Επιμένει για το χρυσό των Σαπών η «Μεταλλευτική Θράκης»

Προσέφυγε στο ΣτΕ και ζητά την ακύρωση της απόφασης της Αποκεντρωμένης που δεν ενέκρινε 16 ερευνητικές γεωτρήσεις στην περιοχή – «Σταθερή και διαχρονική η κάθετη διαφωνία  μας με την εξόρυξη χρυσού» λέει η παράταξη του νέου Δημάρχου Μαρωνείας-Σαπών Ντίνου Χαριτόπουλου

 

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε η εταιρεία «Μεταλλευτική Θράκης», ζητώντας την ακύρωση της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, με την οποία, το φθινόπωρο του 2018, απορρίφθηκε το αίτημα που είχε υποβάλλει για την Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για το έργο «Ερευνητικό πρόγραμμα στον κεντρικό τομέα του Δημόσιου Μεταλλευτικού Χώρου Ε5 της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης για την εταιρεία Μεταλλευτική Θράκης Α.Ε.», 100% θυγατρική της Eldorado Gold.

Συγκεκριμένα, το αίτημα που απορρίφθηκε από την Αποκεντρωμένη, αφορά τη διεξαγωγή 16 ερευνητικών γεωτρήσεων στις Σάπες Ροδόπης, στην οποία η Μεταλλευτική Θράκης κατέχει τα μεταλλευτικά δικαιώματα. Η συγκεκριμένη αρνητική απόφαση του συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης (Γενική Διεύθυνση Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής) προς τη Μεταλλευτική Θράκης άνοιξε τον δρόμο αρχικά για την κατάθεση διοικητικής προσφυγής και κατόπιν, όπερ και εγένετο, για προσφυγή στο ΣτΕ.

Στο 13σέλιδο κείμενο της απόφασης, εκφραζόταν η διαφωνία της Αποκεντρωμένης και μίας σειράς αρμόδιων φορέων, για τη δημόσια μεταλλευτική περιοχή στον ευρύτερο χώρο των Σαπών αφού, όπως αναφέρονταν μεταξύ άλλων, «η εκμετάλλευση των αποθεμάτων μπορεί να είναι προβληματική για την Περιφέρεια, κυρίως για λόγους αναπότρεπτης βλάβης στο περιβάλλον». Για τη λήψη της απόφασης συνεκτιμήθηκαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση όλες οι κατατεθείσες γνωμοδοτήσεις υπηρεσιών και φορέων και ειδικά η αρνητική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης. Αλλά αυτή τη φορά ελήφθη επιτέλους σοβαρά υπ’ όψη και η άποψη της τοπικής κοινωνίας της Θράκης, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία. Σημειώνει η απόφαση «η υποστήριξη των εξορυκτικών δραστηριοτήτων προϋποθέτει περιβαλλοντικά συμβατούς όρους και προϋποθέτει επίτευξη της απαραίτητης κοινωνικής συναίνεσης ως προς τη σκοπιμότητα της δραστηριότητας μετά από συνεκτίμηση κόστους οφέλους με την οποία θα τεκμηριώνονται οι συνολικές επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη και στο περιβάλλον τόσο σε περιφερειακό όσο και σε Εθνικό επίπεδο».

Η εταιρεία προσέφυγε, όπως αναμενόταν στο ΣτΕ, όπου , σύμφωνα με πληροφορίες του «Χρόνου», την Τετάρτη 5 Ιουνίου συζητήθηκε το θέμα και πλέον, αναμένεται –όχι άμεσα- η έκδοση της απόφασης.  Η εταιρεία,  μεταξύ άλλων, υποστήριξε στο αίτημά της, ότι ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης, με παράνομη αιτιολογία, απέρριψε το αίτημα για την χορήγηση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων.  Και τούτο διότι, πάντα σύμφωνα με την αίτηση ακυρώσεως που κατατέθηκε, τόσο η προσβαλλόμενη απόφασή του, όσο και οι γνωμοδοτήσεις του οικείου ΠΕ.Σ.Π.Α. του περιφερειακού συμβουλίου και του δημοτικού συμβουλίου Μαρωνείας – Σαπών στις οποίες παραπέμπει, δεν αιτιολογούνται με σκέψεις σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του υπό αδειοδότηση ερευνητικού προγράμματος και την πληρότητα και αρτιότητα της υποβληθείσας Μ.Π.Ε., αλλά περιλαμβάνουν μόνον κρίσεις σκοπιμότητας σχετικά με την εξόρυξη χρυσού από το μεταλλείου Σαπών.

 

Παρέμβαση Χαριτόπουλου 

Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Μαρωνείας – Σαπών Ντίνος Χαριτόπουλος, με αφορμή την εξέλιξη αυτή, σε ανακοίνωσή του επισημαίνει:

«Η παράταξη ‘Επανεκκίνηση στον Δήμο Μαρωνείας Σαπών’ δηλώνει  ρητά και προς κάθε κατεύθυνση  ότι “η δέσμευση  μας στο προεκλογικό  πρόγραμμα μας  κάθετης διαφωνίας  στην εξόρυξη χρυσού  είναι σταθερή και διαχρονική. Δεν διαπραγματευόμαστε  τίποτα. Ισχύει για εμάς, που θα διοικήσουμε το Δήμο Μαρωνείας – Σαπών από την 1η Σεπτεμβρίου η ομόφωνη αρνητική  απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του. Μας περιμένουν αγώνες υπεράσπισης της αειφορίας του τόπου μας, υπέρ της βιώσιμης ανάπτυξης. Και θα τους δώσουμε με όλα τα μέσα».

Κ.Η.

INFO

Οι Σάπες βρίσκονται κοντά στο χρυσοφόρο κοίτασμα του Περάματος στον Έβρο, για το οποίο επίσης εκκρεμεί η έγκριση περιβαλλοντικής μελέτης. Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, στις Σάπες προκύπτει ότι τα κοιτάσματα έχουν αποθέματα της τάξης των 474.000 ουγκιών χρυσού, 250.000 ουγκιών αργύρου και 3.000 τόνων χαλκού. Το κοίτασμα του Περάματος μπορεί να δώσει ως τελικά προϊόντα 560.000 ουγκιές χρυσού, 257.000 ουγκιές αργύρου και 3.250 τόνους χαλκού. Προβλέπεται ότι η συνολική επένδυση από την ανάπτυξη του έργου θα ανερχόταν σε 660 εκατ. ευρώ.

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr