Μάικλ Τζόρνταν: Κορυφαίος, γιατί έτσι το ήθελε! (vids)

Κώστας Ζάλιαρης
Μάικλ Τζόρνταν: Κορυφαίος, γιατί έτσι το ήθελε! (vids)

bet365

Το Gazzetta Weekend Journal εύχεται χαρούμενα 56α γενέθλια στον τεράστιο Μάικλ Τζόρνταν και υπενθυμίζει γιατί ο MJ «βροντόφωναζε» στο παρκέ πως είναι ο απόλυτος Θεός του NBA.

Τον τεράστιο Ουίλτ Τσάμπερλεϊν δεν τον προλάβαμε. Ο Θεός του μπάσκετ έστειλε πολλά χρόνια αργότερα τον Μάικλ Τζόρνταν για να γοητεύσει ολόκληρο τον πλανήτη. Λίγο πιο μετά ήταν ο Κόμπι Μπράιαντ, πιο μετά συστήθηκε στο κοινό ο ΛεΜπρόν Τζέιμς και πλέον, εν έτει 2019 ζούμε στην εποχή των Splash Brothers στους Ουόριορς, του Ρας Ουέστμπρουκ, του Τζέιμς Χάρντεν και τα επόμενα χρόνια θ' αποδείξει αν μπορεί ν' αφήσει το δικό του στίγμα στο NBA ο Λούκα Ντόντσιτς.

Το θέμα είναι ότι ο Μάικλ Τζόρνταν γίνεται 56 ετών (17/2/1963) και οι δικοί του, Σικάγο Μπουλς, με τον Σκότι Πίπεν πάντοτε στο πλευρό του έγραψαν μοναδική ιστορία στην κορυφαία Λίγκα, στη δεκαετία του '90. «Ο Μάικλ ποτέ, μα ποτέ του, δεν είχε πει ότι είναι ο κορυφαίος. Αυτή η λέξη δεν είχε βγει ποτέ από τα χείλη του» είχε αναφέρει ο Πίπεν, το δεξί χέρι του MJ στις τεράστιες επιτυχίες των «ταύρων» και αυτό αποδεικνύει το γεγονός πως ο θρυλικός Μάικλ, φρόντιζε να δηλώνει την υπεροχή του έναντι όλων των υπολοίπων, στο παρκέ, αποφεύγοντας να περιαυτολογήσει μπροστά από κάμερες και μικρόφωνα, όπως γίνεται αρκετά συχνά από τους αστέρες της σύγχρονης εποχής του NBA.

Κι ας έγραφαν τα παπούτσια του πως «η ποιότητα του υποδύματος είναι εμπνευσμένη από τον καλύτερο παίκτη στα χρονικά», ωστόσο, από τα δικά του χείλη, ουδέποτε βγήκε η λέξη «κορυφαίος». Αυτό, έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με τον ΛεΜπρόν Τζέιμς που μετά την κατάκτηση του τίτλου το 2016 έχοντας μάλιστα βοηθήσει τους Κλίβελαντ Καβαλίερς να επιστρέψουν στη σειρά των τελικών από το εις βάρος τους 3-1 και να πάρουν το τρόπαιο, είχε αναφέρει: «Αισθάνθηκα κορυφαίος με αυτό που πέτυχα. Αισθάνθηκα ότι κατάφερα κάτι σπουδαίο. Αυτό αισθάνθηκα έπειτα απ' όσα έχουν ειπωθεί γι' αυτή την ομάδα των Ουόριορς και τον τρόπο που αντιδράσαμε και γυρίσαμε τη σειρά για να πάρουμε το πρωτάθλημα. Έλεγα στον εαυτό μου “τα κατάφερες, είναι σπουδαίο αυτό που έκανες”».

Βέβαια, στη δική του εποχή, ο ΛεΜπρόν, στην ηλικία των 34 ετών, φροντίζει το σώμα του όσο ποτέ άλλοτε για να μπορεί ν' ανταπεξέρχεται στις απαιτήσεις των συνεχόμενων και απαιτητικών αγώνων, έχει φτάσει σε σημείο να ξεπερνά με ευκολία τα 30 λεπτά συμμετοχής και λογίζεται ως ένας εκ των κορυφαίων του NBA, έχοντας πλέον μετακομίσει στους Λέικερς για να συνεισφέρει σε μια επιχείρηση... αναγέννησης των «λιμνανθρώπων».

Ο μεγάλος, Μάικλ Τζόρνταν, έχει πει μια από τις ατάκες που σίγουρα όσοι έχουν ασχοληθεί έστω και λίγο μαζί του, τη γνωρίζουν και πραγματικά αξίζει να την έχει κανείς ως οδηγό ζωής. «Στην καριέρα μου έχω χάσει περισσότερα από 9.000 σουτ. Έχω χάσει περίπου 300 ματς. Σε 26 περιπτώσεις, πήρα το τελευταίο σουτ στο ματς και αστόχησα. Έχω αποτύχει πολλές φορές στη ζωή μου. Ξανά και ξανά. Και γι' αυτό πέτυχα ό,τι πέτυχα» είναι η πιο χαρακτηριστική φράση που μπορεί εύκολα κανείς να επαναφέρει στο μυαλό του σε κάθε κουβέντα για τον Μάικλ Τζόρνταν, όπως επίσης και το ρητό: «Ορισμένοι θέλουν να το κάνουν, άλλοι εύχονται να το κάνουν και ορισμένοι άλλοι, απλά το κάνουν».

Κάπως έτσι, με αυτή τη νοοτροπία, o MJ έφτασε σε δυο χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια, έξι πρωταθλήματα NBA, 5 βραβεία MVP για ολόκληρη τη σεζόν, 6 βραβεία MVP για σειρά τελικών, αναδείχθηκε 10 φορές πρώτος σκόρερ στο NBA, συμμετείχε σε 14 all-star games και ήταν ο MVP στα 3 από αυτά.

Πριν απ' όλα αυτά, το... αστέρι είχε λάμψει για πρώτη φορά στο ντραφτ του 1984, όταν τότε ο Τζόρνταν σε ηλικία μόλις 21 χρονών, επιλέχθηκε από τους Μπουλς στην 3η θέση, παίρνοντας μια απόφαση που θα άλλαζε ολόκληρο το μπάσκετ.

Ο «Air» στις 26/10 του 1984 θα πατήσει για πρώτη φορά το παρκέ φορώντας την κόκκινη φανέλα με την οποία αργότερα θα «γραφτεί» στα κατάστιχα της ιστορίας με ολόχρυσα γράμματα.

Απέναντί του, ήταν οι Ουάσιγκτον Μπούλετς και ο Τζόρνταν δεν θα πτοηθεί από το... άγχος της πρεμιέρας και του πρωτάρη. Θα μπει στο γήπεδο και όπως έκανε πάντα και θα κάνει αυτό που ήξερε καλύτερα από τον καθένα.

Θα σκοράρει 16 πόντους, θα κατεβάσει 6 ριμπάουντ θα μοιράσει 7 ασίστ και θα μετρήσει 2 κλεψίματα και 4 μπλοκς σε 40 λεπτά συμμετοχής στην ήττα της ομάδας του με 109 – 93 και αυτή η ήττα θα γίνει ίσως η πιο γλυκιά της ιστορίας.

Είναι ο άνθρωπος που στους τελικούς του 1996 απέναντι στους Γιούτα Τζαζ, θα πετύχει το σουτ τίτλου στα 5 δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη έχοντας κλέψει τη μπάλα από τον Καρλ Μαλόουν και θα κλείσει το ματς με 45 πόντους και το 6ο δαχτυλίδι του Πρωταθλητή στο χέρι. Είναι ο άνθρωπος που έναν χρόνο μετά, στον 5ο τελικό του 1997, είχε παίξει με πυρετό και ζαλάδες, όμως μέτρησε 38 πόντους, 7 ριμπάουντ, 5 ασίστ και 3 κλεψίματα, με τους Μπουλς να φτάνουν στη νίκη 90-88.

Έχει τρολάρει απίστευτα τον Ντικέμπε Μουτόμπο κι έχει βολή κλείνοντας τα μάτια πριν από την εκτέλεση. Έχει... τρομάξει τον Ρέτζι Μίλερ, όταν ο τελευταίος στο ξεκίνημά του στους Πέισερς, πήγε να κάνει trash talking με περίσσιο θάρρος και είδε τον Τζόρνταν να πετυχαίνει 44 πόντους και να του λέει «μην τα βάζεις με τον Μαύρο Χριστό», είναι εκείνος που σε ματς με τους Μαϊάμι Χιτ, έκανε τον Στιβ Σμιθ ν' αναρωτιέται τι διάολο μετρούσε ο Μάικλ όταν τον πλησίαζε... «Άρχισε να μετράει αντίστροφα. Έλεγε αρχικά “38” και δεν καταλάβαινα. Έπειτα είπε '36' και σκέφτηκα “μισό λεπτό, γιατί πηγαίνει ανάποδα;”. Μέχρι να το καταλάβω, απλά έφτασε στους 40 πόντους».

Αφήνοντας στην άκρη παρασκήνια, αποχαιρετισμούς στο NBA και επιστροφές εν μια νυκτί με ανακοινώσεις... τριών λέξεων όπως εκείνο το «i'm back» του 1995, την ενασχόληση με το γκολφ και αρκετά άλλα, ο Μάικλ Τζόρνταν, δικαίως θεωρείται G.O.A.T. όλων μα όλων των εποχών.

Πρόσφατα, ο Ράσελ Ουέστμπρουκ έφτασε τα δέκα συνεχόμενα triple double.

Ο Τζέιμς Χάρντεν έφτασε τα 30 συνεχόμενα παιχνίδια που σκοράρει τουλάχιστον 30 πόντους.

Σε πολύ διαφορετικές εποχές, με πολύ διαφορετικό στυλ παιχνιδιού και δυσκολίες στο παρκέ, με πολύ διαφορετική ποιότητα, ο Μάικλ Τζόρνταν επέμεινε και ξεκαθάρισε πως «η πιο δύσκολη κατάκτηση ενός παίκτη είναι τα 6 πρωταθλήματα»...

 

Τελευταία Νέα