ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 6-1: Βαρύ κι ασήκωτο μέχρι και σήμερα (pics & vid)

Σταύρος Σουντουλίδης
ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 6-1: Βαρύ κι ασήκωτο μέχρι και σήμερα (pics & vid)

bet365

Τριάντα (συν ένα) χρόνια συμπληρώνονται από την εξάρα των Σερρών! Σαν σήμερα, στις 6/12/1987, ο ΠΑΟΚ διέλυσε με 6-1 τον Ολυμπιακό αφήνοντάς τον στην τελευταία θέση της βαθμολογίας!

Ας το πάρουμε αλλιώς το… έργο αυτή τη φορά. Ας μην σταθούμε αρχικά στον «ασπρόμαυρο» θρίαμβο, σαν σήμερα του Άη Νικόλα το 1987, στις Σέρρες. Ας ξεκινήσουμε με το τι σήμαινε εκείνη η ήττα για τον Ολυμπιακό, όχι όποιον και όποιον Ολυμπιακό, αλλά για την ομάδα του Γιώργου Κοσκωτά, που σάρωνε τα πάντα, με… δανεικά (sic) λεφτά.

Κι όμως, εκείνο το μεσημέρι στη βροχερή Μακεδονική πόλη γράφτηκε η πιο «μαύρη» ημέρα στην ιστορία των «ερυθρόλευκων».

Η συντριβή με 6-1 από τον ΠΑΟΚ του Τάις Λίμπρεχτς, στο ουδέτερο λόγω τιμωρίας του «Δικεφάλου» γήπεδο των Σερρών, παραμένει να είναι η βαρύτερη ήττα που έχει γνωρίσει ο Ολυμπιακός στην Α’ Εθνική κατηγορία.

Και δεν ήταν μόνον αυτό. Μια εβδομάδα νωρίτερα ο Γιώργος Κοσκωτάς διαδεχόταν τον Σταύρο Νταίφά στην προεδρία της ΠΑΕ Ολυμπιακός, αγόραζε τον έναν ποδοσφαιριστή μετά τον άλλον, αλλά κατάφερε μια τρύπα στο νερό… Η «εξάρα» από τον ΠΑΟΚ τον διατήρησε για δεύτερη σερί αγωνιστική στην τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα, κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ άλλοτε!

Το ιστορικό «ΦΩΣ» είχε κυκλοφορήσει εκείνες τις ημέρες με βασικό θέμα: «Ο Κοσκωτάς ετοιμάζει τον Ολυμπιακό του 2000», θέλοντας να (υπο)στηρίξει την προσπάθεια, παρά το γεγονός, ότι μια εβδομάδα πριν από το «Βατερλό» στις Σέρρες, οι Πειραιώτες είχαν ηττηθεί με 2-1 από τον Ηρακλή του Χατζηπαναγή, του Κωφίδη και του Αλέφαντου στο ΟΑΚΑ, ενώ μετά τις εννιά πρώτες αγωνιστικές οι «ερυθρόλευκοι» παρέμεναν χωρίς νίκη, είχαν μόλις 5 βαθμούς και συγκατοικούσαν μαζί με Παναχαϊκή και Διαγόρα στην τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα. Εκεί, όπου παρέμειναν και οι τρεις ομάδες, καθώς καμία δεν κατάφερε να πάρει βαθμό την 10η αγωνιστική του πρωταθλήματος.

Το δεύτερο στην ιστορία, ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός, που έγινε στο Δημοτικό γήπεδο των Σερρών, καθώς είχε προηγηθεί τέσσερα χρόνια νωρίτερα το 4-0 με την γκολάρα του Γιώργου Κούδα, μοιάζει να είναι ακόμη και σήμερα κάτι σαν το «Άγιο Δισκοπότηρο» των 40 και άνω ΠΑΟΚτσήδων.

Ο ΠΑΟΚ ήταν σε μια φάση αναδημιουργίας εξ ου και η συμφωνία του Χάρη Σαββίδη με τον Ολλανδό, Τάις Λίμπρεχτς, ο οποίος είχε τη φήμη, ότι επενδύει στους μικρούς ποδοσφαιριστές. Γι’ αυτό και δεν διστάζει να τους ρίξει στο γήπεδο απέναντι σε οποιαδήποτε ομάδα. Ο Ολλανδός βάζει στο λασπωμένο τερέν των Σερρών παίκτες, που ούτε οι ΠΑΟΚτσήδες δεν είχαν ξαναδεί να αγωνίζονται!

Οι Λεοντιάδης (ντεμπούτο), Τσιπλάκης, Σερέτης παρατάσσονται δίπλα στους Σκαρτάδο, Σίγγα, Αλεξανδρίδη, Μπορμπόκη, Μπάνον, Γκιτσιούδη, απέναντι στον Ολυμπιακό των 5-6 μεταγραφών, που εκείνη την εποχή είχαν δικαίωμα συμμετοχής με τη νέα ομάδας τους από την 1η Δεκεμβρίου.

Η παρουσία του Σταύρου Κοσκωτά μαζί με την «ερυθρόλευκη» αποστολή δεν ήταν αυτή που εξόργισε εκείνο το απόγευμα τους ΠΑΟΚτσήδες, όσο η εικόνα του Γιάννη Γούναρη στον πάγκο του Ολυμπιακού. Ο ξανθομάλλης πρώην διεθνής (και του ΠΑΟΚ) αμυντικός δεν είχε πάρει το χρίσμα του πρώτου προπονητή, ο Παύλος Γρηγοριάδης είναι αυτός που «στα χαρτιά» χρεώνεται την συντριβή, αλλά λίγες μήνες μετά ανέλαβε την τεχνική ηγεσία, αφού η συνεργασία με τον Τάις Λίμπρεχτς, που τον αγόρασε ο Κοσκωτάς από τον «Δικέφαλο», «πακέτο» μαζί με τον Χάρη Μπανιώτη), κράτησε μόλις οκτώ αγώνες και συνολικά 49 ημέρες!

Το τελετουργικό για τους εκστασιασμένους ΠΑΟΚτσήδες ολοκληρώθηκε με το άναμμα κεριών και αναπτήρων, αλλά και φωνάζοντας το δημοφιλές «έλεος, έλεος», προτού η «ασπρόμαυρη» κερκίδα αποφασίσει, μέσα στη βροχή και εκστασιασμένη από την εμφάνιση και το σκορ να φωνάζει διαρκώς ως το τέλος: «εκατό, εκατό, κατοστάρα εκατό, κατοστάρα εκατό» λες και ήταν σε αγώνα μπάσκετ και όχι μια ποδοσφαιρική αναμέτρηση.

Στο γήπεδο είχε, πλέον, σκοτεινιάσει, τα κεριά και οι αναπτήρες δημιουργούσαν… ατμόσφαιρα, με το μισό γήπεδο να φωνάζει «έλεος» και το άλλο μισό να απαντά «θάνατος», ενώ ακούστηκαν και άλλα ευρηματικά συνθήματα, όπως το «Κοσκωτά, μαφία σου φτάνουνε τα τρία» και το «Ρωχάμη, Ρωχάμη, ο ΠΑΟΚ τι σου κάνει…»!

Πάντως, οι ΠΑΟΚτσήδες εκείνο το μεσημέρι έπαιζαν μπάλα μόνοι τους στις κερκίδες, καθώς η επιθυμία του Κοσκωτά να ναυλώσει ένα ολόκληρο τρένο με φίλους του Ολυμπιακού δεν μετουσιώθηκε ποτέ στην πράξη και το τρένο δεν έφτασε ποτέ στις Σέρρες…

Στο «τρίτο ημίχρονο» του ο Τάις Λίμπρεχτς ρίχνει τα καρφιά του για τον τρόπο λειτουργείας του (νέου) Ολυμπιακού και του Γιώργου Κοσκωτά: «Οι ομάδες δεν αγοράζονται, γίνονται με δουλειά και με νέα παιδιά, όπως κάνουμε τώρα εμείς στον ΠΑΟΚ», είχε πει ο Ολλανδός τεχνικός.

Αποδείχθηκαν λόγια του… αέρα! Λίγες μέρες αργότερα θα κατηφόριζε από τη Θεσσαλονίκη στον Πειραιά και ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού. Ο τότε πρόεδρος της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ, Χάρης Σαββίδης, είχε «ψήσει» τον Σταύρο Κοσκωτά, μετά την εξάρα των Σερρών, για την μεταγραφή - «πακέτο», αντί 100 (80+20) εκατομμυρίων δραχμών!

Για την ιστορία:

Οι σκόρερ: 7' Μπάνον (1-0), 14' Μαυρομμάτης (2-0), 18' Σίγγας (3-0), 41' Μπανιώτης (4-0), 49' Τσαλουχίδης (4-1), 74' Μπορμπόκης (5-1), , 89' Μπορμπόκης (6-1).

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ (Τάις Λίμπρεχτς): Γκιτσιούδης, Καραγεωργίου, Μπανιώτης, Σίγγας, Μαυρομάτης, Σκαρτάδος, Σερέτης (64' Τσιπλάκης), Μπάνον (60' Ιορδανίδης), Μπορμπόκης, Λεοντιάδης, Αλεξανδρίδης.

Ολυμπιακός (Παύλος Γρηγοριάδης): Πλίτσης, Ξανθόπουλος, Αποστολάκης, Αλεξίου, Μίχος (46' Ψεύτης), Τόγιας, Μπονόβας, Νεντίδης, Μητρόπουλος, Τσαλουχίδης, Μουστακίδης (46' Καπουράνης).

Εισιτήρια: 10.827, εισπράξεις: 7.373.450 δρχ.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα