«Όραμα, προτάσεις ανάπτυξης, η γνώση , ξεχωρίζουν την παράταξή μας»

Συνέντευξη με τον Γιάννη Στράκο, υποψήφιο με την Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία  για την περιφέρεια ΑΜΘ και τον Κώστα Κατσιμίγα, μιλά για την παρουσία του στο ψηφοδέλτιο του κου Κατσιμίγα, για τους στόχους και τις θέσεις του 

 του Γιώργου Πανταζίδη

Μια εξόχως ενδιαφέρουσας συζήτηση με τον κο Γιάννη Στράκο, υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας, με επικεφαλής τον κο Κώστα Κατσιμίγα, σας μεταφέρουμε σήμερα στην ΓΝΩΜΗ.

Μέσα από την συνέντευξη που μας παραχώρησε, μας μεταφέρει τις θέσεις του για τον Έβρο και την περιφέρεια, καταθέτει πλαίσιο προτάσεων που θα μπορούσε να υλοποιήσει ο κ. Κατσιμίγας και εξηγεί γιατί οι πολίτες πρέπει να στηρίξουν τον ίδιο και την παράταξή του

Πώς και γιατί επιλέξατε τη συμμετοχή σας στις περιφερειακές εκλογές και τη συμπόρευση με τον Κώστα Κατσιμίγα;

Πιστεύω σε ένα καλύτερο μέλλον για την Περιφέρεια μας. Μετά από δύο χαμένες θητείες, πιστεύω πως ήρθε η στιγμή για ανάπτυξη και επίλυση των προβλημάτων της Περιφέρειας μας, της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ο Κώστας Κατσιμίγας είναι γνώστης των θεμάτων της Περιφέρειας και έχει τόσο για την Περιφέρεια στο σύνολο της, όσο και για κάθε Περιφερειακή Ενότητα θέσεις οι οποίες είναι ρεαλιστικές και θα οδηγήσουν στην δημιουργία των προϋποθέσεων για ανάπτυξη.

Είστε ένας άνθρωπος που ζει και δραστηριοποιείται σε  μια περιοχή στο βόρειο άκρο της χώρας. Ποια είναι τα σημαντικότερα ζητήματα , πάνω στα οποία θέλετε να δουλέψετε για να επιλύσετε;

Η περιοχή του βορείου Έβρου  είναι μία αγροτική περιοχή. Το κύριο βάρος θα πρέπει να δοθεί  στο πρωτογενή τομέα, με στόχο να γίνουν παρεμβάσεις που θα μειώσουν το κόστος παραγωγής. Θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε όλα τα επιφανειακά νερά, και αυτό θα γίνει κάνοντας αναδασμούς εκεί που πρέπει να γίνουν, αρχίζοντας από τον κάμπο του Ορμενίου και στην συνέχεια να κατασκευαστούν δίκτυα άρδευσης.  Άλλες δράσεις είναι η στήριξη των οινοπαραγωγών, η στήριξη εναλλακτικών καλλιεργειών, η στήριξη της μελισσοκομίας, η αύξηση των ελέγχων για τις παράνομες εισαγωγές φυτοφαρμάκων και ζωοτροφών και τέλος η στήριξη της κτηνοτροφίας με την ανάπτυξη βιολογικών εκτροφών και τη συμβολή στην επίλυση των προβλημάτων χρήσης των βοσκοτόπων.

Θα συμβάλλουμε στην επίλυση των γραφειοκρατικών εκκρεμοτήτων για την αξιοποίηση του ζεόλιθου στον βόρειο ΄Εβρο, σε συνεταιριστική βάση, από τοπικούς συνεταιρισμούς. Η αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων. Η αποκατάσταση των αναχωμάτων θα γίνεται πλέον με αργιλικό πυρήνα και όχι με φερτά υλικά.

Το οδικό δίκτυο του βορείου΄Εβρου βρίσκεται σε δραματική κατάσταση. Οι δρόμοι ουδέποτε συντηρήθηκαν. Εμείς θα επιβάλουμε την συντήρηση και θα προσπαθήσουμε να περισώσουμε ότι μπορούμε, ενώ θα ανακατασκευάσουμε εκείνα τα τμήματα που χάθηκαν. Αυτές  είναι και οι επίσημες θέσεις της παράταξη μας.

Η περιοχή της Ορεστιάδας συνορεύει με δύο χώρες.  Αυτό είναι ευλογία ή κατάρα;

Το ότι η περιοχή της Ορεστιάδας  συνορεύει με την Τουρκία και την Βουλγαρία, είναι και ευλογία και κατάρα. Ευλογία γιατί υπάρχει ο τουρισμός για όλους τους κατοίκους της  τόσο στην Ορεστιάδα όσο και στην Αδριανούπολη όσο και στο Σβίλενγκρατ με επισκέψεις στις γειτονικές χώρες. Ευλογία γιατί μπορούν να συμμετέχουν Πολιτιστικοί Σύλλογοι και των τριών χωρών στα Πολιτιστικά δρώμενα των τριών χωρών. Αυτό συμβάλλει στην φιλία των λαών. Η εκμάθηση των Τουρκικών και των Βουλγαρικών στα σχολεία της Ορεστιάδας θα συνέβαλλε στην περαιτέρω σύσφιξη  των σχέσεων μας με τους γείτονες μας.

Κατάρα γιατί πολλοί κάτοικοι του Βορείου ΄Εβρου πάνε για να φουλάρουν βενζίνη και για ψώνια στις γειτονικές χώρες με αποτέλεσμα να κλείσουν πάρα πολλά μαγαζιά στον βόρειο ΄Εβρο.

Η περιφέρεια ΑΜΘ είναι από τις φτωχότερες της χώρας και της Ευρώπης. Γιατί; ποιος ευθύνεται, μπορεί αυτό να αλλάξει;

Είναι γεγονός ότι η Περιφέρεια μας Ανατολική Μακεδονία και Θράκης έχει από τους χαμηλότερους δείκτες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση. Η αδιαφορία του Κέντρου οδήγησε πολλούς κατοίκους στο παρελθόν, ιδίως νέους να εγκαταλείψουν  την Περιφέρεια και να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον  είτε στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας μας είτε στο εξωτερικό. Αυτή η κατάσταση οξύνθηκε με την κρίση που ανάγκασε τους τελευταίους εναπομείναντες νέους να εγκαταλείψουν την Περιφέρεια μας, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το δημογραφικό πρόβλημα, δηλαδή την περαιτέρω αύξηση του μέσου όρου ηλικίας.

Η αδιαφορία του Κέντρου οδήγησε την περιοχή μας στην υπανάπτυξη. Το πόρισμα της Βουλής για την Θράκη που ψηφίστηκε ομόφωνα δεν υλοποιήθηκε, η ΔΕΒΖΟΣ

δεν δημιουργήθηκε, το εργοστάσιο στο Σπήλαιο δεν λειτούργησε ποτέ. Κάποιοι φέρνουν για αυτό ευθύνες , εάν όχι ποινικές τουλάχιστον πολιτικές. Οι επιδοτήσεις που δόθηκαν για την δημιουργία βιοτεχνιών και μονάδων παραγωγής φαγώθηκαν και γέμισε η περιοχή με γιαπιά.

Για να υπάρξει ανάπτυξη πρέπει να υπάρξει κλίμα ασφάλειας στην περιοχή και για να υπάρξει κλίμα ασφάλειας θα πρέπει να υπάρξει  ανάπτυξη για όλους τους κατοίκους

ανεξαρτήτως θρησκεύματος και εθνικής προελεύσεις. Θα πρέπει να υπάρξει ένας νέος αναπτυξιακός νόμος που θα διαιρεί τους νομούς  σε Ζώνες και θα επιδοτεί ανά Δήμο  καταργώντας έτσι και τις εσωτερικές ανισότητες και μέσα στην ίδια την Περιφέρεια. Η καλύτερη θωράκιση της περιφέρειας μας είναι το ανθρώπινο δυναμικό καθώς και η ανάπτυξη.

Επίσης θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε την πληθυσμιακή σύνθεση και την πολυπολιτισμικότητα της Περιφέρειας ως πλεονέκτημα.

Σαν παράταξη τι προτείνετε για την ανάταξη της οικονομίας της περιοχής;

Θα ξεκινήσω από τον Πρωτογενή τομέα. Το ζήτημα της άρδευσης των αγροτικών γαιών της περιοχής μας με επιφανειακά ύδατα θα έχει ως στόχο την μείωση του κόστους παραγωγής. Θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε όλα τα επιφανειακά νερά και αυτό θα γίνει κάνοντας αναδασμούς εκεί που πρέπει να γίνουν, κάνοντας την αρχή από το Ορμένιο και στην συνέχεια να κατασκευαστούν δίκτυα άρδευσης. Θα κατασκευάσουμε τα φράγματα στην Λύρα και στην Καβησσό και θα προχωρήσουμε στην κατασκευή αρδευτικών δικτύων καθώς και σε αναδασμό. Θα αναμοχλεύσουμε και στην κατασκευή ταμιευτήρα στο Δέρειο και θα προσχωρήσουμε στην απόστράγγιση του κάμπου νότια του Τυχερού.

΄Αλλες δράσεις στον Πρωτογενή τομέα είναι οι εξής

  • Η στήριξη των οινοπαραγωγών
  • Η στήριξη εναλλακτικών καλλιεργειών, που θα βασίζονται στην σταθερή ποιότητα και στην επαρκή ποσότητα.
  • Η στήριξή της προσπάθειας για επανέναρξή της σηροτροφίας στην περιοχή του Σουφλίου.
  • Η στήριξη της μελισσοκομίας
  • Η στήριξη της ελαιοπαραγωγής
  • Η προώθηση τοπικών προϊόντων για τον χαρακτηρισμό τους ως Προϊόντα Γεωγραφικής ΄Ενδειξης.
  • Η δημιουργία ζώνης θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων.
  • Η εκμετάλλευση των γεωθερμικών πεδίων.
  • Η αύξηση των ελέγχων για τις παράνομες εισαγωγές φυτοφαρμάκων και ζωοτροφών.
  • Η υποστήριξη των δήμων σε δράσεις βελτίωσης της αγροτικής οδοποιίας.
  • Η υλοποίηση, πιλοτικά σε πρώτο στάδιο, προγραμμάτων της έξυπνης γεωργίας σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
  • Η στήριξη της κτηνοτροφίας με την ανάπτυξη βιολογικών εκτροφών και την συμβολή στην επίλυση των προβλημάτων χρήσης των βοσκοτόπων.
  • Η προστασία της περιοχής από τις εισαγόμενε ζωονόσους.
  • Η ενίσχυση της ιχθυοκαλλιέργειας και της οστρακοκαλλιέργειας στο Δέλτα του ΄Εβρου, καθώς και η ενίσχυση της παράκτιας αλιείας.
  • Η αξιοποίηση του άφθονου δασικού πλούτου της περιοχής.
  • Η επίλυση των γραφειοκρατικών εκκρεμοτήτων για την σύντομη αξιοποίηση του ζεόλιθου στον βόρειο ΄Εβρο, σε συνεταιριστική βάση από τοπικούς συνεταιρισμούς.
  • Θα στηρίξουμε τους Φορείς Διαχείρισης των εθνικών πάρκων Δαδιάς και του Δέλτα του ΄Εβρου και απορρίπτουμε κάθε απόπειρα απόληψης χρυσού από την περιοχή μας.
  • Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού συμπεριέλαβε τον συνεδριακό τουρισμό, πρέπει να εντατικοποιηθεί. Τα δυο εθνικά πάρκα που βρίσκονται στον ΄Εβρο μπορούν να προσελκύσουν πλήθος τουριστών, καθώς και να αναπτύξουμε τον οικο- και αγροτουρισμό. Επίσης πιστεύουμε στην δημιουργία σοβαρών κέντρων ιαματικού τουρισμού στην Τραϊανούπολη και στην Σαμοθράκη.

Για το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης , η Περιφέρεια μπορεί να συνδράμει και να έχει καθοριστικό ρόλο με την χρηματοδότηση της δημιουργίας σιδηροδρομικών υποδομών καθώς και την ενθάρρυνση για την δημιουργία  λιμενικών χερσαίων υποδομών. Το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θα πρέπει να αποκτήσει και ρόλο στις επιβατικές μεταφορές, εξυπηρετώντας τουρίστες από τα Βαλκάνια. Επίσης θα πρέπει να υπάρξει ακτοπλοϊκή σύνδεση με τα νησιά του Βορείου Αιγαίου καθώς και με προορισμούς στην Τουρκία.

Στον τομέα των μεταφορών, προτεραιότητα αποτελεί η κατασκευή ενός νέου σύγχρονο τελωνείου στους  Κήπους, καθώς και θα κινήσει την διαδικασία για την δημιουργία καινούργιου μεθοριακού σταθμού στις Καστανιές

Γιατί κάποιος να επιλέξει να στηρίξει  εσάς και την παράταξη Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία με επικεφαλής τον Κώστα Κατσιμίγα;         

Πιστεύω πως η παράταξη μας Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία με επικεφαλής τον Κώστα Κατσιμίγα έχει όραμα για την Περιφέρεια μας, και  στόχο την ανάπτυξη της. ΄Ολοι όσοι απαρτίζουμε τον συνδυασμό πιστεύουμε  πως θα υπάρξει και μία ποιοτική αναβάθμιση των σχέσεων  Περιφέρειας πολιτών.  Για αυτόν τον λόγο θα πρέπει να στηρίξετε την παράταξη

Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία  και τον υποψήφιο Περιφερειάρχη  Κώστα Κατσιμίγα.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr