Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

9 Μάη 1945 – 74 Χρόνια

Ο φασισμός πρέπει να ξεριζωθεί και θα ξεριζωθεί μόνο έτσι: Ως καπιταλισμός
Hταν 9η Μάη 1945. Ήταν η ημέρα που η σημαία που ήδη κυμάτιζε στο Ράιχσταγκ, η σημαία του στρατού των εργατών, των αγροτών, των κολασμένων της γης, επέφερε το οριστικό πλήγμα στο φίδι του ναζισμού. Εάν οι ίδιοι οι μαχητές του Κόκκινου Στρατού μπορούσαν και πάλι σήμερα να πορευτούν, είναι προφανές ότι θα βάδιζαν κάτω από την Κόκκινη Σημαία. Και παραμένει μόνο να μαντέψουμε τι θα έκαναν με όσους προσπαθούν σήμερα να την απαγορεύσουν. Πριν από 74 χρόνια ενώπιον του στρατάρχη Γκιόργκι Κονσταντίνοβιτς Ζούκοφ, η ναζιστική Γερμανία. υπέγραψε την άνευ όρων συνθηκολόγηση της. Η νίκη του Ανθρώπου εναντίον του Φασισμού, η Αντιφασιστική Νίκη των Λαών ήταν γεγονός. Αυτό το πανανθρώπινο επίτευγμα σφραγίστηκε με το ίδιο εκείνο κόκκινο χρώμα που δέσποζε στα οδοφράγματα της Παρισινής Κομμούνας. Με το χρώμα το βγαλμένο από το ηφαίστειο της ελπίδας που εξερράγη τον Οκτώβρη του 1917 στην Πετρούπολη.
Σε αυτή η Νίκη – σταθμό, που κατορθώθηκε με τις ανείπωτες θυσίες εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, χωρίς προηγούμενο υπήρξε η συμβολή της Σοβιετικής Ένωσης και του Κόκκινου Στρατού υπό την ηγεσία και την τεράστια συμβολή των Ι.Β. Στάλιν, Β. Μ. Μολότοφ, Μ.Ι.Καλίνιν, Γ.Κ.Ζούκοφ, Κ.Κ.Ροκοσοφσκι, Α.Μ.Βασιλεφσκι, Ι.Σ.Κόνεφ, Ρ.Γ. Μαλινόφσκι, Ι.Ν. Τσερνιαχόφσκι και των άλλων στρατιωτικών διοικητών.
«Σ’ ένα μέτωπο, το μήκος του οποίου κυμαινόταν από 3.000 έως 6.200 χιλιόμετρα, ο Κόκκινος Στρατός έδωσε ενάντια στον ναζισμό αδιάλειπτα μάχες για 1.418 μερόνυχτα.
«Κάθε λεπτό του πολέμου, η Σοβιετική Ένωση θρηνούσε κατά μέσο όρο 9 νεκρούς. Κάθε ώρα 507 νεκρούς. Κάθε μέρα 1.400 νεκρούς.
«Σ’ έναν πόλεμο που η Βρετανία θρήνησε 375.000 νεκρούς και οι ΗΠΑ περίπου 400.000, η ΕΣΣΔ προσέφερε πάνω από 20 εκατομμύρια παιδιά της.
«Πάνω από-το εκατομμύρια οι ανάπηροι και οι τραυματίες με του ανθό του σοβιετικού λαού να φράζει με τα στήθια του τα Στάλινγκραντ, ίο Λένινγκραντ, τη Μόσχα, το Κουρσκ, τη Σεβαστούπολη. ‘
“Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος στοίχισε στην ΕΣΣΔ σε υλικές ζημιές το κολοσσιαίο πόσο των 485 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μεγαλύτερο απ’ αυτό που κατέβαλαν ΗΠΑ, Αγγλία και Γαλλία μαζί..
Πάνω από 1.700 πόλεις, πάνω από 70.000 χωριά, πάνω από 30.000 βιομηχανικές επιχειρήσεις, πάνω από 100.000 συνεταιριστικές μονάδες αμέτρητες χιλιάδες νοσοκομεία, σχολεία, βιβλιοθήκες έγιναν στάχτη στο έδαφος της ΕΣΣΔ από τους ναζί.
Η Ιστορία γράφτηκε:
Την πιο σκληρή, την πιο ανιδιοτελή, την πιο καθοριστική μάχη για τη νίκη κατά του φασισμού την έδωσε στην ανθρωπότητα το πρώτο εργατικό κράτος στην Ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού. Παρόντες, πρωτομάρτυρες και πρωταγωνιστές αυτού του αγώνα ήταν οι κομμουνιστές. Παντού. Και στην Ελλάδα. Είναι εδώ, στην πατρίδα μας, που η 9η Μάιου:
“Είναι μια Μέρα που περνάει μέσα από την αθάνατη ψυχή των 200 της Καισαριανής, της Ηλέκτρας, του Μπελογιάννη, του Πλουμπίδη, του Χαρίλαου, του Άρη, του αντάρτη παυ έστειλε περήφανο χαιρετισμό από τσν Γοργοπόταμο στην Αλαμάνα.
“Είναι η μέρα που η Κοκκινιά και η Καλογρέζα, η Βιάννος, το Κοντομαρί, ο Μαλάθυρος, ο Κακόπετρος, ή Κάντανος, ο Αλικιανός, το Κουστογέρακο, η Μονή, ο Σκινές, ο Λιβαδάς, ο Καλλικράτης και ο Χορτιάτης, γίνονται ένα με το Μανιάκι και το Μεσσολόγγι.
“Είναι η Μέρα που οι Αρματολοί και οι Κλέφτες στήνουν χορό με τους μαχητές του ΕΛΑΣ, με τους αδούλωτους της εθνικής και κοινωνικής απελευθέρωσης της δεκαετίας του ’40.
“Είναι η Μέρα που η Γκουέρνικα και το Δίστομο, τα Καλάβρυτα και η Ακροναυπλία, η Μακρόνησος, το Στάλινγκραντ και η Αθήνα του Μεγάλου Δεκέμβρη, γίνονται τραγούδι στα χείλη του Ρίτσου και του Μπρεχτ, του Νερούδα και του Λειβαδίτη, του Μίκη και του Σοστακόβιτς, γίνονται κραυγή στα χέρια του Πικάσο καιτου Φαρσακίδη.
Όταν ο στρατιώτης του Κόκκινου Στρατού κάρφωνε τη σημαία της Επανάστασης στην καρδιά του ναζισμού, στα Ράιχσταγκ, σφράγιζε για πάντα και με την πιο αντιπροσωπευτικό τρόπο την Ιστορία. Αυτή την αλήθεια δεν θα καταφέρουν ποτέ να τη «σβήσουν» από την Ιστορία εκείνοι που βουτάνε την «πένα» τους στην «κοιλιά» του Γκαίμπελς για να ξαναγράψουν και να  ξεγράψουν την Ιστορία. Για τους «δεξιούς» και τους «αριστερούς», για τους φιλελεύθερους και τους σοσιαλδημοκράτες υπηρέτες των «Κρουπ» και των «Ροκφέλερ», για τους «δημοκράτες» της άθλιας θεωρίας των «δυο άκρων» που με όχημα την ΕΕ προσπαθούν να συσχετίσουν το ναζισμό και το φασισμό με τον κομμουνισμό, η ιστορική αλήθεια είναι αμείλικτη. Απέναντι στη φρίκη του ολοκαυτώματος, στην απανθρωπιά του ρατσισμού, στο ναζισπκό εσμό που γεννιέται και εκτρέφεται στα ταξικά χαμαιτυπεία των μονοπωλίων, θα υπάρχει αυτή η ημερομηνία, θα υπάρχει αυτή η φωτογραφία-παράσημο της Ανθρωπότητας στον αγώνα ενάντια στην κτηνωδία, που θα θυμίζει στους αιώνες:
Οι κομμουνιστές δεν συνθηκολόγησαν ποτέ με τα φίδια. Ή 9η Μάη 1945 είναι η ημερομηνία που – όσο υπάρχουν άνθρωποι – θα αποτελεί την διαρκή υπόμνηση: Οι κουκουλοφόροι του δοσιλογισμού, οι «κράτα Ρόμελ» του μαυραγοριτισμού, οι «Χίτες» του χτες και οι εγκληματικές συμμορίες του σήμερα, ο υπόκοσμος, οι ταγματασφαλίτες, οι Μεταξάδες και οι Ρουφογάληδες του συστήματος που γέννησε το ναζισμό, θα επιστρέφουν πάντα εκεί που ανήκουν οι «Καιάδες»:
Στα καταγώγια των {…αρίων) υπανθρώπων, Η 9η Μάη 1945 είναι το φωτεινό ορόσημο μιας Ιστορίας που γράφεται κάθε μέρα. Που γράφεται χωρίς «ρεαλιστικές» υποχωρήσεις. Χωρίς απαράδεκτους συμβιβασμούς.
Χωρίς υπόκλιση στις αυταπάτες. Χωρίς «διαπραγματεύσεις» και «επαναδιαπραγματεύσεις» με όσους επωάζουν τα φίδια, στον κόρφο τους.
«Ομως όπως δεν πρέπει να ξεχνάμε αυτούς που έδωσαν τα πάντα για την Μεγάλη Αντι/κη Νίκη, το ίδιο πρέπει να καταδικνείουμε αυτούς που υπέθαλψαν τους εγκληματίες πριν και μετά την Νίκη».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

2 Comments

  1. Αξιότιμε κύριε,το εξαιρετικό κείμενο σας έχει δυστυχώς κάποιες στοιχεία, που δεν στέκουν επί του πεδίου θα μπορούσε να πει αντικειμενικά κάποιος.Η σύγκριση των απωλειών μεταξύ των συμμάχων δεν μπορεί να γίνει με τον τρόπο που αναφαίρετε δεδομένου ότι όπως σωστά γράφετε η Σ.Ε. είχε με το φασισμό μέτωπο χιλιάδων χιλιομέτρων στο έδαφος της ,οι ΗΠΑ ήταν απλησίαστες (ως έδαφος) για τα στρατιωτικά μέσα της εποχής και οι απώλειες της Βρετανίας η οποία ως γνωστόν δεν πολέμησε στην επικράτεια της , είχε εκτός από τις απώλειες στο πεδίο της μάχης να αντιμετωπίσει τις απώλειες από τους βομβαρδισμούς και τους πυραύλους V1 και V2.Επίσης θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι στις απώλειες των δύο παραπάνω συμμάχων προστίθενται και οι απώλειες των Αυστραλών, Νεοζηλανδών(κάτι ξέρουμε εμείς στην Κρήτη)Γάλλων,Καναδών κλπ.συμμάχων.Βεβαίως κανείς δεν αμφισβητεί την συνεισφορά της Σ.Ε.στη μάχη κατά της κτηνωδίας ,όπως και όλοι θυμόμαστε την συμφωνία Ρίμπεντροπ-Μολότωφ και το δάσος Κατύν στην στην Πολωνία. ΄Οταν πια η νίκη είχε κριθεί (δεν είναι δυνατόν να αναφερθούμε στις διάφορες μυστικές συμφωνίες που έγιναν στην διάρκεια του πολέμου,σε μια από τις οποίες γράφτηκε σε μια χαρτοπετσέτα το μέλλον της πατρίδος μας) οι σύμμαχοι ακολούθησαν ,ο καθένας για τους δικούς του λόγους,διαφορετική τακτική. Οι σοβιετικοί θεώρησαν ως πρώτο στόχο να καταλάβουν το ισοπεδομένο Βερολίνο και η άλλη πλευρά να συλλάβει για ευνόητους λόγους,τους κορυφαίους γερμανούς επιστήμονες. Τα όσα ακολούθησαν μετά τον πόλεμο είναι ένα άλλο κεφάλαιο και όσοι ζήσανε από κοντά τον σιδηρόφρακτο παράδεισο έχουν πολλά να διηγηθούν για τις ημέρες του Ιβάν Ντενίσοβιτς. Δυστυχώς και στην πατρίδα μας οι χρήσιμοι ηλίθιοι του κάθε Τσερνίτσεφ έστειλαν τα νιάτα της χώρας μας στο σφαγείο,χωρίς κανένα λόγο,ισοπεδώνοντας ότι είχαν αφήσει όρθιο τα πάντσερ του Γκουντέριαν….

  2. Για την ιστορία:Η άνευ όρων συνθηκολόγηση των ναζί,έγινε στο προάστειο Κάρλχορστ του Βερολίνου στις 09/05/1945.Από την πλευρά των ηττημένων υπέγραψαν ο στρατάρχης Κάιτελ(δικάστηκε στην δίκη της Νυερμβέργης και πέθανε στην αγχόνη),ο Ναύαρχος Φρίντενμπουργκ(αυτοκτόνησε 23/05/1945 μετά την σύλληψη του από τους Βρετανούς)και ο πτέραρχος Στρούμπφ . Από πλευρά των νικητών ο Στρατάρχης Ζούκοφ(Σ.Ε.),Στρατάρχης Τέντερ(Η.Β.),Στρατηγός Σπάατς(ΗΠΑ) και ο στρατηγός Ντε Λάτρ ντε Τασινύ(Γαλλία).

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα