Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Η Χαλκιδική τιμά την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Εκδηλώσεις μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, πραγματοποιήθηκαν στην πρωτεύουσα της Χαλκιδικής, για τον ξεριζωμό των Ελλήνων του Πόντου από την Οθωμανική κατοχή, που διήρκησαν από το 1916 έως και το 1923 και είχαν ως αποτέλεσμα να μετατρέψουν τον λαό των Ποντίων σε ένα λαό προσφύγων και διασποράς.

 

Το πρωί της Κυριακής τελέστηκε δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου. Στη συνέχεια εψάλη επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, στην Πλατεία Παραλή (συντριβάνι) και εκφωνήθηκε ομιλία για την Γενοκτονίατων Ελλήνων του Πόντου από τον κ. Παναγιώτη Μιχαηλίδη, Πρόεδρο του Ποντιακού Συλλόγου Πολυγύρου.

Ακολούθησε κατέθεση στεφάνων. Παραβρέθηκε η βουελυτής Χαλκιδικής, Κυριακή Μάλαμα, ο αντιπεριφερειάρχης, Ιωάννης Γιώργος, ο αντιδήμαρχος Πολυγύρου, Χρ. Βορδός, άλλοι επίσημοι και εκπρόσωποι φορέων και Συλλόγων.

"Καθήκον όλων μας η ιστορική μνήμη να μείνει ζωντανή" ανέφερε η βουλευτής, Κ. Μάλαμα.

Σε μήνυμά του ο αντιπεριφερειάρχης ανέφερε:

"Η 19η Μαΐου αποτελεί ημέρα μνήμης των 350.000 Ελλήνων του Πόντου που έπεσαν θύματα του τουρκικού εθνικισμού. Είναι η μέρα που αποβιβάστηκε ο Κεμάλ στη Σαμψούντα με το πρόσχημα να προστατέψει τον πληθυσμό από τους άτακτους τσέτες, αλλά στην πραγματικότητα ξεκίνησε η πιο σκληρή φάση της Γενοκτονίας.

Χιλιάδες Πόντιοι κακοποιήθηκαν και θανατώθηκαν άγρια και χιλιάδες άλλοι ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους. Όσοι κατάφεραν να επιβιώσουν και να επιστρέψουν τελικά στην Μάνα Ελλάδα έφεραν μαζί τους τη βαθιά πίστη τους, τα ήθη, τα έθιμα και τη γλώσσα τους. Αγωνίστηκαν για τη διατήρηση της εθνικής τους συνείδησης χωρίς να ξεχνούν το παρελθόν, διατηρώντας ζωντανή την εικόνα της πατρίδας τους και κατάφεραν, με την ψυχική δύναμη που τους διακρίνει, να ριζώσουν και να αναδειχθούν στους νέους τόπους.

Αποτίουμε σήμερα φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας.

Δεν αφήνουμε τα γεγονότα να περάσουν στη λήθη, με τη βαθιά πεποίθηση ότι θα αναγνωριστεί διεθνώς η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ώστε να μπορέσει να διδάξει και να αποτρέψει παρόμοια γεγονότα στο παρόν και στο μέλλον του πλανήτη."

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα