Ουζίρι: O άνθρωπος-κλειδί στο ιστορικό πρωτάθλημα των Ράπτορς! (pics & vids)

Ουζίρι: O άνθρωπος-κλειδί στο ιστορικό πρωτάθλημα των Ράπτορς! (pics & vids)

Νίκος Καρφής
Ουζίρι: O άνθρωπος-κλειδί στο ιστορικό πρωτάθλημα των Ράπτορς! (pics & vids)

bet365

Οι Ράπτορς ανέβηκαν στον θρόνο του ΝΒΑ για πρώτη φορά στην ιστορία τους και το gazzetta.gr γράφει για τον άνθρωπο που τους έκανε πρωταθλητές με 3 γενναίες αποφάσεις.

Παναθηναϊκός - Προμηθέας με ακόμα καλύτερες αποδόσεις και άμεση απόδοση κερδών*. |21+ *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

Δέκα μήνες πριν, ο Μασάι Ουζίρι έβλεπε τους Ράπτορς να τερματίζουν με το καλύτερο ρεκόρ της Ανατολής. Όμως η… σκούπα από τους Καβς του ΛεΜπρόν… χάλασε μια υπέροχη σεζόν μέχρι εκείνη τη στιγμή. Εκεί ο πρόεδρος των Καναδών πήρε μια γενναία απόφαση, θέλοντας να δώσει το στίγμα της επόμενης μέρας.

Αποφάσισε να απολύσει τον Ντουέιν Κέισι που έβαλε τις βάσεις στην ομάδα, καθώς βρισκόταν στο Τορόντο από το 2011. Μάλιστα λίγες μέρες μετά, ο Κέισι πήρε το βραβείο του προπονητή της σεζόν και ο Ουτζίρι άρχισε να δέχεται κριτική για τις επιλογές του

Στη συνέχεια έκανε 3 καθοριστικές κινήσεις, οι οποίες έφεραν τους Ράπτορς στους τελικούς για πρώτη φορά στην ιστορία τους. Είναι ο άνθρωπος που δεν φοβήθηκε τα αρνητικά σχόλια που θα άκουγε και… έχτισε μια πρωταθλήτρια ομάδα, μια ομάδα που ξόρκισε την κατάρα των προηγουμένων ετών.

Το gazzetta.gr στέκεται στον καθοριστικό ρόλο του Ουζίρι στο πρωτάθλημα των Ράπτορς!

Kέισι off, Νερς on

Oι φωνές ήταν πάρα πολλές προς τον Ουζίρι, όταν αποφάσισε να απολύσει τον Κέισι, μετά την πιο επιτυχημένη regular season στην ιστορία της ομάδας. Όμως ο Ουζίρι ποτέ δεν ενθουσιάστηκε από πορείες στη regular season.

O Kέισι έφτιαχνε την ομάδα με σκοπό να δουλεύει πάνω στα πλεονεκτήματα της και να είναι αποδοτική σε όλη τη διάρκεια της regular season. Στα playoffs πάντα κάτι στράβωνε και οι Καναδοί δεν μπόρεσαν να κάνουν ποτέ το βήμα παραπάνω. Η… σκούπα από τον ΛεΜπρόν ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι

Ο Ουζίρι πήρε το ρίσκο με τον άπειρο Νικ Νερς και δικαιώθηκε απόλυτα. Ο Νερς μίλησε ανοιχτά για την τακτική του να χρησιμοποιήσει τη regular season σαν ευκαιρία για να δοκιμάσει νέες ιδέες, σχήματα, rotations, επιθετικές προσεγγίσεις. Έτσι όταν θα έρχονταν τα playoffs, οι Ράπτορς θα μπορούν να προσαρμοστούν σε πολλά διαφορετικά πράγματα και να αντιμετωπίσουν με τον καλύτερο τρόπο τους αντιπάλους τους.

Ο Νερς τήρησε την υπόσχεση του. Δοκίμασε πολλούς συνδυασμούς για βασικούς και παγκίτες. Έδωσε βάρος στην ένταση, την ενέργεια που βγάζει η ομάδα του στα ματς. Κόντρα στους Σίξερς στα playoffs επέλεξε ψηλά σχήματα, καθώς είχε δει ετοιμάσει τα μυαλά των παικτών του για το πως θα προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα (είχαν βρεθεί πίσω με 2-1 στη σειρά).

Φυσικά σημαντικό ρόλο παίζει το ικανότατο ρόστερ που δημιούργησε ο Ουζίρι με τις αποφάσεις του.

Πήρε Λέοναρντ και Γκριν, έδωσε ΝτεΡόζαν και Πελτλ

Η σημαντικότερη κίνηση στην ιστορία των Ράπτορς. Ο δαιμόνιος Ουζίρι δεν συγκινήθηκε από το γεγονός πως ο ΝτεΡόζαν ήταν ο ηγέτης, η πιο αγαπητή φιγούρα στους φιλάθλους των Καναδών. Ο ΝτεΡόζαν είχε δηλώσει πως θέλει να παίξει στο Τορόντο σε όλη του την καριέρα, αλλά ο Μασάι δεν πτοήθηκε από αυτό.

Επίσης δεν στάθηκε στο γεγονός πως ο Λέοναρντ έπαιξε μόλις 9 ματς την προηγούμενη σεζόν, ούτε από τη συνθήκη που φέρνει τον Καουάι free agent το καλοκαίρι. Πήρε μια δύσκολη απόφαση και δικαιώθηκε απόλυτα.

Μια ζωή έλειπε η… καρδιά, η ψυχή στα κρίσιμα. Δεν υπήρχαν οι σωστές αποφάσεις και κανείς εκ των Λάουρι-ΝτεΡόζαν δεν μπορούσαν να υπερισχύσουν κόντρα σε άλλους stars της Ανατολής.

Με τον ερχομό των Λέοναρντ και Γκριν, άλλαξαν τα πράγματα. Οι Καναδοί πήραν δύο παίκτες που έχουν μάθει στον πρωταθλητισμό με τον Πόποβιτς και έχουν πανηγυρίσει τίτλους. Μία λέξη που ήταν εντελώς άγνωστη στον… πλανήτη του Τορόντο.

Ο πρώην ηγέτης των «σπιρουνιών» στους Σπερς είναι ίσως ο κορυφαίος two-way player της λίγκας. Ένα… αγρίμι σε άμυνα και επίθεση. Ένας.... ψυχρός εκτελεστής που έκανε τη δουλειά του στο γήπεδο και μετά πήγαινε σπίτι του, χωρίς πολλά πολλά. Eπαγγελματίας που δεν μας απασχόλησε για κάτι άλλο πέρα από το να παίζει μπάσκετ. Δεν μπλέχτηκε σε τσακωμούς, δεν προκάλεσε, δεν χλεύασε αντίπαλο.

Σίγουρα δεν θες να τον έχεις αντίπαλο, είτε κληθείς να τον μαρκάρεις, είτε αναγκαστείς να υποστείς τις… δαγκάνες του στην άμυνα. Ο τύπος σε… κλειδώνει (2 φορές καλύτερος αμυντικός του ΝΒΑ και 3 φορές μέλος της κορυφαίας αμυντικής 5άδας).

Κατά τη διάρκεια των playoffs έκανε... όργια. Καθάρισε σχεδόν μόνος του του Σίξερς και μίλησε στα δύσκολα (από το Game 3 και μετά) κόντρα στους Μπακς, δείχνοντας την τεράστια κλάση του και την ικανότητα του να μην… νιώθει, να μην τον αγγίζει τίποτα. Ακόμα και αν ο κόσμος γύρω διαλύεται, αυτός θα πάρει την σωστή απόφαση.

To... κερασάκι στην τούρτα μπήκε στους τελικούς, εκεί όπου είχε 28.5 πόντους, 9.8 ριμπάουντ και 4.2. Οδήγησε στο πρωτάθλημα την ομάδα του και κατέκτησε το βραβείο του MVP των τελικών.

Ο Λέοναρντ ήταν πιο αποδοτικός από τον ΝτεΡόζαν επιθετικά, είναι πολύ πιο δύσκολος για να τον μαρκάρεις. Πολύ καλύτερος και στο τρίποντο, μα πάνω από όλα είναι ηγέτης. Είναι killer, θα βγει μπροστά όταν η μπάλα καίει, όπως έκανε και στο Game 7 με τους Σίξερς, στο οποίο έβαλε το καλάθι πρόκρισης στο τελευταίο δευτερόλεπτο.

Όσον αφορά την άμυνα οι δυο τους δεν συγκρίνονται. Ο Καουάι είναι ένας από τους κορυφαίους αμυντικούς όλων των εποχών. Μέχρι και ο Σκότι Πίπεν του υποκλίθηκε. Μπορεί να μαρκάρει πολλές θέσεις, ενώ… κλείδωσε με τον καλύτερο τρόπο τους Σίμονς και Αντετοκούνμπο.

Ακόμα και αν φύγει από τους Ράπτορς το καλοκαίρι, το trade Λέοναρντ-ΝτεΡόζαν θα είναι η πιο πετυχημενη απόφαση που έχει πάρει ποτέ ο Ουτζίρι. Έφερε ένα πρωτάθλημα στο Τοροντο, το πρώτο στην ιστορία τους και θα αποτελεί έναν θρύλο για αυτούς.

Ο Λέοναρντ που δεν σταματά να σκοράρει στην postseason έγινε ο 6ος παίκτης στην ιστορία που βάζει 700+ σε μια σεζόν στα playoffs.

Η καθοριστική συζήτηση του Ουζίρι με τον Λάουρι

Η απόφαση του Ουζίρι να ανταλλάξει τον ΝτεΡοζαν το καλοκαίρι, ήταν κάτι που πλήγωσε τον Κάιλ Λάουρι περισσότερο από κάθε άλλον. Ο κολλητός του έφυγε και η σχέση με τον Ουτζίρι δεν ήταν στα καλύτερα της.

Αλλά η συζήτηση που είχαν τον Φλεβάρη έφτιαξε τα πράγματα.

«Είχαμε τα πάνω και τα κάτω, αλλά υπήρχε εκείνη η στιγμή που κάτσαμε κάτω και μιλήσαμε για αυτά που θέλουμε να πετύχουμε. Ήταν δύσκολη συζήτηση, αλλά είναι από αυτές τις συζητήσεις που επιβάλλεται να κάνεις», ήταν τα λόγια του Ουζίρι.

Από την πλευρά του γκαρντ των Ράπτορς είπε: «Έπρεπε να βρεθούμε στο ίδιο μήκος κύματος, να καταλάβω τι θέλουν από μένα, τι περιμένουν από μένα. Δεν ήταν κάτι αρνητικό. Είπαμε να συνεργαστούμε, να δουλέψουμε μαζί και να πάμε όλο τον δρόμο. Ο Ουζίρι πίστευε πολύ στην ομάδα»

Ο Λάουρι μίλησε και για τον ΝτεΜάρ: «Του μιλούσα συνέχεια στο τηλέφωνο. Με νοιαζόταν, αφού είμαι ο καλύτερος του φίλος. Έστελνε μήνυμα σε όποιον κράτησε σχέσεις από την ομάδα και έλεγε σε όλους πόσο χαρούμενος είναι με την πορεία των Ράπτορς».

Η συζήτηση του Λάουρι με τον Ουζίρι ήταν κάτι σαν ένα turning point των Ράπτορς, οι οποίοι πλέον ήταν αποφασισμένοι να αλλάξουν την ιστορία τους.

Έδωσε Βαλαντσιούνας, Ράιτ και Μάιλς για τον Γκασόλ

Πολλοί δεν έχουν καταλάβει ακόμα πόσο σημαντική ήταν αυτή η κίνηση. Ο Βαλαντσιούνας ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στο Τορόντο, ενώ το γεγονός που είναι πολύ μικρότερος από τον Γκασόλ, έκανε δύσπιστους τους φίλους των Καναδών σε αυτή την ανταλλαγή.

Ο Μαρκ… έσβησε τον All Star Νίκολα Βόυτσεβιτς στον πρώτο γύρο των playoffs, ενώ στην συνέχεια έπαιξε σπουδαία άμυνα πάνω στον Εμπίντ και βοήθησε την ομάδα του να προκριθεί στους τελικούς της Ανατολής.

Ο Ισπανός μπορεί να μαρκάρει τον οποιονδήποτε ψηλό αντίπαλο του και να γίνει παράγοντας στη λειτουργία της ομάδας. Μπορεί να κατευθύνει την άμυνα του Τορόντο, βλέπει τις τρύπες και ανταποκρίνεται τέλεια στο pick-and-roll των αντιπάλων, ενώ μπορεί να μαρκάρει ψηλούς που σουτάρουν τρίποντα όπως ο Εμπίντ, ο Λόπεζ και ο Μίροτιτς.

Η πεντάδα με Λάουρι, Γκριν, Λέοναρντ, Σιάκαμ και Γκασόλ είναι μία εκ των 2-3 με το υψηλότερο μπασκετικό I.Q στο ΝΒΑ. Πολλές φορές ο Νερς αφήνει τους παίκτες αυτούς να λιώσουν στο παρκέ, καθώς συνδυάζονται έξοχα και διατηρείται με τον καλύτερο τρόπο αυτό το καθαρό μυαλό, το μπασκετικό I.Q.

O Γκασόλ μπορεί να απειλήσει από το post, αλλά και από μακριά, κάτι που δεν είχε ο Βαλαντσιούνας που ήταν προβλέψιμος.

Η ανταλλαγή αυτή επέτρεψε στους Ράπτορς να δώσουν τον Ράιτ που δεν πρόκειται να ανανέωναν, ενώ ο Μάιλς θα πήγαινε κάπου που δεν υπήρχαν μεγάλες προσδοκίες. Πολλοί είπαν πως έτσι γίνεται αδύναμος ο πάγκος των Ράπτορς, αλλά κατάφερε να κρύψει τα κενά ο Νερς και οι παίκτες του.

Η τριάδα Λάουρι-Λέοναρντ-Γκασόλ κάνει θαύματα στο παρκέ στον πνευματικό τομέα. Έμπειροι παίκτες, πανέξυπνοι και ικανοί να αλλάξουν τα δεδομένα ενός παιχνιδιού με μια μόνο σκέψη τους. Οι Ράπτορς δεν… μάσησαν μετά το 2-0 των Μπακς και πήραν τα 4 επόμενα ματς για να πάνε στους πρώτους τελικούς της ιστορίας τους. Αν δεν είχαν αυτούς τους 3 παίκτες δεν θα τα κατάφερναν.

Mόνο 2 παίκτες προήλθαν από τα draft

Στα playoffs ο Νικ Νερς εμπιστεύτηκε και πήρε βοήθειες από 8 παίκτες.

Απόλυτος ηγέτης και MVP των τελικών ήταν ο Λέοναρντ, ενώ Σιάκαμ και Λάουρι έκαναν σπουδαία ματς. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι δίδυμοι πύργοι Ιμπάκα και Γκασόλ, ενώ λύσεις στο τρίποντο και στην άμυνα ειδικά στους τελικούς έδωσε ο Γκριν.

X-factor για τους Καναδούς στην σειρά με τους Μπακς, ήταν ο ΒανΦλίτ, ο οποίος έπαιξε σπουδαία άμυνα στον Κάρι στους τελικούς, ενώ έσταζε και τα τρίποντα του. Καθοριστικός στη σειρά με τους Μπακς ήταν και ο Νόρμαν Πάουελ, ο οποίος είχε μειωμένο χρόνο συμμετοχής στους τελικούς.

Από αυτούς τους 8 κυρίους, κανείς δεν έγινε draft από τους Ράπτορς, αν εξαιρέσουμε τον Σιάκαμ. Όλοι τους ήρθαν στο Τορόντο μέσω ανταλλαγής, ενώ ο ΒανΦλιτ δεν έγινε draft και κέρδισε σιγά σιγά τη θέση του στον μαγικό κόσμο.

Αυτό πρέπει να πιστωθεί στον Ουζίρι που στο πέρασμα των χρόνων μάζεψε όλα τα κομμάτια που χρειάζονταν για να έρθει το πρώτο πρωτάθλημα στο Τορόντο.

Στο ρόστερ των Καναδών υπάρχει ακόμα ένας παίκτης που έγινε draft, o Ανουνόμπι.

Με 3 κινήσεις τους έκανε πρωταθλητές

Ο Ουζίρι ρίσκαρε με τις 3 σημαντικές κινήσεις του, αλλά στο τέλος δικαιώθηκε. Και σε αυτό τον απαιτητικό χώρο αν δεν πάρεις γενναίες αποφάσεις, δεν θα φτάσεις ποτέ στην κορυφή.

Άλλαξε ένα-ένα τα κομμάτια, τα οποία χρειαζόταν σύμφωνα με αυτόν αναβάθμιση και τα αποτελέσματα φάνηκαν από τον πρώτο χρόνο.

Όταν οι Ράπτορς έπαιρναν τον Ουζίρι, αυτή την μεγάλη επιτυχία είχαν στο μυαλό τους. Τον πλήρωσαν καλά, ενώ στη συνέχεια του έδωσαν περισσότερα για να παραμείνει. Το όνομα του ακούγεται τόσο δυνατά στο ΝΒΑ, σε σημείο που οι Ουίζαρντς θέλουν να του δώσουν 10 εκατ. δολάρια τον χρόνο για να τον κάνουν πρόεδρο τους.

Με 3 κινήσεις μετέτρεψε μια πολύ καλή ομάδα σε πρωταθλήτρια. Αν αυτό κρατήσει για μόλις μια σεζόν, απλά θα είναι η χρονιά που κανείς φίλος των Ράπτορς δεν θα ξεχάσει ποτέ. Το πολυπόθητο πρωτάθλημα ήρθε στο Τορόντο, μετά από πολλά χρόνια αποτυχιών.

Αν όμως ο Λέοναρντ μείνει στο Τορόντο και η ομάδα δεν χάσει τη χημεία της, τότε ίσως μιλάμε για ένα σύνολο που θα πρωταγωνιστήσει και τα επόμενα χρόνια. Θα διεκδικήσει και άλλα πρωταθλήματα, έχοντας πλέον την εμπειρία από το πως κερδίζεις. Κάτι που δεν γνώριζε πριν τελειώσουν οι φετινοί τελικοί.

 

NBA Τελευταία Νέα