακόμα και για τα προϊόντα και το μάρκετινγκ τους. Η Μάντσεστερ έκανε τουρ στις ΗΠΑ στην προετοιμασία. Η Λίβερπουλ είχε παιχνίδια σε Κίνα, Μαλαισία και Κορέα. Η Γιουνάιτεντ επωφελήθηκε από την άνοδο της Premier ως brand name και τα πολλά έσοδα. Η Λίβερπουλ τα τελευταία χρόνια έχει πίσω τους πανίσχυρους οικονομικά ιδιοκτήτες από την άλλη. Έχοντας εκατομμύρια οπαδούς ανά τον κόσμο πραγματικά η... μάχη τους είναι και διεθνής.

 

Τελευταία Νέα