Τι φοβάται η Αθήνα από την ένταση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο;

Gazzetta team
Τι φοβάται η Αθήνα από την ένταση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο;
Την απόφαση Ελλάδας και Κύπρου να ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την ερχόμενη Πέμπτη, την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκιά αν επιβεβαιωθεί γεώτρηση εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, γνωστοποίησε ο Αλέξης Τσίπας μετά την έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ και την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

«Αποφασίσαμε από κοινού να συνδιαμορφώσουμε τα βήματα της Ελλάδας και Κύπρου σε διπλωματικό επίπεδο, στο πλαίσιο της ΕΕ. Συμφωνήσαμε να κινηθούμε ώστε να προετοιμάσουμε το έδαφος την επόμενη εβδομάδα η σύνοδος κορυφής να λάβει τις σωστές αποφάσεις», είπε ο Πρωθυπουργός. Παράλληλα έστειλε μήνυμα στην Τουρκία, πως όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας της Κυπριακής Δημοκρατίας και το διεθνές δίκαιο θα έχει συνέπειες.

Κατέληξε ότι όλοι οι Έλληνες είναι και πρέπει να το γνωρίζουν και να το αισθάνονται, απόλυτα ασφαλείς, καθώς η χώρα μας έχει διαμορφώσει συμμαχίες και ερείσματα στο διεθνές πλαίσιο τόσο ισχυρά, όσο ποτέ άλλοτε.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, στο ΚΥΣΕΑ εξετάστηκαν όλες οι εξελίξεις στη Ανατολική Μεσόγειο και η τουρκική προκλητικότητα και αποφασίστηκαν τα επόμενα βήματα σε διπλωματικό επίπεδο σε συντονισμό με την Κυρπιακή Δημοκρατία. Θα υπάρξει προετοιμασία της επικείμενης Συνόδου Κορυφής και σειρά επαφών με ηγέτες που διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, αναχώρησε για τις Βρυξέλλες και το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου θα έχει σειρά επαφών με Ευρωπαίους ομολόγους του και τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών.

Αφότου επιστρέψει από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ο κ. Κατρούγκαλος θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων και θα συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Η Αθήνα δείχνει να φοβάται πάντως περισσότερο την συνολική ένταση στην περιοχή αλλά και την κακή κατάσταση των Τουρκο-Αμερικανικών σχέσεων και λιγότερο την ίδια την τουρκική προκλητικότητα, που θα μπορούσε να οδηγήσει τα πράγματα σε μη ελεγχόμενες καταστάσεις.

«Ο ελληνικός λαός μπορεί να αισθάνεται ασφαλής» ανέφερε σε ανάρτησή του στο τουίτερ ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ. Όπως τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος «Με ομοψυχία, εγρήγορση και αποφασιστικότητα υπερασπιζόμαστε τα εθνικά μας δίκαια, με όπλο την διεθνή νομιμότητα και το ενισχυμένο διπλωματικό μας κύρος. Ποτέ άλλοτε δεν είχαν τόσο ευρεία υποστήριξη από την διεθνή κοινότητα οι θέσεις μας».

Κι όλα αυτά, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στον Εμμανουέλ Μακρόν, μετά τις δηλώσεις στήριξης του Γάλλου Προέδρου στην Κύπρο, χαρακτηρίζοντάς τον «ατζαμή». Μιλώντας στους Τούρκους δημοσιογράφος εν πτήση κατά την επίσκεψή του στο Τατζικιστάν, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι μπορούν να μιλούν αυτοί που έχουν δικαίωμα λόγου στην ανατολική Μεσόγειο.«Από πού και ως πού η Γαλλία έχει δικαίωμα λόγου στην ανατολική Μεσόγειο; Έχει ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο; Η Ελλάδα, η Βρετανία είναι εγγυήτριες δυνάμεις. Αν αυτές οι χώρες πουν κάτι το καταλαβαίνω. Τί δουλειά έχει η Γαλλία εδώ;» είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, αυξάνοντας κι άλλο την ένταση.

Πηγή: reader.gr