Αμοργος: Το Απέραντο Γαλάζιο νησί του Αιγαίου!

Δήμος Μπουλούκος
Αμοργος: Το Απέραντο Γαλάζιο νησί του Αιγαίου!

bet365

Το Gazzetta Weekend Journal συνεχίζει τις προτάσεις για διακοπές, ταξιδεύοντας αυτή τη φορά στην Αμοργό, το νησί που έγινε διάσημο πριν από 30 χρόνια με την ταινία Απέραντο Γαλάζιο του Ζαν Λικ Μπεσόν.

Η Αμοργός είναι ένας ξεχωριστός τόπος. Ένα νησί που θα αγαπήσεις από την πρώτη στιγμή που θα πατήσεις το πόδι σου εκεί. Είναι αυθεντικό, προσφέρεται για ήσυχες διακοπές και κυρίως σου δίνει την ευκαιρία να γνωρίσεις από κοντά την γοητεία του Αιγαίου και των κατοίκων του, χωρίς να έχει αλλοιωθεί από την εισβολή του τουριστών. Στα θετικά της, οι πάντα χαμογελαστοί και φιλόξενοι κάτοικοι που θα σε κάνουν αμέσως να νιώσεις σαν στο σπίτι σου!

Επιστροφή* πονταρίσματος στον αγώνα Αούστρια Βιέννης - Βάκερ ίνσμπουργκ, αν σημειωθεί γκολ με πέναλτι στην αναμέτρηση! (21+, *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις)

Τα «οπωσδήποτε» της Αμοργού

Μία επίσκεψη – αν και ποτέ δεν είναι αρκετή – στο Μοναστήρι της Παναγιάς της Χοζοβιώτισσας. Τη φωτογραφία της κατάλευκης Μονής που είναι σφηνωμένη πάνω στο βράχο σίγουρα την έχετε δει, αλλά η επίσκεψη αξίζει από μόνη της το ταξίδι στην Αμοργό. Η τοποθεσία είναι ονειρική, η θέα μαγευτική και οι μοναχοί πάντα θα σε υποδεχθούν με ένα λουκούμι και νερό να ξεδιψάσεις. Χωρίς ίχνος υπερβολής και ανεξαρτήτως πίστης και θρησκείας, είναι προορισμός που εκεί νιώθεις ότι μπορείς να μιλήσεις με τον Θεό!

Σεργιάνι στη Χώρα, μία από τις πλέον όμορφες των Κυκλάδων. Βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο του νησιού και αποτελεί την πρωτεύουσα της.Πλακόστρωτα δρομάκια, λευκά σπίτια γεμάτα γλάστρες με βασιλικούς και γαριφαλιές και αυλές που μοσχομυρίζουν αγιόκλημα και γιασεμί συνθέτουν μια μυρωδάτη ατμόσφαιρα. Στον κεντρικό δρόμο βρίσκονται και τα περισσότερα μαγαζιά της Χώρας. Ταβέρνες , ουζερί, καταστήματα με δώρα όλα σε παραδοσιακά κτίσματα και στολισμένα με μεράκι, προσθέτουν μία ακόμα πινελιά στην ομορφιά της Χώρας.

Αν δεν έχετε κλείσει ακόμα διακοπές, κρατήστε τις για μετά τα μέσα του Σεπτέμβρη. Τότε στην Αμοργό θα γίνει το 2ο Διεθνές Τουρνουά Ελεύθερης Κατάδυσης «Authentic Big Blue 2018», από τις 16 έως τις 23 Σεπτεμβρίου, παράλληλα με την «Εβδομάδα Γαστρονομίας Αμοργού & Μικρών Κυκλάδων», δύο εκδηλώσεις που δίνουν πανηγυρικό και ξεχωριστό τόνο στο νησί και θα συγκεντρώσουν αρκετό κόσμο από το εξωτερικό.

Δοκιμάστε την Ψημένη Ρακή, το παραδοσιακό ποτό της Αμοργού που σε φέρνει εύκολα και γρήγορα σε ευθυμία. Από τα αρχαία χρόνια οι κάτοικοι της Αμοργού και των μικρών Κυκλάδων έφτιαχναν αυτό το ποτό, για να κερνούν τους φιλοξενούμενους τους, αλλά και τους καλεσμένους στους γάμους των παιδιών τους. Πλέον η Αμοργός θεωρείται ο μοναδικός τόπος που παράγει την ψημένη ρακή που προσφέρεται στις γιορτές και στις συνάξεις και έχει γλυκιά γεύση. Πολλοί την μπερδεύουν με το ρακόμελο, η ψημένη ρακή όμως, αν και έχει παρόμοια υλικά, είναι ένα τελείως διαφορετικό ποτό.

Η άλλη ξεχωριστή γεύση του νησιού είναι το ο περίφημο πατατάτο. Πρόκειται για κατσίκι με πατάτες και σάλτσα με μπαχαρικά στην κατσαρόλα. Η μαζικότερη κατανάλωσή του γίνεται στο πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής, στην Κάτω Μεριά της Αμοργού. Την παραμονή της γιορτής σερβίρονται δωρεάν πάνω από δύο χιλιάδες μερίδες στους πιστούς που συγκεντρώνονται στο μοναστήρι.

Μπάνιο στο μικρό νησάκι της Γραμβούσας, όπου υπάρχει ωραία παραλία με άμμο με βότσαλα και κρυστάλλινα νερά. Λίγοι πάνε εκεί, άρα θα νιώσετε, λες και το νησί σας ανήκει, αλλά φροντίστε να πάτε εφοδιασμένοι με νερό και φαγητό.

Που θα κολυμπήσετε

Αγια Αννα: Η πιο διάσημη παραλία του νησιού, επειδή εκεί γυρίστηκαν σκηνές της ταινίας «Απέραντο Γαλάζιο» σου κόβει την ανάσα και μόνο που την βλέπεις με τα κρυστάλλινα νερά και τους βράχους που την χαρακτηρίζουν

Μούρος: Ξεχωριστή παραλία με αρκετά σκαλιά για να φτάσεις αλλά αποτελεί αγαπημένη επιλογή για τους τουρίστες. Με ψιλό βοτσαλάκι και πεντακάθαρη θάλασσα, αλλά και με όμορφο ταβερνάκι που έχει σούπερ θέα στο Αιγαίο.

Άγιος Παύλος: Μεταξύ της Χώρας και της Αιγιάλης είναι η πιο ιδιαίτερη παραλία της Αμοργού, λόγω της λωρίδας άμμου που εκτείνεται προς το νησί της Νικουριάς που είναι απέναντι. Με πράσινα νερά αλλά και κοντινή ταβέρνα.

Όρμος: Στην Αιγιάλη, είναι από τις πιο γνωστές και από τις μεγαλύτερες παραλίες της Αμοργού. Η χρυσαφένια αμμουδιά, τα πεντακάθαρα νερά και τα δέντρα που προσφέρουν την σκιά τους σε όποιον το επιθυμεί καθιστούν την παραλία ιδανική για οικογένειες. Με αρκετά μαγαζιά για φαγητό.

Μαλτέζι: Παραλία με διάφανα νερά που μπορείτε να φτάσετε με τα πόδια (περίπου 40 λεπτά) ή με βάρκα από την προβλήτα των Καταπόλων Η παραλία διαθέτει ομπρέλες και ξαπλώστρες.

Καλοταρίτισσα: Η πιο νότια παραλία της Αμοργού σε έναν μαγευτικό όρμο, με χρυσή άμμο και διάφανα νερά. Η παραλία είναι εν μέρει εξοπλισμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες.

Λεβρωσός: Ακόμα μία ακτή με άμμο και μικρά βότσαλα που βρίσκεται κοντά στην Αιγιάλη, με αρμυρίκια που προσφέρουν σκιά.

Νικουριά: Η Νικουριά είναι μια ακατοίκητη νησίδα απέναντι από τον Άγιο Παύλο, που διαθέτει τρεις παραλίες με άμμο και μικρές πέτρες. Η μετάβαση εκεί γίνεται με καικάκια από τον Άγιο Παύλο που πραγματοποιούν δρομολόγια ανά μία ή μισή ώρα.

Που θα μείνετε

Στα δύο λιμάνια, τα Κατάπολα και την Αιγιάλη οι επιλογές είναι πολλές για διαμονή. Η Αιγιάλη κερδίζει στις παραλίες αλλά τα Κατάπολα είναι πολύ κοντά στη Χώρα και στο Μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας. Στην Κάτω Μεριά τα δωμάτια είναι λίγα και η ησυχία δεδομένη ενώ εκεί βρίσκονται οι ωραιότερες παραλίες του νησιού.

 

Τελευταία Νέα