Ο φιλόδοξος κόουτς Μαυρογενίδης

Ο φιλόδοξος κόουτς Μαυρογενίδης

Αντώνης Πατσούρας
Ο φιλόδοξος κόουτς Μαυρογενίδης

bet365

Οι ιδέες, οι επιρροές και τα θέλω του προπονητή Δημήτρη Μαυρογενίδη. Οι σχέσεις του με τον Καρεμπέ και ο σεβασμός σε Γκουρδιόλα και Κλοπ.

Στοίχημα σε ρυθμούς Black Friday* στη bwin. 21+ * Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

Γεννημένος δυο ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα του 1976, το... άστρο του τον οδήγησε στο ποδόσφαιρο και σε μια λαμπρή καριέρα.

Οχτώ φορές πρωταθλητής Ελλάδος με τον Ολυμπιακό, συμμετοχές στο UEFA Champions League, στην εθνική ομάδα της Ελλάδος αλλά και φιναλίστ στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Ελπίδων το 1998.

Με θητεία στον Άρη και τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης, τον Ολυμπιακό και... πέρασμα από τον Θρασύβουλο ο Δημήτρης Μαυρογενίδης όταν... κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια αποφάσισε να γίνει "στρατηγός" στον πάγκο.

Στην Ακαδημία Καραταΐδη

Το κουβάρι της προπονητικής καριέρας του Δημήτρη Μαυρογενίδη άρχισε να ξετυλίγεται στο Μενίδι. Εκεί διατηρεί εδώ και χρόνια την Ακαδημία του ο πρώην αρχηγός του Ολυμπιακού Κυριάκος Καραταΐδης και πριν από 9 χρόνια ξεκίνησε να δουλεύει ως προπονητής ο Δημήτρης Μαυρογενίδης. Οι δυο πρώην συμπαίκτες διέμεναν για πολλά χρόνια μαζί στο ίδιο δωμάτιο στις αποστολές του Ολυμπιακού ενώ ο Μαυρογενίδης ήταν ένας από τους ποδοσφαιριστές που σήκωσαν στα χέρια τον "κάπτεν" όταν έγινε αλλαγή στο τελευταίο παιχνίδι της ποδοσφαιρικής του καριέρας. Ο νεαρός κόουτς, που μένει στην ίδια γειτονιά, με τον Καραταΐδη, θεωρεί σχολείο την θητεία του στην Ακαδημία στο Μενίδι.

Στην ομάδα της καρδιάς του

Το 2014 στην Ακαδημία της ΠΑΕ Ολυμπιακός αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο ο Γρηγόρης Γεωργάτος και φέρνει μαζί του παλαίμαχους άσους της γεννιάς του που ξέρουν από Ολυμπιακό αλλά έχουν φιλοδοξίες. Ο Δημήτρης Μαυρογενίδης είναι ένας εξ' αυτών. Την πρώτη του χρονιά, αναλαμβάνει την ομάδα των Εφήβων (Κ-17) και την οδηγεί στην κορυφή της Ελλάδος. Με ποδοσφαίριστές όπως ο Παναγιώτης Ρέτσος και ο Δημήτρης Νικολάου ο Ολυμπιακός κερδίζει τη Super League Κ-17 και ο νεαρός κόουτς κατακτά τον πρώτο του τίτλο στο γήπεδο του Παναιτωλικού στο Αγρίνιο. Ένα χρόνο αργότερα αποτυγχάνει να πάρει ξανά το πρωτάθλημα αφού η Ξάνθη σταματάει τον Ολυμπιακό στον ημιτελικό του Final-4.

Ο κόουτς Μαυρογενίδης ζητάει πάντα από τους παίκτες του να σκέφτονται και μετά να ενεργούν μέσα στο γήπεδο. Είναι πολύ αυστηρός και "κέρβερος" σε θέματα πειθαρχίας και στέλνει στον... πάγκο και εκτός 18αδας εκείνους που βάζουν τον εαυτό τους πάνω από την ομάδα. Η αλήθεια είναι ότι έμαθε πολλά για το ποδόσφαιρο από τον Ντούσαν Μπάγεβιτς ο οποίος δεν συγχωρούσε τις "βεντέτες". Αλήθεια επίσης είναι ότι επί Μπάγεβιτς στον Ολυμπιακό έπαιξε το καλύτερο ποδόσφαιρο της καριέρας του...

Διάλειμμα και επιστροφή

Την επόμενη χρονιά ο Μαυρογενίδης δηλώνει παραίτηση για τους δικούς του λόγους από τον Ολυμπιακό και είναι και πάλι προπονητής στην Ακαδημία Καραταΐδη. Το διάλειμμα δεν κρατάει για πολύ και το καλοκαίρι του 2017 ο κόουτς επιστρέφει στον Ολυμπιακό και αναλαμβάνει την Κ-16 της Ακαδημίας. Συνεχίζει στην Κ-15 και τη σεζόν που "τρέχει" είναι και πάλι στην Κ-17 και είναι μόνος πρώτος στον βαθμολογικό πίνακα της Super League. Αυτό που ζητάει από τους παίκτες του είναι να παίζουν επιθετικό ποδόσφαιρο και τους μαθαίνει να είναι χρήσιμοι σε πολλές θέσεις. Το σημαντικότερο βέβαια γι' αυτόν είναι να τους δώσει τα "εφόδια" που χρειάζονται για να πορευτούν στην καριέρα τους αφού η "φοίτηση" στην Ακαδημία και ειδικά του Ολυμπιακού δεν έχει καμία σχέση με τον "σκληρό" κόσμο του ελληνικού ποδόσφαιρου. Συστήνει στους παίκτες του να έχουν υπομονή, να δουλεύουν και να πεισμώνουν από τις ατυχίες και τα λάθη. Στον Ολυμπιακό, όπως συνηθίζει να λέει, η πίεση είναι μεγάλη γι' όλους και τα παιδιά της Ακαδημίας εκτός από την εξέλιξη θα πρέπει να κυνηγούν και τίτλους.

Ο Καρεμπέ και ο Ζιντάν

Πολλές φορές στο Προπονητικό Κέντρο Ρέντη θα δει κανείς τον Δημήτρη Μαυρογενίδη να συνομιλεί επί ώρα για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο με τον Κριστιάν Καρεμπέ. Παλιοί συμπαίκτες, "συγκατοικούν" σήμερα πάλι στον ποδοσφαιρικό οργανισμό, τον Ολυμπιακό. Ο ένας ακούει τον άλλο και ο Καρεμπέ μεταφέρει στον Μαυρογενίδη τις νέες εμπειρίες του από το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Ο 42χρόνος τεχνικός είχε επισκεφτεί και πριν χρόνια το Άμστερνταμ όπου πέρασε λίγες ημέρες στην Ακαδημία του φημισμένου Άγιαξ και έμαθε πολλά και σπουδαία. Σε λίγους μήνες τελειώνει το UEFA PRO και δεν σταματά συνεχώς να παρακολουθεί τις νέες τάσεις στο ποδόσφαιρο. Κάποτε έπαιζαν αντίπαλοι με τον Ζιντάν αλλά τώρα τον θαυμάζει ως προπονητή. Θεωρεί πως ο Γκουαρδιόλα και ο Κλοπ δίνουν το.. ρυθμό στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και δεν παραλείπει να βλέπει αγώνες της Σίτι αλλά και της Λίβερπουλ.

Δυο διαφορετικοί κόσμοι

Ο μεγάλος παίκτης δεν είναι αυτόματα και μεγάλος προπονητής. Ένας εκ των κορυφαίων αμυντικών της σύγχρονης εποχής του Ολυμπιακού έχει αφήσει τελείως πίσω του τα χρόνια που κλωτσούσε το... τόπι και στέκει στην άκρη του πάγκου. Η μια με την άλλη εκδοχή του ποδοσφαίρου δεν έχουν "αδελφική" σχέση και ο Δημήτρης Μαυρογενίδης πιστεύει ότι ο παίκτης παίζει με το μυαλό και το ταλέντο του ενώ ο προπονητής πρέπει να ενώσει το μυαλό και το ταλέντο πολλών ανθρώπων και να φτιάξει ένα ομοιογενές σύνολο.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα